RBSE Class 10th English Chapter 4 Solution Footprints without Feet

In this article, We have share RBSE Class 10th English Chapter 4 Solution Footprints without Feet. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 4
Chapter NameFootprints without Feet
Number of Questions Solved24
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative :

Question 1.
What is the name of the invisible scientist in the story?
(a) Mrs. Hall
(b) Jaffers
(c) Griffin
(d) H.G. Wells
Answer.
(c)

Question 2.
Where did Griffin decide to slip in for wannth the first time?
(a) Theatrical company
(b) Sweet store
(c) Big London store
(d) Jnn
Answer.
(c)

Question 3.
Whose money was stolen by the scientist?
(a) a teacher
(b) s shopkeeper
(c) a constable
(d) a clergyman
Answer.
(d)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F) :

  1. Griffin was not a scientist. False
  2. Griffin was rather a lawless person. True
  3. Mrs. Hall was the landlord’s wife. True
  4. The constable tried to arrest Griffin. True
  5. Griffin did not shake himself free. False

C. Answer the following questions in about 20 25 words each :

Question 1. (rbse solutions)
Why were the two boys surprised?
Answer.
The two boys in London were surprised because they saw some fresh muddy footprints of a pair of bare feet. They could not see anyone but only the footprints. So, they were surprised, and decided to chase the imprints.

Question 2.
How did the scientist become invisible?
Answer.
Griffin was a brilliant scientist. He had carried out several experiments to prove that the human body could become invisible. At last he swallowed certain rare drugs and his body became as transparent as a sheet of glass.

Question 3.
Why did Griffin set fire to the house of the first landlord?
Answer.
Griffin was a brilliant scientist but he was a lawless person. His first landlord did not like him and wanted to eject him. So, he set fire to his house. He swallowed a rare drug and became invisible.

Question 4.
Why did Mrs. Hall think that her guest was an eccentric person?
Answer.
Mrs. Hall thought hat her guest was an ecentric person because of his strange appearance, when she tried to become friendly with him, he told that he did not like to mix up with others. He also expressed that he had come to Iping to live in solitude.

Question 5.
What happened in the clergyman’s study?
Answer.
One morning the clergyman and his wife were awakened by hearning the sound of chink of money being taken from the desk. They came down and opened the door. But they were surprised to see the room empty the desk was open and the money was missing.

Question 6.
Why did Mrs. Hall fall down in hysterics?
Answer.
One day Mr. and Mrs. Hall found the stranger’s room wide open. They entered the room to investigate. All of a sudden she heard a sniff near her ear. Later the hat from the bedpost leapt up and dashed into her face. Then the chair became alive and charged. Straight at her legs. The extraordinary chair pushed them out of the room. She fell down the stairs in hysterias as she thought that the room was haunted by spoils.

Question 7.
Why did Griffin become furious?
Answer.
Griffin liked loneliness. One day the landlord and his wife got up early. They were surprised to see the scientist’s door wide open. They decided to investigate the room as they saw nobody in the room. As Griffin did not like anybody may enter his room, he became furious.

D. Answer the following questions in about 30 40 words each :

Question 1.
Why was the scientist wandering in the streets?
Answer.
Griffin was a brilliant scientist. But he was a lawless person. As his landlord did not like him, he wanted to eject him. So, in revenge he set fire to his house. Then, he swallowed a rare drug and became visible. Thus, he became a homeless wanderer in the streets.

Question 2.
What did Griffin do in the theatrical company?
Answer.
After escaping from London stare Griffin decided to go to Drury Lane which was the centre of the theatre world. He entered the theatrical company and fitted himself from head to feet. He wore bandages round his forehead, a wide brimmed hat, spectacles and big side. Whiskers.

Question 3.
Why did Griffin leave London?
Answer.
Previously Griffin had callously attacked the shopkeeper and robbed him of all the money he could find. He wanted to get away from crowded London. So he took a train to the village Iping where he booked two rooms at the local inn.

Question 4.
Why were the clergyman and his wife surprised?
Answer.
Early in the morning the clergyman and his wife were awakened by noises in the study. When they crept downstairs, they heard the chink of money bring taken from the deskl. The clergyman held a poker in hand and flung open the door. But in amazement he realized everywhere but there was no sign of anyone. So they were surprised at this extraordinary affair.

Question 5.
What happened when Mr. Jaffers tried to get hold of the scientist?
Answer.
Jaffers was a village constable. He was sent to arrest Griffin because he was suspected of theft. When Jaffers came to the inn he found that he had to arrest a man without head. He tried to arrest Griffin but He started to take off his clothes one by one and became invisible. Finally Griffin knocked him unconscious and escaped easily. Jaffers

E. Answer the following questions in about 60 80 words each :

Question 1.
“Griffin was rather a lawless person”. Explain.
Answer. (rbse solutions)
Griffin was a lawless person surely. He did not abide the laws and rules of the country. He always broke the laws for his own selfishness. First, he set on fire his landlord’s house because he wanted to eject him from his house. This is against the law. After his, he slipped into a London store without permission and broke open boxes and fitted himself of clothes. Then he had coffee, meat and wine without paying for them. After this, he robbed and stabbed a shopkeeper in a theatrical company. Later he also stole the money from the clergymen’s desk. All these activities are usually done by thieves and robbers. These incidents proved that Griffin was a lawless person.

Question 2.
What incident took place in the village of Iping when Griffin stayed there?
Answer.
During Griffin’s stay at the village of Iping. Several incidents took place. When Mr. and Mrs. Hall tried to investigate him room, suddenly the hat from the bedpost leapt up and dashed into her face. Then the chair became alive and pushed them out of the room and closed the door from inside. Mr. Hall thought that the room was haunted by some spirits. Later the news of the burglary a the clergyman’s house spread in the village Griffin was suspected to have a hand in this incident. But suspicion grew even strong when he suddenly produced some ready cash to pay the bills. Long before Griffin had admitted that he had no money with him.

Question 3.
Describe the end of the story
Answer.
Griffin’s stay at the village of Iping is full of Suspicious. The burglary of the clergyman’s house was known to all in the village. Griffin was suspected to have his hand in this theft. Jaffers, who was the village constable, had secretly came to the inn so that he could arrest him to his surprise he found that he was to arrest a headless man. But Griffin took off his clothes and became invisible. He knocked Jaffers unconscious and escaped easily. So, the strange power of his invisibility always helped him to escape troubles.

Activity

Question 1.
Imagine that you are Griffin. How will you use the discovery of being invisible for the welfare of mankind.
Answer.
Extraordinary should be used for the welfare of mankind. It must not be used as Griffin it. Suppose I get such power. I would also like to become invisible like Griffin. It would be a unique experience in my life. After becoming invisible. I shall be able to check the evil things. I may help the police to expose the criminals and tax hoarders. I shall help the children in their study and the old people in several ways. I shall also support the farmer in tilling the land and irrigation. Our country needs a great deal of food to feed this vast population. So, with this power of invisibility. I can help mankind in various ways.

Hope you like this solutions for more rbse solutions follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment