RBSE Class 10th English Chapter 9 Solutions Uttankas Gurudakshina

In this article, We have share RBSE Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 9 Uttankas Gurudakshina. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 9
Chapter NameUttanka’s Gurudakshina
Number of Questions Solved22
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative:

Question 1.
In which ceremony did the mistress wish to wear the ear-rings?
(a) marriage
(b) a feast
(c) fair
(d) fashion show
Answer.
(b)

Question 2.
When Uttanka started his journey, he saw a
(a) huge bull
(b) horse
(c) snake
(d) eagle
Answer.
(a)

Question 3.
Suddenly the man changed into …………. and went into a hole in the ground.
(a) an insect
(b) a rat
(c) a snake
(d) a horse
Answer.
(C)

Question 4.
Two women were weaving a piece of cloth with …………. threads.
(a) red and blue
(b) brown and pink
(c) yellow and green
(d) black and white
Answer.
(d)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F):

  1. Uttanka lived in the palace. False
  2. The queen gave the ear-rings to Uttanka willingly. True
  3. A big hole was formed by thunderbolt in the ground. True
  4. The Serpent King did not returm the ear-rings. False (rbse solutions)

C. Answer the following questions in about 20 25 words each:

Question 1.
Where did Uttanka live?
Answer.
Uttanka lived in a forest hermitage which were made of mud and straw.

Question 2.
What was the wish of Uttanka’s mistress?
Answer.
The wish of Uttanka’s mistress was to wear the ear-rings of the queen in a feast which was to be held after four days.

Question 3.
What did the man on the huge bull offer Uttanka?
Answer.
The man on the huge bull offered Uttanka a cup full of dirty water and assured that it will give him strength on his way.

Question 4.
Where did Uttanka place the ear rings?
Answer.
Uttanka placed the ear-rings on the ground besides him when he stopped to rest by leaning against the trees.

Question 5.
Who took away the ear-rings?
Answer. (rbse solutions)
The serpent king took away the ear rings. He had been coveting for these rings from a long time

D. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
Why was Uttanka filled with sorrow on hearing the wish of his mistress?
Answer.
Uttanka was filled with sorrow on hearing a wish of his mistress because he did not expect that the mistress will be so greedy to ask for the ear-rings of the queen. He had only four days to get the ear-rings as the mistress wanted to wear them in a feast to be held in the coming four days.

Question 2.
Why could Uttanka not find the queen in her chamber at first?
Answer.
Uttanka did not find the queen in her chamber at first as the king wanted him to wash and clean the dust from his clothes, and dirt and stain from his hands and feet.

Question 3.
What was the queen’s advice to Uttanka?
Answer.
When the queen willingly gave her ear rings to Uttanka, she advised him to be cautious of the serpent king. She alerts him that these ear-rings have long been coveted by the serpent king.

Question 4.
How did the teacher interpret Uttanka’s various adventures?
Answer.
When Uttanka relates his adventures to his teacher, he confirms him that the dirty water he drank was ambrosia, that will give him youth forever. The two young women were night and day who weaves black and white thread. The wheels with twelve spokes is the year with its twelve months and the boys, the seasons. The man was the God of Rain and horse was the God of fire.

Question 5.
What wisdom and truth did Uttanka finally realize?
Answer. (rbse solutions)
Uttanka finally realized that the world has been created for his living. He had been bestowed with eternal youth, the God of Rain and Fire are there to help him in his survival and great fortune was to come his way. This was all because of his devotion and love he had shown to his master and mistress.

Question 6.
How did Uttanka humble the Serpent King?
Answer.
Uttanka was helped by an old man who dug a big hole for him to enter the serpent’s kingdom. He bowed respectfully to the house to get the serpent under his power. He blew the horse so hard that every hair darted a flame that shot fire in the serpent’s kingdom. Seeing this all the serpents shouted loudly to return the ear-rings and so he did.

E. Answer the following questions in about 60 80 words each:

Question 1.
Describe Uttanka’s appearance when the king saw him?
Answer.
Uttanka stood boldly in front of the king who sat upon the royal throne. He had dust of travel upon his clothes, his hand and feet were dirty and stained.

Question 2.
Explain how Uttanka managed to fulfill the wish of his mistress?
Answer.
Initially Uttanka feels dismayed by his mistress wish of ear-rings of the queen in four days. Nevertheless he set out through the forest to see the king of the city. He respectfully requested the king and queen for the ear-rings. The queen gave him her sparkling ear-rings willingly. She warns him of the serpent king who has long coveted these ear-rings. He went through many hurdles but finally because of his devotion and courage was able to manage to give the earrings for his mistress.

Question 3.
What is the moral of the story Uttanka’s Gurudakshina?
Answer.
‘Uttanka’s Gurudakshina’ is an story taken from the Hindu mythology, Mahabharata. It educates us to be respectful and devoted to our teachers and their teachings. It also shows a path of courage, confidence, honesty, faithfulness and sincerity. A person with all such qualities is always loved and like by Gods. Such people are always under the shelter of God’s blessing.

Activity

Question 1. (rbse solutions)
Explain the significance of mythology. Tell the class other mythological stories you have read.
Answer.
Mythology is the study of myths that signify a culture or religious beliefs. It portrays the real picture of truth of life and answers many questions of human life. It shows many examples of real situations from the epics which still fascinates us and educates us to lead our life on a correct path. The story of a sacrifice: Once upon a time, the Bodhisattva was born as a scholar and mastered all the scriptures. He became an ascetic and had a number of disciples.

One day, while the Bodhisattva was walking through the forest with his disciple Ajita, he saw a hungry tigress about to eat her own cubs. Deeply moved, the Bodhisattva decided to offer himself as food for the tigress. He feared that his disciple would stop him from sacrificing his life and so the Bodhisattva sent Ajita away on an errand and placed himself in front of the tigress.

“Grr…” growled the tigress and ripped the Bodhisattva apart. She and her cubs fed on him ravenously. When Ajita returned and saw his master’s blood-stained clothes, he shouted out in terror, “God Lord! These are the Master’s clothes. That means these creatures must have fed on him!” With a heavy heart Ajita returned to narrate how his master had sacrificed his own life out of charity and compassion.

hope you like this solutions for more rbse solutions follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment