RBSE Solutions Class 10 English Chapter 3 Positive Health

In this article we have given RBSE Solutions for Class 10 English Literature Reader Prose Chapter 3 Positive Health are part of RBSE Solutions for Class 10 English.

Rajasthan Board RBSE Class 10 English Literature Prose Chapter 3 Positive Health Solutions

10 English Literature Prose Chapter 3 Positive Health Additional Questions and Answers

A. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
What is the holistic definition of health? OR
What do you mean by positive health?

Answer.
The writer Subhra Datta gives a holistic or complete definition of health. She defines health as a positive state of physical and mental well being. Positive health demands perfect health conditions physically as well as mentally. If we are free from diseases and living in a comfortable and clean environment, we are in a state of positive health.

Question 2.
Do all people in the world enjoy positive health?

Answer.
No, very few people in the world enjoy positive health. Positive health can be enjoyed only when we are not only physically fit but also enjoy mental peace. In developed countries people have high nutritional and environmental standards. They enjoy better physical health than the people living in the developing and poor countries. But they don’t have mental peace On the other hand, the developing countries can’t achieve positive health as their nutritional and environmental standards are much lower than the developed nations.

Question 3.
What are good things regarding health which developing countries have and what are the things they lack, when compared to developed nations of the world?

Answer.
Fortunately, in developing countries, the quality of human interactions is better than the developed countries. They have closer ties with their families, friends and neighbors. This gives them more mental peace as the basic human values are intact here. The people of developing countries lack good medical facilities, nutritional and good environmental conditions that are found in developed countries.

Rajasthan Board Solutions

Question 4.
Can a person enjoy the state of positive health when his physical health is poor? Give a reasoned answer.

Answer.
No, a person can’t enjoy the state of positive health when his physical health is poor. Health or the positive health demands a holistic growth and well-being. Only a person enjoying good physical as well as mental health can enjoy positive health. The presence of one and the lack of the other will not serve any purpose.

Question 5.
Do people of developing countries enjoy better mental health. If so how?

Answer.
Yes, the people of developing nations enjoy more mental peace than the people of rich and developed nations. The main reason is that the basic human values are still intact there. Moreover, their social structure and family ties help them live more peacefully. They have better and close ties with their families, friends and neighbors. These factors reduce their tension and mental stress.

Question 6.
Is it impossible for people in developing countries to achieve positive health? If yes, how?

Answer.
If is not impossible for people in developing countries to achieve positive health. They can achieve this state if they have better understanding of their bodies and their proper functioning. They also need a clean environment and healthy food and habits. Proper education and the positive approach to life can help them to achieve positive health.

Question 7.
Why do we need proper medical care?

Answer.
It would be wrong to say that we don’t need any proper medical care. In spite of all our efforts, we will have diseases. We need proper vaccination and immunization against infectious diseases. Surgical needs can’t be ignored. Nor can we ignore proper maternal care before and after childbirth.

Question 8.
Describe the factors that help the people of developed nations to enjoy better health in comparison to the people of developing countries.

Answer.
The people of developed country enjoy better health because of improved medical facilities and competent doctors there. There are other important social factors too. Higher standard of education, wealth, nutrition and cleaner environments enjoyed by the people help them to enjoy better health.

Question 9.
Due to decline in basic human values,the people of developed nations suffer from complex problems such as drug dependence, psychological and mental illness etc. Justify the given statement.

Answer.
Yes, the people of developed nations have seen decline in basic human values. They don’t have closer ties with families, friends and neighbors. they develop complex problems. depend on drugs. They develop psychological and mental illness. The suffer from stress related diseases. They don’t have close happy human interaction as families are breaking down there.

Question 10.
Why do people in advanced countries turn to psychoanalysts or psychiatrists?

Answer.
Unfortunately, the people of developed countries don’t enjoy happy and close interactions with their families,friends and neighbors. Breaking down of families and loss of basic human values give them a life of stress and tension. They have to consult psychiatrists quite often as they suffer from psychological and stress related diseases.

Question 11.
How are people from developing countries trying to ape developed nations ignoring important factors associated with better physical health and by spending more money on doctors and medicines? Is it desirable?

Answer.
No, it is not. Unfortunately, people from poor and developing countries ignore important factors associated with better physical health. They try to ape advanced nations. run after medical facilities to cope with even minor health problems. don’t care for healthy food and clean environments. They waste their limited resources on doctors and medicines.

Rajasthan Solutions

Chapter 3 Positive Health Activity 1: Comprehension

A. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
What do you mean by health?

Answer.
Health is a holistic concept. It is a positive state not only of the body but also of the mind. ..it means being physically healthy and free from diseases. It means feeling satisfied by living in a clean and comfortable environment.

Question 2.
How can we remain mentally well?

Answer.
We can remain mentally well when we feel satisfied living in a comfortable and clean environment. We have mental satisfaction when we are in harmony and peace with our families, friends and neighbors. Another important factor that contributes to our mental peace is our positive attitude and approach towards life, people and things.

Question 3.
What is the quality of environmental conditions in developed countries?

Answer.
A clean and comfortable environment is essential for the health of the body and the mind. The rich and the developed nations of the world enjoy a higher degree of environmental cleanliness than the developing countries. This is why the people of these countries enjoy better physical health.

Question 4.
What is the advantage of environmental conditions in developed countries?

Answer.
Environmental conditions are important factors in deciding the physical well-being of the people. The advanced countries have cleaner and perhaps comfortable environment than that is enjoyed by the developing countries which don’t enjoy such a clean environment. So we find that the people in developed countries enjoy better physical health than the people living in developing countries.

Question 5.
How can the infections diseases be treated easily?

Answer.
Diseases which spread through infections are called infectious diseases. We definitely need proper medical care to cure them. We need proper vaccination and immunization against infectious diseases. Vaccinations involves medical treatment by injecting a vaccine into the body to produce immunity against diseases. Similarly, immunization creates immunity against a in particular infection.

Question 6.
What is the attitude of doctors towards better health in developed countries?

Answer
The attitude of doctors towards better health in developed countries ignores social factors. The people enjoy better physical health there largely to the improved medical facilities. They tend to ignore other important social factors, such as higher standard of education, wealth, nutrition and cleaner environments enjoyed by the people there.

Question 7.
What is the disadvantage of decline of human values in developed nations?

Answer. It is true that in developed countries people enjoy physical health than in the developing world. But developed nations have the disadvantage of decline of human values. The people there suffer from complex problems. They become easy victims of mental illness and stress related diseases.They have to consult psychiatrists so often.

Question 8.
How are people in developing countries wasting their limited resources?

Answer
Unfortunately, the people in developing countries are wasting their limited resources by aping the people of developed nations. They resort to medical facilities to cope with even minor health problems. They spend more money on doctors and medicines than on healthy foods and in the improvement of their physical environment.

Question 9.
What are the benefits of using home remedies to maintain health?

Answer.
Unfortunately, people in developing countries waste their limited resources by spending money on medicines and doctors. It is better if they make better use of their knowledge and commonsense. They should use their indigenous simple home remedies to solve simple health problems. They should also learn the value of good nutrition for health.

RBSE Solutions

Question 10.
How can the body signals help in achieving good health?

Answer
We should learn to read our body signals. Human beings have lost the ability to monitor their own bodies to maintain health. We refuse to understand our own body signals.We resort to overeating and develop obesity. overfeed the infants and children even when they don’t need it. We are guided by doctors or the media forgetting the real demands of the their bodies.

Question 11.
What is the harmful effect on children when their parents put too much pressure on them?

Answer
Most parents love and care for their children. But very often, their expectations and ambitions put too much pressure on their children scaling new heights. When poor children can’t reach the level of their parent’s ambitions the results are disastrous. The children suffer from too much frustration and stress. To avoid the harsh realities of life, they become drug-addict and develop escapist tendencies.

B. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
Why do people in developed countries remain far from achieving positive health?

Answer
The people of rich and developed countries do enjoy a better physical health than the people living in developing countries. However having a better physical health doesn’t also mean possessing positive health.Actually, they are far from it. No doubt, the developed nations have better medical facilities and cleaner environments. But they are not contented mentally. They face a decline in basic human values. They become easy prey to complex problems like drug dependence, psychological and mental illnesses and stress related diseases.

Question 2.
What problems are faced by people in developing countries in achieving positive health?

Answer.
The people of developing countries face many problems related to poverty, lack of resources and overpopulation. The environmental and nutritional status of developing countries are much lower than the developed countries. So, the people suffer more here from poor physical health. When a person’s physical health is poor, he can’t enjoy the state of positive health. Lack of proper medicare, proper vaccination, immunization against infectious diseases are the factors. The lack of a cleaner environment certainly prevents them in achieving positive health.

Question 3.
How do the animals keep themselves fit?

Answer.
In nature, animals trust their own instincts. Nature has given each animal the power and ability to monitor or control their own bodies and health. They have better instincts than human beings in this regard. For example, salt is an essential element required by all animals. Wild animals in the forest like rhinoceros, elephants or deer regularly lick the soil to get the exact amount of salt their bodies need. Moreover, they never overfeed them selves. They eat only the required amount of food. This is the reason that they never suffer obesity as humans do. All carnivorous animals eat grass whenever they have diarrhea or other stomach problems.

Question 4.
How do parents spoil the eating habits of their children?

Answer.
Human beings seem to have lost the ability to monitor their own and bodies of their children. They depend more on doctors or medicine rather than their natural instincts. Overzealous parents force infants and small children to eat even when they don’t need etc. They feed them even when they are not hungry. They are not fed according to the demands of their bodies. The parents go according to the dictates of some books or the media. As a result, children grow up ignoring important body signals. They forget that only proper nourishment in the correct amounts can save their children from obesity.

Question 5.
How can the world environment be kept in balance?

Answer.
It is rather unfortunate that we don’t understand the responsibility of keeping the world environment in balance. Man should remember that living space of this world is limited. We need enough space for ourselves and for our future generations to live happily. To achieve this, we must practice family planning. We must limit the birth rate by having one or two children per couple. Between each birth there should be space of few years which will contribute to a happy home environment.

Rajasthan Board Solutions

C. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false:

1. Only physical fitness is necessary for health.
2. Mental health requires harmonious interactions with family members, neighbors and friends.
3. In developed countries family ties are strong.
4. Physical health and positive health are synonymous terms.
5. People in developed nations have not only achieved better physical health, they are also leading in basic human values.
6. The trend of drug dependence is more dangerous frequently seen in developed countries than in the developing ones.
7. Too much eating results in obesity.
8. The meat eating animals never eat grass.
9. High blood pressure is not stress related disease.
10. Antibiotics and pain killers should be healthy taken with the advice of a doctor.
Answer.
1.-T,
2.-T,
3.-F,
4.-F,
5.-F,
6.-T,
7.-T,
8.-F,
9.-F,
10.-T.

D. Fill in the blanks with antonyms of words given in brackets. Select your answers from the words given below:

sophisticated, harmonious, indigenous, better, contentment, relaxation

1. …………. relationship is essential for mental health. (full of quarrels)
2. We should use our …………. simple home remedies. (factory made)
3. Most people in developed countries enjoy …………. health. (worse)
4. The rich countries have …………. medical facilities. (poorly developed)
5. A cheerful health is a matter of …………. (dissatisfaction)
Answers.
1. Harmonious relationship is essential for mental health.
2. We should use our indigenous simple home remedies.
3. Most people in developed countries enjoy better health.
4. The rich countries have sophisticated medical facilities.
5. A cheerful health is a matter of contentment.

E. Fill in the blanks with one word substitutes for the expressions given in brackets. Select your answers from the words provided below: diarrhoea, psychiatrist, carnivorous, panic, antibiotics, obesity

1. The disorders of mind are treated by a ………….. (mental doctor)
2. …………. are used to treat infectious diseases. (a type of strong medicine)
3. Overeating causes ………….. (state of being fat)
4. Diseases should be treated in an intelligent way without ……….. (a sense of fear)
5. All …………. animals eat grass whenever they feel sick. (meat eating)
6. Intestinal disorders in human beings and animals cause ………….. (stomach disease)
Answers.
1. The disorders of mind are treated by a psychiatrist.
2. Antibiotics are used to treat infectious diseases.
3. Overeating causes obesity.
4. Diseases should be treated in an intelligent way without panic.
5. All carnivorous animals eat grass whenever they feel sick.
6. Intestinal disorders in human beings cause diarrhoea.

Activity 3: Grammar

Tenses Showing Future Time
There are several constructions by which future activities are indicated. When future events are not influenced by willingness, intention or likelihood, we may speak of a ‘pure future. These sentences which do not have personally controlled elements are the best examples of ‘pure future’.
1. Tomorrow will be Monday.
2. I shall be sixty next birthday.
3. He will be eighty in June.
4. How long will the work take?
5. Will there be time to visit both the museums?
Traditionally we use ‘shall’ with first person pronouns l’and we’; and will’ with second person pronoun ‘you’, and third person pronouns ‘he’, ‘she’, ‘it’. But nowadays will is used in place of shall with the first person pronouns. The contracted forms I’ll and we’ll are common in speech. The negative won’t is also used in place of shan’t.

RBSE Solutions

1. Simple Future time can be expressed in many ways without using a verb

(i) By using Simple Present Tense; as
The train leaves at 5:00 a.m.
Her birthday is on Monday.
(ii) By using the Present Continuous tense; as
He is coming tomorrow.
They are leaving for Delhi tonight.
(iii) By using is/am/are + about to + first form of verb; as
The bus is about to depart.
The college is about to open.
Note: The above future events are the part of a settled programme or likely to happen almost immediately.
(iv) By using be + going to + first form of the verb; as
He is going to buy a new flat next month.
The old house is going to fall soon.
Note: The above future events are likely or almost certain to occur and it is preferred to will/shall.

2. Future Progressive/Continuous Tense:

This tense is used to describe a future activity or state that will begin before and continue after a point or period of future time.
(i) What will you be doing this afternoon?
(ii) I shall be playing tennis all afternoon.
(iii) When I get home my children will be watching TV.
Note: Shall be and will be as auxiliary + ing with infinitive form of verb is used in this tense.
This tense can also be used for future events that are planned particularly related to tourism and travel.
e.g. Roshan will be going to China next week.
My son will be spending winter break in Goa this year.

3. Future Perfect Tense is used to indicate the activity and state which will be completed at some point of time in future; as
(i) He will have reached Delhi by now.
(ii) She will have planted a tree by tomorrow.
This tense puts more emphasis on the completion of the activity and on the consequence of it.
(i) In the year 2020 we will have been married for thirty years.
(ii) By this time next year I shall have finished my research work. shall/will:
Exercise
Frame noun clau
A. Put the verbs in brackets into be+going to form:
1. You …………. (miss) your train.
2. What …………. you …………. (do) with this room?
3. The cat ………….. (have) kittens.
4. She …………. (not give) another concert this year.
5. Do you think he …………. (come) back before evening?
6. How soon …….. you ……… (be) ready?
7. I ………. (not sleep) in this room. It is haunted.
Answers.
1. You are going to miss your train.
2. What are you going to do with this room?
3. The cat is going to have kittens.
4. She is not going to give another concert this year.
5. Do you think he is going to come back before evening?
6. How soon are you going to be ready?
7. I am not going to sleep in this room. It is haunted.

Rajasthan Board Solutions

B. Put the verbs in brackets into the future continuous or future perfect tense:
1. I ……… (finish) this book by tomorrow evening.
2. You …………. (do) geometry next term.
3. You should go back now, your father …………. (wonder) where you are.
4. By the time we reach the party everything …………. (be) eaten.
5. The train …………. (leave) before we reach the station.
6. By the end of the year 5000 people …………. (see) this exhibition.
7. I …………. (use) the car this afternoon.
8. The garden …………. (look) its best next month.
Answers.
1. I will be finishing this book by tomorrow morning. (determination)
2. You will be doing geometry next term.
3. You should go back now, your father will be wondering where you are
4. By the time we reach the party everything will have been eaten.
5. The train will have left before we reach the station.
6. By the end of the year 5000 people will have seen this exhibition.
7. I will be using the car this afternoon. (willingness)
8. The garden will be looking its best next month.

Activity 4: Speech Activity

Question 1.
Prepare a dialogue supposed to take place between a doctor and a patient:
Doctor : What is your name?
Patient : Anil, Sir.
Doctor : What is your age?
Patient : 22 Years
Doctor : Address?
Patient : Sukhadia circle, Sri Ganganagar.
Doctor : Do you keep a mobile phone?
Patient : yes, sir.
Doctor : Number, please
Patient : Sir, it is 9413037215
Doctor : Okay. Now tell me your problem.
Patient : Sir, I am suffering from fever.
Doctor : How long have you been suffering from fever?
Patient : For the past three days.
Complete the dialogue.
Answer.
Doctor : Do you have any other problem?
Patient : I also have severe headache.
Doctor : Why didn’t you come earlier?
Patient : Sir, I thought it was a minor problem.
Doctor : Okay, I shall give you some medicines.
Patient : Please do give some good medicine.
Doctor : Have only light and simple meals for a few days.
Patient : Okay sir, I shall do that.
Doctor : Come again after two days.
Patient : All right sir, I shall come after a few days.

for more RBSE Rajasthan board Solutions follow on (Google news) and share with your friends.

Leave a Comment