Home » RBSE Solution Class 10 English Chapter 1 Prose The Book that Saved the Earth

RBSE Solution Class 10 English Chapter 1 Prose The Book that Saved the Earth

RBSE Solutions for Class 10 English Literature Reader Prose Chapter 1 The Book that Saved the Earth are part of RBSE Solutions for RBSE Rajasthan Class 10 English Book Solutions Class 10 English. 

Rajasthan Board RBSE Class 10 English Literature Prose Chapter 1 The Book that Saved the Earth

A. Tick the corrective alternative:
Question 1.
Who wrote the play ‘The Book that Saved the Earth’?

(a) Claire Boiko
(b) William Shakespeare
(c) Oliver Goldsmith
(d) Anton Chekov
Answer
(a) Claire Boiko

Question 2.
Which century was called the era of the Book?

(a) Twenty first
(b) Twenty fifth
(c) Twentieth
(d) Ninetieth
Answer
(c) Twentieth

Question 3.
What stopped the Martian invasion of 2040?
(a) a noble encyclopedia
(b) a tome about rockets
(c) Mother Goose
(d) a secret file
Answer
(c). Mother Goose

Rajasthan Board Solutions

B. Say whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for true and ‘F’ for false in brackets:
Question 1.
The Book that Saved the Earth’ is a drama.
Answer
False

Question 2.
The people of the Mars plan an attack on the earth.
Answer
True

Question 3.
The Martians do not leave the earth in fear.
Answer
False

Question 4.
The twentieth century was often called the Era of the Books.
Answer
True

Question 5.
Humpty Dumpty did not sit on the wall.
Answer
False

RBSE Solutions

C. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
Why did Think-Tank express his peevishness with Noodle?

Answer.
Think-Tank considered himself to be the most powerful and intelligent creature in the whole universe. Noodle was his apprentice. He forgot to pay the part of his salutation to him and stood beside him. Therefore, Think Tank expressed his peevishness with Noodle.

Question 2.
How does Think-Tank describe the earth?

Answer.
Think-Tank describes the earth as a ridiculous little planet. He gives no importance to the earth and think is as a very insignificant place. He decides to put the earth under his generous ruler ship.

Question 3.
Who eats the sandwich ultimately?

Answer.
Sergeant Oop eats the sandwich ultimately. Omega and Iota watch him breathlessly. When he eats the sandwich, he makes terrible faces.

Question 4.
How does Think-Tank wish to be saluted?

Answer.
Think-Tank is the great and mighty commander-in-chief. He wishes to be completely salute in a singsong manner. Noodle salutes him as “O Great and Mighty Think-Tank, Ruler of Mars and her two moons, most powerful and intelligent creature in the whole universe (out of breath) what-are-your-orders?”.

Question 5.
What does Oop think about the library?

Answer.
Sergeant Oop has no idea about the library when he has already visited the seven galaxies. He had never visited such a unique place. He takes the books as hats and the library as a haberdashery—the shop which sells clothing and small articles of dress.

Question 6. How does the picture of Humpty Dumpty look like?

Answer.
Oop turns the large picture of Humpty Dumpty towards Think-Tank. It looks like Think-Tank, who screams and holds his head and says, “It’s me!”. Even the brain of Humpty Dumpty is similar to that of Think-Tank.

Question 7.
What question does Think-Tank ask the mirror?

Answer.
Think-Tank asks the mirror who the most fantastically, intellectually gifted being in the land is. He also asks the mirror whether the Martians are not the handsome race. He is the great and mighty commander-in-chief and desires to put the earth under his rule.

Question 8.
What did the books teach in twentieth century?

Answer.
In the twentieth century the books taught people ‘how to’ when to’, where to’ and ‘why to’. They illustrated, educated, punctuated and even decorated.

Question 9.
Who tried to invade the earth in the twenty first century?

Answer.
The Martians tried to invade the earth in the twenty first century.Think-Tank was the great and mighty commander of this invasion. He was the ruler of Mars. He wanted to put the earth under his rule.

Question 10.
Why are books referred as man’s best friend?

Answer.
The books are the treasure of infinite knowledge. We read them and get noble ideas from them. After reading books we become wise. They charge nothing instead they motivate and encourage us for good deeds.

Rajasthan Board Solutions

Question 11.
what has Think-Tank thought about magnificent brilliance?

Answer.
Think-Tank has thought about the vitamins magnificent brilliance. It was given by the chemical department to increase one’s intelligence. Taking them immediately could decipher the meaning of code. He also thought that the Earthlings were clever.

Question 12.
What is Think-Tank planning about the earth?

Answer.
Think-Tank is planning to invade the earth. He thinks that earth is very insignificant. It is a ridiculous planet. He has sent a search team that will probe the earth. He is very desirous to put the earth under his rule.

Question 13.
Why is Think-Tank’s space crew puzzled on the earth?

Answer.
Think-Tank’s space crew has arrived on the earth and taken shelter in some sort of squire place. This place is full of peculiar items (Books). The members of this crew take these books as sandwiches, but unable to eat them. When they are told that the Earthlings use them as a communication device, they try to hear them. But they are still helpless to hear them. So, they are puzzled on the earth.

Question 14.
How does Noodle suggest to Think Tank about the books?

Answer.
Noodle reveals the secret of books, which are considered sandwiches in the play in a very humble manner. He says that he has watched surveyor films of those sandwiches. He found that that the Earthlings do not eat these sandwiches. Actually they use them as some sort of communication device.

RBSE Solutions

D. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
why did Think-Tank’s plan fail to invade the earth?

Answer.
Think-tank is considered as the most powerful and intelligent creature in the play. He is also regarded the wisest creature in the universe. He is commander in chief of the Mars Space Control. he desires to put the earth under his ruler ship, because he thinks the Earthlings are ugly creatures with primitive brain. But he becomes aware of the secret power of Earthlings from a little book which the members of his crew are unable to read. They think that the book is written in a certain code which shows magnificent intelligence of Earthlings. .They have discovered how to combine agriculture and mining. They can also grow crops of rare metal and high explosives. Think-Tank finds that the Earthlings are certainly superior to the Martians. So he decides to leave the earth without delay.

Question 2.
Give the character sketch of Noodle.

Answer.
Noodle is an obedient apprentice of Think-Tank who is the ruler of Mars. He is more wiser and familiar with the facts of the Earthling as compared to Think-Tank. He has an act to tackle and flatter his boss. Whenever he had to correct him, he would present his thought as being of no particular importance. He rectifies his mistakes in a humble manner. .He a polite member of Think-Tank’s crew and cooperates with the other members and effectively carries out the order of the commander. He is a practical man in real.

Question 3.
What do you know about Think-Tank after reading the play?

Answer.
Think-Tank is a very ambitious, arrogant, mighty and powerful commander-in-chief. He wants that his empire should extend and invades the earth to put it under his rule. .he has a false view about the Earthlings that can do no harm to the Martians. He is a very disciplined and impatient commander. His command must be followed in word and spirit. He has great knowledge and experience by which he guesses very well. When his crew informs him that they have found peculiaritiun on the earth, he help them to guess it as a sandwich, a staple diet on Earth.

He takes quick decisions. When he realizes that the Earthlings may attack the Martians, he immediately orders them to leave the earth without delay. At the end of play he seems as a fearful commander who just by looking at a picture of Humpty Dumpty decides to escape to Alpha Centaur and drops the mission of attacking the earth.

Question 4.
How were friendly relations established between people of Mars and People of Earth?

Answer.
With the passage of time the relation between the people of mars (Martians) and the people of Earth (Earthlings) became cordial. The Earthlings taught the Martians the difference between sandwiches and books and how to read them. They established together a model library in the capital city of Marsopolis. All this happened after the expiry of five hundred years-in the twenty-fifth century.

Rajasthan Board Solutions

Question 5.
“Perhaps the Earthlings have sharper ears than we do”. Why does Iota say so?

Answer.
Noodle suggest that the sandwiches are used a communication device. Iota who is the lieutenant of Mar probe tries to listen to it intently. He failed to listen anything from the sandwiches which is actually a book. At last she draw a conclusion that Earthlings have sharper ears than Martians. She meant that the Earthlings are ugly creatures.

RBSE Solutions

Activity 2: Vocabulary 10th English Chapter 1

Word formation: often new words are formed from the existing ones by adding a small unit either at the beginning or at the end; the particles used at the beginning are known as ‘prefixes’ and those used at the end are known as ‘suffixes’.

Prefixes: in-, on-, im-, il-, non-, ab-, dis-, mis-, etc.
Examples: insane, unfair, impossible, illegal, non-violence, abnormal, dislike, misbehave

Suffixes: Suffixes often change the wordclass, for example, the adjective ‘mad’, by the addition of the suffix ‘-ness’, is changed into an abstract noun ‘madness’. Popular suffixes are -ion, -cation, -ment, -ious, -al, -ous, – ness, -ity, – ful.
educate – education,
agree – aggreement,
multiply – multiplication,
courage – courageous,
mystery – mysterious,
accident – accidental,
cheer – cheerful.
By using prefixes and suffixes a verb can be converted into a noun, a noun into an adjective and adjective into an adverb.

Rajasthan Board Solutions

A. Fill in the blanks with adjectives derived from nouns given in brackets:
1. Noodle flatters Think-Tank by calling him the most ………… creature in the universe. (power)
2. The Martians call the Earth a …. ball. (mud)
3. The Earthlings have taught their animals ………… Culture. (music)
4. A ………… old book of nursery rhymes saved the Earth from a Martian invasion. (dust)
5. The wise and ………… Noodle became a successor of great and mighty ThinkTank. (wonder)
Answers.
1. powerful
2. muddy
3. musical
4. dusty
5. wonderful

B. Fill in the blanks with synonyms of the words given in brackets. Initial letters have been provided as hints:

1. Think-Tank considers the earth as a r………… planet. (laughable)
2. The members of the crew believe that the Earthlings are not as a………… as the Martians. (charming)
3. Noodle tells Think-Tank that a new idea is t………… in his mind. (moving)
4. The commander-in-chief suddenly leaves the idea of i………… on the earth. (attack)
5. The space people are asked to d. ……. the code. (find)
Answer.
1. ridiculous
2. attractive
3. ticking
4. invasion
5. discover.

Rajasthan Board Solutions

C. Fill in the blanks with one word substitutes of the expression given in brackets. Initial letters have been provided as hints:
1. Think-Tank poses to be a wiseman as if he possesses knowledge of an e………… .
(a book giving a complete information about a branch of knowledge).
2. The historian turned on the h…… and showed the picture of many centuries ago.
(an apparatus showing slides of history)
3. The space-crew mistakes the library for a b………… .
(a place where hay and corn are stored)
4. Sergeant Oop is unable to understand the language of Mother Goose and calls it a collection of s………..
(illegible writings)
5. The historian welcomed the audience to m………… of ancient history.
(the place where objects of old civilisations are stored)
Answers.
1. encyclopedia
2. historiscope
3. barn.
4. squiggles
5. museum.

Activity 3: Grammar

Tenses
1. Simple Present Tense:
Exercise
‘Write correct form of the verb given in brackets:
1. The last train …………. (leave) at midnight.
2. The earth ……… (move) round the sun.
3. I come from Jodhpur. Where ….. you ……….. (come) from?
4. We ……… (not work) on Saturdays.
5. John …….. (seem) rather tiring today.
6. How often …………you ………… (go) to the dentist?
7. I rarely ………… (carry) an umbrella in summer.
8. A musician ……….. (practise) everyday.
9. He always ………… (work) very hard.
10. Family planning really ………… (mean) family welfare.
Answers.
1. leaves
2. moves
3. did, come
4. do not work
5. seems
6. do, go
7. carry
8. practices
9. works
10. means.

RBSE Solutions

2. Present Progressive/Continuous Tense:

Exercise
Write the correct form of the verbs given in brackets:
1. Where is Ram? He ………… (lie) under the car.
2. It is a lovely day. The birds …….. (sing).
3. Let’s go out. It ……….. (not rain) now.
4. I ………… (read) an interesting novel these days.
5. At present my mother ………… (cook) in the kitchen.
6. That child ………… (cry) because her mother is not there.
7. Her aunt …… (stay) with us for a week.
8. How do you know that I …………(not tell) the truth?
9. The children are very quiet. Go and see what they ………… (do).
10. I can’t hear what you ………… (say).
Answers.
1. is lying
2. are singing
3. is not raining
4. am reading
5. is cooking
6. is crying
7. is staying
8. am not telling
9. are doing
10. are saying.

3. Present Perfect Tense:
Exercise
Insert in the blank spaces of the sentences below the Present Perfect Tense of the verbs given in brackets :
1. I …………that fellow somewhere before. (meet)
2. ………… the postman not …………yet? (come)
3. They ………… a television set. (buy)
4. Radhika cannot walk. She ………… her leg. (hurt)
5. My car looks lovely.I…….it (wash)
6. ………you ever………. a camel? (ride)
7. He ………… just ………… out. (go)
8. Why ………… you …….. the fuse? (not mend)
9. How many bottles the milkman……..?(leave)
10. I ………. often …………. him (see) but I …. never ………… to him. (speak)
Answers.
1. have met
2. Has, come
3. have bought
4. Has hurt
5. have washed
6. have, ridden
7. has, gone
8. have, not made
9. has left
10. have, seen, have, spoken.

Rajasthan Board Solutions

4. Present Perfect Progressive/Continuous Tense:

Exercise
Put the verbs in brackets into the Present Perfect or the Present Perfect Continuous Tense:
1. They ………… (live) here since 1954.
2. I ………… (wait) for you all the morning.
3. Have you seen my bag anywhere? I ………… (look) for it for ages.
4. It …………. (rain) for two days now. There will be a flood soon.
5. He ………… (not stop) eating since he
6. I ………… (teach) hundreds of students but I ……… never ………… (meet) such a hopeless class as this.
7. I ……….. (pump) up three tyres. Would you like to do the fourth?
8. He ………… (be) very ill since the last month.
9. The strike ………… (last) for six months.
10. The police ………… (look) for me for the last four days.
Answers.
1. have been living
2. have been waiting
3. have been looking
4. has been raining
5. has not stopped
6. have taught, have, met
7. have pumped
8. has been
9. has lasted
10. has been looking.

Additional Questions and Answers

A. Choose the most appropriate answer out of the following:
1. What is the twentieth century called in the play?
(a) the modern time
(b) the Time the Earth was Saved
(c) the Era of the Book
(d) the Historian’s Time

Answers.
1. (c) the Era of the Book

2. Why does Think-Tank believe a book is a sandwich?
(a) because he is very clever
(b) because Oop had told him so.
(c) because the Earthlings sell them at sandwich shops
(d) because the Earthlings are very fond of eating them.

Answers. (d) because the Earthlings are very fond of eating them.

3. The Earthlings were not so primitive because:
(a) they could make good houses.
(b) they could illustrate their books.
(c) they could decipher the code.
(d) they were stronger than the Martians.

Answers. (c) they could decipher the code.

4. What made Oop laugh at the nursery rhymes?
(a) they were funny.
(b) omega’s acting was fine.
(c) it was a good sandwich.
(d) the play was nice.

Answers. (a) they were funny.

5. What did Noodle become in the twenty fifth century?
(a) He became the ruler of Earth.
(b) He took Think-Tank’s place as the ruler of Martian.
(c) He was left behind on Earth.
(d) He was made the chief librarian.

Answers. (b)He took Think-Tank’s place as the ruler of Martian.

6. How would you like to conclude the theme of this play?
(a) The space creatures normally visit the earth and go away.
(b) In the opinions of visitors, the Earthlings are not very smart.
(c) Only the intelligent and powerful people can be a ruler.
Answers. (d) Intelligence has no match.

7. Where did Think-Tank’s crew actually enter?
(a) a barn
(b) A library
(c) a restaurant
(d) a picnic spot.

Answers. (b) A library

8. What is an era?
(a) a play
(b) a period of time
(c) some kind of probe
(d) a long history

Answers. (b) a play

9. What do you know about Think-Tank?
(a) a lazy man
(b) a generous man
(c) a powerful man
Answers. (d) an ambitious commander.

10. What does Think-Tank mean by primitive when he says, “I want to invade that primitive ball of mud called Earth?
(a) significant
(b) very important.
(c) known
Answers. (d) insignificant.

B. Answer the following questions in about 30 40 words each

Question 1.
What guesses are made by Think-Tank about the books found on earth?

Answer.
Think-Tank guessed the books found on earth, as sandwiches on first sight, which is the staple food on Earth. On Noodle’s suggestions he guess them as communication devices of can initially and then of eyes.

Question 2.
Noodle avoids offending Think-Tank and at the same time he corrects his mistakes. How does he manage to do that?

Answer.
Whenever Noodle has to say anything against what Think-Tank says, he presents his thoughts by referring to them as being of no particular importance. In this way he is able to correct Think-Tank’s errors without making him annoyed.

Question 3.
What was the plan of Martians? Did they succeed in their attempt?

Answer.
The Martians planned to capture and invade the earth in 2040. No, they could not succeed because a single book of rhymes stopped them from invasion.

Question 4.
Who is declared the most powerful and intelligent creature’ in the play?

Answer.
Think-Tank is declared as the most powerful and intelligent creature in the play. He is considered the wisest creature in the universe. He wishes to be addressed with great salutations. He is the commander-in-chief of the Mars Space Control. He is the Ruler of Mars and her two moons.

Question 5.
Why did Think-Tank order the invasion fleet to evacuate the entire planet of Mars?

Answer.
Think-Tank ordered the invasion fleet to evacuate the entire planet of Mars because he thought that the earthlings were after him. They would kill him and his people. So he took this decision and ran away to safety.

Rajasthan Board Solutions

Question 6.
What made Think-Tank realize that the earthling had reached a high level of civilization?

Answer.
On hearing the rhyme they diddle diddle read by lota, Think-Tank get more alarmed. He realized that the earthlings had reached a high level of civilization. He taught that the Earthlings have even their domesticated animals with musical culture and space technique. He interprets that even the dogs have sense of humour on Earth.

Question 7.
What ‘high levels of civilizations’ have earthlings reached, according to Think-Tank?

Answer.
Thin k-Tan k declares that the earthlings have reached the high civilization. He interprets their that the earthlings have taught domesticated animals musical culture and space techniques. Even their dogs have a sense of humour. He thinks that at this time they may be launching an inter-planetary attack of millions of cows.

Question 8.
What was Oop’s opinion about the ‘sandwiches’ he had eaten?

Answer.
Think-Tank judge the books to be sandwiches. He orders Oop to eat them who finds them as dry as Martian dust. He got confused and surprised that how earthlings could get the sandwiches down without water.

For more RBSE Rajasthan Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.