RBSE Class 10th English Prose Chapter 11 Solutions The Betrayal of Faith

In this article, we have share RBSE Class 10th English Prose Chapter 11 Solutions The Betrayal of Faith. These solutions are solved subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish
ChapterChapter 11
Chapter NameThe Betrayal of Faith
Number of Questions Solved35
CategoryRBSE Solutions

Additional Questions And Answers

A. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false:

  1. The author is a Negro. True
  2. The Britons are not the natives of Britain. False
  3. The British offered scholarships for the colonial students. True
  4. The author had no liking for English poetry. False
  5. A ‘nigger’ is a praiseworthy word for a negro. True
  6. The author was trained for a good job. true
  7. In Britain the English people willingly sat with negroes in buses. false
  8. The constitutional measures are arranged for the negroes in America. True
  9. The author is a champion of democracy. true
  10. The American negroes are disorganized. False

B. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1.
What was the author’s ideal?
Answer.
The author believed in the British way of life. He held his ideal for all the twenty eight years. He had grown-up British in every sense. His father and even forefathers no complaint about British. He had English poetry, prose and liked British heroes. (RBSESOLUTIONS)

Question 2.
How did his ideal help him when he was young?
Answer.
The author’s ideal always help him when he was young. It helped him in his school days. He always worked hard to make the grade. His ideal motivated him in his college and university years. His deep faith in the British ways of life never perused him to adopt the American citizenship.

Question 3.
Why did he come to England?
Answer.
The author had desire to complete post graduation. In 1939 he came to England. There he got opportunity to get himself identified with all fairness, tolerance and freedoms. Perhaps, the environment in England was according to the needs of his ideal.

Question 4.
How do the majority of Britons appreciate the British way of life at home?
Answer.
The majority of Britons at home gave a little importance to the British way of life. In fact it is intangible and invaluable to the colonial people. They have very little idea about the races as the colonial people are different in pigmentation. Still these people try to identify themselves with the British loyalties, beliefs and traditions.

Question 5.
How do the colonial people express the British way of life.
Answer.
The colonial people try to express themselves as the Britons. The British way of life can be observed in British system of law, education and government in the colonies. The colonial people also try to adopt dress and social codes of the English people. But they have no proper knowledge of such ideas.

Question 6.
How do some of the colonial people come to Britain? What do they learn there?
Answer.
Some of the colonial people come to Britain by means of savings or hard won scholarships. They learn Arts and Sciences. They also learn the different systems of legislative and administrative government. Obviously they everything best in the Christian and democratic world.

Question 7.
The author had grown up British, How?
Answer
The author gradually developed the British way of life. His father and grandfather never thought of living in the other way. Besides, his family was never introduced the other culture. So, he had grown-up British and the British way of life was his ideal. But he was a British not a Briton. (RBSE Solutions)

Question 8.
What is the position of Negroes in Britain?
Answer.
In Britain the Negroes live at the bottom of society. They are recognized as a ‘darky’, ‘nigger’ and ‘black’. In fact, these are abusive words used for them. The British always expect them to show due regard for them. They are also hoped to show satisfaction with the type of work they are doing and the place where they are living in.

Question 9.
What is the position of American Negroes?
Answer.
The American Negroes are in a better condition in comparison with those of Britain. They are established in communities. With their abilities as doctors, lawyers, educators, scientists, entertainers and even as laborers they work for the benefit of their fellow beings. Besides, they are more open in terms of their social and religious expression.

Question 10.
What did the author write about America in the story?
Answer.
With regard to the Negroes, he wrote that in America when prejudice is felt, it is open, obvious, blatant. The white man has to make his position very clear and the black man fights those prejudices with equal openness and ferocity. The Negroes can use every constitutional device which are available to him.

D. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
Why did the author say that ‘belief in an ideal dies hard? How?
Answer.
The author’s ideal was the British way of life. In his ideal he maintained his belief for around twenty-eight years. The same ideal was quite supportive for him. When he was in a high school, his ideal helped him compete with the white students. He worked harder to make the grade in the class. In 1939, the author went to England for higher education. His ideas made him offer his service for the Royal Air Force during the second world war. As his idea was the lodestar for him, he was ready to sacrifice his life for England. (Rbse Solutions)

Question 2.
How is the ‘British way of life’ meant to the colonial people appreciated in Britain? Explain.
Answer.
The majority of the natives of Britain have different appreciation of the British way of life meant to the colonial people. They have little regard for the fantastic phenomenon of the colonial people who are widely spread over the globe. They feel pride to identify themselves with the British loyalties, beliefs and traditions. Although, they are different in color, they like to adopt the British fashion in dress and social codes. Their entire knowledge is based on second hand information which is not given due recognition by the Britons at home.

