RBSE Class 10th English Prose Chapter 9 Solution A Man’s True Son

In this article, we have share RBSE Class 10th English Prose Chapter 9 Solution. you can download pdf file of this solution we provided RBSE Solutions .

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish
ChapterChapter 9
Chapter NameA Man’s True Son
Number of Questions Solved35
CategoryRBSE Solutions

Additional Questions And Answers

A. Tick the correct alternative:
1. Why did the gentleman entertain the guests?
(a) It was his duty.
(b) They had brought gifts.
(c) They had come from nearby town.
(d) They were very rich.

2. When the guests went away, the gentleman began to …………. the gifts.
(a) count
(b) throw
(c) put away
(d) color

3. What did the gentleman see on the floor of the hall?
(a) A man’s leg.
(b) A man’s mouth.
(c) A man’s feet.
(d) The shadow of a man’s head

4. The gentle man called the thief to share …………. meal.
(a) rotten
(b) stale
(c) humble
(d) fresh

5. What did the stranger do when he approached the gentleman?
(a) He fought with the gentleman.
(b) He bowed low before the gentleman.
(c) He abused the gentleman.
(d) He sang a song for him.

6. Many years before the stranger was …………. by the gentleman.
(a) helped
(b) bitten
(c) kicked
(d) employed

7. The stranger’s story was …….
(a) courageous
(b) light
(c) mournful
(d) pathetic

8. Who was the true son?
(a) The servant.
(b) The gentleman.
(c) The guest.
(d) The stranger.
Answer.
1.-(a), 2.-(c), 3.-(d), 4.-(c), 5.-(b), 6.-(a), 7.-(d), 8.-(d).

B. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false:
1. A small feast was organized in the gentleman’s house. False
2. The gentleman had invited the thief also. False
3. The rich guest gave the thief a bag of gold coins. False
4. The thief lost the bag of gold coins in gambling. False
5. The thief developed the same kindness which he had got from the gentleman. True
6. The gentleman was very pleased with his sons and grandsons. False
7. The elder brother of the gentleman was his true son. False
8. The stranger proved himself to be true son. True
9. The gentleman thought he had countless sons and grandsons. True
10. The story is based on kindness. True

C. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1.
How did the gentleman serve the guests who had come on his birthday?
Answer.
The gentleman took every care of the guests who had come on his birthday. In the evening he gave them a grand feast. He did everything as his duty.

Question 2.
How did the gentleman come to know that someone was hiding in the roof?
Answer.
When the gentleman was putting away the gifts, he suddenly noticed the shadow of a man’s head on the floor of the hall. He thought that someone was hiding in the roof.

Question 3.
How was the thief treated by the gentleman?
Answer.
The thief was treated with kindness and with the same honor as was given to the other guests. He himself offered humble meal to the thief and he himself took him to the gate of the courtyard.

Question 4.
Why did the gentleman give the thief a bag of coins?
Answer.
The gentleman was a kind man who thought that a bag of coins might help him fight his problems.

Question 5.
Why did the guests bring gifts for the gentleman?
Answer.
The guests loved the gentleman very much. It was his birthday and they wanted to show their love towards him. So they brought gifts for him.

Question 6.
Why did the stranger come near the gentleman?
Answer.
The stranger knew that the gentleman was an old man. At the same time his eyesight was also weak. Perhaps he may not recognize him. (rbsesolutions)

Question 7.
How did the stranger help the gentleman recognize him?
Answer.
The stranger narrated his story of kindness before the gentleman. He reminded him how he had helped the thief with gifts and a bag of coins. Hence, the gentleman recognized him at once.

Question 8.
How did the thief come to know that the gentleman was a kind man?
Answer.
When the gentleman noticed the thief, he did not punish him. Instead the gentleman himself served him humble meal and gave him gift. So, he became aware that the gentleman was a kind man.

Question 9.
How did the thief became a rich man?
Answer.
The bag of coins and gifts was never misused by the thief. Instead he worked hard and after a long time, he became a rich man.

Question 10.
How was the act of the stranger praise worthy for the gentleman?
Answer.
The stranger proved to be a true son. Although he had become rich, he was never arrogant. He often showed the same kindness to the others. So, his act was praise worthy for the gentleman.

Question 11.
Why did the gentleman not punish the thief?
Answer.
The gentleman was a kind man. His kindness was popular among the people, He knew that punishment has no power to reform a thief. Only kindness could reform him. So he was kind to the thief.

D. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
How was the gentleman popular among the relatives?
Answer.
The gentleman often celebrated his birthday with a great feast. On this occasion he invited many of his relatives from the distant lands. He entertained his guests and looked after them very well. They also used to bring gifts for him which he put in the center of the hall so that they could see them. (RBSE Solutions) He often paid due respect to his relatives. So they liked him very much.

Question 2.
Why did the gentleman say that all the guests have not yet been fed?
Answer
When the guests had returned to their homes, the gentleman went to the place to put away the gifts. All of a sudden he noticed the shadow of a man’s head on the floor of the hall. He sensed that the thief was hiding in the roof. But the servants had already removed the dishes from the hall. He had to feed the thief who was hungry. So he said that all the guests have not yet been fed’.

Question 3.
How was the gentleman a man of high courtesy?
Answer.
When the gentleman realized that a thief was hiding in the roof, he ordered his servant to leave the hall and bring back the dishes. He requested the thief to come down from the hiding place. He himself offered him meal. After the meal, he gave the thief a gift and a bag of coins. At last he himself took him to the gate of the courtyard. This act of the gentleman shows a high degree of courtesy.

Question 4.
Who was the stranger? Why did he bring a small box for the gentleman?
Answer
The stranger was the thief whom the gentleman had helped many years ago. The kindness of the gentleman has changed his life. The thief was unable to forget the gentleman. It was the birthday of the gentleman. The relatives usually used to bring gifts for him. The stranger took it as a good opportunity to see the gentleman and remind him of his kindness shown to him. Actually, he wanted to tell the gentleman that his life was changed.

Question 5.
Through a little kindness which I did to you so many years age, other acts of kindness have been born’. Explain. (RBSE Solutions)
Answer.
Once the gentleman had helped the stranger who had come to his house as a thief. The gentleman was never rude to him. He himself served him food and gave him a gift and a bag of coins. The thief gave up the evil ways of life. He worked hard and after many years, he became a rich man. He often showed the same kindness as the gentleman had shown to him. This small act of kindness shown by the gentleman took rebirth in the stranger.

Question 6.
What moral lesson did the gentleman teach the stranger?
Answer.
The gentleman was a living statue of courtesy and kindness. Although the stranger was an uninvited guest, the gentleman gave him all respect. He himself fed him and gave him gifts. In his dealings with the stranger the gentleman was never rude to him. The kindness shown by the gentleman really changed the life of the Stranger. So the stranger learnt that kindness is invaluable in the world.

Question 7.
‘Kindness begets kindness’. Justify this statement in the light of this story.
Answer.
The gentleman was kind to the thief. He himself offered him humble meal and gave him gifts and a bag of coins. The thief forgot his evil ways of life. He worked hard and became a rich man. Although he was a rich man, he was never arrogant to the other human beings. He often showed the same kindness which the gentleman had shown to him. So the stranger or thief has extended the lesson of kindness in the present story.

Question 8.
Give a character sketch of the thief.
Answer.
The thief was a sensitive and obedient person. He hid in the roof so that he might be caught which was his personal fear. When the gentleman requested him to come down, (rbse solution) he followed his order. The gentleman gave him gifts and coins to help him start a new life. The thief never misused the money and changed his life and worked hard. He often earned his livelihood by honest means. His richness never marred the sense of kindness which he had received from the gentleman. In return he showed the same kindness to the other human beings.

Questions For Practice

1. Why did the gentleman request the thief to come down from the roof?

2. Why did the gentleman himself take the thief to the door of the courtyard?

3. What did the gentleman do with the small box given by the stranger?

4. How did the old man express his feelings to the stranger?

5. What opinion have you formed about the stranger?

6. How did kindness prove a miracle for the stranger?

Activity 1: Comprehension

A. Tick the correct alternative:
1. The gentleman gave a great feast in
(a) morning
(b) noon
(c) evening
(d) night

2. The thief was hiding in
(a) the hall
(b) the roof
(c) the room
(d) the toilet

3. The gentleman found inside the box
(a) a diamond
(b) a pearl
(c) a gold ring
(d) a neck less

4. The thief was treated with
(a) rudeness
(b) kindness
(c) cruelty
(d) abuses
Answers.
1.-(c), 2.-(b), 3.-(b), 4.-(b).

B. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false;
1. The gentleman was quite young. False
2. The feast was arranged on the gentleman’s birthday. True
3. The thief was abused and insulted. False
4. The thief was treated as a guest. True
5. A gold ring was found inside the box. false
6. The gentleman immediately recognized the stranger. False
7. The servant did not obey the gentleman. False
8. The gentleman’s eyesight was weak. True

C. Answer the following questions in about 30 – 40 words each:

Question 1.
What was the occasion of feast in the house of the gentleman?
Answer.
The occasion of feast was the birthday of the gentleman. On this occasion many of his relatives had come from far and near to greet him and bring him gifts.

Question 2.
Who were the guests in the feast?
Answer.
The relatives of the gentleman were the guests in the feast. They had come from the distant lands. (RBSE Solutions)

Question 3.
Why were the gifts placed in the center of the hall?
Answer.
Many of the guests had brought gifts for the gentleman. The gifts were placed in the center of the hall so that all the guests might see them.

Question 4.
What strange thing did the gentleman notice after the feast was over?
Answer.
All of a sudden the gentleman noticed the shadow of a man’s head on the floor of the hall. He was sure that someone was hiding in the roof.

Question 5.
Why did the gentleman order his servant to bring back the dishes?
Answer.
The thief had come on the gentleman’s birthday who had not eaten anything. He ordered his servants to bring back the dishes to sense him.

Question 6.
What was in the box brought by the stranger on the gentleman’s birthday?
Answer.
The box had a precious pearl which was brought by the stranger on the gentleman’s birthday. It was very costly. (RBSE Solutions)

Question 7.
Why was the gentleman unable to recognize the stranger?
Answer.
The gentleman was an old man and his eye sight was weak. So he was unable to recognize the stranger. (rbse solutions)

Question 8.
Who was the stranger?
Answer.
The stranger was the thief who had once entered the gentleman’s house on the occasion of his birthday.

Question 9.
What did the gentleman give to the thief
Answer.
The gentleman gave a gift and a bag of coins to the thief. He himself took him to the gate of the courtyard.

D. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
How did the gentleman recognize the stranger?
Answer.
The stranger narrated his story before the gentleman. He reminded him how he had hidden in the roof and how he came down. Further, he reminded the gentleman that he was nicely treated by him and served food. He was the uninvited guest in the party. At last he gave him a gift and a bag of coins Everything reeled over the mind of the gentleman and he recognized the stranger.

Question 2.
How did the kindness of the gentleman influence the life of the thief? Answer.
The kindness shown by the gentleman totally changed the life of the stranger. He gave up the evil ways of life and tried to earn livelihood by honest means. As the years rolled by, he gathered lots of money and became rich and had never changed his behavior. He was always kind to other people and showed the same kindness as he had received from the gentleman.

Question 3.
What did the gentleman say to the stranger at the end of the story?
Answer.
At the end of the story the gentleman opened his heart before him. He said that he had many son and grandsons, but he was more dear to him. The little kindness which he showed to him many years ago, had given birth to the other act of kindness. As a result, the countless sons, grandsons and great grandsons were born. As he was the source of kindness, the gentleman accepted him as the true son of him.

Question 4.
“Through a little kindness which I did to you so many years ago, other acts of kindness have been born.” Explain with reference to the story, A Man’s True Soil.
Answer.
In the story, A Man’s True Son many years ago the stranger was the uninvited guest. He had entered the gentleman’ house to commit theft who found him hiding in the roof. When all the guests had gone, he called the thief and served him food. (rbse Solutions)

He also gave him a gift and bag of coins. The thief gave up the evil ways of life and worked hard to earn his livelihood by honest means. Gradually he became rich but he was never arrogant to the other people. He showed same kindness which he had received from the gentleman. Hence the other act of kindness was born and the stranger proved himself to be a true son.

Question 5.
Explain the title of the story ‘A Man’s True Son’.
Answer.
The rich gentleman was a kind man who had much sympathy and concern for others. The reformed thief comes back with a gift for the gentleman. Though the gentleman had many sons and daughters, the stranger was very dear to him for his kindness. The gentleman was happy that the thief had also shown the same kindness to other people. The thief proved himself to be a true son because he had spread the message of kindness among the people. As he had passed on the goodwill and kindness he is a true son of the gentleman. This is the meaning of title A Man’s True Son’.

Activity 2: Vocabulary

A. Match the words in column A with the words of their meanings in column B and also use them in your own sentences:
Example: humble = simple
Please come and share this humble meal with me.

