UP Board Class 10 English Chapter 6 Solutions Our Indian Music

We have share UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 6 Our Indian Music: Stories and Anecdotes (R. Srinivasan) with pdf. These Solutions are solved by subjects experts.

UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 6 Our Indian Music : Stories and Anecdotes (R. Srinivasan)

You can easily download a free pdf file of this solution

VOCABULARY

(a) Match the words in List ‘A’ with their nearest meanings in List ‘B’ :

Answer

1. List ‘A’List ‘B’
EnthralledCharmed
NimbleQuick moving
RhythmicTuneful
ChaffWorthless
2. MelodyGood sweet music
BiddingCommand
SplendourGrace
ConcordHarmony
3. EcstasySupreme joy
ConsortSpouse
PigmyDwarf
HeavenSky
Answer

Fill in the blanks

(b) Fill in the blanks with the words given below :
(1) Words: splendor, consort, bidding, enchanting.
Answer:
1. Many songs of Lata are very enchanting.
2. Mr. Clinton was also charmed to see the splendour of the Taj.
3. The angels work at the bidding of God.
4. Saraswati is Brahma’s consort.

(2) Words: prompting, sitar, technique, created
Answer:
1. Some musicians play sitar very well.
2. He is a clever man. He can find out the technique to do this work.
3. Brahma has created all the beauty and splendour of the world.
4. My master sings when prompting comes (UPBoardSolutions.com) from his innermost self.

UP Board Solutions

(c) Use the following words in your own sentences so as to make their meanings clear :
essence, universe, deliberately, ecstasy, intrigued.
Answer:
1. The greatness of Indian art lies in its essence.
2. God is the creator of this universe.
3. You have deliberately made the carpet dirty.
4. Hearing Tansen, Akbar went into ecstasy.
5. Akbar was greatly intrigued to hear Hari Das.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
who are Brahma and Saraswati ? How are they related?
Answer:
Brahma is the creator of this universe. Saraswati is the creator of music and fine arts. She created among men the power to appreciate beauty. They are husband and wife. 

Question 2.
who is the Creator of the universe ? what has he created? [2014]
                            Or
What had Brahma created? Why was he sad? ? [2015, 17]
Answer:
Brahma is the Creator of this universe. He created the mountains, waterfalls, trees and animals like deer, peacocks and flowers. He was sad because human souls did not seem to be sensitive to the beauty of the creation.

UP Board Solutions

Question 3.
why does a work of art thrill and awe us ?
                            Or
How does a great work of art affect us? And why?
                            Or
Bring out the greatness of Indian art as described in ‘Our Indian Music : Stories and Anecdotes’. (‘Our Indian Music: Stories and Anecdotes’
Answer:
A work of art thrills and awes us because there is a great spiritual urge of the artist behind it. The artist pours all his devotion to perform his art.

Question 4.
Does Akbar want to meet him? [2012, 15, 18]
                              Or
What did Akbar do to listen to the great singer? [2012]
Answer:
Swami Hari Das was the Guru of great musician Tansen. Tansen had highly praised Swami Hari Das before Akbar. So Akbar wanted to meet him and went to the Himalayas with Tansen.

Question 5.
Why did Saraswati give the man music and other fine arts ? [2012, 14, 16]
Answer:
Saraswati gave the man the power of music and other fine arts so that the man might take interest in the creation of Brahma.

UP Board Class 10th Solutions

Question 6.
What is the basic truth on which all Indian art is developed?
                          Or
What is the nature of true art?
Answer:
One of the basic truths on which all Indian art is developed is that true art is never made to order but it comes as an irresistible inner urge.

Question 7.
How did Tansen describe the music of his master, Swami Hari Das? How did he feel before his master?
Answer:
Tansen described the music of his master as much superior. He sang for nobody. He sang only when the prompting came from his innermost self. Tansen felt himself pigmy before his master.

Question 8.
why was Akbar greatly intrigued? Where did he and Tansen go?
Answer:
Tansen told Akbar that he was nothing before his Guru. At this Akbar became anxious to hear his Guru, Hari Das. He and Tansen both went to the Ashrama of Hari Das.

Question 9.
who was Tansen ? How did Akbar react to the music of Tansen?
Answer:
Tansen was the bard of Akbar’s court. To the music of Tansen, Akbar said, “I have not heard anyone else who can cast such a spell of magic and make a slave of our hearts”.(studyinmp.com)

Up Board Solutions

Question 10.
why did Akbar and Tansen go to the Himalayas? [2011]
Answer:
Akbar wanted to hear Swami Hari Das but he could not get him to his court. So he and Tansen went to the Himalayas where Swamiji lived in his ashrama.

Question 11.
Do you think Tansen was a conceited man? Give a reason for your answer.
Answer:
Tansen was not a conceited man. Rather he was a humble man. He calls himself ‘pigmy’ by the side of his master.

UP Board 10th Solutions

Question 12.
Even a great Emperor like Akbar was unable to fulfill a wish of his own. What was it? What did he do instead?
Answer:
The great Emperor Akbar wished to hear Hari Das sing, but he could not hear him sing in his court. Instead of it, he himself went to his Ashrama with Tansen.

Question 13.
who was Swami Haridas? Where did Akbar go to listen to his music? [2016]
Answer:
Swami Haridas was the Guru of Tansen. Akbar went to the Ashram of Haridas in the Himalayas to listen to his music.

Question 14.
How did Tansen provoke Haridas to sing? [2016]
                        Or
Why did Tansen sing a song with a false note ? [2018]
Answer:
Tansen provoked Haridas to sing by singing a false note knowingly.

Question 15.
Did Swami Hari Das sing for Akbar? who made him sing? How did he do it?
                                Or
What did Tansen do to make Haridas sing? [2014]
Answer:
No, Swami Hari Das did not sing for Akbar. (UPBoardSolutions.com) Tansen made him sing. When Tansen knowingly sang a song with false note, Swamiji got angry at him and then he sang it himself correctly.

UP Board Solutions

Question 16.
What was Akbar’s reaction on hearing Swami Hari Das sing? What did he say to Tansen?
Answer:
On hearing Swami Hari Das sing, Akbar forgot himself. He said to Tansen, “Your music is lifeless as compared to that of Swamiji.”

Question 17.
“That makes all the difference. What is it that makes the difference and to what ?

Or
What makes all the difference between the music of Tansen and that of Swami Hari Das? [2015]
Answer:
The spiritual urge behind a work of art makes the difference. Tansen used to sing to please Akbar on his order. But Swami Hari Das sang due to his inner urge, not by an outward order.

Question 18.
why was Hari Das’ music soul-stirring?
Answer:
Hari Das’ music was soul-stirring because he sang due to his inner urge.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in about 60 words:

Question 1.
why was Brahma sad? who helped Him and how? [2011, 12]
                                Or
Why did His own creation appear purposeless to Brahma? How did Saraswati try to remove
His sadness?
                                 Or
What did Brahma create in the universe ? How did Saraswati help Him? [2011]
Answer:
Lord Brahma created this universe. He filled it with numerous things of beauty, charm, and splendor. But the man ignored them. So He was sad. Saraswati understood His feelings. She conceived an idea to remove His sadness. created music and fine arts. created the. power to respond to this beauty through music. She filled man with this power. Thus the human beings began to take interest in the creation of Brahma. Then Brahma became happy.

Question 2.
How did Tansen explain the difference between his own position and that of his Guru Swami Hari Das? [2009]
                                      Or
How did Tansen prove to Akbar that his teacher’s music was superior to his own? What reason did he give for it?
                                      Or
What makes all the difference between the music of Tansen and that of Swami Hari Das? Whose music was more appealing to Emperor Akbar? [2016] 

Answer:
Akbar was very fond of music. Tansen was a bard in his court. One day Akbar asked him the secret of his sweet music. At this Tansen told Akbar that his Guru Swami Hari Das was much superior to him. He was nothing before his Guru. Akbar wished to hear his Guru. But Tansen told him that his Guru would not come to the court.

Akbar became ready to go to his ashrama. After waiting for a long time Akbar could hear Swamiji. Hearing the song of Swamiji, Akbar and Tansen forgot themselves in the melody of the song. Then Tansen said to Akbar, “There is only one difference. I sing on your bidding to please you but Swamiji sings when he is prompted from within”.

UP Board 10th English Solutions

Question 3.
What was Akbar’s wish? How was it fulfilled? ”
                                     Or
What is Tansen’s opinion about his master? How did he make him [2011]
Answer:
Tansen was a wonderful musician in the eyes of Akbar. Tansen told Akbar that he had not mastered even a fraction of his master, Swami Hari Das technique. At this Akbar became curious to hear Hari Das. But Hari Das could not come to his court. So he and Tansen went to the Himalayas where Swami Hari Das lived in an ashrama. Tansen had warned Akbar that Swamiji would sing only if he wanted to. Akbar stayed at the ashrama for several days but Swami Hari Das did not sing. In the end, Tansen had to play a trick to make Hari Das sing. Thus Akbar’s wish was fulfilled.

Question 4.
How did Tansen make his Guru sing? Why do you think this ruse (trick) was so successful?
                                            Or
What did Tansen do to make Hari Das sing for Akbar? [2012, 13]
Answer:
Akbar and Tansen went to Hari Das’ ashrama and stayed there for several days but Hari Das did not sing. Tansen himself started singing a song taught to him by Guru and knowingly introduced a false note in between. This jolted the Guru. He rebuked Tansen for it and started singing the song himself correctly. The mood came upon him and he forgot himself. The ruse was successful because Tansen knew very well that the Guru would sing only if his emotions were stirred and a spontaneous urge was created in his heart.

UP Board Solutions

Question 5.
Did Swami Hari Das sing for Akbar? How was Akbar’s wish fulfilled? What does it show?
                                                     Or
Did Swami Hari Das sing for Akbar? What made him sing? How did he do it? [2011]
Answer:
No, Swami Hari Das did not sing for Akbar. He never sang for anybody. Akbar wished to hear Hari Das sing. So he himself went to the ashrama of Swamiji with Tansen. Tansen sang a false note knowingly. Swami Hari Das could not bear it. He rebuked Tansen and sang that song himself correctly. Thus Akbar’s wish was fulfilled. It shows that a truly great musician sings only when he is urged by his inner soul to pour out his music.

Question 6.
who was Swami Hari Das? Why did Akbar want to hear him? Why ” could he not call Hari Das to his court? What did he do then? [2009, 14]
Answer:
Swami Hari Das was the Guru (teacher) of a great musician, Tansen. Tansen was one of the nine jewels of the court of Akbar. Once Tansen said that he was a pigmy by the side of his teacher Swami Hari Das. This made Akbar anxious to see Swamiji and hear his song. Akbar could not call Swami Hari Das because he lived in the Himalayas and would not sing at the bidding. So Akbar with Tansen went to Swamiji. One day Tansen himself sang a song taught by his teacher with a wrong note. This provoked Swamiji and he began to sing himself.

Comprehension Questions on Paragraphs

Read the following passages and answer the questions put there upon :

(1) The history of Indian Music ……………………… to be purposeless.” [From passage 1 [2009, 10]]

Question.
1. What did Brahma create in the universe?
                 Or
What beautiful things were made by Brahma?
2. How did Brahma feel after creating the universe?
3. Who is Saraswati? What did Saraswati ask Brahma ?
4. What was Brahma’s reply?
5. What is the history of Indian music full of?
6. Who made this universe? What did He fill His creation with?

7. Why do all the wonder, charm, and beauty created by Brahma seem to have been wasted on the human souls?

Answer:
1. Brahma created in the universe majestic mountain ranges, thundering waterfalls, giant forest trees, and many other things.
2. After creating the universe, Brahma felt that His creation was purposeless because human souls did not seem to be sensitive to the beauty of the creation.
3. Saraswati is the consort of Brahma. Saraswati asked Brahma the reason for His sadness.
4. Brahma answered, “I have created all this wonder and charm. But human souls do not seem to be sensitive to this beauty. So this creation seems to be purposeless.”

5. The history of Indian music is full of stories and anecdotes.
6. Brahma made this universe. He filled His creation with wonderfully beautiful and enchanting things.
7. All the wonder, charm and beauty created (UPBoardSolutions) by Brahma seem to have been wasted on the human souls because they do not seem to be sensitive to the beauty around.

UP Board Solutions

(2) Saraswati understood…… … irresistible inner urge. [From passage 2]

Question.
1. Who understood the feelings of Brahma? How was He/She helped to create in the people the love for music and other beauties of nature?
2. What is the function or use of music and fine arts?
3. On what basic truths is all Indian art developed?
4. Why did Saraswati offer to give music to the children?
5. Why did the great Muse give us music?
6. What did Saraswati offer to create?
                 Or
What does Saraswati propose to create in the human souls?

Answer:
1. Şaraswati understood the feelings of Brahma. She helped Him by giving the human music and other fine arts to respond to the beauty of the universe.
2. The function of music and other fine arts is to enable man to understand something of the Divine in his manifestation.
3. All Indian art is developed on one of the (UPBoardSolutions) basic truths that it is never made to order but it comes as a result of an irresistible inner urge.
4. Saraswati offered to give music to the children to remove the sadness of Brahma.
5. The great Muse gave us music so that we may respond to the beauty of the universe.
6. Saraswati offered to create in the children the power to respond to the beauty, to appreciate and be uplifted by the music and fine arts.

UP Board Solutions

(3) Tansen was great ………………wonderful, Tansen.” [From passage 3 [2015, 18]]

Question.
1. Write the name of the lesson from which the given passage has been taken. Who is the author of this lesson?
2. Who was Tansen? How did Akbar react to his music?
Answer:
1. This passage has been taken from the lesson Our Indian Music: Stories and Anecdotes. The author of this lesson is R. Srinivasan.
2. Tansen was a great musician of Akbar’s (UPBoardSolutions.com) court. To the music of Tansen, Akbar said, “I have not heard anyone else who can cast such a spell of magic and make a slave of our hearts.”

(4) The great bard replied, ………. and charm of the music. [From passage 4 & 5 [2010]]

Question.
1. Who was Tansen’s master? What did Tansen tell the emperor about his master?
2. Why did Tansen introduce a false note to one of the songs taught by the Swami and to what result?
3. Do you think Tansen was a conceited man? Give a reason for your answer
4. What was Akbar’s wish? How did he fulfill his wish?

Or
Why did Akbar and Tansen go to the Himalayas?
5. What warning was given to Akbar by Tansen?
6. How did Tansen make his Guru sing? Why do you think this ruse was so | successful?


7. What did Hari Das say when Tansen sang a song with a false note?
8. What was the cause of the anger of Swamiji?
9. What did Tansen do after waiting several days?
10. How did Hari Das rebuke Tansen?
11. When did Swamiji receive a shock? What did he do then?
12. why was Akbar greatly intrigued?
13. What did Akbar wish and why could he not fulfill it?
14. What was the effect of Swamiji’s music on Akbar and Tansen?

Answer:
1. Swami Hari Das was Tansen’s master. Tansen told the emperor that he had not mastered even a fraction of the master’s technique.
2. Tansen knowingly introduced a false note to one of the songs taught by Swamiji to make him sing. Swamiji at once rebuked Tansen and began to sing himself to tell Tansen how to sing.
3. No, I think Tansen was not a conceited man. He himself said that he had not mastered even the fraction of his master’s technique.
4. Akbar wished to hear Hari Das sing. He fulfilled his wish by going to the ashrama of Swamiji himself with Tansen. ”

5. Tansen warned Akbar that the Swamiji would sing only if he wanted to.
6. Tansen deliberately introduced a false note while singing a song taught to him by Swamiji and this made his Guru sing. I think this ruse was successful because Swamiji began to sing.
7. Swamiji became angry and said to Tansen that he was his pupil and how he could commit such a blunder.
8. Swamiji became angry when Tansen introduced a false note.
9. After waiting several days, Tansen sang a song taught by Swamiji and deliberately introduced a false note.
10. Hari Das rebuked Tansen, saying, “what has happened to you Tansen, that you, a pupil of mine, should commit such a gross blunder?”

11. When Tansen knowingly sang a song with a false note, Swamiji received a shock. He had taught Tansen the correct tone. For this, he rebuked Tansen and then sang the song himself.
12. Akbar was greatly intrigued because Tansen had praised Swami Hari Das highly.
13. Akbar wished to hear Hari Das sing but he could not fulfill it because Swamiji would not come to his court.
14. The effect of music was that Akbar and Tansen forgot themselves in the sheer melody and charm of the music.

UP Board 10th English Chapter 6 Solutions

(5) He then started…………..makes all the difference.” [From passage 5 [2011, 15]]

Question.
1. It was a unique experience. What experience has been referred to here?
2. What was Akbar’s opinion about Tansen’s music besides the music of his master?
                                 Or
What did Akbar say about the music of Tansen?
3. What did Tansen say to Akbar to explain the difference between the music of his great teacher and his own?
                                 Or
What was the cause of the difference in Tansen’s music?
4. Why did Akbar and Tansen forget themselves?
5. Whose music appealed to Akbar more?
6. Why was Hari Das’ music soul-stirring?
7. When did Swami Hari Das sing?
Why was Tansen’s music not divine?

Answer:
1. Akbar has the unique experience of listening to the charming singing (music) presented by Guru
Hari Das.
2. Akbar’s opinion about Tansen’s music was that it was like chaff (useless) beside the charming music of his master.
3. Tansen told Akbar that the difference between the music of his great teacher and his own, was due to the fact that he (Tansen) sang to the emperor’s bidding but his master sang when prompting came from his innermost.

4. Akbar and Tansen forgot themselves in the melody and charm of music.
5. The music of Hari Das appealed to Akbar more.
6. Hari Das’ music was soul-stirring because the prompting came from his innermost self when he sang.
7. Swami Hari Das sang when the prompting came from his innermost self.
8. Tansen’s music was not divine because he sang to the emperor’s bidding, not to prompting of his innermost self.”

for more UP Board Solutions follow on (Google News) share with friends.

Leave a Comment