Home » UP Board Class 10 English Chapter 4 Socrates Solutions

UP Board Class 10 English Chapter 4 Socrates Solutions

We have share UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 4 Socrates with pdf, These solutions are solved by subjects experts.

UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 4 Socrates (Rhoda Power) [Adapted]

VOCABULARY

(a) Match the words in List ‘A’ with their nearest meaning in List ‘B’:

Answer

1. List ‘A’List ‘B’
DeedsAction
SummonTo call somebody to the court
familiarKnown
BuildingComing out f their sockets
2. ApproveAccept
far and wideEverywhere
WhisperedSaid slowly
OweBorrow
3. ShabbyDirty
ArgueDiscuss
LeanedBent
PauseStop
Answer

UP Board Solutions

Fill in the Blanks:

(b) Fill in the blanks with proper words from those given below :
conduct, argue, accept, departure
Answer:

  1. Some persons argue on useless topics.
  2. Every student should have a good moral conduct.
  3. The hour of my departure (UPBoardSolutions.com) has arrived.
  4. We should accept our mistakes

(c) Use the following words and phrases in your own sentences so as to make their
meanings clear :

shabby, treasured, dignified, condemned to death, fame, distressed, far and wide
Answer:

  1. Govinda always wore shabby clothes.
  2. Students should treasure every word of his teacher.
  3. Our prime minister made a powerful and dignified speech.
  4. Ranga & Billa were condemned to death.
  5. When Vivekananda was a young man his fame spread far and wide.
  6. The news of his (UPBoardSolutions.com) failure distressed his parents very much.
  7. Rajnish’s teachings made him famous far and wide.

UP Board Solutions

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS :Chapter 4 Socrates

Answer the following questions in about 25 words :

Question 1.
Where did Socrates live ? Describe his physical appearance.
Answer:
Socrates lived in Athens. He was ugly, undersized, and had a flat nose and bulging eyes. He had a short neck and plain face.

Question 2.
what was Socrates’ aim in talking to the people ? [2011, 13, 16]
                              Or
What did Socrates try to teach the people by talking to them? [2016]
Answer:
Socrates’ aim in talking to people was to educate (UPBoardSolutions.com) their mind to see what was right and noble, true and beautiful and to shape their own conduct accordingly.

Question 3.
How, according to Socrates, should man use his reason?
Answer:
According to Socrates, man should use his reason to find out what is right, just, true and beautiful and so shape his conduct. 

UP Board 10 English Chapter 4 Socrates Solutions

Question 4.
What was Socrates accused of? Who summoned him to appear before them to stand his trial ? [2010,18]
                                Or
Why did Socrates go to the court ?
Answer:
Socrates was accused of leading the young astray and filling their minds with doubts about old beliefs by asking questions. Thus, he was corrupting them. Athenian Government summoned him to appear before them to stand a trial.

Question 5.
What did socrates say to the judges in the court ? [2015]
Answer:
Socrates told the judges in the court that they would gain nothing by taking away the last few years of his life, but he was willing to die many deaths for what he believed to be right.

UP Board Class 10th English Chapter 4 Socrates Solutions

Question 6.
What did socrates’ friends advise him ? Why did he not listen to his friends’ advice ? [2009]
                                Or
Why did Socrates not listen to his friends’ advice either to escape or hide until the storm
had blown over ? [2015, 18]
Answer:
Socrates’ friends advised him to escape or hide. Socrates did not listen to his friends’ advice because he knew that he had done nothing wrong and he was not a coward.

Question 7.
why were Socrates’ pupils sad ? What did they think about Socrates ?
Answer:
Socrates’ pupils were sad because they knew that he would die soon. They thought that they were about to pass their life as orphans. 

Question 8.
what did the jailor say to Socrates ?
Answer:
Giving the cup of poison to Socrates, the jailor told him that he would not be angry with him because others, and not he, were responsible for it.

Question 9.
What happened when Socrates was given to drink the cup of poison ?
Answer:
When Socrates was given to drink the cup of poison, one of his pupils sobbed aloud. Others also could not control and soon the room was filled with the sound of weeping.

Question 10.
What great qualities of Socrates brought out in the lesson appeal | to you most ?)
Answer:
Socrates did not want wealth or comfort. He gave his (UPBoardSolutions.com) mind to noble and just thinking. Hewas fearless and a noble soul. He loved Athens and wanted it to be a perfect state.

Question 11.
What did Socrates often talk to the people of Athens
Answer:
Socrates told his countrymen that everyone must learn to think for himself so that by using his reason he would have the power to see what was right, just, true and beautiful.

UP Board Class 10th English Solutions

Question 12.
What did Socrates want Athens to be ? What did he ask Athenians to do to
achieve this aim ? [2011, 16] 
                             Or
What did Socrates tell his countryman to do to make Athens a perfect state ? [2015] 
Answer:
Socrates wanted Athens to be a perfect state. He told (UPBoardSolutions.com) Athenians that this could only happen if every citizen educated his mind to see what was right and noble.

Question 13.
How was sentence to death carried out in Athens ? [2012]
Answer:
In Athens, sentence to death was carried out by givi: .g a cup of poison to the culprit to drink.

Question 14.
What did the jailor say to Socrates before giving him a cup of poison ? [2013]
Answer:
Before giving Socrates’ a cup of poison the jailor said, “You, Socrates, whom I know to be the noblest and gentlest and best of all who ever came to this place, will not be angry with me when I ask you (UPBoardSolutions.com) to drink the poison for others, and not i are the guilty cause.”

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS : Chapter 4 Socrates

Answer the following questions in about 60 words :

Question 1.
who was Socrates ? What did he teach the people ? Why did he become famous ? [2012]
                                               Or
Why does the author call Socrates ‘the greatest of all the Greeks’?[2012, 15, 17]
                                               Or
Who was Socrates ? Why was he loved by many youngmen in his country? What were his teachings ?
                                               Or
What great qualities of Socrates are brought out in the lesson ‘Socrates’ ?
                                                Or
Who was Socrates and what were his teachings ? [2011, 14, 15, 16, 17, 18]
                                                Or
who was Socrates ? Write some of his great qualities? [2015]
                                                Or
Who was Socrates? Where did he live? [2017]

Answer:
Socrates was a preacher in the streets of Athens. He lived there about 400 B.Ç. He was a keen observer and allowed very few things to escape from his notice. Hesaid that there were higher and nobler deeds than making sacrifices to Athene and the other Gods of Greece. He preached people to know themselves and asked them to see what was right, just, true and beautiful. Socrates became famous because he chose the streets for talking to people. He would question them, argue with them and then would leave them to think for themselves. His fame had spread far and wide. A special group of pupils like Plato gathered around him and followed him wherever he went.

UP Board Class 10th English Chapter 4 Socrates Solutions

Question 2.
Why was Socrates tried in the court and what happened at the trial ?
                                Or
Describe the trial and death of Socrates.
                               Or
Why and how was Socrates tried in the court ? [2009]
                                Or
what was Socrates accused of ? How did he face his trial? [2014, 16]

Answer:
Socrates told his countrymen that everyone must learn to think for himself so that by using his reason he would have the power to see what was right, just, true and beautiful, and so shape his own conduct. But although many people loved the old man and delighted in his wisdom, there were some who did not approve of him.

His ideas seemed to some people a new wicked idea. These people thought that he was leading the young astray. During the trial, Socrates made a powerful and dignified speech. The judges listened to him, questioned him and condemned him to death. The old man made no complaint.

Question 3.
Why was Socrates condemned to death ? How did he react to the sentence of death ?
                                 Or
What punishment was given to Socrates by the judges? What was Socrates’ reaction against it? [2017]

Answer:
Socrates was condemned to death for leading the young astray. According to him man’s own mind influenced his conduct more than the gods. This seemed to some people a new and wicked idea. Socrates used to ask question and argue the young men to make them realise what is right and wrong.

Some people thought that he was leading the young astray. Socrates was condemned to death for impiety and corrupting the minds of Athenians. After the death sentence, Socrates made no complaint. He told his pupils that no harm could come to a good man in life or after death. He asked his pupils to be of good cheer’.

Question 4.
Give a character sketch of Socrates. [2010, 11]
                             Or
Why does the writer call Socrates “The greatest of all the Greeks’?

Answer:
Introduction : Socrates was a Greek philosopher. He lived in Athens. Hewas ugly, undersized and had a flat nose and bulging eyes. He had a short neck and plain face. The writer calls him “The greatest of all the Greeks’ due to his following qualities :
His Early Life : Like other boys of his age, Socrates also went to school. There he learn music, gymnastics, science, mathematics, etc. He was a very thoughtful and wise child.

A Good Teacher : Socrates loved to talk to the young men in the street. He questioned them, argued with them and would leave them to think for themselves. The people gathered around him and followed him wherever he Went.
A Bold and Courageous Man: A suit was filed against him for leading the young astray. He was condemned to death. But he made no complaint. He drank the cup of poison joyfully and became immortal.

Comprehension Questions on Paragraphs

(1) Socrates did not have……….them in the open streets.
                                  Or
Socrates went round….was right and noble. [From passage I [2009, 12, 14, 17]]

Question .
1. Why did Socrates wander along the streets and stand in the market places ?
2. How, according to Socrates, should man use his reason?                                  Or
What did Socrates teach his countrymen ?
3. What were the changes in the life of Socrates as he grew older ?
4. What power can every man develop by using reason according to Socrates ?
5. What was the aim of Socrates ?

Answer:
1. Socrates wandered along the streets and stood in the market places to talk to the people who greeted him.ne must learn to think for him self because by using his reason, he would have the power to see what was right, just, true and beautiful.
3. When Socrates grew older he began to think very little of bodily comfort and pleasure. He began to think about that was noble, honourable and just.
4. By using reason every man can develop the power to see what is right, just, true and beautiful.
5. Socrates’ aim was to make Athens a perfect state.

UP Board Solutions

2. In Athens, when people………………Will out pay the debt?” [From passage II [2018]]

Question .
1. Write the name of the lesson from which the above passage has been taken. Who is the writer of this lesson?
2. What did Socrates whisper to ‘Critio?
3. what did the jailor say in praise of Socrates ?
                         Or
What feelings did the jailor express to Socrates while giving him the cup of poison ?
4. Why did the jailor burst into tears ?

                       Or
Why was the jailor sad while offering a cup of poison to Socrates ?
5. What did Socrates tell his pupils(UPBoardSolutions.com) in the court ?
6. What did Socrates wish before lifting the cup to his lips ?
                        Or
What were the words of Socrates while lifting the cup of poison to his lips ?
7. What was given to drink the people who were condemned to death in Athens ?
                        Or
How was the sentence to death carried out in Athens ?
8. Why did Socrates nod to the jailor ?
9. Why was the jailor unwilling to offer the cup of poison to Socrates ?

Answer:
1. The name of the lesson from which the above passage has been taken is Socrates. The name of the writer is Rhoda Power.
2. Socrates whispered to Crito, “Can (UPBoardSolutions.com) you do me a favour? I awe a cock to Aesculapius. Will you pay the debts.
3. The jailor praised Socrates, saying that he was the noblest, gentlest and best of all whoever came to that place.
4. The jailor was not guilty and was sad because he was going to give Socrates a cup of poison to drink. He burst into tears.

5. In the court Socrates told his pupils, “I have heard that a man should die in peace. You mustn’t cry. Be silent and have patience.”
6. Before lifting the cup to his lips, Socrates said, “May the Gods prosper my journey from this to the other world.”
7. A cup of poison was given to drink to the people who were condemned to death in Athens.
8. Socrates nodded to the jailor because he knew all about the death sentence and he was willing to die for what he believed to be right.
9. The jailor was unwilling to offer the cup of poison to Socrates because in his Socrates was the noblest, greatest and best of all whoever came in his prison.

for more UP Board Solutions follow on (Google News) and share with friends.