RBSE Class 10th English Chapter 7 Solution The Man Who Knew Too Much

In this article, We have share RBSE Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 7 The Man Who Knew Too Much. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 7
Chapter NameThe Man Who Knew Too Much
Number of Questions Solved22
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative:

Question 1.
Private Quelch was nicknamed
(a) Sergeant
(b) Trainee
(c) Professor
(d) Corporal
Answer.
(c)

Question 2.
The Sergeant was delivering a lecture
regarding the handling of a service
(a) grenade
(b) aircraft
(c) pistol
(d) rifle
Answer.
(d)

Question 3.
According to Quelch, the exact number of fragments outside a grenade is:
(a) forty four
(b) forty two
(c) fifty four
(d) forty
Answer.
(a)

Question 4.
Private Qulech was later found imparting a lecture on the vitamin values of:
(a) potatoes
(b) raisins
(c) tomatoes
(d) eggs
Answer.
(a)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F):

  1. Private Quelch possessed great knowledge in every sphere of human activity. True
  2. Private Quelch was able to recognize a fighter plane without even looking up at it. True
  3. The Sergeant favoured Quelch for his unique talent. False
  4. Corporal Tumbull was impressed with Private Quelch’s knowledge. False
  5. Private Quelch became quiet after becoming the cookhouse in-charge. True

C. Answer the following questions in about 20 25 words each:

Question 1.
Where did the narrator first meet Private Quelch?
Answer.
The narrator first met private Quetch at the training depot. He was an ordinary Soldier in the army. He was lean and this and famous as the professor.

Question 2.
What was the Sergeant describing to the young trainees?
Answer.
The Sergeant was describing the mechanism of a service rifle. It was the first lesson in musketry. The soldiers stood in an attentive circle and listened to his lecture.

Question 3.
Name the aircraft which Private Quelch identified?
Answer. (rbse solutions)
A north American Harvard Trainer. It was a kind of aircraft used for training.

Question 4.
What was the topic of the lecture given by Corporal Turn bull?
Answer.
Corporal Turn bull was a young man. He had come from a place in France. Called Dunkirk. He was really a tough man. The topic of his lecture was ‘hand grenade’. He always desired that his lecture should carefully paid attention.

Question 5.
Did Private Quelch finally get a promotion ?
Answer.
Private Quelch was snubbed by Corporal Turn bull. He was nominated for permanent cookhouse duties. It was a joke and joy for all his fellow soldiers. He was sure to get a commission soon. On the contrary he was sent to the cookhouse to perform his duties. He was rather decommissioned.

D. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
How did Private Quelch come to be known as ‘the Professor?
Answer.
Private Quelch almost looked like a professor’. He was lanky. Stooping and frowning through his horn-rimmed spectacles. A five minute-conversation with his would certainly bring out his debating skills and abilities. All these traits are commonly found in the university professors. So, he was also known as the professor.

Question 2.
How did Quelch identify a North American Harvard Trainer?
Answer.
A North American Harvard Trainer was flying high overhead. It was invisible in the glare of the sun. Without even a glance upward Quelch identified the this plane. He further revealed that this aircraft could be easily noticed by its harsh engine note.

Question 3.
Did Private Quelch really know ‘too much? (rbse solutions)
Answer.
Yes, private Quelch really knew ‘too much’. He got by heart technical definitions, the parts of the rifle, its use and care, and all things related to his profession.

Question 4.
Why was Private Quelch liked by no one?
Answer.
His nature was showy. He had tendency to outshine others. His superiority complex made him an unpleasant and avoidable character. So, he was liked by none.

E. Answer the following questions in about 60 80 words each:

Question 1.
How was the Sergeant cornered by Private Quelch?
Answer.
Private Quelch knew too much. During the first lesson in musketry he publicity corrected the Sergeant. He told him that a bullet leaves the rifle at the speed of two-thousand and forty feet per sound. The Sergeant knew that leaves at the speed of over 2000 feet per second. He did not take it kindly. In the hope taking revenge, he turned with volley of questions to the professor.

Question 2.
Write a brief character sketch of Corporal Turn bull.
Answer.
Corporal Turn bull was a smart young man. But he was not a man to be footed around. He had come from Dunkirt. All his equipment’s were correct and suitable for the purpose. He was the hero of soldiers. For them he was very tough. They often thought they could hammer nails into him without noticing them. He was unable to forget humiliation.

Question 3.
Why did Corporal Turn bull make Quelch the permanent cookhouse in charge ?
Answer.
Corporal Turn bull was explaining
grenades according to him, the outside of grenades in divided up into a large number of fragments. The professor at once interrupted. He replied that the correct number is forty-four. The corporal said nothing, but his brow lightened. He was the kind of men who could not be triffled with. He didn’t like any interruption. He cut the professor to size. He sent him for permanent cookhouse duties.

Activity

Question 1.
“Private Quelch spoke more than what was required. Do you think silence has got its own advantages sometimes? Have you faced a similar situation in your own life? Share your views in your class.””
Answer. (rbse solutions)
You can be at peace with yourself when you are true to yourself. Showing off doesn’t pay in the long run. It may impress some for some time but not all, all the time. My friend Ramesh falls in this category. Whenever you see him, you would always find him with half a dozen books. In the class, he interrupts the teachers for one or the other reason. If the teacher says that the World War II was fought in 1940s, Ramesh does not tolerate this kind of generalization. He stands up and says, “Sir, to be exact from 1939 to 1945.” This lean and thin spectacled Pantaloon had faced many interviews including the N.D.A. It was not the Board that interviewed him but it was Ramesh who interviewed the Board. The result was obvious. Every time he got a rejection letter.

Hope you like this solutions for more rbse solutions follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment