RBSE Class 10th English Chapter 2 Solution Bholi

In this article, We have share RBSE Class 10 English Chapter 2 Solutions Bholi. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 2
Chapter NameBholi
Number of Questions Solved23
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative :

Question 1.
At what age did Bholi have an attack of smallpox?
(a) two years
(b) three years
(c) four years
(d) five years
Answer.
(a)

Question 2.
Who insisted on Ramlal to send his daughter to school?
(a) Teacher
(b) Numberdar
(C) Tehsildar
(d) Bishamber
Answer.
(c)

Question 3.
What did the teacher give to Bholi on the first day of her school?
(a) sweets
(b) book
(c) clothes
(d) note book
Answer.
(b)

Question 4.
How much money was demanded by Bishamber?
(a) one thousand rupees
(b) two thousand rupees
(c) ten thousand rupees
(d) five thousand rupees
Answer.
(d)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F) :

Question 1.
Sulekha was the first daughter of Numberdar Ramlal. False

Question 2.
Bholi’s mother was an educated woman. False

Question 3.
Ramlal’s wife was in a hurry to marry Bholi off to anyone. True

Question 4.
Bholi did not enjoy her first day at school. False

Question 5.
The teacher told Bholi to speak without fear. True

C. Answer the following questions in about 20 25 words each :

Question 1.
How did Bholi become a backward child?
Answer.
Bholi was the fourth daughter of Ramlal. When she was only ten months old, she unfortunately fell off the cot. She fell down on her head and some part of her brain got damaged. As she lost her mental ability, she remained a backward child.

Question 2.
Why did the other children make fun of Bholi?
Answer. (rbse solutions)
Bholi had no idea about school. She was made to sit down in a corner of the classroom. Several girls were also squatting on mats. The lady teacher asked her name but she could stammer no further than Bh-Bho-Bho. When the other girls heard her voice, they burst into laughter because it was a fun for them.

Question 3.
Write a short note on Ramlal’s family.
Answer.
Ramlal was a revenue official and a government representative. He had seven children-three sons and four daughters. There was plenty to eat and drink. The sons had been sent to the city to study in schools and later in colleges. He represented the government in the village. Everybody had respect him.

Question 4.
Why was Bholi’s father worried about her?
Answer.
Bholi’s father was worried about her because she was neither intelligent nor beautiful. A part of her brain was damaged due to falling from the cot and the attack of smallpox had leftugly pock-marks all over her body.

Question 5.
Why was Bholi sent to school?
Answer.
Bholi was sent to school because the Tehsildar asked Ramlal to do so and Ramlal could not dare to ignore him. The Tehsildar told him that he should send his daughter to school as he was a revenue official and government representative in the village. So, he must set an example before the villagers.

Question 6.
What did Bholi’s mother say after receiving the proposal from Bishamber?
Answer.
Bholi’s mother suggested Ramlal to accept Bishamber’s proposal. She said Bholi was lucky to get such a rich and wel-to-do bridegroom. Forty-five or fifty is no great age for a man. They are lucky that he does not know about the pock-marks and her lack of sense.

D. Answer the following questions in about 30 40 words each :

Question 1.
What was the situation in the class room when Bholi attended the school for the first time?
Answer.
Bholi did not know what the school was like. When she reached school, she found many children sitting in their classrooms. There were several rooms and in each room girls like her squatted on mats. They were reading from books or writing on slates. She was glad to find so many girls. She thought that one of these girls might become her friend.

Question 2.
What major changes were visible in the village in a few years ?
Answer.
Several changes were visible in the village in a few years. The village had become a town and the little primary school was converted into a high school. It had a cinema hall arranged under a tin shed and a cotton ginning mill. The village railway station had also become important. Now the mail train stopped there. (rbse solutions)

Question 3.
Why did Ramlal place his turban at Bishamber’s feet?
Answer.
Bishamber took a quick glance at Bholi’s face. He found pock-marks on her face and showed hesitation to marry her. Finally he decided that he would take five thousand rupees for marrying her, otherwise he would go away with his friends. Ramlal was a respectable man in the village. He placed his turban at Bishamber’s feet so that he could save his honour.

Question 4.
Why did Bholi refuse to marry Bishamber?
Answer.
Bholi refused to marry Bishamber due to his greedy nature. Bholi’s parents accepted Bishamber’s proposal to get married to Bholi. Although it was not a right pair as Bishamber was forty five or fifty years old and lame also. On the fixed date Bishamber reached to marry Bholi.

By chance he saw Bholi’s pock-marks and refused to garland Bholi. Now he demanded five thousand rupees from Ramlal. Ramlal requested Bishamber and put his turban at his feet. But Bishamber did not agree. At last Ramlal gave him five thousand rupees. Seeing his greediness, Bholi threw the garland into the fire and refused to marry Bishamber. Thus the marriage could not take place.

E. Answer the following questions in about 60 80 words each :

Question 1.
Draw a character sketch of Bholi.
Answer.
Bholi’s real name was Sulekha. She was a backward child as why she was only 10 months old, she fell off the cot on her head and got her brain damaged. She was never given importance at home. Bholi was leading the life of a sick person. But the teacher changed her life and brought a sea change in her personality. She made her outspoken, bold, confident, fearless, and courageous. She became an intelligent girl who could tell what was right or wrong. She stopped stammering and recovered from mental illness. Her refusal to marry Bishamber proved that she was courageous and could distinguish between right and wrong.

Question 2.
Why did Bholi’s parents accept Bishamber’s marriage proposal?
Answer.
Bholi’s parents accepted Bishamber’s marriage proposal because they thought that no one will marry Bholi and she will remain unmarried throughout the life as Bholi is neither intelligent nor beautiful. Secondly, Bishamber has a big shop and his own house. Moreover, he doesn’t ask for dowry.

Question 3.
What was the role of the school teacher in Bholi’s life?
Answer. (rbse solutions)
When Bholi came to school and met her teacher, she was very shy and innocent. She didn’t know anything about life’s hardships. She had lack of sense as she fell from a cot when she was ten months old and her brain got damaged. That’s why she could not speak till five of her age. After five, she tried to speak but could not and only stammered. Due to the attack of smallpox-there were pock-marks all over her body.

All made fun of her. But her teacher didn’t make fun of her. She encouraged her to speak and told if she would come to school daily, she could speak properly. When she will cated in the village, no one could dare to laugh at her. Her words motivated Bholi very much. Thus her teacher played a very important role in changing the course of Bholi’s life.

Activity

Question 1.
After having read the story, you must have realised the evils of the dowry system. Deliver a speech in the assembly at your school on the eradication of dowry system in India.
Answer.
The eradication of dowry system in India Respected Principal, learned teachers and dear friends! Good morning! Dowry is a widely prevalent evil in Indian Society. In the 70 years since independence, three separate and coexisting laws have been passed against dowry, yet the evil has not subsided. The answers are simple. The society itself loves dowry so much that it does not want to let it go.

The media or the Indian government never mentions about the total number of married women committing suicides. However, we can overcome the problem of dowry.

What the Indian government and NGO’s have not been able to achieve in 70 years, can actually be achieved in less than four years. The steps to eradicate the problem are simple. We should attack the root not the stem. Dowry must be stopped at the exchange stage. The police must raid marriages where dowry is being exchanged and arrest the groom, bride and all members accused of giving or taking dowry. This will completely stop this practice.

Prosecuting dowry givers will instil fear in the minds of people and they will then take a strong stand against giving dowry. The society will slowly realise that the dowry hungry husbands will have to sit at home unmarried for life because no one will give dowry. They will ultimately have to marry in dowry free marriages.

We must stop extravagant marriages and have hotline numbers to report dowry exchanges. Both the families who engage in dowry, including the bride and groom must be punished. But marriage worth crores happen every day in India and the government does not bat an eyelid. Further, a hotline should be set up where people can report such exchanges. rbse solutions

Marriages must be registered in court with the seal of a dowry prohibitation officer. In these marriages, when the bride and groom take a solemn vow that no dowry has been exchanged, it will spread some encouraging message against the dowry takers. In conclusion, it can be said that dowry must be stopped for a healthy social life.

Hope you like this solutions for more rbse solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment