Home » RBSE Solutions Class 10 English Chapter 2 On Violence

RBSE Solutions Class 10 English Chapter 2 On Violence

In this article we have given RBSE Solutions for Class 10 English Literature Reader Prose Chapter 2 On Violence are part of RBSE Solutions for Class 10 English

RBSE Class 10 English Chapter 2 On Violence Additional Questions and Answers

A. Multiple Choice Questions
1. Physical violence is related to kill people:
(a) unknowingly
(b) deliberately
(c) helpfully
(d) by mistake

Answer: (b) deliberately

2. Wars are fought for destroying:
(a) houses
(b) colleges
(c) ideas
(d) temples

Answer: (c) ideas.

3. Education prevents people from becoming
(a) rational beings
(b) educated beings
(c) lame beings
(d) brutal beings

Answer: (d) brutal beings

4. Antagonism and hate are present in:
(a) animals
(b) trees
(c) all living beings
(d) man

Answer: (d) man

5. A new culture is essential to build:
(a) a new society
(b) new books
(c) hostile beings
(d) an old society

Answer: (a) a new society

6. Why is the old society dead?
(a) It has no power to create a new society.
(b) It has countless examples of noble works.
(c) The young people are guided well.
(d) It provides the beauty of mind.

Answer: (a) It has no power to create a new society.

7. Our Ph. D degree is failed because of the lack of:
(a) hate
(b) antagonism
(c) love and affection
(d) violence

Answer: (c) love and affection

8. we need a ………. heart to enjoy the bliss of nature.
(a) closed
(b) little
(c) hostile
(d) open

Answer: (d) open

9. The new culture is often based on ……..
(a) success and position
(b) status and position
(c) generosity and kindness
(d) hatred

Answer: (c) generosity and kindness

10. Great beauty and loneliness are the signs of :
(a) hot day
(b) early morning
(c) lively blue sky
(d) late evening

Answer: (b) early morning

RBSE Solutions

B. Short Answer Type Questions (30-40 words)

Question 1.
How is physical violence different from inward violence?

Answer: Physical violence kills and hurt people knowingly and purposely. It force people to say cruel things without thinking about others. It is full of antagonism and hate. On the other hand, inward violence provokes people to hate, criticize and dislike others. People inwardly battle and quarrel with themselves and others. They criticize other people and force them to their way of thinking

Question 2.
Why are wars fought?

Answer.
Wars are the ultimate form of violence. They are fought to for religious identities. People fight with one another to show their dominant ideas. During wars, people are always ready to kill, destroy and maim the other people.They are also found ready to kill themselves so that they could protect their status and position.

Question 3.
How does education help people?

Answer.
Education is the most effective tool which helps people not only to pass examination and get good jobs, but to overcome our weaknesses of violence. Violence, hate, antagonism, anger and cruelty found in man are the greatest enemies which create a violent society. Education supports people to overcome these drawbacks and build a new society.

Question 4.
Why is a new society necessary to be created?

Answer.
The old society which is created by our forefathers is dead and buried. It has no power to produce kind and generous human beings as it is based on violence. Human beings need love and affection, kindness and generosity to lead a peaceful life. In their absence, our life becomes a terrible business. Only a new culture can create a new society based on noble qualities.

Question 5.
How can you protect your children from becoming violent?

Answer.
Our children should be made aware of the fact that the old culture is based on aggression. It has created all the confusion and misery to the society. If they do not have proper knowledge of old culture, they may become part of this culture and adopt violent ways of life. Education can teach them the drawbacks of violent and cruel old culture and encourage them to change it into full of love, peace and joy.

Question 6.
How is a person with Ph.D. unsuccessful in his life?

Answer.
Education helps a person overcome violence, hate, anger and antagonism. If a person gets education and obtains even Ph. D. and he is not free of these weaknesses, there is no love, affection, kindness and generosity in his life. He is bound to become part of the rest of the world, which is based on violence. His degree will never help him to become a rational being. Hence, he may be counted as a failure person even after having Ph.D.

Question 7.
How does people generally treat life in the world?

Rajasthan Board Solutions

Answer.
Life is something enormous and people never try to understand the essence of life. They generally carve out a little hole for themselves and remain in that hole as long as they live in the world. They are bound to fight with the other people and lead a miserable life. They are not different from the rest of the world, they have deliberately chosen a violent way of life. They must know that violence, hate, anger, cruelty and antagonism create only confusion and misery in our life.

Question 8.
What is the message of the author spread through this article?

Answer.
The message of the author spread through this article is very crucial and of high quality for the mankind. He desires that people should live freely and happily. They should overcome hate, anger cruel thoughts and criticism and know the essence of life. The people must know the real meaning of life because it is full of joy and charity. Education can help them become rational beings and enjoy the joy of life.

Question 9.
How can the world be a peaceful place to live in?

Answer.
A peaceful world would be a world of new culture. Old culture which is created by our forefathers based on violence should be changed to new culture. We have to educate ourselves to create a kind and generous new culture. For this noble cause, the young people will have to come forward and help in building it, which will prevent hate, anger, cruelty and antagonism to spread in our society. The new culture will have a different meaning of life full of joy and clarity. Hence, the world will automatically be converted into a peaceful place to live in.

Question 10.
What does the author suggest to enjoy the bliss of nature?

Answer.
In the early morning when the birds sing and the cuckoo cooed, a deep silence is found everywhere. We feel a queer sense of great beauty and loneliness. Unfortunately everybody is unaware of this heavenly bliss of nature. The author suggests that if we should have an open heart and mind, we get this internal power to enjoy supreme joy of nature. An open mind is always free of fear and violence. We can achieve this quality of life by getting education. Only education has power to bring such a state of mind for the people.

Question 11.
How did the author thinks the world can to be changed?

Answer.
According to the author, the world is where we live together with relatives, family, friends and neighbors. We are at the center and they are the extended sphere of this world. We interact with them to show our likes and dislikes. The world where we live is not changeable. When we change ourselves, we can also change the world around us.

RBSE Solutions

C. Long Answer Type Questions (60 Words)

Question 1.
How is violence interpreted by the author in this article?

Answer.
According to the author, there is enormous violence in the world. It is generally found in two forms physical and inward violence. Physical violence is meant to kill and hurt other people consciously, and is full of antagonism and hate. Inward violence creates dislike, hatred and criticism for the other people in wardly. The ultimate form of violence is the war,which is fought in the name of religions and many other ideas. In this process,people become part of rest of the violent world. The presence of violence in human beings never allow them to become rational beings. They are counted as worse than animals. In the absence of love, affection, kindness and generosity, they become part of a terrible business. Life is something different which has a clear meaning full of joy.

Question 2.
Can a complete destruction of society bring about a new culture?

Answer.
Revolutions can bring only a fundamental change in the society and not a new culture. It can change only the social order. Love, care, affection and kindness are totally different values. They always remain the same in human beings. Changing them forcefully will only mean repeating them. They cannot be attend from a old to new house are outwardly clever, educated, cultured and inwardly they are violent. If we have desire to bring about change in the society, we shall have to fundamentally change the animal instinct found in them.The inward power always overcomes the outward circumstances. Only education has power to bring such change in human beings. Therefore, complete destruction of society can not bring about fundamental change in the society.

Question 3.
How can you change yourself?

Answer.
We all are at the centre of this world and has our family as a part of this world. It is really the most difficult task to change the wold where we live with our family. Even most of us have no desire to change. When we are young we are full of vitality, energy and and curiosity and have a desire to change. As we get a little older, go to college, we may begin to settle down. We forget our endeavor to change ourselves remains in the same order. There are still some people who really want to change the world because they take it as their core responsibility. They try to be aware of the change and make efforts to bring about change. we must have proper idea of change which we intend to bring about otherwise our effort will produce no result and we shall become part of the rest of the violent world.

Question 4.
“Not to understand violence is to be really ignorant, is to be without intelligence and without culture?” Explain.

Answer.
There is enormous violence in the world. Only human beings are rational beings who can feel pain and suffering of others. When we do not try to understand the causes of violence, it means our rationality is lost. We do not belong to a culture which is based on love, affection, kindness generosity. Instead, we belong to the old culture created by our forefathers, based on violence. On the other hand, if we are educated, we have developed a deep sense to judge things on the base of our rationality. We should not be ignorant of violence, otherwise our rationality is useless. Ignorant people are irrational and devoid of culture and have no feeling of love, affection, kindness and generosity in their life.

Question 5.
Why is one seeking to have pleasure and discard pain?

Answer.
We think that living in pleasure is more convenient than suffering in pain. At a time we avoid pain and cling to pleasure. Life in the same manner is full of opposite phases for pleasure and pain, hope and despair etc. But it is natural to avoid pain life in both darkness and light. The moment we want to avoid pain or sorrow, we are going to invent escapes. The problem in not resolved by either sorrow or pleasure. So we should cling to pleasure or escape from pain. If we do so get more attached to pleasure.

Rajasthan Board Chapter 2 On Violence

Rajasthan Board RBSE Class 10 English Literature Prose Chapter 2 On Violence

Chapter 2 On Violence Activity 1: Comprehension
A. Choose the correct alternatives:

1. Physical violence kills people:
(a) incidentally
(b) willingly
(c) unwillingly
(d) none

2. Violence in individuals comes:
(a) by birth
(b) after birth
(c) through education
(d) none.

3. While showing violence to others, man
(a) very thoughtful about his own safety
(b) not very much cruel
(c) conscious about his family
(d) even ready to be killed

4. A person without the sense of love is
(a) better than animals
(b) worse than animals
(c) equal to animals
(d) worse than snakes

5. The state of bliss in human mind may be generated by
(a) violence
(b) mercy
(c) education
(d) destruction

Answers.
1.(b),
2.(b),
3.(d),
4.(b),
5.(c).

Chapter 2 On Violence B. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
What are the characteristics of physical violence?

Answer.
Physical violence is full of cruelty, antagonism and hatred. It is always done without giving thought. The intention is to kill or hurt the other people knowingly.

Question 2.
What are the characteristics of inward violence?

Answer.
Inward violence is full of dislike, hate and criticism for other people. It’s purpose is to change people by force to our own way of thinking. It is related to both quarreling with the others and oneself.

Question 3.
What is more important than having a Ph.D degree?

Answer.
Love, affection, kindness and consideration are more important than having a Ph.D degree. In the absence of these values people tend to adopt violent ways of life. Hence, they contribute to the world of destruction.

Question 4.
How can a person become rational?

Answer.
Antagonism, hate, cruelty, criticism and anger-all are natural in man. Education helps man go beyond all these weakness. Obviously, it makes man a rational human being.

Question 5.
What does man realize in older age?

Answer.
In older age man realizes the misery of his life. He finds that his life is full of sorrow and confusion. He constantly seeks love and affection. His life was worse than the animals.

Question 6.
When does human life become full of joy?

Answer.
When human being is free, lives happily and joyously without hate and conflict with others. Their life become quite different with a clear meaning and full of joy.

Chapter 2 On Violence C. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
How does education contribute to overpower violence?

Answer.
Education can help prevent violence through formal education. Formal education provides an opportunity for children to learn important social skills, critical thinking skills, problem solving strategies, and communication skills. The presence of violence, antagonism, hate and cruelty is natural in man. Anger and ugly criticism also incites man to adopt violent means.These weaknesses make him a really brutal man, who has a clever brain to defend his brutal acts. Education is an effective weapon, which helps him not only get through examinations and get jobs, but become a rational being also. Only an educated man can have a beautiful and healthy mind.

Question 2.
What are the author’s views about the old and the new cultures?

Answer.
The author does not support the old culture. He thinks that it is dead, buried, burnt, exploded and vaporized. It is full of violence and aggression, which have produced all the confusions and misery in the society. On the other hand, the author thinks that the new culture being free from violence has power to change the world. A new culture can teach people about the outward cruelty of man to man in the name of God, religion, self importance and security of the family. The world needs a new culture, a new Society

Question 3.
How can the world of Nature be best enjoyed?

Answer.
The world of nature can best be enjoyed when we have an open mind and heart. We can enjoy the presence of nature when we are free of fear and violence. Only some people know about this extraordinary bliss, which is part of education. A peaceful mind can feel a deep silence all around. A sense of great beauty and loneliness helps us enjoy this supreme joy of nature. People must get education to enjoy the world of nature.

Question 4.
When does life become a terrible business?

Answer.
Violence, antagonism, hate, cruelty,ugly criticism and anger are inherent weaknesses in man. The author desires that human beings should be given proper knowledge about all these drawbacks of life because they only instigate man to adopt violent means When human beings are exposed to the reality of these weaknesses, they are forced to think about its consequences, otherwise they will also become part of the rest of the world. They lead a life devoid of love. affection, charity and generosity. The absence of these human values made life a terrible business.

Question 5.
How does J. Krishnamurti point out the dangers of violence?

Answer.
The author is a reputed writer and educationist. He is a champion of mankind and the presence of violence in the world is a matter of great concern for him. He judges the dangerous effect of violence on mankind. He points out dangerous the two type of violence. Physical violence kills and hurts people consciously and deliberately. Whereas inward violence burns them within. The ultimate violence is the war which kills our ideas. It never allows love, affection, charity and generosity to develop in human beings. In the absence of these values they lose rationality and become enemies to mankind. It never builds a new culture where human beings may live happily and enjoy the supreme joy of nature. Therefore, the author is very worried of violence spread all over the world.

Chapter 2 On Violence Activity 2: Vocabulary
A. Given below is the list of a few affixes and a few words. Form new words by putting suitable affixes before the given words:
affixes : mis, dis, in, ir, il, im
words : advantage, legal, possible, rational, sane, behave, like, satisfaction, security,
Example : Irrational behavior is a negative attribute.

B. Given below is the list of a few suffixes and a few words. Form new words by adding suitable suffixes after the given words:
suffixes : ness, ty, ity, ation, y, ment, ful, ly, fully
words : develop, cruel, health, consider, brutal, dust, happy, care, bliss conscious, constant
Example : A regular exercise keeps us

C. Fill in the blanks with synonyms of words given in the brackets:
1. The world is full of …………… violence.(very large)
2. Unfortunately people are motivated by ………. (opposition and hatred)
3. Nowadays …………… has become a rare virtue. (kindness)
4. The state of …………… can only be felt when violence is out of mind.(perfect happiness)
5. Violence and anger are …………… in man. (natural)
Answers.
1. enormous
2. antagonism
3. generosity
4. bliss
5. inherent

D. Fill in the blanks with antonyms of words given in the brackets:
1. In the ………….. mind only negative thoughts enter. (sane)
2. ……….. behavior in human beings is intolerable. (rational)
3. A peaceful mind can observe the ………of nature. (ugliness)
4. A positive attitude is always……… (criticized)
5. A true ……………of past and present is desirable. (ignorance)
Answers.
1. insane
2. irrational
3. bliss
4. appreciated
5. awareness

Chapter 2 On Violence Activity 3: Grammar

1. Simple Past Tense:
Exercise
Put in the blanks the correct form of the verbs given in brackets:
1. Columbus …………. America. (discover)
2. He …………… favourably from eight institutions. (hear)
3. She ………. from Agra on last Monday. (return)
4. When ………… you last ………… your father? (see)
5. It is exactly five years ago today that we …………… married. (get)
6. The Police ……….. the thief yesterday. (catch)
7. He suddenly …………… that he was travelling in wrong direction. (realize)
8. He …………… me up just now. (ring)
9. I …………… a letter from my wife last week. (have)
10. The thief had escaped before he ……… into the room. (come)
Answers.
1. discovered
2. heard
3. returned
4. did, see
5. got
6. caught
7. realized
8. rang
9. had
10. came

2. Past Progressive/Continuous Tense:
Exercise
Complete the following sentences using Past Continuous or Past Simple:
1. I …………… (wash) my hands when the telephone …………… (ring).
2. They all ………….. (have) breakfast when I got up.
3. The door bell …………… (ring) while she was reading.
4. My aunt …………… (walk) in the park when I met her.
5. She …………… (talk) to her neighbors when the baby began to cry.
6. He suddenly ……….. (realize) that he ……………. (travel) in the wrong direction.
7. As I ………… (cross) the road I …. (step) on a banana skin and (fall) heavily.
8. He …………… (leave) the blind school and ……. (enroll) at another school.
9. The Hartman’s …………… (feel) that David …………… (head) for grief.
10. I was thinking about the problem at night, but I never …………… (find) the answer.
Answers.
1. was washing, rang
2. were having
3. rang
4. was walking
5. was talking
6. Realized, was travelling
7. was crossing, stepped, fell
8. left, was enrolling
9. felt, was heading
10. found.

Rajasthan Board Solutions

3. Past Perfect Tense:
Exercise
Put the verbs given in the brackets in the correct forms, using Past perfect (had+ past participle form or Past Simple):
1. He said he …………… (be + not) present at the meeting
2. John wanted to know why Mary …………… (come) home late.
3. Until he …………… (explain), the students …………… (not understand).
4. He …………… (go) blind before he …………… (be) nine years of age.
5. The fire …………… (burn) for three hours when the firemen ……. (arrive).
6. His neighbors …………… (will) not speak to him until he ………. (apologize)
7. The workers …………… (will) not call off the strike unless their demands …………… (accept).
8. He told me that he …….. never …. (meet) you.
Answers.
1. had been
2. had come
3. had explained, did not understand
4. had gone, was
5. had been burning, arrived
6. did, had apologized.
7. had, were accepted.
8. had, met.

Activity 4: Speech Activity
(See Textbook page 30)

For more RBSE Rajasthan Board Solutions follow on (Google news) and share with your friends.