RBSE Class 10th English Chapter 12 Solutions Resolution

In this article, We have share RBSE Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 12 Resolution. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 12
Chapter NameResolution
Number of Questions Solved22
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative:

Question 1.
Who had retumed to his village from the college hostel?
(a) Ramuda
(b) Mahesh
(c) Anna
(d) Chowkidaar
Answer.
(C)

Question 2.
Which scene put Anna in low spirits ?
(a) the rising sun
(b) the old babul tree
(c) the setting sun
(d) the village
Answer.
(c)

Question 3.
They discussed the importance of …… in conserving water :
(a) temples
(b) birds
(c) trees
(d) villagers
Answer.
(c)

Question 4.
The Third World War had started and the reason for this tragic event was —
(a) food crisis
(b) oil crisis
(c) water crisis
(d) money crisis
Answer.
(c)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F):

  1. Anna had just retuned to college. False
  2. The village Chaupaal was empty. True
  3. All the sources of water have a lot of water. False
  4. Anna saw a pleasant dream. False
  5. Rain water harvesting essentially means collecting rain water. True
  6. The need of the hour is to waste the available resources. False
  7. The rising sun became a symbol of hope for the young villagers. True

C. Answer the following questions in about 20 25 words each:

Question 1. (rbse solutions)
Why did Anna return to his village?
Answer.
Anna was studying in a college. He was living in a college hostel. His hostel was closed and summer vacation have started. So, he returned to his village.

Question 2.
What did Anna miss on his way home?
Answer.
Anna missed listening to the chirping birds. He missed to watch little children with little faces plucking berries from the thorny trees. He also missed to notice them playing cricket. Even the pleasant smell of evening food was missing.

Question 3.
Describe the Chowkidar’s appearance.
Answer.
The Chowkidar was a frail man. He had milk-white beard. He was wearing dhoti-kurta, which was shabby.

Question 4.
What did Anna want to do after completing his education?
Answer.
Anna wanted to work for the upliftment of his village. He had desire to use the modern methods of farming in his village. He also wanted to teach the villagers about environment, water management and other issues.

Question 5.
What did Anna’s classmate dream of?
Answer.
Anna’s classmates dreamt of earning. They wanted to earn dollars. They had a strong desire to live in the foreign countries. They wanted to lead a luxurious life there.

Question 6.
What incredible sight did Anna see in his nightmare?
Answer. (rbse solutions)
In his nightmare, Anna saw only bombs. There was no place for people to hide themselves. He saw blazing homes, dilapidated buildings, charred and mangled bodies. He also saw the mounds of corpses.

D. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
What did Anna see when he returned to his home?
Answer.
Anna saw the sun going below the horizon. He noticed the western sky flash with the orange russet- steaks of light. For him, the land was dry and parched. The different types of cacti had grown everywhere.

Question 2.
Why did Anna think that he had become a stranger in his own village?
Answer.
Anna found the village chaupaal empty. He did not feel the pleasant aroma of evening food. Even the village dog barked at him. He found himself in a different world. So, he thought he was a stranger in his village.

Question 3.
What did Anna determine to do after the nightmare?
Answer.
The nightmare moved Anna’s heart. He decided that he would give training to the youths of the village on water management. Then, they would train the whole village. He did not want his nightmare to be turned into a reality.

Question 4.
Describe the scene at the Pathshala?
Answer.
Silence had surrounded the Pathshala. The author did not find any students sitting on the sack-mats. There were no teachers who could reprimand the students. The black board was not propped up against the wall to dry in the air. The author was shocked at the scene of Pathshala.

Question 5.
What was the Chowkidar’s reply to Anna’s question?
Answer.
Chowkidar replied Anna that all the villagers had gone to the village temple. They had to offer special midnight prayers. They wanted to appease God. A severe drought had visited the village. The entire sources of water had dried up. The villagers thought that the drought was the fury of God.

Question 6.
How did the rising sun become the symbol of hope?
Answer.
The boys had taken firm decision to save the precious water. The beautiful rising sun often rekindled optimistic feelings in Anna’s heart. It symbolized a brighter future for mankind. The boys were always reminded of their resolution.

E. Answer the following questions in about 60 80 words each:

Question 1.
What is the message of the story? Discuss.
Answer.
The message of the story is praiseworthy. Water is essential for all living beings. In the absence of water our life is impossible as this natural asset is limited on the earth. We have to think over how we can save ourselves in the condition of drought. When drought visits any area we have no crops. We are bound to face starvation. We also decide to leave the area and migrate to the towns and cities in search of jobs. The author tries to make people aware of droughts. He teaches people how this precious water can be saved. He wants to save the villagers from starvation.

Question 2.
What is the role of trees in conserving water? (rbse solutions)

Answer.
Trees play a great role in conserving water. They improve air and water quality. They provide shade to the landscape and reduce water needs. They help keep our home cooler. They slow storm water runoff and help recharge groundwater. It stops water depletion and raises the water level. Hence water supply is increased. Trees reduce soil erosion. Shade from trees slows water evaporation from thirsty lawns. As they transpire, they increase atmospheric moisture also.

Question 3.
What is rain water harvesting?
Answer.
Water is a most precious natural resource. We get it from nature by the water cycle. Living beings cannot live without water. Human beings are becoming aware of the importance of water for their survival. Its supply is limited specially in dry areas. The harvesting of rainwater simply involves the collection of water from surfaces on which rain falls. This rain water is stored in a water tank for later use. The water tank is commonly constructed under the ground. We use it in our normal routine. Water is collected from the roofs of buildings and stored in rainwater tanks. This is very common in rural Australia. Water can also be collected in dams from rain falling on the ground and producing runoff.

Question 4.
What was the resolution of the villagers?
Answer.
The villagers decided to save water. They were determined to start a movement to conserve the precious water. They became aware that there is sufficient water on the earth. They only needed to train people in the management of water. The young people would be trained first of all. Then, they would train the entire villagers. They did not want to lose their time. They started their work of training in water management from the very day one. The rising sun gave them hope and rekindled their enthusiasm.

Activity

Question 1.
Working in groups of four, make a list of the various methods of water conservation. Write an article on water conservation.
Answer. (rbse solutions)
Water Conservation
Water is one of our most precious resources. Every living being needs water to survive. Water conservation means using less water or recycling used water so that it can be used again. This type of program is important because water conservation helps save energy, protect wild animals, and prevent people from using so much water that it cannot be replaced with rain. Water conservation also helps people and governments save money.

There are numerous ways to make our water go further. One easy method is to check the misuse of this precious water. We should develop a habit to use it twice. Unlike electricity, water can be reused over and over again. Water is used in both our house and yard, but we often like to use it once. Rain harvesting is easy but it can be expensive and can involve a change of lifestyle. However, we should make every effort to save water.

Hope you like this solutions, for more rbse solutions follow on (Google news) and share with your friends.

Leave a Comment