RBSE Class 12th English Rainbow Chapter 3 Solutions Third Thoughts

In this article, We have share Rajasthan Board RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 3 Third Thoughts. These Solutions are solved by subjects experts.

RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 3 Additional Questions

A. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1.
What, according to the narrator, is his destiny?
Answer:
The narrator’s destiny is to buy in the dearest markets and to sell-if, he succeeds in selling at all in the cheapest. Usually, indeed, having tired of a picture or decorative article, he has positively to give it away.

Question 2.
Why did the portfolio of water-colour drawings attract the narrator?
Answer:
The portfolio of water-colour drawings attracted the narrator because, among these drawings, he suddenly noticed a drawing probably by Turner, a great painter. Though the owner (dealer) of that drawing was not sure of it.

Question 3.
What was the dealer’s reply for the drawing (probably Turner’s)?
Answer:
The dealer replied that if the drawing was really drawn by Turner, it would be worth anything. But the narrator could have it for ten shillings and in case the narrator did not want to purchase the drawing the dealer would not mind.

RBSE Solutions

Question 4.
Did the dealer know that the drawing was a genuine Turner?
Answer:
No, the dealer did not know that the drawing was a genuine Turner. That’s why he said to the narrator that ‘if it were a genuine Turner, it would be worth anything’. He further said, “Mind you, I don’t guarantee it”.

Question 5.
Who intended to go to London? And why?
Answer:
The dealer intended to go to London. He wanted to take the drawing to London because he wanted to get an opinion about it. He wanted to confirm if it was genuine Turner or not.

Question 6.
What was the astonishing fact for the narrator?
Answer:
The astonishing fact for the narrator was that he, unexpectedly, achieved a big profit of forty-nine pounds and ten shillings by selling the drawing. But he bought that drawing only for ten shillings.

RBSE 12th Solutions

Question 7.
With whom did the narrator wish to share the profit and why?

Answer:
The narrator wished to share the profit with the dealer because the dealer behaved with him very well. The narrator had achieved a big profit so he thought that he should also behave with him well and give him a part of the profit.

Question 8.
Why did the narrator not want to be Quixotic?
Answer:
The narrator did not want to be Quixotic because he thought Quixotry would not do in the world. So giving a part of the profit to the dealer would mean Quixotry. He felt that this world is not for Quixotry.

Question 9.
Why does the narrator say, “Why to put a premium on ineptitude?”
Answer:
The narrator says, ‘Why to put a premium on ineptitude’ because he thought that it was his eye that detected the probability of the drawing, not his (dealer’s). The dealer had indeed failed and he didn’t know his own business.

Question 10.
Who did the narrator fear to offend? And why?
Answer:
The narrator feared to offend the Goddess of Business. He thought that for the first time in his life he had earned such a big profit. By giving a part of that profit to the dealer he didn’t want to insult the Goddess of Business.

RBSE 12th English Solutions

Question 11.
Why was it necessary for the narrator to control his feelings?
Answer:
It was necessary for the narrator to control his feelings so that he might do well in his new role of fine art-speculator. There is no value of feelings in the business. He realised that ‘impulse is the negation of magnetism’.

B. Answer the following questions in about 125 words each:

Question 1.
How did the dealer behave with the narrator before selling the drawing?
Answer:
The dealer behaved very well with the narrator before selling the drawing. Even though the narrator scornfully asked the dealer how much the drawing cost, the dealer told him very calmly that if it were a genuine Turner it would be worth anything. He made everything clear to the narrator and said that he could buy the drawing for ten shillings and that if he didn’t, he would not mind and take the drawing to London to get an opinion whether it was a genuine Turner. The dealer was not sure whether the drawing was really painted by Turner or not and as such he did not guarantee it. The whole episode shows that the dealer was thoroughly fair in his profession. So he behaved very well with the narrator.

RBSE 12th English Chapter 3 Solutions

Question 2.
What did the narrator think about the dealer when he was unwilling to send him ten pounds?
Answer:
The narrator had made up his mind to send the dealer ten pounds. But the chain of his thoughts continued. He thought that if he sent the dealer ten pounds, he would form a wrong idea of his customers and that he would expect similar letters every day. But others might not be as fair and sporting as the narrator and so the dealer would become embittered and would weep bitterly. He further thought that it would be a crime to injure such a good-natured man. Ultimately he came to the conclusion that it was absurd to send him ten pounds. The amount would put him above himself and so five pounds would be plenty. In fact, this episode is enough to clarify that the narrator goes on reconsidering and changing his opinion directed by his selfish motive.

Question 3.
Why did the narrator think about the Goddess of Business?
Answer:
The narrator thought that he had some financial gains for the first time in his life. He asked himself why he should spoil it by giving a large part of the profit away. At this point, he thought about the Goddess of Business. He thought that the Goddess of Business would feel insulted if he threw away the profit in such a rash way. Only a few days ago, he had got on terms with her. An insulted woman could be extremely furious. In fact, the narrator did not want to share his big profit with the dealer so he found so many reasons to fulfil his selfish motive. That’s why he thought of the Goddess of Business just to find one more excuse for not sending a part of the profit to the dealer.

Question 4.
“Buying and selling are a perfectly straight forward matter between dealer and customer. ”Explain.
Answer:
The narrator bought a drawing for ten shillings and sold it for fifty pounds thus he got a large sum of forty-nine pounds and ten shillings as profit. He impulsively decided to send half of the profit to the dealer as lofty ideas prevailed in the beginning but gradually he began to reason with himself trying to convince himself that it was absurd to send the dealer any money. The views expressed in the given sentence ultimately convince him. He justifies himself saying that such bargains are all part of the business. Buying and selling are a perfectly straight forward matter between dealer and customer. The dealer asks as much as he can extort, and the customer, having paid it, is under no obligation whatever to the dealer. Thinking so he justifies his reason for paying nothing to the dealer.

RBSE 12th English Chapter 3 Questions Answers

Question 5.
In the story ‘Third Thoughts’ how does the narrator bargain with his own soul? Explain.
Answer:
The narrator gained a profit of forty-nine pounds and ten shillings. Due to the good behaviour of the dealer, he thought to give him half of the profit. After the third thoughts on it, he bargains with his own soul, ‘Why put a premium on ineptitude?’ Now he says ‘ten pounds’. Again he bargains, ten pounds would put him above himself. Five pounds would be plenty. This time he bargains and asks himself, ‘no, giving a large part of it (profit) would mean the insult of the Goddess of Business. So a douceur of one pound will meet the case. And finally, he quits the idea of one pound too. He bargains and asks his own soul that such bargains are all part of the business. The fact is that the narrator is so clever that he further thinks that it would be a crime to injure such a good-natured man by offering some gift out of his profit.

Activity 1: Comprehension

A. State whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for true and ‘F for false:
1. The narrator had always been lucky in buying and selling pictures and decorative articles at the desired price. False
2. The dealer was ready to guarantee that it was a genuine drawing by Turner. False
3. The narrator sold the painting on profit. True
4. The storyteller never thought of sharing his profit with the dealer. False
5. According to the author, big business magnates are successful because they are not sentimental. True
6. ‘Third Thoughts’ is a psychological drama of bargaining with the narrator’s own soul. True

B. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1.
who tells the story to the author?
Answer:
The narrator in the story is E. V. Lucas’s friend as the author himself says in the first sentence of the story, “This story was told to me by a friend.” But it has been retold by E. V. Lucas who was a well-known journalist, essayist and novelist.

Rajasthan Board Solutions

Question 2.
When does the narrator give away his artistic articles?
Answer:
The narrator usually gives away his artistic articles when indeed he is tired of it. And he gives away his articles in such a way that its acceptance by another becomes personal favour to him.

Question 3.
Did the narrator go to the market with the intention of buying the painting? How did he happen to buy it?
Answer:
No, the narrator didn’t go to the market with the intention of buying the painting. It happened by chance when drifting about the old curiosity shops of a cathedral city he saw a folder of drawings among which one might be of Turner.

Question 4.
What price did the narrator get from the buyer for the drawing?
Answer:
The narrator got fifty pounds from the buyer for the drawing. This price was astonishing for him because he gained a profit of forty-nine pounds and ten shillings, while he paid only ten shillings for it.

Question 5.
Why did the dealer sell the drawing so cheaply to the narrator? (Sample Paper 2018)
Answer:
The dealer sold the drawing so cheaply to the narrator because the dealer was not sure that the drawing was drawn by Turner, a great painter. That’s why he said to the narrator, “Mind you, I don’t guarantee it.”

Question 6.
Why did the narrator feel so delighted and proud after selling the painting?
Answer:
The narrator felt so delighted and proud after selling the painting because for the first time in his life he was successful in gaining such a big profit. He got this success by learning from his life’s errors.

Rajasthan Board 12th Solutions

Question 7.
Why does the narrator think that the dealer should get a part of the profit he had earned?
Answer:
The narrator thinks that the dealer should get a part of the profit he had earned because the dealer behaved very well with him. So he should also behave well with him. Thus he should share the profit with him.

Question 8.
In his mood of elation, what did the narrator write in the first note to the dealer?
Answer:
In his mood of elation, in the first note, the narrator wrote to the dealer –  “the potential Turner drawing, which no doubt he recollected, had turned out to be authentic. And I had great pleasure in enclosing half of the proceeds.”

Question 9.
Which habit of the storyteller leads him to examine and re-examine his idea of sending a part of the profit to the dealer?
Answer:
The storyteller has committed many errors in his life. So it has been his habit to review these errors. By reviewing, he tries to commit fewer errors. Thus he examined and re-examined his idea of sharing the profit.

Question 10.
What did the narrator do when sleep did not come to him?
Answer:
When sleep didn’t come to the narrator, he took a book of short stories and read one. He closed his eyes again and again began to think about the dealer that some share of the profit should be given to him or not.

Rajasthan Board 12th English Solutions

Question 11.
Why does the narrator term the bargaining as a straight forward matter between dealer and customer?
वर्णनकर्ता विक्रेता व ग्राहक के बीच सौदेबाजी को सीधा-सादा मामला क्यों बताता है?
Answer:
The narrator does so because he feels that such bargains are all part of a business. The dealer asks as much as he thinks he can extort. And the customer has paid it, is under no obligation to the dealer.

वर्णनकर्ता ऐसा इसलिए करता है क्योंकि वह सोचता है कि इस प्रकार के मोल-भाव किसी भी व्यापार का अंग होते हैं। विक्रेता अपनी ओर से जितना वह समझता है ऐंठ सकती है, उतना माँगता है। और इसे देने के बाद ग्राहक की व्यापारी के प्रति कोई बाध्यता (कृतज्ञता) नहीं रहती है।

C. Answer the following questions in about 125 words each:

Question 1.
Justify the title ‘Third Thoughts’.
Answer:
The title of the essay ‘Third Thoughts’ is a humorous coinage based on the idiom ‘second thoughts’. ‘Second thoughts’ means opinions or resolutions reached after reconsideration. In this essay, the author goes on reconsidering and changing his opinion directed by his selfish motive. It shows that there is no end to consideration and reconsideration when one’s mind is taken over by selfish thoughts and worldly wisdom. Successive reconsiderations replace lofty and generous ideas with selfish ones. In this lesson, the narrator considers and re-considers his thought of sharing the profit with the dealer. The title suggests that we tend to cheat our own self in the name of second or third thoughts. So it is an extremely apt title to the essay.

Question 2.
Mention the reasons given by the narrator for changing his resolution with each reconsideration.
Answer:
The narrator changed his resolution first time with reconsideration that ‘why put a premium on ineptitude ?’ He says, “It was my eye that detected the probability of the drawing, not his.” The second time he changed his resolution with the reasons – ‘It will only give him the wrong idea of his customers. He will expect similar letters every day and be disappointed’. The third time the reason was that for the first time in his life, he had earned such a big profit. If he gives a part of the profit to the dealer, it is the direct insult of the Goddess of Business. Buying and selling are a perfectly straight forward matter between dealer and customer. The narrator here successfully tries to interpret that we, in fact, deceive ourselves in the name of reconsideration.

Rajasthan Board 12th English Chapter 3 Solutions

Question 3.
“…..the point of narrative resides not in bargaining with the collectors, but in bargaining with my own soul”. How far does the statement embody the true spirit of ‘Third Thoughts’.
Answer:
In this essay the narrator wanted to send half of the profit to the dealer but after reconsidering this issue again and again, he sent him nothing in the end. It shows that there is no end to consideration and reconsideration when one’s mind is taken over by selfish thoughts and worldliness. The lofty ideas soon disappear. Instead of reasoning with others, we reason with our own self and try to convince ourselves that what we are doing is justified as if someone from within ourselves is lurking from behind and telling us that what we are doing is not just and fair. The narrator therefore admits that the point of this narrative lies not in bargaining with collectors but in bargaining with his own soul. In this way this statement embodies the true spirit of ‘Third Thoughts’ to a great extent.

Question 4.
Why are city magnates successful according to the narrator?
Answer:
According to the narrator the city magnets are successful because they don’t do their business based on their emotions. They have deep insight into the business psychology and philosophy of the world of Trade and Commerce. In this world ‘Impulse is negation of the Magnetism.’ Buying and selling are a perfectly straight forward matter between dealer and the customer. The dealer asks as much as he can extort-and the customer having paid it is under no obligation to the dealer. Thus the city magnets are successful because they don’t do foolish impulsive things as the narrator did. In fact they take all the profit with themselves without caring for others out of their sentiments or generosity.

Rajasthan Board 12th English Chapter 3 Questions Answers

Question 5.
How did the intended note to the dealer read and did it ever reach him?
Answer:
The narrator purchased a drawing for ten shillings. He sold it for fifty pounds. Thus he earned a profit of forty-nine pounds and ten shillings. He wanted to give some amount of profit to the seller of drawing. So he wrote in the intended note to the dealer that the drawing was really drawn by the famous painter Turner, so he was successful in selling it at fifty pounds. The note was to the effect that he had sold the drawing at a big profit which enabled him to make him a present. It was an old and odd belief of the narrator that good luck should be shared. No, the note never reached to the dealer because of the narrator’s consideration and reconsideration about sharing the profit with the dealer. In fact, the narrator began to think selfishly and made many false reasons to share nothing with the dealer.

Question 6.
………… ‘there is no fury like a woman scorned’. Who is the ‘woman’ referred to here and why does the narrator fear her fury?
Answer:
The ‘woman’ referred to here is the Goddess of Business. The narrator fears her fury because he has for the first time in his life brought off a financial coup. By sharing it with the dealer he doesn’t want to insult the Goddess of Business. Just one or two days ago she has blessed him. If he insults her, she may be angry with him and it would probably be the end of him. So he questions himself, “Why should I spoil it by giving a large part of the profit away?” Was not that flying in the face of the Goddess of Business, whoever she may be? Was it not asking her to disregard me-only a day or so after we had, at last, got on terms?” The narrator, in fact, wants to be a successful businessman so he likes to please the Goddess of Business and fear her fury.

Activity 2: Vocabulary

Question 1.(a).
Convert the following nouns into verbs and use them in sentences of your own:

Ex. – guarantor → guarantee, collector, purchaser, drawing, narrative, pleasure, thought, mitigation, speculator, effect, belief, obligation, proceeds, dealer.
Answer:

S.No.NounsVerbsUse in sentences
1.collectorcollectThe narrator liked to collect such drawings.
2.purchaserpurchaseThe narrator purchased the drawing at ten shillings.
3.drawingdrawThe narrator could sell the drawing at fifty pounds because it was drawn by Turner.
4.narrativenarrateThis story was narrated by the writer’s friend.
5.pleasurepleaseI like to collect stamps because it pleases me.
6.thoughtthinkThe narrator thinks that such bargains are all parts of the game (business).
7.mitigationmitigateThe narrator reviews his errors so that he can mitigate his habit of committing errors.
8.speculatorspeculateThe narrator earned a big profit because he speculated the drawing rightly.
9.effectaffectSmoking affects health adversely.
10.beliefbelieveThe narrator believed that this world is not for Quixotry.
11.obligationobligeIn business, no two persons oblige each other.
12.proceedsproceedThe narrator proceeded with one of the finest stories in the book.
13.dealer.dealThe good-natured dealer dealt in drawings.

Question 1.(b).
Convert the following nouns into adjectives and use them in sentences of your own:

Ex. – favour → favourable, picture, acceptance, exception, luck, hope, magic, worth, sleep, loneliness, pity, nature, profit, fury, obligation.
Answer:
Adjectives
picturesque, acceptable, exceptional, lucky, hopeful, magical, worthy, sleepy, lonely, piteous, natural, profitable, furious, obligatory.

Use in Sentences:

  • The scenery of Kashmir is very picturesque.
  • Ten shillings was the acceptable price of the drawing.
  • The day, when the narrator earned such a big profit, was an exceptional day for him.
  • The narrator felt very lucky when he learnt that the drawing was an authentic Turner.
  • The narrator was hopeful about the drawing.
  • It was a magical deal for the narrator.
  • The narrator was worthy of such a great profit.
  • When the narrator didn’t feel sleepy, he started reading a story.
  • People who feel lonely should keep themselves busy.
  • Disabled people are not piteous, rather we should encourage them.
  • Natural beauty is of genuine beauty.
  • The narrator was sure that the deal was profitable.
  • The narrator didn’t want to make the Goddess of Business furious.
  • The narrator ultimately thought that it was not obligatory to share the profit with the dealer.

RBSE 12th English Rainbow Solutions

Question 2. (a).
Use each of these expressions in sentences of your own:
come upon, turn out to be, meet the case, to be worth anything, give away, go down the vale of tears, put a premium, get on terms, put under examination and cross-examination, put one above oneself.
Answer:

  • When I was searching for some nice gift for my friend, I came upon a very attractive photo-frame.
  • Yesterday I bought an original Parker pen but it turned out to be duplicate.
  • With every re-consideration, the narrator reduced the share of profit and thought that it will meet the case.
  • The dealer was aware of Turner’s name that’s why he said that if it were a genuine Turner it would be worth anything.
  • When the police assured the man to release, he gave away all the details.
  • My younger brother is not serious about his studies and he will go down the vale of tears when the result is out.
  • It’s absolutely right that one should put a premium on aptitude, not on ineptitude.
  • After two years Rajan and I have got on terms
  • The principal put his case under examination and cross-examination, and finally decided to suspend him from the class.
  • The class teacher appreciated him, it has put him above himself.

Question 2. (b).
Give synonyms for the following words:
destiny, article, acceptance, favour, owner, scornfully, opinion, recollect, custom loneliness, defect, present, disregard, absurd, coup, control, profit, contents, bargains, incident.
Answer:

WordSynonymWordSynonym
destinyfatedefectfault
articlethingpresentgift
acceptanceconsentdisregarddisrespect
favoursupportabsurdnonsense
ownermastercoupstroke
scornfullycontemptuouslycontrolcheck
opinionviewprofitadvantage
recollectrecallcontentsdetails
custompracticebargainsnegotiation
lonelinesssolitudeincidentevent

Question 2. (c).
Give Antonyms for the following words:
dearest, selling, positive, dealer, personal, possible, wrong, genuine, found, fair, pleasure, decent, probability, refuse, similar, plenty, harm, brief, glad.
Answer:

WordAntonymWordAntonym
dearestcheapestpleasuredispleasure
sellingbuyingdecentindecent
positivenegativeprobabilityimprobability
dealercustomerrefuseapprove
personalimpersonalsimilardifferent
possibleimpossibleplentyscarcity
wrongrightharmbenefit
genuinefakebriefdetail
foundlostgladsad
fairunfair

Activity 3: Speech Activity

As the cultural secretary of your school prepares a speech to be delivered for the welcome of the guests at the inaugural function of the cultural festival of your school.

Answer:
Respected Principal Sir, honourable guests, all the teachers, my dear fellow students and everybody present here, a very good evening to all of you. I welcome you all on this gala evening. Let me tell you that it’s a matter of great pleasure for us that today we are celebrating the seventh cultural festival of our school. As we all know that cultural activities play a very important role in our life. For the last fifteen days, my fellow students have been preparing various cultural items to make this evening a great success. They are ready with their songs, dances, plays and a lot of comic stuff. So please enjoy the program.

Activity 4: Composition

Question 1.
Prepare a report to be published in the Tribune on the Dist. Athletics Tournament held in your school. (S. S. Exam 2018)
Answer:
Bharatpur, 20 March:
The District Athletics Tournament was held on the ground of RKS Public School. It was inaugurated by the Education Minister of the State. Players of twenty different schools of the city participated in the tournament. There was a huge crowd of the students who encouraged the players of their schools. The tournament lasted for four days. 4 x 400-meter relay competition was won by Rose Public School. The team of PRG Sr. Sec. school won the second prize. The host team won the first prize in High Jump and Long Jump.

RBSE Solutions

Question 2.
Write an application with bio-data, addressed to the Manager Personnel, HDFC Bank, Udaipur for the post of a Cashier.
Answer:
5, Radha Niwas
Anand Vihar
Udaipur
20 February 20–

The Manager Personnel
HDFC Bank
Udaipur

Subject: Application for the post of Cashier.
Sir
With reference to your advertisement published in the Times of India dated 15 February 20– for the post of the cashier, I hereby submit my bio-data.
Thanking you

Yours faithfully
Prashant Kumar

Bio-data

NamePrasanth Kumar
Address5, Radha Nivas, Anand Vihar, Udaipur
Date of Birth10 April 1988
Marital StatusUnmarried
Educational QualificationB.Com
Job ExperienceHandling Various Yoga Camps
EnclosuresEducational Documents
PlaceUdaipur
Date20 Feb 20–

Name: Prasanth Kumar Address5, Radha Nivas, Anand Vihar, Udaipur Date of Birth10 April 1988Marital Status Unmarried Educational Qualification B.Com Job Experience Handling Various Yoga Camps Enclosures Educational DocumentsPlaceUdaipurDate20 Feb 20–

Question 3.
Write an article to be published in The Amrit Bazar Patrika on ‘Demonetization and its Impact.’
Answer:
Demonetization and its Impact
When a currency note of a particular denomination ceases to be a legal tender, it is termed as demonetisation. On 08 November 2016 late at night, the Government of India announced the demonetisation of all 500 and 1000 bank notes. The Government replaced the old Rs. 500 notes with newer ones and done away with the Rs. 1000 notes. The main objective of this move was to curb the black money, corruption and fake currency. The government estimated that around 1.40 lakh crores of black money became invalid due to demonetization. The hoarders of black money got harassed. The traditional systems of hoarding money at home eliminated and today all Indians deposit their money in banks. It will help to strengthen the economy of India and our country will emerge as a superpower in forthcoming years.

Hope you Like this article for more RBSE Solutions follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment