UP Board Class 10 English Chapter 1 The Enchanted Pool Solutions

Latest 2021 UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 1 The Enchanted Pool with pdf file, these solutions are the part of up board class 10th syllabus.

UP Board Class 10th English Prose Chapter 1 The Enchanted Pool (C. Rajagopalachari) Solutions

The Enchanted Pool Vocabulary

(a) Match the words in List ‘A’ with their meanings in List ‘B’ :

1. List ‘A’List ‘B’
bearholy
Vedaspromise
sacredput up with
vowholy books of Hindus
Questions
2. List ‘A’List ‘B’
happened lonely
misfortuneoccurred
solitarygives
yieldssorrow
Questions

Answer:

1. List ‘A’List ‘B’
bearput up with
Vedasholy books of Hindus
sacredholy
vowpromise
2. happenedoccurred
misfortunesorrow
solitarylonely
yieldsgives
Answer

(b) Fill in the blanks of the following sentences a suitable word selected from the list given
below :

guessed, proud, swifter than, preferred, contained
Answer:

  1. The pool contained clear water.
  2. Yudhishthira preferred Nakula to his other brothers.
  3. When the Yaksha warned Yudhishthira, the latter guessed what had happened to his brothers.
  4. A man who is proud of himself, of his position and wealth is not loved by anybody.
  5. Mind is swifter than the wind.

(c) Fill in the blanks of the following sentences using a suitable phrase selected from the list given
below :
a piece of grassland, the feeling of uncertainty and fear, made aware of the danger, calling for punishment, without movement or sound
Answer:
1. When Yudhishthira’s brothers did not return, he was filled with a feeling of uncertainty and fear.
2. His brothers had become a victim to the Yaksha’s words calling for punishment.
3. The pool was surrounded by (UPBoardSolutions.com) a piece of grassland.
4. He saw his brothers lying without movement or sound near the pool.
5. His brothers had been made aware of the danger by the Yaksha.

UP Board Solutions

(d) Use the following phrases in your own sentences :
keep on, wander about, look for, just when none other than
Answer:

  1. The patient kept on crying of pain whole the night. “
  2. Why are you wandering about in this locality ?
  3. I am looking for my lost mobile.
  4. He reached home just when it started raining heavily.
  5. The person who talked on (UPBoardSolutions.com) phone last night can be none other than your friend.

Comprehension Questions on Paragraphs

Read the following passages and answer the questions put thereupon:

(1) Yudhishthira waited for……………….his voice and wept. [From para 1]

Q:1. What had the brothers of Yudhishthira gone in search of?

Answer: 1. The brothers of Yudhishthira had gone in search of water.

Q:2. What did Yudhishthira fear had happened to his brothers?

Answer: 2. Yudhishthira feared either they had fainted or died of thirst.

Q:3. What did Yudhishthira do?

Answer: 3. Yudhishthira gave up waiting and started to look for them.

Q: 4. What did Yudhishthira do when he saw his brothers lying dead?

Answer: 4. When Yudhishthira saw his brothers lying dead, he could not control his grief. He cried out and wept.

UP Board Solutions

(2) He touched the faces ……………… pool belongs to me”.[From para 2]

Q: 1. In what condition did Yudhishthira find his brothers?

Answer: 1. Yudhishthira found his brothers lying dead.

Q: 2. what did Yudhishthira mourn?

Answer: 2. Yudhishthira mourned saying, “Was this to be the end of all our vows? Just when
our exile is to end, you have been taken away. Even the Gods have forsaken me in my misfortune.”

Q: 3. What did Yudhishthira wonder to see the mighty limbs of his brothers?

Answer: 3. Yudhishthira wondered to see the mighty limbs of his brothers who could have been powerful enough to kill them.

Q: 4. What would have happened to Yudhishthira if he had tried to drink from the pool without answering Yaksha’s questions?

Answer: 4. If Yudhishthira has tried (UPBoardSolutions.com) to drink from the pool without answering Yaksha’s questions, he would also have died.

Q: 5. Who did the pool belong to?

Answer: 5. The pool belonged to Yaksha.

UP Board Solutions

(3) It did not take…………wisdom that he gets wisdom.”[From para 3]

Q: 1. What did Yudhishthira understand within a moment?

Answer: 1. Yudhishthira understood within a moment that these were the words of Yaksha.

Q: 2. What did Yudhishthira do to bring his brothers back to life?

Answer: 2. To bring his brothers back to life Yudhishthira became ready to answer the questions of Yaksha.

Q: 3. What does a man gain by being in the company of wise?

Answer: 3. In the company of wise, a man gets wisdom.

(4) Your brothers died …………………….ask your questions. [From para 2 & 3 [2016]]

Q: 1. Write the name of the lesson from which the above passage has been taken. Who is the author of the lesson?

Answer: 1. This passage has been taken from the lesson “The Enchanted Pool. C.
Rajgopalachari is the author of this lesson.

Q: 2. Who was the owner of the pool? Why did the four brothers of Yudhishthira die? ।

Answer: 2. Yaksha was the owner of the pool. The four brothers of Yudhishthira died
because they did not heed the (UPBoardSolutions.com) words of Yaksha.

UP Board Solutions

(5) The voice put questions ……..result of good conduct.”[From para 3 & 4 [2011]]

Q: 1. what rescues man in danger?

Answer: 1. Courage rescues man in danger.

Q: 2. What is swifter than the wind?

Answer: 2 Mind is swifter than the wind.

Q: 3. What is more faded than a dried straw?

Answer: 3. A sorrow-stricken heart is more faded than a dried straw.

Q: 4. Who is the friend of one who stays at home?

Answer: 4. The wife is the friend of one who stays at home.

Q: 5. What is happiness?

Answer: 5. Happiness is the result of good conduct.

UP Board Solutions

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in about 25 words :

Question 1. What doubts came into the mind of Yudhishthira when his brothers did not return?

Answer: When Yudhishthira’s brothers did not return, he doubted, “Can they have been subjected to a curse, or are they still wandering in search of water? Can they have fainted or died of thirst ?”

Question 2.  where did Yudhishthira go and why?
Answer: Yudhishthira went to the forest in the direction his brothers had gone, because he wanted to find them.

Question 3. Describe the way in which Yudhishthira proceeded.
Answer: The way on which Yudhishthira went was through the forest full of wild bears, spotted deer, and big forest birds.

UP Board Solutions

Question 4. Where did Yudhishthira find his brothers and in what condition?
Answer: Yudhishthira found his brothers lying dead near a pool of water.

Question 5. What did Yudhishthira think about his brothers and what did he wonder?
Answer: Yudhishthira thought about his brothers that they had been taken away just when their exile was to end. He wondered who could have been powerful enough to kill them.

Question 6. why did he descend into the pool? What happened then?
Answer: He descended into the pool to quench his overpowering thirst. He also heard the same warning of answering the questions first.

Question 7.  Whom did the pool belong to? What did he tell Yudhishthira about the death of his brothers?
Answer: The pool belonged to Yaksha. He told Yudhishthira that his brothers died because they did not heed his words and wanted to drink water before answering the questions.

UP Board Solutions

Question 8. How does courage help man in danger ?

Answer: Courage rescues man in danger.

Question 9. Why is the mind described as ‘swifter than the wind’?
Answer: Mind is described as swifter than the wind because it reflects an idea within a moment.

Question 10. How can learning be a friend to a traveler?
Answer: Learning becomes a friend to a traveler because it alone guides the traveler about right and wrong and it is the only thing that accompanies him.

Question 11. “If we give up being angry, we will no longer be subject to sorrow.” What does Yudhishthira mean when he says this?
Answer: Anger makes a man excited and he can’t decide what to do and what not to do. It results in sorrow. So if we give up being angry, we will no longer be sad.

UP Board Solutions

Question 12. How according to Yudhishthira can a man become happy and rich? [2012, 13, 14, 15, 18]
                          Or
How, according to Yudhishthira, can we be happy? [2013]

Question 13. When was Yaksha pleased? What did he as Yudhishthira about?
Answer: Yaksha was pleased when Yudhishthira answered his all questions satisfactorily. He asked Yudhishthira about the brother he would like to revive.

Question 14. How did Yudhishthira prove that he was impartial?
Answer: By asking Nakula to be revived, Yudhishthira proved that he was impartial.

Question 15. What, according to this lesson, are the qualities that man must have?
Answer: According to this lesson a man should be courageous, learned, dutiful, free from pride and anger, and should have good conduct.

UP Board Solutions

Question 16. why had Yama taken the form of Yaksha ? [2011, 14, 17, 18]

Answer:
Yama had taken the form of Yaksha to see and test Yudhishthira.

Question 17.
What is the greatest wonder in the world according to | Yudhishthira? [2013, 15, 16] 
Answer:
Every day men see creatures depart to Yama’s kingdom, and yet those who remain want to live forever. This truth is the greatest wonder.

Question 18.
whose sons were Nakul and Sahdev? [2014]
Answer: Nakul and Sahdev were the sons of Madri.

Question 19. What quality of Yudhishthira pleased the Yaksha most?  [2016]
Answer: The impartiality of Yudhishthira pleased the Yaksha most.

The Enchanted Pool LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in about 60 words:

Question 1.
who was Yaksha? What questions did he ask Yudhishthira? [2011]
                         Or
Why had Yama taken the form of a Yaksha?[2015]
Answer:
Yaksha was Yama, the God of Death. He had taken the form of Yaksha to see and test Yudhishthira. He asked Yudhishthira many questions. Some of them are given below :

  1. What rescues man in danger ?
  2. By the study of which science does man become wise?
  3. What is swifter than the wind?
  4. What is (UPBoardSolutions.com) more faded than a dried straw?
  5. What befriends a traveller?
  6. Who is the friend of one who stays at home ?
  7. Who accompanies a man in death?
  8. Which is the biggest vessel ?
  9. What is happiness?
  10. What makes one a real Brahmana ? and so on.

Question 2.
Why did Yudhishthira want Madri’s son Nakula revived in preference | to his other brothers?[2012]
                                                 Or
What quality of Yudhishthira pleased the Yaksha most? What did he do then?[2013, 16, 17]
                                                 Or
How did the Yaksha reward Yudhishthira? Give reasons for rewarding him. [2014, 15, 16, 17]
                                                 Or
Why did Yudhishthira ask for Nakula’s life? [2017]
Answer:
In search of his brothers, Yudhishthira reached the same pool. When he wanted to drink water, he also heard the same warning. His brothers were lying dead near the pool. But Yudhishthira answered all the questions of Yaksha. Yaksha was pleased by his answers. So he became ready to revive one of the brothers of his choice.

Yudhishthira chose Nakula, the son of Madri because he, the son of Kunti was alive. So Kunti was not completely bereaved. In order to keep the scales of justice even, he wanted to revive Madri’s son Nakula. Thus, Yudhishthira’s impartiality pleased the Yaksha most. So Yaksha rewarded him by reviving his all dead brothers.

Question 3.
Give a character sketch of Yudhishthira.[2014, 18]
Answer:

  1. Eldest brother : Yudhishthira was the eldest of all Pandavas. They were five in all. They had been living in exile.
  2. A loving brother : Yudhishthira loved his brothers most. When he saw them lying dead, he could not bear their separation. He cried loudly and mourned.
  3. Brave and intelligent : Yudhishthira was brave to face any situation. He was very intelligent also. He answered all questions asked by Yaksha satisfactorily.
  4. Lover of justice : Yudhishthira loved justice very much. He, Kunti’s son, was alive. But Madri’s son was dead. So he chose Nakula to be revived so that the scales of justice should be even.

Question 5.
What makes one a real Brahmana-birth, learning, or good conduct? [2013, 16, 17] 
                                     Or
What qualities make a man a real ‘Brahmana’?
Answer:
Birth and learning do not make one a Brahmana; good conduct alone does. However learned a person may be, he will not be a ‘Brahmana’ without giving up bad habits. Even though he may be learned (UPBoardSolutions.com) in the four Vedas, a man of bad conduct falls to a lower class.

for more UP Board Solutions follow on (Google News) and share with friends

Leave a Comment