RBSE for Class 10th English Chapter 8 Solutions Old Man at the Bridge

In this article, We have share RBSE Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 8 Old Man at the Bridge. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 8
Chapter NameOld Man at the Bridge
Number of Questions Solved22
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative:

Question 1.
The old man with …………. spectacles.
(a) golden rimmed
(b) silver rimmed
(c) steel rimmed
(d) plastic
Answer.
(c)

Question 2.
The old man had to leave his animals because of ………….
(a) heavy rainfall
(b) disaster
(c) earthquake
(d) artillery
Answer.
(d)

Question 3.
The old man left the …………. unlocked.
(a) house
(b) office
(c) dove cage
(d) storeroom
Answer.
(c)

Question 4.
Which animals did old man suppose to be alright?
(a) goats
(b) cat
(c) pigeons
(d) all of the above
Answer.
(b)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F):

  1. The old man’s native town was Tortosa. False
  2. The old man wore untidy clothes blackened with dust. True
  3. The trucks were advancing towards Barcelona. True
  4. The dove cage had been left unlocked. True
  5. The narrator felt sad about the old man’s fate. True

C. Answer the following questions in about 20 25 words each:

Question 1.
Where did the old man come from?
Answer. (rbse solutions)
During the Spanish Civil War in the 1930s, all people of the town San Carlos left the town with their required things. The old man was the last one to leave the town of San Carlos. 1930

Question 2.
Which animal could take care of itself?
Answer.
The old man told the narrator that the cat could take care of itself but other animals were not able to take care of themselves.

Question 3.
What was the age of the old man?
Answer.
The old man was 76 years old.

Question 4.
On which day did the incident happen?
Answer.
It was Easter Sunday. So the Fascists were advancing towards the Ebro. It was a great overcast day with a low ceiling so their planes were not up.

Question 5.
How can you say that the old man was the last person to leave the town?
Answer.
When the narrator met the old man by the side of the road, the old man himself said to him that he was the last person to leave the town of San Carlos. (rbse solutions0

D. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
Why did the old man sit by the side of the road?
Answer.
During the Spanish Civil War, the
Fascists were to advance towards the town of San Carlos. The captain told the people of the town to leave the town. All people had left the town. But the old man after walking with his animals got tired and sat by the side of the road.

Question 2.
Why could he not go any further?
Answer.
The old man was 76 years old. After walking 12 km with his animals he got tired and was not in a position to go any further.

Question 3. (rbse solutions)
Why did the old man have to leave his town?
Answer.
During the Spanish Civil War in 1930s, the Fascists were about to attack the town of San Carlos in which the old man lived. The army captain told all people of the town to leave the town. That is why the old man had to leave his town.

Question 4.
What did the old man say at the end?
Answer.
At the end when the narrator told the old man to get up and try to walk, the old man got up, swayed from side to side and sat sown in the dust. Then he said to the narrator that he had not been taking care of himself instead he had been taking care of animals. He further said that he would not leave the place leaving his animals in the lurch.

E. Answer the following questions in about 60 80 words each:

Question 1. (rbse solutions)
What activities were taking place on the pontoon bridge?
Answer.
During the Spanish Civil War, the army captain told the people of San Carlos to leave the town because the Fascists were to attack the town. So to flee the advancing Fascists, carts trucks, men, women and children were crossing the pontoon bridge. The mule-drawn carts were staggering up the steep bank from the bridge and the soldiers were pushing the carts.

Question 2.
What was the narrator’s business at the bridge?
Answer.
As a newspaper correspondent, the narrator’s business was to cross the bridge and explore the bridgehead beyond to find out to what point the enemy had advanced. After doing his work, the narrator returned over the bridge. There he noticed that there were not so many carts at that time. Only a few people were walking on foot and the old man was sitting by the side of the road.

Question 3.
How did the old man look like?
Answer.
The old man was a shepherd but he did not look like a shepherd or a herdsman. He wore steel-rimmed spectacles and very dusty clothes. His face was also grey dusty. Actually, there was ankle-deep dust by the side of the road and the running vehicles blew the dust surrounding the road and the old man’s clothes and face became dusty.

Activity

Question 1.
Imagine yourself as a companion of the old man. Analyse the problems faced by uprooted people who became refugees as a result of the war. Narrate your experiences in the form of a diary entry.
Answer. (rbse solutions)
10th March, 1938
Monday, 7:00 pm.
I am very depressed to see the circumstances of the people of our town San Carlos. Due to the Civil War people became refugees. People have left the town leaving behind their home, property and friends and relatives. All people became homeless.

Many animals are dying because their masters fled the town. A 76-year old man after walking 12 km with his animals has got tired and sat by the side of the road. He is so tired that he is unable to walk any further with his animals. People face many such difficulties due to the war. People should find out some solutions to stop War. Stephen 10.

Hope you like this solutions for more rbse solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment