RBSE Class 10th English Chapter 11 Solutions The Imp and The Peasant’s Bread

In this article, We have share RBSE Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 11 The Imp and The Peasant’s Bread. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 11
Chapter NameThe Imp and The Peasant’s Bread
Number of Questions Solved22
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative:

Question 1.
Who stole the peasant bread?
(a) a neighbour
(b) an imp
(c) a farmer
(d) a child
Answer.
(b)

Question 2.
The imp changed himself into a
(a) farmer
(b) working man
(c) businessman
(d) devil
Answer.
(b)

Question 3.
The peasant crushed the grain and made from it
(a) juice
(b) herbal drink
(C) vodka
(d) medicine
Answer.
(c)

Question 4.
The Devil ………….. the imp and forgave him for his former mistake.
(a) rebuked
(b) taught
(c) praised
(d) hated .
Answer.
(C)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F):

  1. The peasant was sorry to lose his breakfast. True
  2. The imp advised the peasant to sow corn on the hill. True
  3. The peasant’s crop was burnt up by the sun. False
  4. The Devil came to the peasant’s house. True
  5. The peasant shouted angrily at his wife. True
  6. The peasant became good natured after drinking vodka. False
  7. The imp mixed the blood of animals in the drink. False

C. Answer the following questions in about 20 25 words each:

Question 1.
How did the imp steal the peasant’s bread?
Answer. (rbse solutions)
Imp stole the peasant’s bread from his coat which he hid it under a bush when he was ploughing the field.

Question 2.
What did the peasant say when he lost his breakfast?
Answer.
The peasant felt sorry to lose his breakfast. He wondered that it must be imp who had stolen the bread.

Question 3.
How many years did the devil give the imp to make things right ?
Answer.
The devil gave three years to the imp to make things right or he will have him thrown into the holy water.

Question 4.
What happened to the peasant’s crop in the first year?
Answer.
The peasant’s crop grew thick, tall and heavy with grain inspite of the dry years.

Question 5.
What did the peasant do with the extragrain he had ?
Answer.
The peasant crushed the extra grain and made vodka from it on the guidance of the imp.

Question 6.
How did the peasant behave after having the first glass of vodka?
Answer.
The peasant spoke angrily to his wife when she splashed a glassful of vodka on the floor and made speeches full of lies. (rbse solutions)

D. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
What did the peasant not understand when he lifted his coat?
Answer.
The peasant could not understand that he saw no one and yet someone has taken his bread from his coat which he hid under the bush. He thought it must be an imp who had stolen the bread.

Question 2.
What happened when the imp advised the peasant to sow the corn on the hill?
Answer.
When the imp advised the peasant to grow the corn on the hill, it grew finer and had more grain to spare than others. The wet summer had beaten down other’s corn.

Question 3.
How did the peasant behave when his wife fell and a glassful splashed on to the floor?
Answer.
The peasant behaved in a very disgustful manner. He angrily called her foolish woman and careless creature when she fell against the table and a glassful splashed on to the floor.

Question 4.
How did the peasants behave after having had their third glass of drink?
Answer. (rbse solutions)
The moment peasants had their third glass of drink they started behaving like animals. They made strange noises and shouted without knowing why, and did not listen to one another.

Question 5.
What was the imp’s answer when the Devil asked him about mixing the blood of animals in the drink?
Answer.
The imp confirmed the Devil that he did not mix blood of animals in the drink. Instead he made sure that peasant had more corn than he needed. This made the peasant to divert from his real and simple living to yearned pleasure.

E. Answer the following questions in about 60 80 words each:

Question 1.
What lesson does the story teach you?
Answer.
The story portrays a true nature of man. It has a deep meaning which narrates that a man is satisfied when he is poor and is contented with all he possessed. The moment he has excess of wealth, he loses the true value of his wealth and give in to vice. He goes beyond the limits to seek pleasure out of it. The story not only amuses us but it also guides us against the danger of alcohol consumption.

Question 2.
How did the imp succeed in his plan to corrupt the gentle peasant?
Answer.
The imp gets success in his plan to corrupt the gentle peasant by providing him more of wealth than he actually needed. He advised him to grow corn on damp place and on hill for two years respectively. This gave him thick, tall, heavy and finer grain in an abundant quantity to spare. He then guided the peasant to crush the spare grain to make vodka which made him a filthy man.

Question 3.
“The blood of wild animal is always present in men”. Explain.
Answer.
The blood of wild animals is always in men means that as long as men have only as much as he needed, he remains contented and confined to his limits. But the moment men have spare wealth, he outrageously spoils all relations in a search of artificial amusement which last only for a short span of time but leaves a very deep effect on oneself and people around.

Activity

Question 1.
Do you think that the peasants behaved like animals due to the effect of alcohol? If yes, discuss the harmful consequences of excessive consumption of alcohol on human body.
Answer.
Yes, it is only the effect of the vodka which made the peasants bewildered. The alcohol made them unconscious and turned them into a beast. Intake of alcohol on a regular routine or too much occasionally takes a serious toll an our health. It interferes with the functioning of our brain with loss of memory, capacity to retain and interpret.

It may cause heart attacks, strokes, liver related diseases, inflammation and swelling of blood vessels, weaken the immune system with further degradation of human body. It not only affects our health but also destroys the close and cordial relations between human beings. It has a very bad effect on society.

Hope you like this solutions for more rbse solutions follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment