RBSE Class 10th English Chapter 10 Solutions High Maharajah

In this article, We have share RBSE Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 10 High Maharajah. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 10
Chapter NameHigh Maharajah
Number of Questions Solved22
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative:

Question 1.
Rashida’s kite was different because it ……
(a) danced
(b) sang
(c) jumped
(d) played
Answer.
(b)

Question 2.
The paste of flour and water used for mending kites is called
(a) gum
(b) fevicol
(c) billy
(d) tape
Answer.
(c)

Question 3.
High Maharaja usually came from …
(a) the third hill
(b) the fields
(c) the paddock
(d) the valley
Answer.
(a)

Question 4.
Mr. Angus had a
(a) bow
(b) gun
(c) pistol
(d) sword
Answer.
(b)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F):

  1. Rashida’s kite was home-made using a newspaper. False
  2. Song Ling never flew a kite. False
  3. High Maharajah was a giant eagle. True (rbse solutions)
  4. There was no kite in Australia that could sing. True

C. Answer the following questions in about 20| 25 words each:

Question 1.
Who was Song Ling?
Answer.
Song Ling was a China man. He had a store in the town. His goods were packed in the coloured papers. He often saved them to make the faces of kites for children. He also used to fly kites in China.

Question 2.
Who is the High Maharajah in the text?
Answer.
The High Maharajah is the great eagle in the text. He is the king of the air. He often seems to be solemn and serene. Perhaps the third hill is his home When the children fly kites in the sky, he comes and circles them. Sometimes he flies higher than all the kites.

Question 3.
Who was Mr. Angus ? What were his peculiarities?
Answer. (rbse solutions)
Mr. Angus was the author’s neighbour. He was a big man. His voice was so loud that it could easily frighten the children. His smiles had no meanings for them.

Question 4.
How did the children thank the High Maharajah?
Answer.
Rashida was grateful to the High Maharajah for giving her song back. She greeted the third hill. After sometime the author and Lal expressed their happiness by laughing.

Question 5.
Name the three children who flew kites everyday.
Answer.
Rashida, Nimmie and Lal are the three children who flew kites everyday. They are the Indian children. They flew kites in rural Australia in 1950s.

D. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
What type of kites did Lal and Nimmi have?
Answer.
Nimmi and Lal had the same kite. They had home made kites. Its face was made of brown paper which was very heavy. It looked grey and beautiful in the sky. Its tail was made of red and green cloth, which really looked beautiful in the sky.

Question 2.
How was the kite of Rashida different?
Answer.
Rashida’s kite had come from India. It sang. An old friend of her father had sent it for her. In the beginning its face was bright green, but since then several coloured faces were given to this kite. The sticks and bamboo reed always remained the same. They were the voice of Rashida’s kite.

Question 3.
What did the long thin parcel contain? Why was it handed over to Rashida’s father by Mr. Angus?
Answer.
The long thin parcel contained kites. They were Australian kites. Mr. Angus had brought them from town. He often used to bring things which Rashida’s father wanted on the farm. So, he handed over the packet to her father.

Question 4.
What did Rashida imagine while flying the kite with Lal and Nimmi?
Answer. (rbse solutions)
Rashida always imagined to fly in the sky. Her desire was to fly up higher than the kites. She wanted to reach such a height in the sky from where Nimmi and Lal might look like ants. She wanted to see the entire world from the sky.

Question 5.
Did Rashida get back her singing kite? Where was it found?
Answer.
Yes, Rashida got back her singing kite. But the sticks were broken and the orange face was torn to pieces. Fortunately, its voice which was the bamboo reed was safe. It was found in the bush near the hill.

Question 6.
Do you think that High Maharajah helped in searching Rashida’s kite?
Answer.
Rashida was very fond of her kite. She liked her song. The memory of her kite was attached with her father and India. When she lost her kite, she became worried and wanted to get it back. The High Maharajah helped in searching the kite.He pointed out the spot where she found her kite.

E. Answer the following questions in about 60 80 words each:

Question 1.
How could Rashida’s kite sing? Where did it come from and when?
Answer.
Rashida’s kite was different. It could sing. The sticks and pierced bamboo reed used in the making of her kite . They were the voice of her kite. They were always the same. If it could sang, it was due to the bamboo reed. Rashida’s kite came from India. It was sent by her father’ friend when she was born. At first, it was a bright green kite but during the time several colours were given to its face. She liked it very much because it could sing.

Question 2.
Who brought the Australian kites? What do you know about these kites?
Answer.
Mr. Angus brought the Australian kites. He had brought some long thin parcel from town. He handed over the packet to Rashida. He also asked her if she did not like them, he would return them. When Rashida open the packet, she found kites. But they were the Australian kites. There were three kites in the packetone pink, one green and one orange. Her father and Mr. Angus put the sticks together and fitted faces over them. The orange one was meant for Rashida. They were big kites. They were not smaller than Lal.

Question 3.
What was Ama’s fear on seeing the torn kite? Why didn’t Rashida agree to Ama’s views?
Answer.
Ama was afraid of the wild creatures from the very beginning. She never allowed the children to go near them. In her eyes, they were dangerous creature. At first she scolded Rashida and warned her of going near them. When she noticed the torn kite, she was horrified. She thought that the brute creature might have behave similarly with the children. Rashida had deep attachment with the High Maharajah. She never considered him brute. Although she was fearful to go near him, the king of the air helped her in searching her kite. So she thought that the High Maharajah was good.

Activity

Question 1.
Kite flying is an adventure for most people. Does it affect the flight of birds in sky? Discuss with reference to ‘High Maharajah’.
Answer. (rbse solutions)
Kite flying is famous all over the world. In India it is celebrated as a festival. But the people should also mind the harm caused by the string to the birds flying in the sky. Maaja used in the string is very dangerous. It may cut the skin of birds. The birds in the high sky may get entangled into this sharp string and lose its life. There are several instances which show that countless birds have lost its life during the kite flying season. The three children in the present story are very mindful to the High Maharajah.

They always keep their kites below so that the great eagle may not get entangled into the string of their kites and lose his life. Rashida has every worry about the High Maharajah. Whenever she flies kites, she looks at the sky to become sure that her kite flying may not cause harm to Maharajah. Her attachment and compassion for the king of the sky shows that she very careful of the flying birds. People must keep in mind that the string of kites may cause harm to the birds. They should be allowed to fly kites in limited areas only

Hope you like this solutions for more rbse solutions follow on (google news) and share with your friends.

Leave a Comment