AB
1. Greet(a) in a slow voice
2. arrogant(b) costly
3. quietly(c) bow in respect
4. touched(d) generous behaviour
5. precious(e) full of pride
6. courtesy(f) emotionally influenced

Answers: (1) ➡ (c), (2) ➡ (e), (3) ➡ (a), (4) ➡ (f), (5) ➡ (b), (6) ➡ (d),

Sentences:
1. The culprit greeted the judge and said that he was innocent.
2. Everybody is afraid of the arrogant behavior of Anil Mishra.
3. Amit often speaks quietly before his mother.
4. I was touched by the pathetic sight.
5. My pen is precious.
6. Good boys always show courtesy.

B. Fill in the blanks with appropriate choice from the words given below:
catch sight of, a great deal of, pass on, put away, look up, look after, give up

1. It is our duty to …………. our parents in their old age.
2. Courtesy is a great attribute that should …………. to posterity
3. People often …………. a rainbow during rainy season.
4. It is good to ……….. smoking.
5. The demonetization of currency will reveal …………. black money.
6. We had to …………. at the sky to view the lunar eclipse.
7. The gentleman began to …………. the gifts carefully.

Answer.
1. It is our duty to look after our parents in their old age.
2. Courtesy is great attribute that should pass on to posterity.
3. People often catch sight of a rainbow during rainy season.
4. It is good to give up smoking.
5. The demonetization of currency will reveal a great deal of black money.
6. We had to look up at the sky to view the lunar eclipse.
7. The gentleman began to put away the gifts carefully.

Activity 3: Grammar

Noun clauses
Noun clauses are groups of words, having subjects and predicates of their own, serving the same functions as nouns. They are introduced by adding the introductory words ‘that’, whether’, what’ etc.
Noun clauses with ‘that’: (rbse solutions)
1. The match will start at 4 p.m. (independent sentence)
That the match will start at 4 p.m. …………. (The use of ‘that’ has made the sentence dependent. It will be complete when a finite verb is added.)
2. That the match will start at 4 p.m. is sure. (The part of the sentence ‘that the match will start’ is a noun clause doing the work of a noun, functioning as a subject to the verb ‘is’.)

Types of Noun Clauses
Noun clauses as parts of statements are introduced by the conjunction ‘that’. They may appear at different parts of sentences, functioning as different grammatical units, as specified below:

A. 1. Subject of verb:
Noun clauses formulated with the introductory that are used as subjects in the sentences having finite verbs like ‘establish’, ‘prove’, ‘show’ and the linking verb ‘be’:
(i) That the sun rises in the east is a well known fact.
(ii) That smoking causes health disorders has been established by science.
(iii) That the man is guilty has been proved in the court.
(iv) That the train will be late has been shown in the display chart.
(v) That the monsoon will be late is sure. It is notable that the use of that clauses as subjects, as shown above, is more suitable in writing than in speech.

2. Direct object of verb:
(i) We believe that the train will arrive on time.
(ii) We know that the sun rises in the East.
(iii) We must accept the fact that the pole star appears in the North.
(iv) We cannot disagree with the fact that terrorism is a global issue.
(v) I admit that the Indian economy is improving fast.
It is to be observed that in above sentences the noun clauses introduced by that are objects to the verbs whose subjects denote human being (I/We). But when verbs like ‘prove’, ‘reveal’, ‘indicate’, ‘show’occur, ‘that’ clauses function as objects even when the subjects of these verbs are non-humans.
(vi) The survey shows that too much use of mobile phones is harmful.
(viii) Everything indicates that prices of land property will come down.

3. Subject complement:
Noun clauses may be used as complements to subjects :
(i) The fact is that the sun rises in the East.
(ii) The factory workers say that their lives are in danger.

4. Complement of Adjective:
That clauses after adjectives are labelled as complements of adjectives; but the use of such adjectives is limited. The popular adjectives in such sentence structures are ‘sure’, ‘certain’, ‘confident’, ‘hopeful’ etc.
(i) I am hopeful that he will give up bad habits.
(ii) We are confident that India will win the match.
(iii) I am sure that demonetization will curb black money.

B. Noun clauses are introduced by ‘whether’ in the sentences indirectly containing Yes/No type of questions:
(i) It does not trouble me (statement)
(ii) Will she sing or not ? (Yes/No type question)
(iii) Whether she will sing or not does not trouble me (i and ii are combined by the noun clause introduced by whether)

Such clauses are used as pointed out below:
1. Subject of verb:
(i) Whether he accepts the invitation or not is uncertain.
(ii) Whether she says yes or no for marriage depends on herself.
(iii) Whether we shall succeed or not is unpredictable.

2. Object of verb:
(i) I don’t know whether/if the offices are open on Saturday.
(ii) We don’t know whether/if she is ill.
(iii) I don’t know if she is ill or not.
Note- ‘If’ is frequently used in place of whether’ in noun clauses functioning as objects in the subject position of this noun
clause, the use of ‘if is avoided.
Before an infinitive only whether’ is used; the use of “if is avoided:
(iv) They have yet to decide whether to travel by air or train.

C. Noun clauses may be constructed by using question words as ‘who’, ‘why’, ‘what’, ‘where’, ‘whose’ or ‘how’:
(i) Where he lives is not known to me. (subject of verb)
(ii) I don’t know where he lives. (object of verb)
(iii) How they do it is not known to me. (subject of verb)
(iv) I don’t know how they do it. (object of: verb)
(v) I am ignorant of what you say. (object of preposition after adjective)

D. Noun Clauses with imperatives:
Most commonly used verbs to construct imperatives are : request, order, advise, demand, suggest, propose, recommend, urge, etc. Noun clauses in this category of constructions are introduced by ‘that’. They function as objects in the sentences:
(i) People demanded that the terrorist should be punished.
(ii) The economists suggested that GST bill should be passed in Parliament.
(iii) The court ordered that the traitor should be executed.

Exercise
Frame noun clauses by joining the following sentences:
Example: The sun rises in the East. It is a well known fact.
That the sun rises in the East is a well known fact.

1. Mr. Donald Trump will visit India. It has been reported in newspapers.
2. Prices of gold will come down. It has been declared by economists.
3. Tobacco causes cancer. It is a proved fact.
4. The use of carrots improves eyesight. It has been approved by doctors.
5. The wheat production will go up. It is doubtful.
6. A huge amount of black money has been detected. It is a claim of Income Tax Department.
7. The Government plans to open more schools in rural areas. It has been announced by the education department.
8. More funds will be allocated for civil aviation. It has been declared in Parliament. (rbse solutions)
9. India was a prosperous nation. It is a historical fact.
10. The Ramayana is a holy book. This fact is known to every Indian.

Answer.
1. It has been reported in the newspapers that Mr. Donald Trump will visit India.
2. That the prices of gold will come down has been declared by economists.
3. It is a proven fact that tobacco causes cancer.
4. That the use of carrots improves eyesight has been approved by the doctors.
5. It is doubtful that the wheat production will go up.
6. That a huge amount of black money has been detected is a claim of Income Tax Department.
7. It has been announced by the education department that the Government plans to open more schools in rural areas.
8. It has been declared in Parliament that more funds will be allocated for civil aviation.
9. It is a historical fact that India was a prosperous nation.
10. The fact that the Ramayana is a holy book is known to every Indian.

Activity 4: Speech Activity
Group discussion:
Divide the class into two groups, the group A and the group B. The group A represents hosts and B represents guests in a feast. Now call one student from the group A and one from the group B and ask them to hold a dialogue between the host and guest.
The Host : You are welcome, sir.
The Guest : Thank you dear.
Complete the dialogue.
Answer.
Do yourself.

Activity 5: Composition

Question 1.
Write a paragraph in 150 words on how you saved a drowning person.

Answer.
Once I was walking on the bank of the Indira Gandhi Canal. It was a cool morning and mild breeze was blowing. I was walking at a slow pace. All of a sudden I heard the cry of an old man, who had fallen into the canal. I took immediate decision and jumped into the canal. I took hold of the old man and pushed him up water. I was swimming by holding the old man. Unfortunately I did not find someone whom I might call for help. But I did not lose my heart.

(rbse solutions) I struggled with my entire strength and carried the old man to the bank of the canal. After reaching the bank, I made the old man lie down on the grass. After sometime he regained his senses. Till then, the members of his family had arrived at the spot. I told them the whole story. They thanked me a lot. I was very happy because I had saved the life of an old man from drowning.

Question 2.
Write a paragraph in about 75 words on how you tackled a thief in the street of your colony.

Answer.
Once a thief was caught red handed in my colony. The residents of my colony wanted to hand him over to the police. But I wanted to talk to the thief. During our talk, I came to know that the thief had two daughters who were hungry from last two days. He needed money to buy food for his children. His pathetic story melted my heart and I decided to do something for him. I personally talked to the secretary of the colony and requested him to give the thief a chance. At last, he was persuaded. The thief was not handed over to the police. Instead, he was given a job in the colony. Now he is very happy with his family.

hope you get help by this article if you like this so follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment