Home » RBSE Solutions Class 10 English Chapter 5 A Hero

RBSE Solutions Class 10 English Chapter 5 A Hero

Here we have given RBSE Solutions for Class 10 English Literature Reader Prose Chapter 5 A Hero are part of RBSE Solutions for Class 10 English. 

Rajasthan Board RBSE Class 10 English Literature Prose Chapter 5 A Hero

Activity 1: Comprehension

A. Tick the correct alternatives:
1. The father wanted to test …. in Swami.
(a) courage
(b) strength
(c) fear
(d) bravery

2. Swami was instructed to sleep in ….. by his father.
(a) passage
(b) hall
(c) office room
(d) bedroom

3. Every moment he expected the…….to come up and clutch at his throat or carry him away:
(a) god
(b) tiger
(c) devils
(d) scorpions

4. Whom did Swami bite in the night?
(a) burglar
(b) monster
(c) tiger
(d) cook

5. This chapter is about
(a) a hero
(b) a boy who is afraid of loneliness and darkness
(c) a boy who fights with a tiger
(d) a dispute between a father and son.
Answer.
1.(a),
2.(c),
3.(c),
4.(a),
5.(b).

B. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false in brackets:

1. Courage is important than strength and age.
2. Swami felt that his father was only joking.
3. Swami went to his bed silently because he was sleepy.
4. Father wanted to remove fear from the mind of his son.
5. Swami had a sound sleep the whole of last night.
6. His mother always supported Swami.
7. Swami was really a hero.

Answer.
1.-(T),
2.-(T),
3.-(F),
4.-(T),
5.-(F),
6.-(T),
7.-(F).

RBSE Solutions

C. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1. What did the paragraph of the newspaper describe about?

Answer. The paragraph of the newspaper described about the story of a brave boy. One day he was returning home by the jungle path. On the way, he came face to face with a tiger. The paragraph also described how the boy fought with the tiger. In the end,he climbed up a tree and stayed there for half a day. Then some people came that way and killed the tiger.

Question 2. Did Swami agree with the theory of courage given by the father?

Answer. No, Swami didn’t agree with the theory of courage given by his father. His father believed that courage is everything. Strength and age are not important. A man may have the strength of an elephant and yet be a coward. Even a patient, if he has courage can do anything. Swami disputed the theory. He believed that even if a man possessed all the courage, he would be quite helpless before the might of a tiger.

Question 3. did Swami think of the boy who was reported in the newspaper to have fought with the tiger?

Answer. Swami didn’t believe in the story that was reported in the newspaper. Nor did he believe that a boy could have given such a glorious fight against a tiger. He doubted if a boy of his age could ever fight with a tiger. He must have been a very strong and grown up person, not at all a boy.

Question 4. Why did Swami’s father want him to sleep alone?

Answer. Swami’s father wanted him to sleep alone. Swami was in the second form. He used to sleep beside his granny or mother like a baby. Swami’s father thought it disgraceful that a boy of his age should sleep with his granny like a baby. He was mature enough to sleep alone.

Question 5. What did Swami do to avoid sleeping in his father’s office room?

Answer. At first, Swami hoped that his father was only joking. He tried to change the subject but in vain. He told his father that he would start sleeping alone from the first of next month. When his father held the newspaper before his face, he rose silently and went to his bed in the passage and lay down under a blanket till his father pulled it away.

Question 6. How did Swami’s mother try to protect him from his father’s anger?

Answer. Swami’s mother was not so hardhearted as his father was. She tried her best to protect Swami from his father’s anger. When his father asked him to sleep alone in his office room, Swami looked at his mother hoping her to protect him. She asked her husband why he was taking him to the office room. He could sleep in the hall.

Question 7. What did Swami say to his father when he was taken to the office room for sleep?

Answer. Swami was taken to the office room for sleeping there alone. Swami protested that his father’s office room was very dusty. There could be scorpions behind his law books. His father replied that there were no scorpions and he could sleep on the bench. Then Swami asked if he could keep a lamp burning in the room. His father only allowed him to keep the door open.

Rajasthan Board Solutions

Question 8. What did Swami feel in the office room in the night?

Answer. As night advanced, the silence in the house deepened. Swami’s heart began to beat faster. He remembered all the stories of devils and ghosts he had heard in his life. He could hear all kinds of noises reaching his ears. He covered himself with his blanket so completely that he could hardly breathe. Every moment he expected the devil to come up and clutch his throat.

Question 9. What thoughts came into mind of Swami when he was sleeping alone in the office room?

Answer. Swami was afraid of sleeping alone in the office room. In the silence of the night, his heart began to beat faster. He remembered all the stories of devils and ghosts he had heard before. He remembered how his friend Mani had seen the devil in the banyan tree at his street end. He remembered how Munisami’s father spat out blood because the devil slapped his cheek. Every moment he expected the devils to come up and clutch at his throat. He remembered the story of his old friend who suddenly disappeared.

10th English Prose Chapter 5 A Hero Solutions

Question 10. Why did Swami sleep under the bench?

Answer. Swami’s mind was filled with the stories of ghosts and devils. He was frightened and his heart began to beat faster. He hurriedly got up and spread his bed under the bench and lay down there. It seemed to be a much safer place. It was more compact and reassuring.

Question 11. What dream did Swami see in his sleep?

Answer. In his sleep, Swami was troubled with really bad dreams. He saw in his dream that a tiger was chasing him. He tried to run and escape. But his feet didn’t move at all in fear. The tiger was at his back. He could hear the sound of his claws scratching the ground. Then he heard a light thud sound. He tried to open his eyes but then his eye-lids would not open. The nightmare continued.

Question 12. Why did Swami attack the burglar?

Answer. Swami heard a rustling sound. He stared in the darkness. Something was moving down. Swami thought that his end had come. He knew that the devil would presently pull him out and tear him to pieces. He became desperate and didn’t want to wait till the devil attacked him. He came out and held it’ with all his might. He dug his teeth into the flesh. He hardly knew that he had dug his teeth not in the flesh of the devil but of a notorious burglar.

Question 13. How did Swami’s classmates and other people react to the news of his fighting with the burglar?

Answer. As the news spread, congratulations came showering on Swami next day. His classmates looked at him with respect now. Even his teachers acknowledged his bravery and patted his back. The headmaster praised him saying that he was a true scout. The police was grateful to him as he had bitten into the flesh of one of the most notorious burglars of the district..

RBSE Solutions

Question 14. Do you think Swami’s efforts made him fearless or courageous?

Answer. No, it didn’t seem that Swami’s efforts made him fearless or courageous.When his father returned home from the club, he found him sleeping in his usual’ place. He was sleeping beside his granny again. It means that the incident didn’t make him fearless or courageous. He still feared sleeping alone like a baby.

Question 15. What indicates Swami’s sleeping beside granny again?

Answer. Swami was considered to be a hero and a courageous boy. Actually, he was not so. He dug his teeth into the flesh of a burglar only out of desperation. He remained what ever he was before the incident. Swami’s sleeping beside his granny shows that he was still afraid of sleeping alone like a baby.

D. Answer the following questions in about 60-80 words each:

Question 1. What kind of person Swami was and what the people took him to be? Do you agree with the theory?

Answer. People say that appearances are often deceptive. There was a great difference between what Swami actually was and what the people took him to be. Basically, Swami was a chicken-hearten boy. He was in the second form but behaved like a baby. A boy of his age should not sleep beside his granny or mother like a baby. He had dug his teeth in the flesh of the notorious burglar. Actually, it was a step out of desperation and not out of bravery. Congratulations were showered on him because his classmates, teachers and friends looked at him as a hero. Only his father knew Swami’s reality. He was shocked to find him sleeping again beside his granny even after he was acclaimed as a hero. I do agree that courage is more important than strength and age.

Question 2. Describe Swami’s character on the basis of the story, ‘A Hero’.

Answer. Swami was a simple boy without any extraordinary trait in his character. He was in the second form. A boy of his age must not depend on his granny and mother so much. He is afraid of sleeping alone in darkness. His father knows his weakness. He wants to make him a fearless boy. Swami doesn’t believes in the theory that courage is the most important thing. It matters more than strength and age. Swami is frightened like a baby when he is forced to sleep in his father’s office room. His heart started beating faster. His mind is obsessed with ghost and devils. When he saw something coming down, he thought that the devil was coming to tear him to pieces. His biting the burglar was not an act of courage and bravery but of utter desperation. He remained as fearful of loneliness and darkness as he was before.

Question 3.
What impressions do you get of Swami’s father?
Answer.
Swami’s father was totally made of a different stuff than his chicken-hearten son. Like a responsible father, he knew Swami’s weaknesses. He knew that Swami was afraid of sleeping alone in darkness. But he didn’t want to spoil him. On the other hand, he wanted to make him a fearless and courageous boy. He believed that courage matters most in life. Strength and age are not so important. A man with the strength of an elephant can be a coward. Weak patient of TB may show courage and bravery. His attempt of making him sleep in his office room alone brought no change in Swami. To his dismay, he found that his son was not a hero as others thought him to be. He still feared to sleep alone in darkness.

Question 4. Do you think the title ‘A Hero’ is appropriate in the light of Swami’s character? Discuss.

Answer.
It is ironical that the lesson is titled ‘A Hero’. The title is appropriate but the boy Swami doesn’t deserve to be called a hero in the real sense. The author uses the title satirically. Swami’s character doesn’t have any trait of heroism. He is a chicken-hearten boy. He fears to sleep alone in darkness. He dreams of ghosts and devils. He doesn’t believe that courage is more important than strength and age. He doesn’t believe that a boy can fight a tiger. Swami is not a hero but attains a false reputation. His desperate act of biting the burglar is considered to be an act of heroism and courage by his friends, classmates and teachers. It is quite ironical that our ‘hero’ still fears sleeping alone in darkness. He still sleeps beside his granny as usual.

Rajasthan Board Solutions 10 English Prose Chapter 5 A Hero Solutions

Question 5.
What have you come to know about the character of Swami’s mother?

Answer.
Swami’s mother is a typical mother found in most Indian families. Mostly mothers are tender and softhearted. So is Swami’s mother. She doesn’t like Swami suffering due to the commanding attitude of her husband. She doesn’t like her husband’s idea of forcing Swami to sleep alone in the office room in complete darkness. She suggests that he can sleep in the hall. She is quite a self respecting woman. She protests when her husband indirectly stuns that his son is not being properly brought up. She asserts herself in the end and prevents her husband from waking him up as he is sleeping beside his granny. She loses her temper and says, “You let him sleep where he likes. You needn’t risk his life again.”

Activity 3: Grammar English Chapter 5 A Hero Solutions

Modals:
Look at the following sentences:
(i) You must sleep alone hereafter.
(ii) Can you prove you have courage?
The underlined words in both the sentences are examples of modal verbs. All auxiliary verbs except be, do and have are called modals. They are also called modal auxiliaries. They are helping verbs which are not affected by person or gender. These are will, would, shall, should, may, might, can, could, ought to, must, dare, need, used to. In most cases they express present or future time. The chief features of modals are:
(i) They are never used alone; they always have a main verb with them. I can do it.

(ii) Their forms remain unchanged whatever the person and number of subject is there: I can read; they can read, you can read,
(iii) They do not have infinitives or past participle form.
We cannot write ‘He can to go and can seen’. Now we proceed to see how each modal is used:

1. Can
This modal verb is used to express four meanings which are: ability, permission, request and possibility.
(a) Ability
(i) She can swim in a river.
(ii) Ram can play a guitar.
‘Ability’ involves capacity to do some actions but with animate subject and dynamic verbs. With inanimate subjects the use of ‘can’ expresses their potential (iii) The business of cabs can expand.
(iv) This bike can run faster with this fuel
(b) Permission: ‘can’ is used to ‘ask’ and give permission. It is used to seek permission in the circumstances where social authority is involved.
(i) Boy: can I go now?
(ii) Teacher: No, but you can go after this period.
(c) Request
(i) Can you give me your pen? (to a friend)
(ii) Can you bring me some more ice cream? (in a hotel) ‘Can’is used to make informal request. We often use it when we are talking to friends and also in shops, office, restaurants etc.
(d) Possibility
(i) I am sure this problem can be solved.(ii) This road can be blocked. (a theoretical possibility)
(iii) The fire can be dangerous.
Note: ‘Can’ indicates theoretical possibility.

RBSE Solutions

2. Could (Past form of can’)
(a) To express past ability or capacity:
(i) I could swim across this river in my childhood.
(b) In Indirect speech it is used as past tense of can.
(i) He said that he could run fast.
(c) To express polite request:
Could you please lend me your pen?
Could you let me see your photo?
(d) To express permission:
Could I use your cell phone?
Note: to make requests and seek permission, ‘could you’ is more formal and polite. We often use it when we are talking to strangers, older people, teachers and bosses.
(e) To express something remote in likelihood:
This road could be blocked.

10 English Prose Chapter 5 A Hero Solutions

3. May
(a) Used for asking and giving permission.
May I come in, sir?
Yes, you may.
May I borrow your pen?
Yes you may.
“May not’ is used to deny permission:
May I use the toilet?
‘No, you may not.’
(b) When possibility and uncertainty are mixed.
It may rain tomorrow.
That may, or may not, be true.
(c) May’ is also used for a wish, faith and hope.
May you live long!
May God bless you!
May India win the match!

(d) May’ is also used to indicate purpose
Children go to school so that they may learn things.
We eat so that we may live.

4. Might:
(a) Used in reported speech for past time:
He said that Neeru might come.
(b) To express possibility that is similar to ‘may’ but its use indicates the greater sense of doubt about this possibility than ‘may’:
I am afraid that if I ask him again, he might refuse.
She might win the prize.
(c) To express guess:
That might be a thief.
(d) ‘Might’ can also be used to express permission or to make informal requests May/might I borrow your pen for a minute?
Might I begin my lecture?
(e) It is also used for suggestion in a statement form:
You might make a little less noise.
He might join the army.

5. Must
(a) Used to express compulsion in affirmative sentences:
You must carry out my orders.
(b) To express necessity in affirmative sentences:
We must get up early tomorrow.
(c) To express determination.
They must complete this work by this evening.
(d) To express certainty/surety/strong possibility.
My sister has gone to bed early.
She must be tired.

Look at his life style. He must be rich.
(e) To indicate obligation or duty:
You must do as you are told.
Candidates must answer at least five questions out of ten.
Note: In the ‘negative and to express ‘prohibition’ ‘must not is used that gives the meaning of ‘Don’t do this’:
We must not pluck the flowers. Cars must not be parked here.

6. Ought (always followed by a ‘to infinitive’)
(a) To express moral obligation, duty, probability fought to’gives the meaning of should : but ‘ought to’is used when a feeling of duty is involved based on external rules (social conventions, institutions etc.) and Should’ when we have personal judgement of duty. You ought to love your elders. (moral obligation) I ought to help them. (moral duty)
The implementation of GST bill ought to enhance the government revenue (probability)
(The negative form of ought to is ought not to.)

Rajasthan Board Solutions

7. Will
(a) To indicate simple future time: (with II and III persons) She will go to school.
You will accept that he was wrong.
(b) To indicate/express intentions, willingness, prediction and determination and request:
I will go to Mumbai for a job. (intention)
I will sing at the concert tomorrow. (willingness)
Many friends of mine will be in the party. (Prediction)

I will pass this examination. (Determination)
We will do or die. (Determination)
Will you do me a favor ? (request)
Will you please shut the door?(request)
Will you go with me there?(request)
Note: As compared to the use of
Would’ the use of will shows a less polite request.
In negative its form changes to ‘won’t’.
Won’t you keep quiet?
I won’t come to college.
Note:- Will is never used with I person in interrogative sentences.

8. Would
(a) Used as past tense of will in indirect
speech:
He told me that he would play kabaddi.
(He said to me, “I will play Kabaddi.”)Direct speech.
(b) To express a past habit:
I would go up the hill daily in my childhood.
(Here ‘would’ can be substituted by ‘used to’)
Whenever I went there, I would see the shop closed.
(c) To express polite request and offer:
Would you please sit down? (request)
Would you like a cup of tea? (offer)
Note: ‘would’ is more polite than will’.
(d) To ask for something more politely:
I would like your support in this election.
I’d like to return this ticket, please.
(e) To express one’s preference:
I would prefer to stay at home instead of going with you.
He would rather study English than Mathematics.

10 English Prose Chapter 5 A Hero Solutions

9. Shall
(a) To indicate future time with I person :
I shall play tennis in the evening.
We shall go to Ajmer tomorrow.

Note: In present day English, however, there is a growing tendency to use will’ in all persons.
(b) To indicate a command, promise or threat:
You shall come here at once. (command)
She shall get a prize if she secures I Div. in Exam. (promise)
You shall be punished if you don’t obey the rules. (threat)
(c) We often use shall I ? or shall we?
when we are asking or suggesting what to do:
Shall I make a cup of tea for you?
Shall I buy this book?
Shall we go and see this movie?

10. Should
(a) Used as past tense of ‘shall’ in
Indirect speech. He said, “I shall come tomorrow.” (Direct)
He said that he should come the next day. (Indirect)
(b) To express duty or obligation:
We should keep our word.
(c) To express suggestion/an advice or a thing to do:
You should take bath daily.
You should see the doctor.
We should obey our parents.
(d) After ‘lesť (expressing fear):
Work hard lest you should fail.
(e) to express probability:
Demonetization should prevent corruption in future.

RBSE Solutions

A Fill in the blank correct modals choosing from the box given below.

could, will, can, must not, would, could not, may, should not, might, need not

1. I did not feel very well yesterday. I……… eat anything.
2. If you work hard, you …………… have to repeat the course next year.
3. At the age of ten Sheela …………… play the piano beautifully.
4. …………… I take a photograph of you?
5. …………… you speak French? Only a few words.
6. We …………… eat so much chocolate. It is not good for us.
7. We have a lot of work tomorrow, you ……………. be late.

8. I …………… be able to help you. But I am not sure.
9. ………….. you do me a favor please?
10. You …………… worry about it, I have managed it.
Answers.
1. I did not feel very well yesterday. I couldn’t eat anything.
2. It you work hard, you need not have to repeat the course next.
3. At the age of ten Sheela could play the piano beautifully.
4. Could I take a photograph of you? (Polite request)
5. Would you speak French? Only a few words. (polite request)
6. We must not eat so much chocolate. It is not good for us.
7. We have a lot of work tomorrow, you must not be late.
8. I may be able to help you. But I am not sure.

9. ………….. you do me a favor please? (polite request) or will you do me a favor please? (simple request)
10. You …………… worry about it, I have managed it.

B. Complete the following conversation with suitable modals.
Amit: ………….. you help me revise? I am worried about the exam.
Nitin: You ………….. be able to pass the exam if you start revising now.
Amit: …………… you lend your English dictionary?
Nitin: You ………….. borrow it but you cannot use it for exam.
Amit: I know I ………….. have left mine in library.
Nitin: It ………….. be in your desk drawer you could have left it there.
Amit: I …………… to look for it when I get home.
Nitin: You ………….. not hurry, you can use mine for a few days.
Answers.

Amit: Will you help me revise? I am worried about the exam.
Nitin: You will be able pass to the exam if you start revising now.
Amit: Will you lend your English dictionary?
Nitin: You may or can borrow it but you can not use it for exam.
Amit: I know I must have left mine in the library.
Nitin: It could be in your desk drawer you could have left it there.
Amit: I will have to look for it when I get home.
Nitin: You need not hurry, you can use mine for a few days.

10 English Prose Chapter 5 A Hero Solutions

C. Fill in the blanks with correct modals expressing the notions given in brackets:

1. When the National Anthem is played, all ……………… stand in attention. (command)
2. He said it …………… rain. (possibility)
3. …………… you give me your vehicle? (request)
4. You …….. remain on leave tomorrow. (permission)
5. The clouds are low. It ………….. rain. (probability)
6. She …………. be in the library. (weak possibility)
7. She ………… .. be in the library. (strong possibility)
8. The traitor ………….. be immediately hanged. (command)
9. …………. I make a call from your mobile? (request)
10. You …. be there at 10 a.m. (obligation)
11. The new taxation policy …………. be in favor of the cottage industries. (probability)
12. The office is going to be closed. Now you ………….. go. (permission)

13. The students ………….. attempt at least five questions in all. (obligation)
14. No soldier ………….. apply for leave during war time. (command)
15. The water harvesting project solve the problem of drinking water in rural areas. (probability)

Answers.
1. shall,
2. might,
3. will,
4. can,
5. may,
6. might,
7. may,
8. shall,
9. can/may,
10. must/have to,
11. may,
12. can,
13, must,
14. shall,
15. may.

10th English Prose Chapter 5 A Hero Solutions For more RBSE Rajasthan Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.