RBSE Class 10th English Poem Chapter 4 Solutions An Elegy on the Death of a Mad Dog

In this article, We have share RBSE Solutions for Class 10 English Poem Chapter 4 An Elegy on the Death of a Mad Dog with pdf. These RBSE Solutions are sloved by subjects experts.

Activity 1: Comprehension

A. Tick the correct alternative:

  1. The present poem is extracted from
    (a) The Vicar of Wake field
    (b) The Good Natured Man
    (c) The Deserted Village
    (d) She Stoops to Conquer
  2. What is ‘a cur?
    (a) a hunting dog
    (b) an aggressive dog
    (c) a family dog
    (d) a young dog

Answers. 1. (a), 2. (b).

B. Answer the following questions in about 30 – 40 words each:

Question 1.
What is an elegy?
Answer.
An elegy is a poem of mourning. It is a sad poem. It expresses sad feelings over the death of a friend or an important person. Oliver Goldsmith’s, ‘An Elegy on the Death of a Mad Dog’is of course, an elegy. But it is an ‘elegy’ in a satirical way. Ironically, the man who was bitten didn’t die. It was the mad dog which died in the end. So, it is an elegy written on the death of a mad dog.

Question 2.
What does the poet urge to people?
Answer
The poet has to tell his story or the song he urges good people of every sort to listen to his song with rapt attention. They should lend their ears to what he says. He assures them that it would not be long. Perhaps they would find it surprisingly, short. He is sure that his song would not hold or detain them for a long time.

Question 3. ( RBSE Solutions )
Where did the poet live for some time?
Answer.
The man described in the poem lived in the town of Islington. He was a man of high principles and morals. He prayed regularly. He was kind hearted and generous man. He was always ready to help not only his friends but also his enemies.

Question 4.
What kinds of dogs have been described in the poem?
Answer.
Islington had many dogs. There were dogs of all breeds. There were mongrels of mixed breeds. Then there were small and young dogs called puppies. Whelps were usually young and rash. There were hounds or the hunting dogs. Aggressive curs were also found there. Besides them, there were all kinds of dogs of low breeds in Islington.

Question 5.
What wonderful event does happen at the end of the poem?
Answer.
The most unexpected and wonderful event happened at the end of the poem. Everyone swore that the wound of the man had gone bad and sored. Only a mad dog could have bitten such a good man. All the people were sure that the man would not survive. But nothing of that kind happened. The man recovered of the bite. It was the dog that died in the end. It proved that the man was more dangerous and poisonous than the mad dog.

C. Answer the following questions in about 60 words each: An Elegy on the Death of a Mad Dog

Question 1.
What are the qualities of the good Man?
Answer.
The man who lived in Islington was a good man. The man possessed all the characteristic of a good man. He was liked by the people around him. He was a religious man who prayed regularly. He was a kind hearted man who helped and comforted not only his friends but also his enemies. He never dressed himself before distributing clothes to the poor naked persons.

Question 2.
What does the poet think about a pious man?
Answer. (RBSE 10th English Solutions)
The poet thinks that a pious person should be a man of high morals and principles. He should be a religious person. He must live like good Christian. He must go to Church and pray regularly. Only such a pious man can be a kind-hearted man. He should be ready to help and comfort not only his friends but also his enemies.

Question 3.
Why did an ordinary dog bite his friend?
Answer.
Normally, an ordinary dog wouldn’t bite his friend without a cause. The dog in the poem and the man were friends in the beginning. However, their relations became bitter. The (ordinary) dog wanted to serve his private and selfish ends. The dog went mad and bit the man. No ordinary dog would bite a friend in such circumstances. Only a mad dog could have bitten man who had been his friend.

Question 4.
What did the neighbors think about the dog ?
Answer.
The neighbors developed a very bad opinion of the dog after it bit the man. After all, once they had been friends. When they came to know that the dog had bitten the dog, they came running there. They swore that the dog had lost his wits and gone mad. No ordi could have bitten such a good man. Only a mad dog could have bitten such a good man.

Question 5.
Point out the element of satire in the poem.
Answer.
In ‘An Elegy on the Death of a Mad Dog’, Oliver Goldsmith makes use of satire in a very effective manner. It is satirical that the man who was admired as a generous and kind hearted man was actually a wolf in disguise. Normally, the man bitten by a mad dog and having such sore wounds hardly survives. Ironically it is not the man who dies but it is the dog that dies in the end. The poem is an ‘elegy’ in a satirical way. Satirically, it is an elegy not written on the man but on the death of a mad dog.

Additional Questions And Answers

A. Answer the following questions in about 30-40 words each:
Question 1.
What is an elegy? Evaluate ‘An Elegy On the Death of Mad Dog’as an elegy.
Answer. (RBSE Solutions)
An elegy is a sad poem. Actually, it is a poem of mourning. An elegy is written on the death of a near and dear one, a friend or an important person. ‘An Elegy on the Death of a Mad Dog’is an ‘elegy’ in a satirical way. It mourns the death of not the person who was bitten but on the death of the mad dog who had bitten him. We mourn the death of the dog. The person who was bitten was more poisonous and dangerous even than the mad dog.

Question 2.
What is a satire? Do you think ‘An Elegy on the Death of a mad dog’ a satire? Why so?
Answer.
A satire is a way of criticizing a person or an idea in which humor is used as an instrument of criticism. ‘An Elegy on the Death of a Mad Dog’ is a stinging satire. It criticizes the man who was bitten by the mad dog in a satirical way. The man looked honest, noble and kind. Apparently, he looked like a good, Christian. But appearances proved deceptive. Actually, he was more poisonous and dangerous than the mad dog. It was not the man but the mad dog that died in the end.

Question 3.
What is the theme or the message of the poem? ( 10th English Questions Answers )
Answer.
‘An Elegy on the Death of a Mad Dog’ conveys a definite message. The poem highlights human hypocrisy. It shows that even a mad dog is far less dangerous and poisonous than a ‘phony’ or a false Christian. The man described in the poem appeared to be honest, kind and a man of principles. He appeared to be generous and a good Christian. However, his appearance were only deceptive. He was more poisonous than the mad dog who bit him and his poison made even the mad dog die in the end. An Elegy on the Death of a Mad Dog

Question 4.
What does the poet urge the people and why?
Answer.
The poet wants to tell a highly interesting but surprising story. Therefore, he urges all good people of every sort to listen to it patiently. They should give their ears to him. He assures them that he will not hold them for a long time. They would find his song wonderfully short.

Question 5.
Describe the qualities or characteristic of the man described in the poem.
Answer.
The man who lived in Islington has been described as an ideal Christian. He enjoyed a good reputation among the people. He was a religious man who went to Church regularly for praying. He was kind and generous. He helped and comforted not only his friends but also his enemies. He never dressed himself without providing clothes to the poor and the naked persons.

Question 6.
What are the breeds of dogs mentioned in the poem?
Answer.
Like every town, Islington had its share of dogs. Dogs of all kinds and breeds were found roaming in the town. There were mongrels of mixed breeds. Puppies, the young dogs, were in plenty. Whelps were young but rash. Then there came hounds—the hunting dogs. Curs, the aggressive mongrels recorded their presence in the streets of Islington

Question 7.
Why did the dog bite the man?
Answer.
The dog and the man were friends at first but soon their relations changed for the worse. Gradually, their relations became quite bitter. The dog wanted to serve his personal ends or interests. Surprisingly, he went mad and bit the man who was once his friend.

Question 8.
What was the reaction of the neighbors when they came to know of the news?
Answer.
It was really quite a disturbing news for the neighbors. The people of neighboring streets came to help the man. They were surprised that the dog bit the same man who once used to be his friend. They swore that the dog had lost his wits. Only a mad dog could have bitten such a good and noble man. (RBSE Solutions 10th English Poem)

Question 9.
What did the neighbors swear when they saw the sore wound of the man who was bitten by the mad dog?
Answer.
The neighbors found the man in a miserable condition. The spot where he was bitten swelled and sored into a deep wound. They swore that the dog was mad as it had bitten the man who was once his friend. They swore that the man would not survive the bite and die in the end.

Question 10.
What was the wonder that came to light?
Answer.
The people were expecting that the man would not survive of the bite. But those persons were frogues and they only lied’ about the dog. Actually, the man who was bitten was much more dangerous and poisonous than the mad dog who had bitten him. His virtues were just false appearances. It was his poison that caused the death of the mad dog.

Question 11.
Described the unexpected and shocking ending of the poem.
Answer.
Goldsmith is preparing the readers for a big shock in the end. The readers are shocked that it was not the man but the mad dog who died in the end. The man survived the bite. Actually, the man was more venomous and poisonous than the mad dog. It was the dog that died due to the poison that was injected into him by the bite of the man.

Activity 2: Reference To Context

Explain the following lines with reference to context:

Question 1.
A Kind and ……….. on his clothes.
Answer.
Refer page No. 257, stanza 3.

Question 2.
This dog ……….. bit the man.
Answer.
Refer page No. 258, stanza 5.

Question 3.
The wound ……….. man would die.
Answer.
Refer page No. 259, stanza 7.

Question 4.
But soon ……….. was that died.
Answer.
Refer page No. 260, stanza 8.

Hope you get help with this article, for more RBSE Solutions An Elegy on the Death of a Mad Dog follow on ( Google News ) and share with friends.

Leave a Comment