RBSE Solutions Class 10 English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Here we have given RBSE Solutions for Class 10 English Literature Reader Prose Chapter 6 What is Amiss With Us? are part of RBSE Solutions for Class 10 English.

Rajasthan Board RBSE Class 10 English Literature Prose Chapter 6 What is Amiss With Us?

Activity 1: Comprehension Chapter 6 What is Amiss With Us?

A. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1. What was the study undertaken in the schools of Britain for

Answer. In the schools of Britain the study was undertaken to find out the children of which nations excelled in intelligence. Such kind of studies is often made either at home or abroad.

Question 2. Why are we not pacing up with other Super powers?

Answer. The Indiana are far superior to the other super powers. But the grandeur of the big and small is always neglected. In our country no value is given to the small. Such kind of thinking has hampered our glory.

RBSE English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Question 3. Which are our big achievements?

Answer. The Bhakra Nagnal Dam, Rourkela,Durgapur Steel Plants, Tarapore nuclear Reactor, etc. are some of our big achievements. We are certainly proud of our country.

Question 4. What are the means of noise pollution?

Answer. A TV programme or a radio broadcast, playing a tap recorder or any other instrument, a gossip or a chit-chat in a company playing a loud speaker and blowing horns at a high pitch are means of noise pollution.

Question 5. What are the statutory warnings written on the pack of cigarettes?

Answer. The statutory warnings written on the pack of cigarettes-“ Smoking is injurious to health”.

Question 6. Which are the basic norms of driving that we ignore on the road?

Answer. The basic norms of driving that we ignore on the roads are- How and when to overtake a vehicle, when to take a turn, obeying the traffic signals keeping the vehicle in order and smokeless, driving in proper lanes etc.

Question 7. What increases the possible risk of accidents?

Answer. Some people drive their vehicles overloaded on the road. They overtake another vehicle in the dangerous manner. They disobey the traffic rules and create all the possible risks of accident for the innocent people.

Question 8. Whom does the writer call uncivilized?

Answer. The writer call the people with muscle power uncivilized. The proverb- ‘ Pen is mightier than sword’, is applicable to such people. They encroach upon the rights of another people

Question 9. What is the easiest way of our protest?

Answer. We should adopt a suitable device to express our protest. We have to keep in mind that our protest may not create inconvenience to others. It should not damage our national property also. We may follow the path of Satyagraha or hunger strike taught by Gandhi jee.

Question 10. When can we hope for prosperity and pleasure?

Answer. Our country is facing countless problems. Noise pollution, cleanliness, encroachments, and traffic violence are some of them. We have to follow some suitable methods to solve these problems. When these issues are solved in a peaceful manner and we develop proper civic sense, we may hope prosperity and pleasure.

B. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1. Which are the important issues that have hampered our glory?

Answer. We are facing some basic issues. These days noise pollution has come a big problem for all of us. When we travel by bus or train, we do not cooperate with other passengers. We smoke and throw leftovers carelessly here and there While driving on the road, we have do not observe traffic rules. Our disobedience can create problems for the sensitive people. Now encroachment has become a means of showing our muscle power. It is also a very big problem for the country. We do not show the sense of cleanliness. We litter even the places of God. In fact our ignorance of cleanliness has become a big issue for us. Besides, our way of demonstrating our protest is also unbearable for the common people. It creates inconvenience for them. Unless these issues are solved, our country may not progress in the real sense.

Question 2. How does noise pollution affect our life?

Answer. Human ear can receive the sound of normal rage. The sound received beyond the fixed limit may be jarring and cause damage to our hearing sense organs. The heavy vehicles make our unbearding. The truck drivers blow horns without purpose and constantly. It may create problems for the heart patients. Our neighbors may be serious students or sick persons. Playing the tape recorder and any other instrument may disturbed them. Students may get disturbance in their concentration.

Rajasthan Board 10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Question 3. How can you keep public places clean?

Answer. We must develop the sense of cleanliness. We must remember that cleanliness is next to Godliness. should not throw rubbish and waste material at the public places like the roads, educational institutions, historical monuments and government buildings. In the absence of proper knowledge we even letter the holy places of worship like the temples. We should always be careful to the dirt which we throw here and there. Instead we should throw away rubbish and waste material at the proper places made for this purpose only.

10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Question 4. Why has the movement on roads become dangerous?

Answer. These days the violation of traffic rules and driving rashly has become a fashion. The movements on roads being fearful and unsafe are dangerous to the nervous system of several sensitive human beings. It seems that there is no control over vehicles on the roads. The smoke coming out of the vehicles makes our environments unfit for our lives. The overloaded vehicles playing on the roads may cause accidents at any movements. The innocent people never find themselves safe on the roads.

Question 5. What measures can we take to make clean our surroundings?

Answer. For a healthy life we certainly need clean environment. But we throw rubbish and waste material wherever we like. We do not hesitate to think about the clean environment of public places even. Our roads, historical places, educational institutions and government buildings are littered by rubbish and waste materials thrown by us. It seems that we have become immune to these harmful acts. We must know that cleanliness is very important for our life. The government should make strict laws to deal with the offenders. If somebody is found polluting the public places, immediate action should be taken against him.

Question 6. According to the writer how can we express our protests without causing any difficulties to others?

Answer. The writer thinks that we should demonstrate our protest without causing any difficulty to others. Satyagraha or hunger strike is the greatest weapon given by Mahatma Gandhijee, the father of our nation. Satyagraha or hunger strike is nonviolent in nature. It never causes difficulty for others. It is the best method to show our protests because only the protesters suffer here. No harm or damage is caused to the person against whom it is adopted. Gandhijee made our country free with help of this powerful weapon.

Question 7. Which is superior between the muscle power and the brain power and why?

Answer. People say that pen is mightier than sword. But the fact is different. these days the muscle power is superior to the brain power. Actually the people with muscle power are uncivilized. They have no sense of charity. They think everything is made for them only. use public property as their own. In the beginning they make a small start and gradually they grab the entire thing. They even snatch away the rights of civilized and law-abiding people. They think that nobody can throw challenge to them or thwart their design.

English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Question 8. How do the workers of a shoe factory in Japan demonstrate their protest?

Answer.
The writer has cited a very good example from Japan. In that country when the workers of a shoe factory want to show their protest, they make shoes of different sizes of right foot only. This is the novel idea of demonstrating our protest. They wait for settlement of their issues. When their issues are settled , they make shoes of left foot. In this way the workers complete the pairs and compensate the initial loss suffered by the owner.

Question 9. How do we lack in our social behavior and cultivation of civic sense?

Answer. We throw rubbish and waste material at public places. litter the historical places and government buildings even. We play tape recorders at high pitch without care of the students and heart patients. In the buses and trains we never willingly offer the vacant seats to our neighbors. We often try show our muscle power to snatch away the rights of civilized and law-abiding persons. On the roads we violate the traffic rules and create problems for others. Our workers also create incontinence by adopting illegal methods of strikes. Certainly we lack in social behavior and need to develop civic sense.

C. Tick the correct alternatives: 10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

1. The noise pollution is caused most because of:
(a) playing a tape recorder at high pitch.
(b) blowing horns
(c) using loud speakers in ceremonies.
(d) lack of civic sense and careless social behavior.

2. What causes more harm to our health?
(a) direct smoking
(b) passive smoking
(c) chewing of tobacco
(d) selling of smoking substances.

3. ………… is next to godliness.
(a) encroachment
(b) cleanliness
(c) social behavior
(d) civic sense
Answers.
1.-(c),
2.-(b),
3.-(b).

RBSE 10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

B. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false in brackets:

1. According to the author, there is ‘brain drain’ from our country.
2. High pitch of loud-speakers can collapse even buildings.
3. People willingly allow others to sit on the vacant seat while travelling in a bus or train.
4. Pen is mightier than the sword.
5. Vehicles overloaded would not cause an accident.
6. Protesters should not follow satyagraha and hunger strike which cause inconvenience to the citizens.
Answer.
1.-T,
2.-T,
3.-F,
4.-T,
5.-F,
6.-F.

Fill in the blanks with appropriate choice from the words given below:
incessantly, littered, slump, calamity, grab, protest, hamper, crass

1. These days there is a great ……in real estate sector.
2. Most of us exhibit ……………. ignorance of minimum basic human decencies.
3. Blowing the horns………..make living intolerable.
4. Public places can be seen ………. with all sorts of stinking refuse.
5. Violation of traffic rules may lead to serious ……..
6. Can’t we think other way of our expressing ………………..?
7. Cultural barriers may……..the learning of language.

Answer.
1. These days there is a great slump in the real estate sector.
2. Most of us exhibit crass ignorance of minimum basic human decencies.
3. Blowing the horns incessantly make living intolerable.
4. Public places can be seen littered with all sorts of refuse.
5. Violation of traffic rules may lead to serious calamity
6. Can’t we think of other way of our expressing protest?
7. Cultural barriers may hamper the learning of language.

Activity 3: Grammar 10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Exercise
A. Change the following sentences into Indirect speech
Example:
He said, “Alas! It is a great loss.” (Direct)
He exclaimed with sorrow that it was a great loss. (Indirect)
He said, “May you long live”. (Direct)
He wished me that I should long live. (Indirect)
1. John said, “I work every day.”
2. Mohan said, “I am playing the Guitar now.”
3. He said, “He has bought a new car recently.”
4. Shalini said, “I’ll go to cinema tomorrow.”
5. Sita said to me, “I can speak English fluently.”
6. Mother said to the son, “I have cooked pasta for you.”
7. She said to me, “Yesterday I saw the movie ‘Pink.”
8. Tom said to me, “Will you go with me there?”
9. Sister said, “Don’t put this T-shirt on.”
10. The teacher said to the boys, “Don’t make a noise.
11. Ramesh said, “When does the train arrive?”
12. Sarla said, “I have forgotten my e-mail password.”
13. Manish asked, “Where have you hidden the data?”.
14. My friend said to me, “Have you finished your home work?”
15. He said to him, “Were you present in the party last night?”
16. She asked, “Can you bring the moon for me?”
17. My friends said, “Let’s go to cinema”
18. I said, “Sit down”
19. Mali said to them, “Do you solve my problem?”
20. He said, “Who are you?”

10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Answer.
1. John said that he worked every day.
2. Mohan said that he was playing the Guitar then.
3. He said that he had bought a new car recently.
4. Shalini said that he would go to cinema the next day.
5. Sita told me that she could speak English fluently.
6. Mother told the son that she had cooked pasta for him.
7. She told me that the previous day she had seen the movie ‘Pink’.
8. Tom asked me if I should come with him there.
9. Sister advice not to put this T-shirt on.
10. The teacher ordered the boys not to make a noise.
11. Ramesh enquired of me when the train arrived.
12. Sarla said that she had forgotten her e-mail password.
13. Manish asked me where I had hidden the data.
14. My friend asked me if I had finished my homework.
15. He enquired of me asked me if I had been present in the party the previous night.
16. She enquired of me if I could bring the moon for her.
17. My friends proposed them that they should go to me cinema.
18. I ordered him to sit down.
19. Mali asked them if they solved his
20. He asked me who I was.

10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

B. Correct the errors in the following sentences:
1. He asked where she lives.
2. The instructor warned not drive too fast
3. He asked there is anyone.
4. They said that they have done their work.
5. The taxi driver asked where I want to
6. Vasu assures that they will win the match.
7. She requested him bring a glass of water.
8. He exclaimed with joy that how beautiful is the rainbow.
9. I asked him what is his name.
10. They told him attend the classes regularly.

Answer.
1. He asked where she lived.
2. The instructor warned him not to drive too fast.
3. He asked if there was anyone.
4. They said that they had don their work.
5. The taxi driver asked me where I wanted to go.
6. Vasu assures them that they will win the match.
7. She requested him to bring a glass of water.
8. He exclaimed with joy that the rainbow was very beautiful.
9. I asked him what his name was.
10. They advised/ told him to attend the classes regularly.

Activity 4: Speech Activity 10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Question 1. Divide the whole class into groups. The group should first discuss the dos and don’ts of our life amongst itself then each group should present its ideas through its leader before the class.

Answer.
Do your self.

Activity 5: Composition 10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Question 1. Write a paragraph on importance of cleanliness in about 75 words.

Answer.
Importance of Cleanliness problem.
Cleanliness is a deep concept. Since the germ theory of disease, it has come to mean an effort to remove germs and other hazardous materials. A reaction to an excessive desire for a germ-free environment began to occur around 1989. In this year David Strachan put forth the “hygiene hypothesis”in the British Medical Journal. In essence, this hypothesis holds that dirt plays a useful role in developing the immune system; the fewer germs people are exposed to in childhood, the more likely they are to get when they grow-up. So we should keep our environment near clean to keep a healthy body and mind.

Question 2.
Write a paragraph on importance of traffic sense in about 75 words.

Answer.
Traffic sense is essential for save driving. But these days the violation of traffic rules has become common. People often like to violate the traffic rules and drive vehicles at a high speed on the roads. If we have traffic sense, we can understand how and when to overtake vehicles and take a turn. We obey traffic signals and keep our vehicle in a proper over. We are also bound to drive our vehicle in the proper lane. We must know that dreaded movements on the roads create problems for the sensitive people. Besides, the reckless driving may cause risks for accident. So, must give importance to the traffic rules.

10th English Chapter 6 What is Amiss With Us? Additional Questions And Answers

A. Tick the correct alternative:
1. What may happen to our hearing sense organ if sound is received beyond the fixed limit?
(a) It may get damaged.
(b) It may get enhanced.
(c) Our ear may become large wide.
(d) It may affect our eye.

2. Even a gossip or a chit-char in a company creates:
(a) a high hearing power
(b) noise pollution
(c) a sound music
(d) a jarring sound

3. What are buses and trains?
(a) Means of public transport
(b) Means of water transport
(c) Means of costly transport
(d) Means of cheap transport

4. The statutory warning related to smoking is written on the……
(a) sacks
(b) floor
(c) pillars
(d) cigarette packets

5. When we obey traffic signals, we follow………
(a) water safety rules
(b) anti-traffic rules
(c) traffic rules
(d) road rules

Rajasthan Board 10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

6. Pen is mightier than ……..
(a) guns
(b) biscuits
(c) sword
(d) schools

7. Cleanliness is next to Godliness’. It is an……….
(a) proverb
(b) innings
(c) adage
(d) old story

8. What can be said about the free movements of stray animals on the roads?
(a) It may cause accidents.
(b) It enhances the beauty of roads
(c) Animals also have traffic sense
(d) Animals are our friends

9. In Japan the workers make the shoes of ……. foot during their protests.
(a) both
(b) right
(c) left
(d) only soles

10. Who gave us the weapon of non violence to demonstrate our protest?
(a) Rajive Gandhi
(b) Indira Gandhi
(c) Sonia Gandhi
(d) Mahatma Gandhi
Answers.
1.-(a),
2.-(b),
3.-(a),
4.-(d),
5.-(c),
6.-(c),
7.-(c),
8.- (a),
9.-(b),
10.-(d).

B. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false:
1. Ours is a nation of fools.
2. Brain-drain means the export of brains from the foreign countries.
3. In civic sense our nation is at the lowest ebb.
4. Any T.V. programme does not create noise pollution.
5. Noise pollution’s is harmful to the sensitive people.
6. We willingly engage the vacant seats in buses or trains.
7. Smoking is injurious to healthy people.
8. Rash driving is a sign of our gallantry.
9. We think brain power is greater than muscle power.
10. We throw skin of vegetable on the road because we lack in civic sense.
11. The unsuitable way of protest creates inconvenience for the common people.
12. The sense of traffic rules is essential for the safety of our life.

RBSE 10th English Chapter 6 What is Amiss With Us?

Answers.
1.-F,
2.-F,
3.-T,
4.-F,
5.-T,
6.-T,
7.-F,
8.-T,
9.-F,
10.-T.
11.-T,
12.-T.

For more RBSE Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment