RBSE Class 12th English Rainbow Chapter 2 Solutions A Room 10′ × 8′

In this article, We have share RBSE Solutions for Class 12 English Rainbow Chapter 2 A Room 10′ × 8′. These RBSE Solutions are solved by subjects experts.

RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 2 Textual Questions

Activity 1: Comprehensions 

A. State whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for true and ‘F’ for false :

1. The Maliks had a plot in a very fashionable locality of Delhi. True
2. Mr Malik was frequently transferred during his service tenure. True
3. Mrs Malik was the only family member who actively supervised the construction work of their house. True
4. The Maliks did not want to rent out their new house to the Government at first. True
5. Mrs Malik cared a lot for her old mother-in-law. False
6. There was a good understanding between Mrs Malik and her daughter-in-law. False
7. Mrs Malik’s daughter-in-law was a modern fashionable girl. True

B. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1.
Who was engaged in the discussion of the draft plan of the new house?
Answer:
Mr Malik, Mrs Malik, and their architect were engaged. The draft plan was lying on the table before them. No other persons intervened in the discussion.

Question 2.
What did Mrs Malik seem to insist upon ?
Answer :
Mrs Malik seemed to insist upon the size of the store-room. Because, “this room might be 10’*8′, she repeated four times. She wanted to use the store-room as her mother-in-law’s room and after her as store-room.

Question 3.
What were Mr Malik’s views regarding a store-room?
OR (RBSE Solutions)
Why did Mr Malik agree to make the store a little bigger? (Sample Paper 2018)
Answer:
Regarding a store-room, Mr Malik’s views were that the store-room should be a little bigger. If it is so, one can move about the trunks more freely. Then it is also more convenient to keep it tidy.

Question 4.
Why did Mrs Malik decide to settle down in Delhi permanently?
Answer:
Tired of her husband’s frequent transfers, Mrs Malik decided to settle down in Delhi so that her children could study smoothly without changing their schools so often. She wanted to spend her days in her newly built house.

Question 5.
What was the attitude of Mrs Malik towards her mother-in-law?
Answer:
Mrs Malik was never serious about the welfare of her mother-in-law. She proposed to live with her in Delhi just for the company. This reflects her casual attitude. Their relationship was not warm and smooth.

RBSE Solutions

Question 6.
What were Mrs Mallik’s plans regarding the furniture for the new house?
Answer:
Mrs Malik’s plans regarding the furniture for the new house were that she would have new furniture made for the house. She would not let the old furniture enter the new house, not a piece of it.

Question 7.
“Everything had to be forgotten.” What does the word “everything” here refer to?
Answer:
Here the word “everything” refers to “all the plans” made by Mrs Malik. She thought of various plans for doing up the house. But she came to know that the house had been acquired by the Government.

Question 8.
What reasons does Mrs Malik have to be happy and consoled on being transferred from Delhi after the acquisition of their new house by the Government?
Answer:
Mrs Malik thinks that she would no more see her house, and would not regret not being able to live in it. And she also thinks of the substantial rent. Due to these reasons, she feels happy and consoled.

RBSE 12th English Solutions

Question 9.
Who suggested the room size 10′ x 8′ and to whom?
Answer:
The room size 10′ x 8′ was suggested by Mrs Malik to the architect hired to design the house. She said, “This room might be 10′ 8′, pointing to a square in the draft plan lying on the table before them.

Question 10.
Why was the architect perplexed?
OR
Why was the architect puzzled by Mrs Malik’s observation?
Answer:
Hearing Mrs Malik’s statement that she would use the proposed small room for her mother-in-law, and after her, it could be converted into a store-room, the architect was puzzled as he could never imagine it.

Question 11.
In what manner was Mrs Malik’s daughter-in-law similar to the figure in the sketch?
Answer:
The colour of Mrs Malik’s daughter-in-law’s saree was similar to that of the figure in the sketch. She was wearing a maroon saree. Mrs Malik’s daughter-in-law’s posture and body language were quite similar to the lady in the sketch.

Question 12.
Why could the Maliks not shift to their new house on Monday morning? When did they do so and why?
Answer:
The Maliks could not shift to their new house on Monday morning because it was raining heavily. They shifted on Monday in the evening because it was an auspicious day for them.

Question 13.
What did Mrs Malik not like about her daughter-in-law?
OR
Why did Mrs Malik not like her daughter-in-law talking to her husband in English?
Answer:
Mrs Malik did not like her daughter-in-law talking to her husband in English. It was so because she herself was not able to speak or understand English. She wanted a sweetheart daughter-in-law of her choice.

C. Answer the following questions in about 125 words each:

Question 1. (RBSE Solutions)
What memories of the construction period of the house came crowding to Mrs Malik’s mind while sitting in the back seat of the car?
Answer:
While sitting in the back seat of the car, Mrs Malik was lost in memories. She recalled what pains she had taken while the house was under construction. The days when she missed her meals! The days she stood in the scorching heat of the sun supervising the work in progress! She recalled how she stood on the site from early morning till late in the evening, the days she was drenched in rain. She had every brick of the house laid before her eyes. Many a time she helped the masons with mortar and bricks. Many times she hauled the rubber pipe and sprayed water on the plastered walls. She also thought about the figure of the lady prepared by the architect. All these memories of the construction period of the house haunted her mind.

Question 2.
Explain how Mrs Malik took a keen interest in getting her house built and furnished?
Answer:
During the construction of her house, Mrs Malik supervised every detail. She would be seen standing at the site with her umbrella throughout the day. At times she gave a hand. to the masons and others. She was the first to arrive at the construction site and left after everyone had gone away. She ensured that there was no wastage of material. She also ensured that the labour did not idle about. Construction work of the house was completed. Then Mrs Malik insisted that she would have new furniture made for the house. She would not let the old furniture enter the new house, not a piece of it. She thought of various plans for doing up the house. In this way, Mrs Malik took a keen interest in getting her house built and furnished.

RBSE 12th English Solutions

Question 3.
Why do the Maliks consider the Government as a better tenant than the private ones?
OR
Why were the Maliks happy to have Government as their tenant?
Answer:
The newly constructed house of the Maliks was acquired by the Government. This made Mrs Malik furious in the beginning. But the next moment as Mr Malik mentioned the rent assessed, she quietened down. It was taken over for a heavy rental value. The substantial rent which began to be credited to their bank account regularly made the Maliks happy. Compared to the frequent complaints and demands that private tenants keep on putting forth and their irregularity in payment of rent, tenancy by the Government was a pleasant experience. It was not a headache like the private tenants. These aspects made the Maliks happy. The contract was safe, ensured and beneficial.

Question 4.
What changes had come about in the Malik family by the time Mr Malik retired?
Answer:
Several changes had come about in the Malik family by the time Mr Malik retired. These were – The Maliks had got their own house built. Mrs Malik took a keen interest in getting this house built and furnished. She had taken a lot of pains in getting the house ready. After this Mrs Malik’s mother-in-law passed away. Their daughter had been married. Only their son remained to be married now. Mr Malik thought that his son should be married before he retired. Mr Malik’s wish also got fulfilled. The Maliks’ son had been married. Now Mr Malik had retired from service. Their house had not yet been released by the government. Thus Mr and Mrs Malik lived with their son and daughter-in-law in a rented house.

Question 5.
What important details were highlighted in the sketch map of the house?
Answer:
The important details which were highlighted in the sketch map of the house were –  the kitchen, the store-room 10′ x 8′ adjacent to the kitchen, the courtyard. Though this room was a storeroom Mrs Malik insisted repeatedly to make the store-room a little bigger than 10′ x 8′. She planned that her mother-in-law could use this room for the present. And soon after her death, it could be converted into a store-room. The other important thing in the sketch was the figure of the lady of the house standing in the verandah with her back towards the marble pillar. How elegant and graceful an image of contentment, clad in a maroon saree! Mrs Malik felt that the architect had painted her.

Question 6.
Why did Mrs Malik think of showing that sketch to her daughter-in-law sometime in future?
Answer: (RBSE Solutions)
The architect had prepared a sketch of Mrs Malik’s new house. The sketch also had the figure of the lady of the house. She was shown standing in the verandah with her back towards the marble pillar- elegant and graceful. It was an image of contentment. Mrs Malik thought that she must show that sketch to her daughter-in-law sometime in future. She thought so because seeing the figure in the sketch Mrs Malik felt that the architect had painted her. The figure of the lady in the sketch was as tall as Mrs Malik. Not only this, reclining against the marble pillar she stood the way Mrs Malik used to stand. The appearance of the lady in the sketch was so similar to that of Mrs Malik. So she thought of showing that sketch to her daughter-in-law in future.

Question 7.
What did Mrs Malik think about the figure of the lady in the draft plan of the house?
Answer:
Mrs Malik thought that the architect had painted her. The lady in the figure was clad in maroon colour saree. But Mrs Malik never wore maroon colour saree. The figure in the sketch, however, was as tall as Mrs Malik. Reclining against the pillar she stood the way Mrs Malik used to stand. She saw the figure in the sketch and would go and stand before the dressing table many a time. She thought that she must show that sketch to her daughter-in-law sometime in future. Suddenly she thought that maybe the figure painted by the architect was that of her daughter-in-law because her daughter-in-law was wearing a maroon colour saree as the lady in the sketch had. There arose a conflict of existence in her mind.

Question 8.
How does Mrs Malik view her daughter-in-law?
Answer:
Mrs Malik is not satisfied with her daughter-in-law. She doesn’t like her behaviour and her ways. At several places it is reflected in the story that Mrs. Malik doesn’t like her daughter-inlaw’s modern ways of life. For example, when she started repainting her lips in the car, Mrs Malik felt her act unnecessary and unwise. Her conversation with her husband in English was an act which she didn’t like. Mrs Malik thought that she was jabbering. Why must she talk with her housband in English ? She didn’t like his daughter-in-law wearing a maroon colour saree. She herself never liked maroon colour. In fact this is a case of generation gap in this story. Mrs Malik finds her daughter in law as a rival of her status. And the newly wed young girl has no care for her mother in law’s sentiments.

Question 9.
What does the end of A Room 10’x 8′ suggest to you?
Answer:
The end of A room 10′ x 8′ suggests that the way we behave with our parents or grandparents, the same way our children will behave with us during our old age. For example, in the story, Mrs Malik’s attitude towards her mother-in-law was very indifferent. She repeatedly proposed the size of the store-room 10′ x 8′ so that it could be used as her mother-in-law’s room. And after her death, it would again be converted as store-room. This approach reflects that she didn’t have any respect for her. But her mother-in-law died before shifting in the new house. When Malik family after Mr Malik’s death shifted into the new house, Mrs Malik’s daughter-in-law provided the same room (store) to Mrs Malik. Mrs Malik reaps only what she had sown.

Question 10.
Give an assessment of Mrs Malik as a person and a mother-in-law?
Answer:
Mrs Malik as a person: She is a hard working lady. During the construction of her new house, she would be seen standing at the site with her umbrella throughout the day. At times she would give a hand to the masons and others. She is a sociable lady. During construction of her new house, she had developed friendly relations in the colony. She is a practical lady and a responsible mother. She planned to settle down permanently in Delhi because it was not desirable to shift the children from school to school.
Mrs Malik as a mother-in-law: She is not satisfied with the ways of her daughter-in-law. She feels hurt by the indifferent attitude of her daughter-in-law. Mrs Malik wishes her daughter-in-law to work hard as she herself did.

Question 11.
Why could Mr and Mrs Malik not move into their new house during Mr Malik’s lifetime?
Answer:
Mr and Mrs Malik got their new house constructed in Delhi. As they were in the midst of plans to shift, they learnt that the house had been acquired by the government. Mrs Malik was furious. After some time Mr Malik got retired from service. But their house had not yet been released by the government. Mr and Mrs Malik lived with their son and daughter-in-law in a rented house. Mr Malik was still fighting with the government for the release of the house when his end came. He passed away. Now within three months, the house was released. Thus Mr and Mrs Malik could not move into their new house during Mr Malik’s life time because the government released it only after his death. RBSE Solutions

RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 2 Additional Questions

Answer the following questions in about 30 words each:

Question 1.
Why did Mrs Malik decide to stay back in Delhi?
Answer:
Mrs Malik decided to stay back in Delhi because she was sick of her husband’s postings. Every other year they were moved to a new place. It was not desirable to shift their children from school to school.

Question 2.was the architect’s reaction when Mrs Malik repeated, “This room might be 10′ x 8′ ?”
Answer:
”But this is a store”. The architect explained to Mrs Malik. She explained her proposal to the architect again. The architect didn’t seem to understand her. He looked puzzled by her observation.

Question 3.
Why was Mrs Malik furious? (S.S. Exam 2018)
Answer:
Mrs Malik took an untiring interest in the construction of her new house în Delhi. But when she learnt that the house had been acquired by the government, she became furious.

RBSE 12th English Solutions

Question 4.
How do you know that Mrs Malik was a sociable lady?
Answer:
We know that Mrs Malik was a sociable lady because while supervising the construction of her new house, she developed friendly relations with people in the colony. It shows that she was a sociable lady.

Question 5.
What consolation did the Maliks have for not living in their own house?
Answer:
Although the Maliks had the regret of not being able to live in their own house, they had the consolation of getting the substantial rent which was regularly credited to their bank account.

Question 6.
What were Mrs Malik’s views about private tenants?
Answer:
Mrs Malik’s views about private tenants were that they were such a headache. There was no end to their complaints and demands. And then they were irregular in the payments of rent.

Question 7.
What shows that Mrs Malik’s daughter-in-law was keener than her to shift into her own house?
Answer:
As soon as the Government vacated their house and handed over its possession to them, Mrs Malik’s daughter-in-law lost no time in getting it painted and polished and ordered for new furniture. This shows that she was keener than Mrs Malik to shift into her own house.

Question 8.
Why did Mrs Malik suddenly think that the figure painted was not hers?
Answer:
The lady in the figure was clad in a maroon saree. Mrs Malik thought that she never wore maroon saree. It was too loud for her taste. That’s why she suddenly thought that it was possible that the figure was not others.

Question 9.
What were the words which re-echoed in Mrs Malik’s ears? And why?
Answer:
“I thought it could be my mother-in-law’s room and after her, it might be converted into a store”. These words re-echoed in Mrs Malik’s ears because she had spoken these words about her mother-in-law. Now she herself was facing the same thing.

RBSE Solutions

Answer the following questions in about 125 words each:

Question 1.
Draw the similarities and differences between Mrs Malik and her daughter-in-law tenant.
Answer:
There were many similarities between Mrs Malik and her daughter-in-law. Both were keen on living in their own house and also for decorating it. Both were similar in being disrespectful and indifferent towards their respective mothers-in-law. As Mrs Malik planned 10′ x 8′ room for her mother-in-law, the same way her daughter-in-law provided the same room to her. However, they had certain differences also. Mrs Malik disliked wearing marron coloured saree, while her daughter-in-law found it a favourite colour for her. Mrs Malik didn’t know English but her daughter-in-law could talk fluently in English. Mrs Malik was not as modern as her daughter-in-law was.

Question 2.
Do you think that Mrs Malikwas a great socialite? Justify your answer.
Answer:
A socialite is one who is much familiar with very affluent and fashionable society and always moves about fashionable parties. Except that Mrs Malik owned a plot in a fashionable, well-to-do colony, we do not find any socialite tendency in this hardworking lady who stands in the sun and rain from morning to evening, supervising the work of construction of her house. At times she would give a hand to the masons and others. She ensured that there was no wastage of material. Although she had learnt ballroom dancing and had fine tastes, Mrs Malik was just an average laborious lady of middle-class background.

Question 3.
Elaborate the story in the light of the proverb, “As you sow so shall you reap.”
Answer:
The story is about a woman’s indifference for her mother-in-law. Mrs Malik gets a 10′ 8′ room constructed in her house. The room is for her mother-in-law. She expects that the old lady will die soon and then the room will be used as a storeroom. But the circumstances take such a turn that she is able to live in that house only when she herself is a mother-in-law. Now her daughter-in-law gives her the same 10′ x 8′ room to live in. So now these words re-echo in Mrs Malik’s ears, “I thought it could be my mother-in-law’s room and after her, it might be converted into a store.” Thus she meets the same indifference that she showed for her mother-in-law.

RBSE Solutions

Question 4.
What was Mrs Malik’s feeling at the and of the story?
Answer:
At the end of the story, Mrs Malik shifted to her own house with her son and daughter-in-law. She had got a 10′ x 8′ room constructed in that house. The room was for her mother-in-law and after her death, it was going to be used as a storeroom. Now Mrs Malik’s daughter-in-law gives her the same 10’8′ room to live. Now she thinks about her misbehaviour towards her mother-in-law. When her daughter-in-law says, “The house is otherwise very well planned. It lacks only a storeroom. I would like to have a big enough store.” Mrs Malik feels as if she were sinking deep and deep into a bottomless well. This short story is a fine example of human psychology. Mrs Malik feels that she is reaping what she had sown.

Activity 2: Vocabulary

(a) Make verbs from the following words and use them in sentences of your own:

approval, wastage, complaints, payment, possession, desirable, posting, objections, excitement, observation, suggestion.
Answer:
Approve, waste, complain, pay, possess, desire, post, object, excite, observe, suggest.

  •  The map of Mrs Malik’s house was approved by the corporation.
  •  Mrs Malik didn’t allow the labour to waste any material.
  •  Mrs Malik’s opinion was that the private tenants complain regularly.
  •  Mrs Malik said that the private tenants don’t pay rent in time.
  •  The Malik family possessed a house of their own in Delhi
  •  Mrs Malik desired to stay back in Delhi with her children.
  •  Every other year Mr Malik was posted at a new place.
  •  Mr Malik didn’t object to Mrs Malik’s proposal.
  •  The news of shifting into the new house excited Mrs Malik’s daughter-in-law very much.
  •  Mrs Malik observed every activity of her daughter-in-law attentively.
  •  Mrs Malik suggested the size of the storeroom.

(b) The following phrasal verbs have figured in the lesson. Use these to frame new sentences:

stay back, grow up, settle down, move about, pick up, drive away, do with, do up, send for, pass away, look in, lie down, look on.
Answer:
My father was transferred to Udaipur but my mother stayed back in Jaipur.

  • Now my children are growing up so I am planning to re-join my service.
  • After my retirement, I will settle down in Baran.
  • Our storeroom is not big enough so one cannot move about the boxes easily.
  • I am going to Russia for my higher studies so I am trying to pick-up Russian.
  • The taxi driver waited for more than half an hour and then he drove away. My friend says that they will lend me the book when he is done with it.
  • I spent a huge amount on doing-up my house.
  • All the students of class XII are going on the picnic so our principal sir has sent for a taxi in addition to our school bus.
    Mrs Malik’s husband and mother-in-law passed away before shifting into their new house.
  • He looked in his mother and didn’t give her money.
  • I was very tired so I lay down on the bed and tried to relax.
  • The passers-by looked on the injured man but nobody helped him.

(c) Use the following expressions in your own sentences:

heart of hearts, give thought to, give a hand, before long, make friends with, take pains, felt a wrench, occur to, make a move, too loud for one’s taste, to be sick of.
Answer:
In her heart of hearts, Mrs Malik thought that may be the figure painted by the architect was that of her daughter-in-law. I gave thought to my father’s suggestion and joined hobby classes during my summer vacations.

  • At times my sister gives a hand to mom in her kitchen work.
  • Before long they had shifted into their new house.
  • I want to make friends with all the people I am going to work with.
  • I know my parents took many pains to make my elder brother a doctor.
  • When my father didn’t find my name in the merit list, he felt a wrench in his heart.
  • Seeing the lady in the figure, it occurred to Mrs Malik that the figure might be of her daughter-in-law.
  • The Maliks shifted into their new house on Monday just by making a formal move.
  • My mother likes light shades, so deep orange colour is too loud for her taste.
  • My father is sick of his own postings so he is thinking to take premature retirement.

Activity 3: Speech Activity

rganise a speech contest in your school on ‘Parents and Teachers deserve to be treated with great respect.

Note: Classroom/school activity. However, your speech may be like
Answer:
Respected principal Sir, all my teachers, and dear fellow students, very good morning to all of you. I am going to speak on the topic ‘Parents and teachers deserve to be treated with great respect’. Of course, we all should treat our parents with great respect because, after God, they are our makers. We learn everything from them. They take all the pains to brighten our future. The same way we should treat our teachers with great respect because they are the nation builders. They prepare future citizens of a country. They teach us the difference between right and wrong. They teach us human values. With these words, I conclude my speech. Thank you all.

RBSE Solutions

Activity 4: Composition:

Question 1.
Draft an invitation to celebrate the 100th Birth Anniversary of your grandmother.
Answer:
D-15
Kalakunj Colony
Bharatpur 20 Feb. 20–
My dear Varun,
It’s a matter of great pleasure for my family that we are going to celebrate the 100th birth anniversary of my grandmother on 15 April 20–.
The party is at our residence at 8:30 pm. There will be lots of fun at the party.
Do come with uncle and aunty. I’ll be waiting for your arrival.
Yours
Abhinav

Question 2.
Draft an invitation for the stepping in a ceremony of your new house.
Answer:
Mrs & Mr Ratnakar Jain request the pleasure of your benign company on the auspicious occasion of the stepping in a ceremony of their new house ‘ANAND NIWAS’ B-11, Manas Enclave, Bikaner, at 11:00 a.m. on 10 April 20–.

With Best Compliments from
Jain family

R.S.V.P.
C-44,
Adarsh Apartments
Station Road
Bikaner
Mob. 984xxxxxx

Question 3.
Write a letter to the Municipal Commissioner of your city complaining about choked drains and piles of garbage in your locality posing threat to public health.
Answer:
A-195
Radhey colony
Ajmer 05 April 20-
The Municipal Commissioner Ajmer
Subject: Complaint against the unsanitary condition.
Sir
I would like to bring to your kind notice that in our locality, drains have choked and piles of garbage can be seen in several places. For the last six months, drains have not been cleaned. The sweepers don’t clean the streets regularly. Whenever they come, they dump the garbage here and there in the locality itself. This unsanitary condition is posing a serious threat to public health. Kindly instruct the concerned people to take necessary action at the earliest.
We await your action
Thanking you
Yours faithfully,
Srinivas Kumar

Hope 12 English Rainbow Chapter 2 A Room 10′ × 8′ Solutions, for more RBSE Solutions follow On (Google News).

Leave a Comment