Question 3.
The author was a British. How? Explain.
Answer
The author was given every care by his parents. He had grown-up British in every sense. The British way of life ruled over life in his family. His father and forefathers knew only the British way of life. They were not familiar with any other culture. As a boy, the author was taught to praise English literature, prose and poetry. It was natural for him to appreciate the British heroes. So, he had become a British in every sense.

Question 4.
Why was the author helpless to bear any criticism of Britain? Give reasons.
Answer.
The author had a deep belief in the British way of life-his ideal he had group-up British in all senses. His family knew no other way of living. Neither his father nor forefathers had knowledge of the other culture. The family taught him to appreciate British prose, poetry and literature. In stories, he like the British heroes as they had adventured against the villains of peace. As the British way of life was his ideal, it was impossible for him to bear any criticism of British or British policy.

Question 5.
How was the author a champion of democracy and human rights? Explain.
Answer.
The author was a Negro. In Britain he found that a negro was called a ‘darky’, ‘nigger’ or ‘black’. In fact, these words were abusive for the negroes. He also realized that in Britain the negroes were expected to show courteous obedience and a perfect satisfaction with jobs and dwellings. Being a negro, the author wanted to have freedom of the work he was qualified for. He also wanted to have accommodation after paying for it. As the author has raised questions related to the negro problems, he can be said to be the champion of democracy and human rights.

Question 6.
Judge the title of the story, ‘The Betrayal of Faith’.
Answer.
In the present story, ‘The Betrayal of Faith’, the author E.R. Braithwaite has raised the problems of colonial people specially Negroes. The entire story revolves around the Negroes. The author has made Britain the focal points. The colonial holds faith in the British way of life. But in Britain the English people have no regard for this fantastic phenomenon of the colonial people. They consider the negroes placed at the bottom of the society. On the other hand, the author is well qualified and competent for the job for which is qualified. But his race was the main hindrance because he was a negro. (rbsesolutions) It was certainly the breach of his faith in the British way of life. So, the title is apt and appropriate.

Question 7.
Give a character sketch of the author.
Answer
The author is brought up British in every sense. He has deep faith in the British way life—his ideal. He is taught to appreciate the English prose, poetry and literature from the very beginning of life. He always worked hard to compete with the English boys to make grade. He has immense love for Britain. During the second world war he has offered his service with the British Royal Air Force. When he realizes that the negroes in Britain are not given due respect, he never hesitates to express his feelings. Actually, he has raised he problems of Negroes in his writings. So, he is the champion of human rights.

Activity 1: Comprehension

A. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false:

  1. The author has a trust in the British way of life. true
  2. Britons are not the natives of Britain. False
  3. The British make no difference between a white and a black. false
  4. The author has shown his faith in Human Rights. true
  5. The Americans are more considerate towards Negroes than the British. true
  6. Negroes earn more money in America than in Britain. true
  7. The interview disappointed the author, true

B. Answer the following questions in about 30-40 words each:

Question 1.
Why did Braithwaite not think to acquire American citizenship?
Answer.
Braithwaite believed in the British way of life for the long twenty-eight years. The same ideal supported him when he was in high school. In his school days he had to work hard to make the grade. The same ideal also helped him in college and university also. So, he never thought of acquiring the American citizenship.

Question 2.
Why did he volunteer for service with the British Royal Air Force? (rbse solutions)
Answer.
He came to England for post graduation study in 1939. In England his deals matched with the atmosphere of the country. Without hesitation he was confident that he could enjoy all fairness tolerance and freedoms for which the country stood. So, he willingly offered his service with the British Royal Air Force and he was ready to lay down his life to protect his ideal.

Question 3.
What is the British way of life?
Answer.
The British way of life is the identification of oneself with British loyalties, beliefs and traditions. This notion can be experienced in the country’s system of law, education and government. The same principle was being followed by the Britons in colonies.

Question 4.
Which subjects does the colonial student learn in an academic institutions of Britain?
Answer.
In the academic institutions of Britain the colonial students learn Arts and Sciences. They also gain the knowledge of the various processes of legislative and administrative government. Actually they are made to realize that Britain stands for all the best in Christianity and democracy.

Question 5.
Which type of work is expected from a Negro in Britain? (rbse solutions)
Answer.
In Britain a Negro is often identified as a ‘dark’. He is expected to show a courteous subservience and satisfaction with a low state of physical work and slum dwelling. Although there are some negro doctors, lawyers or skilled entertainers, they are considered as different being from the mass.

Question 6.
Why did Braithwaite resist any criticism of British policy?
Answer.
Braithwaite had grown up British in every sense. His family knew no other way of living and thinking. He had never heard of his father or family complain about being British. As a result, he had become bold enough to resist any criticism of British or British policy.

Question 7.
What does the expression “laboring like a black” suggest?
Answer.
In Britain a negro is pointed out as a ‘darky’, ‘nigger’ or ‘black’. These terms are actually abusive for him. He is considered as a brute with never ending power. The expression “laboring like a black” is used to signify someone working constantly without. So, this expression certainly is not used in a good sense in Britain.

Question 8.
State how Braithwaite reacts to Democracy and Human Rights.
Answer.
According to Braithwaite, Democracy and Human Rights are only the subjects of high talks. They are as false as the guarantee given by the manufacturers for the quality of their protects. In the same manner the British take no responsibility for the declarations and promises their officials make overseas.

Question 9.
What is difference between a British and a Briton? (rbse solutions)
Answer.
A British is a legal citizen of the United Kingdom of Great Britain and colonies. A Briton is a Celtic person who inhabited Great Britain from Iron age to the early Middle age. In the British colonies the Briton is also known as a white man.

Question 10.
Why did Braithwaite voluntarily offer his service to the British Royal Air Force.
Answer.
Refer to Ques (2), Page 429, same.

प्रश्न 2 पृष्ठ संख्या 429 को देखें। दोनों ही प्रश्नों के उत्तर समान हैं।

D. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
“Yes, it is wonderful to be British– until one comes to Britain.” Explain.
Answer.
The writer had deep faith in the British way of life. He was brought up British from the very beginning. His father and forefathers had never complained about being British. In his college and university days, he has demonstrated resistance against any criticism of the British policy. But his ideas were shattered when he encountered what the British way of life actually meant. In English he found that a negro was identified as a ‘darky’, a ‘nigger’ or a ‘black’. He realized that these words were actually abusive for Negroes their hard was taken in a humiliating sense the expression ‘working like a nigger’ symbolized some occasion of constant effort. So, the writer found difference between what the British said and did.

Question 2.
How did the reading of English literature, poetry and prose influence the thinking of Braithwaite?
Answer.
The reading of English literature, poetry and prose had deep influence on the thinking of Braithwaite. He was identified with the British heroes of adventure stories. They had fought with the villains who were the dedicate non-British. The villainous acts had cast a deep impact on his boyish mind. When he was in college and university, his more selective reading was marked by the same declaration for English literature. He was bold enough to show his preferences and resistance to any criticism of British policy on several occasions. (rbse solutions)

Question 3.
Describe his views on freedom.
Answer.
The writer’s view on freedom had a broad base. He believed in the freedom of a place to live in where his mind could be free in real sense. But he wanted to live after paying the price for his dwelling. Certainly he had no idea to live free of cost. Besides, he wanted to have freedom so that he could adopt the kind of job he liked and for which he was trained. He never wanted his racial or religious origins should ruin his sense of freedom. So, he liked freedom in the true sense.

Question 4.
What is the nature of anti-negro tendency in America?
Answer.
In America the nature of anti-negro tendency is open, rough and noisy. Any white man must have a proper cause to show his prejudices against the black man. On the other hand the American negroes can openly oppose these prejudices as they have constitutional devices available to them. Besides, they fight these biased feelings of the white man with zeal and enthusiasm. Obviously, the rest of the world may question the anti-negro tendency being followed by America. But their country has given them lots of opportunities to develop in their life.

Question 5.
Comment on the nature of anti-negro policy noticed in Britain.
Answer.
In Britain if a negro has paid proper fare, he can board any bus or train. They are allowed to sit at the place of their choice in buses or trains. Obviously, some people avoid to sit near them by such kind of tendency is generally.

Activity 2: Vocabulary

A. Match the following:

Column AColumn B
1. bolstred(a) crriticized
2. indignities(b) untouchable
3. subservience(c) deception
4. contentment(d) insults
5. betrayal(e) motivated
6. blatant(f) salutation
7. hurly-burly(g) satisfaction
8. deplored(h) noisy and rough
9. intangible(i) routinely noise

Answers: (1) ➡ (e), (2) ➡ (d), (3) ➡ (f), (4) ➡ (g), (5) ➡ (c), (6) ➡ (h), (7) ➡ (i), (8) ➡ (a), (9) ➡ (b) .

B. Convert the following adjectives into nouns and frame one sentence on each:
Example: intangible = intangibility
People felt confused at the intangibility of the idea.
Adjectives: independent, administrative, violent, courteous, villainous, available, confident, intolerable, responsible
Answer.

  • Independent = Independence
    India has achieved independence in 1947.
  • Administrative = Administration
    The administration of the UP state is improving.
  • Violent = violence
    Peace-loving people do not like violence.
  • Courteous = Courtesy
    Our courtesy is the mark of our standard of thinking good character.
  • Villainous = Villain
    Amrish Puri was a famous villain.
  • Available = Availability
    The availability of water is scanty here.
  • Confident = Confidence
    We develop our confidence through constant practice.
  • Intolerable = Intolerance
    In our country there is immense intolerance.
  • Responsible = Responsibility
    Everybody should realize his responsibility (rbse ssolutions)
  • Intangible = Intangibility
    The intangibility of abstract ideas may confuse us.

C. Find out synonyms for the following words from the lesson:
lodestar, predilection, rebuff, hub, forebears, brute, appraisal,
Answer
RBSE Solutions for Class 10 English Prose Chapter 11 The Betrayal of Faith image 3

D. Find one word for each of the following expressions from the words given below:
betrayal, Briton, pigmentation, phenomenon, naivete

  1. colour of the skin.
  2. natural innocence in speech and behaviour.
  3. breach of trust.
  4. thing that appears to or experienced by the senses.
  5. a native of Britain.

Answer:

  1. pigmentation
  2. naivete
  3. betrayal
  4. phinomenon
  5. Briton.

Activity 3: Grammar

Adverbial Clauses
An adverbial clause does the work of an adverb; like the noun clauses and the adjective clauses, the adverbial clauses too have structures of their own, consisting of their own subject predicate pattern, attached to the main clauses in the complex sentences.

Type of Adverbial Clauses
A. Adverbial clause of time:
They are introduced by the following conjunctions
as soon as, when, whenever, while, as, since, after, before, until, once.

  • I took coffee soon after the office work was finished.
  • As soon as the guests arrive, the function will start. (rbse solutions)
  • When she comes, I shall go.
  • Before you begin your journey, lock your house well.
  • Students do not go the classrooms until the bell goes.

B. Adverbial clauses of place:
Conjunctions used to introduce the clause are: where, wherever.

  • Drugs are kept where children do not reach.
  • Armed forces were deployed wherever the terrorist hideouts were expected .

C. Adverbial clauses of manner:
conjunctions used to introduce this clause are: as, as if,

  • The plan is to be implemented as it is.
  • He lives in a luxurious house as if owned by a king.

D. Adverbial clauses of comparison:
Conjunctions: as, as, so – as, more than, less -than , er – than

  • The floor tiles are as tough as stone.
  • Your house is not as large as mine.
  • India is more powerful than Pakistan
  • His new poem is less interesting than the old one.
  • The new trains are faster than the old ones.

E. Adverbial clauses of purpose or result:
Conjunctions: lest, so that, in order that, for fear that, such that

  • He ran fast lest he should miss the train (purpose)
  • The minister reached the hospital so that he could see the condition of the patients with his own eyes. (purpose)
  • In order that the mob might be controlled, armed forces were sent (purpose)
  • For fear that floods might disrupt common life, a control room was set up. (purpose)
  • The book was so boring that I returned it to the bookseller without asking for the money back. (result)

F. Adverbial clauses of reason or cause:
conjunctions: because, as since

  • He has been arrested because the court has declared him guilty
  • Since she is ill, she cannot attend the conference.
  • As the winter has begun, people will buy warm clothes.

G. Adverbial clauses of condition:
conjunctions: if, unless, whether, provided that:

  • I should be obliged if they could finish this work in time.
  • If you come, I shall go.
  • Unless you show your identity card, you cannot enter the school.
  • He can enter the office provided that he shows his identity card.
  • Whether you come or not, the programme will start.

H. Adverbial clauses of concession:
conjunctions: although, as, even though, while, though, even if, whatever, when ever, whoever, no matter

  • Although he is wealthy, he is not satisfied.
  • Wealthy though he is, he is not satisfied.
  • Even if he has won the election, he is not reliable.
  • She is not laborious, even though she is intelligent.
  • whatever may be the result, your hard work will be appreciated.
  • While I believe that the book is difficult, it is full of ancient learning.

Exercise
Join the following sentences using ‘when’:

  1. The students stood up. The teacher entered the class.
  2. The audience clapped. The chief guest finished his speech.
  3. Electricity supply was stopped. The storm came. (rbse solutions)
  4. I learnt flute playing. I was fifteen at that time.
  5. I reached home. The sun had set.

Answer.

  1. When the teacher entered the class, the students stood up.
  2. When the chief guest finished his speech, the audience clapped.
  3. When the storm came, electricity supply was stopped.
  4. When I learnt flute playing, I was fifteen.
  5. When I reached home, the Sun had set.

Exercise
Join the sentences using the words given in brackets :

  1. He fell asleep. He was reading. (while)
  2. He is rich. He never helps the poor. (although)
  3. The police reached. The accident had taken place there. (where)
  4. The function began. The guest arrived. (as soon as)
  5. He cannot buy a car. He does not have much money. (as)
  6. You cannot drive a vehicle. You should have a driving licence. (unless)
  7. She was ill. She could not walk. (so, that)
  8. Work hard. You may fail. (lest)
  9. He is a criminal. One day he will go to jail. (because)
  10. People will buy coolers. The summer has set in. (as)

Answer.

  1. While he was reading, he fell asleep.
  2. Although he is rich, he never helps the poor.
  3. The police reached the place where the accident had taken place.
  4. As soon as the guest arrived, the function began.
  5. As he does not have much money, he cannot buy a car.
  6. Unless you have a driving licence, you cannot drive a vehicle.
  7. She was so ill that she could not walk.
  8. Work hard lest you fail.
  9. One day he will go to jail because he is a criminal.
  10. As the summer has set in, people will buy coolers.

Exercise
Join the following sentence using the conjunctions given in brackets :

  1. More ATM booths will be opens. People need them. (if)
  2. The wheat crop will be adversely affected. The rains fail. (if)
  3. Complete your homework. You will not be allowed to enter the class. (unless)
  4. You cannot drive a motorcycle. You should wear a helmet. (unless)
  5. We can see the rainbow. The weather should be clear. (provided that) (rbse solutions)
  6. You will be proved guilty. The court will punish you. (if)
  7. Don’t hoard the currency notes. You may be arrested. (if)
  8. I shall go to see the Nahargarh fort. My parents will permit me. (provided importance of the British rule was that)
  9. You should read the history of Mewar. You will be influenced by Maharana Pratap. (if)
  10. You should read Indian philosophy. You will learn the depth of spiritualism.

Answer.

  1. If people need more ATM booths, they will be opened.
  2. If the rain fails, the wheat crop will be adversely affected.
  3. Unless you complete your homework, you will not be allowed to enter the class.
  4. Unless you wear a helmet, you cannot drive a motorcycle.
  5. We can see the rainbow provided that the weather is clear.
  6. If you are proved guilty, the court will punish you.
  7. If you hoard the currency notes, you may be arrested.
  8. I shall go to see the Nahargarh Fort if my parents permit me.
  9. If you read the history of Mewar, you will be influenced by Maharana Pratap.
  10.  If you read Indian philosophy you will learn the depth of spiritualism.

hope you like this article for more rbse solutions follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment