RBSE Class 12th English Rainbow Chapter 4 Solutions Lost Spring

In this article, We have share RBSE Class 12th English Rainbow Chapter 4 Solutions Lost Spring. These solutions are solved by subjects experts.

RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 4 Additional Questions

A. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1.
What is Saheb looking for in the garbage dumps? Where does he live and where has he come from?
Answer:
Saheb is looking for money in the garbage dumps. Presently he is living at Seemapuri. His family has come from Bangladesh in the hope of a good life.

Question 2.
What explanations does the author offer for the children not wearing footwear?
Answer:
Most people think that it is not lacking money but a tradition to stay barefoot but the author thinks otherwise. She considers that it is the perpetual state of poverty that makes them walk barefoot.

Question 3.
What makes the city of Firozabad famous?
Answer:
Firozabad is famous for its glass-blowing industry. Every other family in Firozabad is engaged in making bangles. Many families have spent generations in this work and they are still engaged in it.

RBSE Solutions

Question 4.
How is Mukesh’s attitude to his situation different from that of his family?
Answer:
Mukesh comes from a family of bangle makers. Unlike his family members, he does not want to cling to bangle making. He wants to be the master of his own. He wants to become a motor mechanic.

Question 5.
What do you know about Saheb? (Board Paper 2017)
Answer:
Saheb was a poor boy. He belonged to a family of rag-pickers and lived in very unhygienic conditions. Every morning, he would scrounge for silver coin in the garbage dumps. He had nothing else to do.

Question 6.
Why did Saheb’s family migrate to India?
Answer:
Saheb’s family lived in Dhaka. There were many storms that swept away their fields and homes. They had nothing to eat and no houses to live in. So they left Dhaka for Delhi to earn their livelihood.

Question 7.
Why does the writer feel her advice to be hollow?
Answer:
The writer knew that there was neither a school for Saheb in the neighbourhood, nor could she start one in the near future, yet she asked him to go to school. So she feels that her advice must have sounded hollow.

Question 8.
Why did the author feel embarrassed?
Answer:
The author asked a ragpicker boy, Saheb if he would come to the school when she opened one. Later when Saheb asked her about the school, she felt embarrassed about her false promise.

RBSE 12th Solutions

Question 9.
What do people think of garbage in slums?
Answer:
For elderly people or the parents, garbage is not at all a useless thing, it is a means of their survival. For children, it is a fun and mysterious aspect as they sometimes find something precious in it.

Question 10.
“But promises like mine abound in every corner of his bleak world.” Explain.
Answer:
Through this statement, the author throws light on the gloomy world of poor children. Every day, new promises are made to improve their lot, but none of them is implied. Law promises them health and education but they do not get these in reality.

Question 11.
Bring out the irony in the name of the ragpicker boy Saheb-e-Alam.
Answer:
The ragpicker boy is named Saheb-e-Alam. His name means the Lord of the Universe. But the fate of the boy is quite contrary to his name. He is a humble rag picker. What to say of the universe, he doesn’t have a proper house to live in.

Question 12.
Where is Saheb going with a steel canister in his hand?
Answer:
Saheb is going to the milk booth with a steel canister in his hand. He works at a tea-stall. The tea-stall owner who has employed him has sent him to fetch milk. He is obeying the tea-stall owner.

Question 13.
Describe the living conditions of children like Saheb.
Answer:
Saheb is a ragpicker. Children like him, live in slums. They earn their livelihood by rag picking and are devoid of a good life. They are devoid of education and live in very unhygienic conditions.

Question 14.
What does Mukesh want to become in life?

Answer:
Mukesh does not want to be a bangle maker like his father. He wants to be his own master, so he wants to become a motor mechanic in his life. He has the courage to do something different from his tradition.

Question 15.
What is customary for a daughter-in-law in India?
Answer:
India is a land of strange customs and traditions. It is customary for a daughter-in-law in India to veil her face before male elders. She is not supposed to show her face to the elderly male members of the family.

RBSE 12th English Solutions

Question 16.
Why do welders of the glass pieces usually lose their eyesight?
Answer:
Welders of the glass pieces work in dark hutments next to the lights of flames of flickering oil lamps. That is why they often lose their eyesight. Lack of proper light is responsible for this state.

Question 17.
What does a bangle signify?
Answer:
A bangle has a very significant place in Indian culture. It signifies an Indian woman’s Suhaag, auspiciousness in marriage. Every married Indian woman feels proud of wearing bangles as a symbol of married life.

Question 18.
What is the main occupation of the people of Firozabad?
OR
What makes the city of Firozabad famous?
Answer:
Every other family in Firozabad is engaged in making bangles. It is the centre of India’s glass-blowing industry where families have spent generations in this work that makes Firozabad famous for its bangles.

Question 19.
How is Firozabad unchanged?
Answer:
The poor people in Firozabad are bound to carry on the business of making bangles. Even young people fall in this vicious circle. Thus, with the passage of time, nothing has changed in Firozabad.

Question 20.
Why does the author compare Saheb and his friends to the morning birds?
Answer:
The author compares Saheb and his friends to the morning birds because they go for scrounging garbage in the morning and return to their places in the noon. They are like the morning birds that are seen in groups in the morning and return to their places after that.

RBSE 12th English Chapter 4 Solutions

Question 21.
Why do the bangle makers not organise themselves into a cooperative?
Answer:
The bangle-makers don’t organise themselves into a cooperative because they know that if they do so, they will be tortured by the police. And there is no leader among them who can think differently.

Question 22.
What are the workers in Firozabad unaware of?
Answer:
The workers in Firozabad are unaware of the law regarding child labour prohibition. They don’t know the fact that child labour is prohibited by law, and that the law could get all those 20,000 children out of the hot furnaces.

Question 23.
How does Mukesh’s grandmother accept life?
Answer:
Mukesh’s grandmother has no courage to challenge her fate. She thinks that the present state of affairs is the result of their destiny. That is why she has quietly accepted her husband’s blindness caused by the dust of glass bangles.

Question 24.
What do Saheb and Mukesh represent?
Answer:
Saheb prefers ragpicking to work at a tea-stall. Mukesh aspires to be a motor mechanic. Both the boys represent the idea of being one’s own master. They have the courage to challenge their fate.

Question 25.
Why does the author think that the children in slums are the partners in survival?
Answer:
For the slum dwellers, their children are the partners in their survival as they are engaged in rag-picking at an early age. They contribute to the family income from very early childhood by ragpicking.

Question 26.
What does the narrator think about Savita?
Answer:
Savita is a young girl. She is making bangles quite skilfully. The author wonders if that girl knows the importance of the bangles that she is making. She thinks that Savita will know their value when she is married.

Question 27.
What different thing does the author notice in Mukesh?
Answer:
Mukesh belongs to a family of bangle makers. But he wants to be a motor mechanic. This desire of his seems quite different and daring to the author. She sees a ray of courage in him to change his fate.

RBSE 12th English Chapter 4 Questions Answers

Question 28.
How do children and elderly people look at garbage?
Answer:
Children scrounge garbage because they hope they will find a note or coin in the garbage. For them, it is wrapped in wonder but for elders, garbage is a means of their survival. Garbage, for ragpickers, is very important.

B. Answer the following questions in about 125 words each:

Question 1.
How do names mismatch people in real life? Discuss.
Answer:
Sometimes, names match a person but very often they do not. Very often we come across people who behave quite differently from what their names suggest. Parents generally name their children very nicely but the world abounds in misery and cruelty. In such a state, how can one expect names to match people’s personality? Dhani Ram or Dhanpati or Lakshmipati are the names often given to the beggars. Satya Narayan’s are often found telling lies and Sajjans are not always gentle. Sunder Lal is not always agreeable to the eyes whereas Garib Dases travel in expensive cars. Saheb-e-Alam is one such name. It means Lord of the universe. But the boy is a ragpicker. These examples show that names do not always match the persons in real life.

Question 2.
Describe the place where Mukesh lives.
Answer:
Mukesh lives in a street which is choked with garbage. There are houses with crumbling walls, wobbly doors and without windows. They are over-crowded with families from humans and animals coexisting in a primaeval state. Mukesh’s house is half-built. A part of this house is thatched with dead grass. The house is in a very miserable condition. The house, as well as surroundings, are devoid of proper sanitation. The place is not worth living and is a home of a number of diseases. The place shows their utter poverty that has forced them to live like. Mukesh and his family live in utterly unhygienic conditions. It is because they have no résources to make their place of living hygienic and beautiful.

Question 3.
Why does the writer feel elated when she thinks about Mukesh?
Answer:
Mukesh belongs to a family of bangle makers. They have been making bangles for generations. They do not even think of coming out of this cycle of poverty. They seem to be devoid of courage. But when the writer hears from Mukesh that he wants to be a motor mechanic, she senses a flash of courage in him. Seeing this, she gets elated. Mukesh seems to her a symbol of optimistic behaviour among the poor and deprived class of society. He has the courage to think differently and challenge the circle of poverty that has kept the people like him in a very miserable state. The writer feels happy to think that Mukesh is bold enough to be ready to fight his fate while many others like him have accepted their lot without any protest.

Rajasthan Board Solutions

Question 4.
Describe the plight of the children like Saheb that take rag-picking as their way of life.
Answer:
Saheb is a small boy who belongs to a family of rag-pickers. Children like him are cursed to live a life of sheer poverty. They are devoid of even the basic needs of life. They live in poorly built hutments amidst lots of filth. What to say of nutritious food and proper clothing, even fresh air and water are a luxury to them. Their areas of living are devoid of drainage, so the danger of diseases always haunt them. Poverty forces them to live in very unhygienic conditions. Right from a very early age, they get engaged in rag-picking and other such menial jobs. Good health and education are not even in their dreams. They are so busy with their day to day life that they don’t even think of ways for a better life.

Activity 1: Comprehension

A. Say whether the following statements are True or False. Write ‘T” for true and ‘F’ for false:
1. Saheb came from his home in Dhaka long ago and lived in Seemapuri with his parents. True
2. Their homes and fields in Bangladesh were destroyed by storms. True
3. Saheb follows the writer’s advice to go to school. False
4. The rag pickers of Seemapuri live in mud houses. True
5. Seemapuri slums have proper sewage, drainage and water supply facilities. False
6. Mukesh belongs to a family of bangle makers in Firozabad. true
7. Mukesh wants to become a motor mechanic. true
8. Workers in the glass industry face many health hazards. True
9. Saheb-e-Alam (Saheb) does not seem to be happy working at the tea-stall. True
10. Most bangle makers lose their eye-sight before becoming adults. True

B. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1.
Why did Saheb’s family settle at Seemapuri?
Answer:
Saheb’s family settled at Seemapuri as their fields and home in Dhaka got destroyed by many storms. So they left their country in search of a living and came to India.

Rajasthan Board 12th Solutions

Question 2.
Why does Anees Jung’s promise to open school seem hollow?
Answer:
Her promise to open school seems hollow because she really does not mean it. She says it half-jokingly, and without any serious thinking.

Question 3.
Why does the author describe Seemapuri as miles away from Delhi?
Answer:
The author describes Seemapuri as miles away from Delhi because this area lacks all the basic facilities that are available in Delhi. In spite of being on the periphery of Delhi, it is quite different from the heart of the city.

Question 4.
What does the author mean by the expression ‘Garbage to them is gold’?
Answer:
By this expression, the author means to say that garbage is a means of livelihood to the ragpickers. It gives them food and shelter. Sometimes children even find silver coins in it. So it is very precious to them.

Question 5.
What does the expression ‘sometimes I find a rupee in the garbage’ mean?
Answer:
This expression is indicative of the ragpickers’ state of utter poverty. Their children find garbage a thing of wonder and a rupee found in it a gift. One rupee means a very big amount to these children.

Question 6.
Why is Saheb not happy working at the tea stall?
Answer:
Saheb is not happy working at the tea stall because here he has lost his freedom. Now he is no more the master of himself. He feels like a slave and this has taken away his happiness.

Rajasthan Board 12th English Solutions

Question 7.
What is Mukesh’s ambition? Can it be realized?
Answer:
Mukesh has the ambition to become a motor mechanic. Its realization is very difficult because his family is very poor. Mukesh is bound to work as a bangle maker. But he may realize his ambition with his strong will.

Question 8.
“Can a God-given lineage ever be broken?” Why does Mukesh’s grandmother say so?
Answer:
Mukesh’s grandmother says so because she has accepted the job of bangle making as her family’s lot. She sees no way to get over the condition of utter poverty. She has no hope regarding a good future.

Question 9.
Describe the hazards of working in the glass bangle industries.
Answer:
Glass bangle makers work in dark hutments. The dust of polishing glass bangles before the flames of flickering oil lamps makes them lose their eyesight. Lack of proper air and sunlight also affects them badly.

Question 10.
“She still has bangles on her wrist, but no light in her eyes”, what does Anees Jung imply by this statement?”
Answer:
This statement evokes a feeling of contrast. Bangles that are considered to be a symbol of joy snatch away the eyesight of poor labourers who make them. These poor labourers have no joy in their life.

Rajasthan Board 12th English Chapter 4 Lost Spring Solutions

Question 11.
What happens when the bangle makers in Firozabad try to get organised for their rights?
Answer:
When these people try to get organised for their rights, they are hauled up by the police, beaten and dragged to jail for doing something illegal. The evil powers in society don’t let them raise voice for their betterment.

C. Answer the following questions in about 125 words each:

Question 1.
Describe the living conditions of Seemapuri slums.
Answer:
Seemapuri is situated on the periphery of Delhi. About ten thousand ragpickers live here in structures of mud, with roofs of tin and tarpaulin. They do not have sewage, drainage or running water. Children grow up in these small structures and help their parents in their survival. Rag-picking is the only way for survival in Seemapuri. Garbage to them is gold. People here live in utter poverty. They are devoid of even the basic amenities of life. Health, education, sports etc. are not even in their dreams. Their poverty doesn’t allow them to live a hygienic and healthy life. They cannot even think of a good life and keep engaged in ragpicking or some type of menial jobs. Even small children work as ragpickers in the midst of danger of a number of diseases.

Question 2.
Mention the circumstances which force the bangle makers to live a life of the primaeval state in Firozabad?
Answer:
Most of the poor people in Firozabad are engaged in bangle making. They keep working there generation after generation. They live in sheer poverty that does not allow them to think beyond the job of bangle making. They live in very unhygienic conditions and they are devoid of good health and education. They don’t even have good houses to live in. They live in a very poor state. The moneylenders, the middlemen, the policemen, the keepers of the law, the bureaucrats and the politicians have created the vicious circle from which it is very difficult for the workers in the bangle industry to get out. They accept their fate before being aware of it. The vicious circle of poverty and injustice forces them to live a life of the primaeval state.

Question 3.
Describe the two types of worlds mentioned by Anees Jung in the ‘Lost Spring’.
Answer:
Anees Jung describes two types of worlds that impose such baggage on the children of poor families that they cannot put down. First is the world of the family that is caught in a web of poverty. The children are burdened with the stigma of caste in which they are born. The other world is a vicious circle of the sahukars, the middlemen, the policemen, the keepers of the law, the bureaucrats and the politicians. These two worlds together weave a net of misfortune for the children of poor families. Their poverty doesn’t allow them even to think of a good lifestyle. The society, on the other hand, is very cruel to them in general. People have no sympathy with these less fortunate ones and hinder their dreams of a good life.

Question 4.
Discuss how child labour is a potential threat to life on the basis of your reading of the lesson the ‘Lost Spring’.
Answer:
Child labour is a blot on the forehead of humanity. We can see children working in very hazardous conditions. As we see in the lesson “Lost Spring’, small children are seen as rag pickers and as labourers in bangle making industry. Rag picking brings them in contact with many communicable diseases. As bangle makers, they work in dingy hutments in a very dim light that takes away their eyesight. Lack of proper air and sunlight poses a great threat to their life. At a very tender age when they should have proper opportunities to grow, they have to indulge in menial jobs. It affects their health very badly, and at the same time blocks the chance of their good future. They become old before their real age.

RBSE Solutions

Activity 2: Vocabulary (Literary Terms)

Which of the given figures of speech has been used in each of the following lines?

Question 1.
Seemapuri, a place on the periphery of Delhi yet miles away from it.
Answer:
Oxymoron (shows contrast)

Question 2.
Garbage to them is gold.
Answer:
Metaphor (describes one thing as another)

Question 3.
As her hands move mechanically like the tongs of a machine.
Answer:
Simile (shows similarity)

Question 4.
She still has bangles on the wrist, but no light in her eyes.
Answer:
Irony (unexpected description)

RBSE Solutions

Question 5.
Web of poverty.
Answer:
Irony (unexpected description)

Activity 3: Speech Activity

Under the supervision of your teacher, conduct a discussion in your class on each of the following topics on Human Rights Day:
(i) Child Labour
(ii) Compulsory Elementary Education for Children
Answer:
(i) Child Labour:
A: Child labour is obviously not only a blot on the forehead of our society but also a crime against humanity.
B: Of course, how can we claim to be civilized while such a heinous practice exists among us?
C: All this seems good in words but in reality, we all seem to have become negligent to the plight of such children. We are used to living happily with ourselves only.
D: Yes, each citizen has to come forward to make society sensitive towards this social evil.
E: In fact laws regarding this have to be implemented strictly. Our government should make such plans that can eradicate this evil.

(ii) Compulsory Elementary Education for Children:
A: Compulsory elementary education for children is necessary just like food, clothing and shelter. It must be provided for each and every child of India.
B: Of course, it makes them able to live an active, healthy, happy and honourable life. Education makes them aware of social evils too.
C: Life without education is worth nothing. Education enables children to face the world smartly. Education makes them self dependent, modest and impressive.
D: That’s why compulsory elementary education for children is being provided for all children in India through RTE (Right to Education).

RBSE Solutions

Activity 3: Composition

As a reporter from The Hindustan Times, prepare a report for your newspaper on inadequate civic amenities in the slum areas of Jodhpur.
Answer:
Inadequate Civic Amenities in Slum Areas
Jodhpur, 28 February, 20–
Like all other slum areas, Jodhpur slums also lack proper civic amenities. These slum dwellers live in very poorly built hutments of mud with roofs of tin or tarpaulin. There is neither arrangement of water supply nor there is any sewage or drainage. There is no arrangement of electricity for light. In these slum areas, there are neither schools for children’s education nor hospitals for the sick. In these slum areas, children grow up in filthy conditions and become victims of various diseases. There are no parks or playgrounds for them to play. These slums abound in filth, there are not even toilets. The people living here live hand in hand with diseases due to the lack of civic amenities.

Hope you get with this article, for more RBSE Solutions follow on ( Google News) .

Leave a Comment