RBSE Class 10th English Chapter 1 Solution The Thief’s Story

In this article, We have share RBSE Class 10 English Chapter 1 Solution The Thief’s Story. These solutions are solved by subjects experts.

BoardRBSE
TextbookSIERT, Rajasthan
ClassClass 10
SubjectEnglish Supplementary Reader
ChapterChapter 1
Chapter NameThe Thief’s Story
CategoryRBSE Solutions

Comprehension

A. Tick the correct alternative :

Question 1.
What was Anil watching when Hari Singh met him
(a) cricket match
(b) wrestling match
(c) kabaddi match
(d) television
Answer.
(b)

Question 2.
What did Hari Singh get from Anil in return for his work
(a) salary
(b) gold
(C) food and accommodation
(d) clothes
Answer.
(c)

Question 3.
Anil was a
(a) thief
(b) writer
(c) wrestler
(d) scientist
Answer.
(b)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F) :

Question 1.
Hari Singh took a new name every month. True

Question 2.
Hari Singh was twenty years old. False

Question 3.
Hari Singh was fond of wrestling matches. False

Question 4.
Anil made money by fits and starts. True

Question 5.
Hari Singh went by train after stealing money.
Answer.
False

C. Answer the following questions in about 20 25 words each :

Question 1.
Who was Hari Singh? af fie o TT?
Answer.
Hari Singh was a thief. He was only fifteen years. During this period he had robbed many of his previous employers and the police was after him.

Question 2.
Why did Anil dislike the first meal cooked by Hari Singh? (rbse solutions)
Answer.
Hari Singh was a thief. He was not a cook. Still he tried to cook for Anil. But the first meal cooked by him was certainly terrible. Anil was unable to eat it and he gave it to the stray dogs.

Question 3.
How did Hari Singh feel while working for Anil?
Answer.
Hari Singh felt pleasure while working for Anil. He made tea in the morning and bought the day’s supplies daily. He also got an opportunity to learn and write his name from a writer.

Question 4.
How did Hari Singh make a profit for himself?
Answer.
Hari Singh used to buy the day’s supplies for Anil. In this purchase he was able to make a profit of one rupee daily. In the way he had made a little money for himself.

Question 5.
How did Hari Singh steal money?
Answer.
Hari Singh had seen Anil tuck the notes under the mattress. He crept to the head of the bed in the moonlight night. His hand slid under the mattress and found the notes. He quickly crawled out of the room.

Question 6.
Why did Hari Singh not stop at the ticket office?
Answer.
Hari Singh had never bought a ticket in his life. He had stolen the money and wanted to catch the Lucknow Express without delay. When he reached the station, the train was just moving out. So, he dashed straight to the platform. (rbse solutions)

D. Answer the following questions in about 30 40 words each :

Question 1.
Why was it difficult to rob Anil?
Answer.
Anil was different from the greedy, the rich and poor. If the theft was discovered by him, he would not show fear, anger or acceptance. He would show only a touch of sadness. (rbse solutions) The cause of this sadness would be not for the loss of money but for the loss of trust. So it was difficult to rob him.

Question 2.
What study of men’s faces had been made by Hari Singh?
Answer.
On his short career as a thief, Hari Singh had made a serious study of men’s faces. He discovered that when people had lost some goods, the greedy showed fear, the rich showed anger and the poor acceptance. His study proved that he was able to judge people by the study of their faces.

Question 3.
“Anil was the most trusting person.” Discuss.
Answer.
Anil gave Hari Singh, who was a thief, food and shelter in his house. Hari Singh was given a key to the door. He could come and go as he pleased. He also used to purchase the day’s supplies and make a little profit. Although Anil knew it, he never seemed to mind it. This shows that Anil was the most trusting person for Hari Singh.

Question 4.
Why did Hari Singh think that he should go back to Anil?
Answer.
When Hari Singh missed the train, he had no idea where to spend the night. The only person he knew at the place was Anil whom he had robbed. He also knew that if the theft was exposed to him, he would show only his sadness for the loss of trust. Besides, Anil taught him writing to improve his life. So, he decided to go back to Anil.

E. Answer the following questions in about 60 80 words each :

Question 1.
How did Anil make a living? (rbse solutions)
Answer.
Anil was a writer by profession. He was twenty-five years old. He wrote for a magazine. But he made money by fits and starts. He would often borrow for a week and lend the next. He always kept worrying about the next cheque. But as soon as the cheque arrived, he would go out and celebrate the day. Anil had the heart of a writer also. Although his income was meagre, he brought Hari Singh home and provided him food and shelter.

Question 2.
How can you say that Hari Singh was a successful thief?
Answer.
Hari Singh was only fifteen years when he met Anil. Though he was in the wrestling ground, he was not enjoying it. He approached Anil and told him his fake name. Actually he often changed his name and place to save himself from the police and the previous employer. This time he targeted Anil as he needed food and shelter. He even cooked for Anil although he had no knowledge of cooking. He was an excellent face reader. He targeted the writer, got room in his house and robbed him. His acts are the evidences of a successful thief. Even the police had failed to catch hold of him.

Question 3.
Describe Hari Singh’s reactions after the departure of the train?
Answer.
After the departure of Lucknow Express, Hari Singh found himself standing alone on the deserted platform. He had already missed the chance to get away. Now he had no idea where to spend the night. He had no friends who could help him. He did not even want to stay in the small hotel near the station so that people might become curious of him. He had food and shelter provided by a man but he robbed the man in return. The only person he knew really was the main to whom he had robbed. Finally he left the station and walked through the bazaar.

Activity

Question 1.
Choose extracts from the story that illustrate the character of Anil and Hari Singh and write down brief character sketches of both.
Answer.
Anil is an easy-going person. We find many good qualities in his character. He is a very honest and simpie man. He is a writer by profession. He writes for a magazine. He earns his livelihood through writing. He is so humble and helping nature man that he gives Hari Singh shelter in his own house. He keeps faith in Hari Singh, although he does not have any clear information about him. (rbse solutions)

Although he knew that Hari Singh had started saving money from daily supplies, he did not tell him anything. He prepared tea himself and served it to Hari Singh. He very gentle. He was not greedy. When he got some money he spent it on his friends. He taught Hari Singh to write his name and letter to write sentences and to add numbers. He knew if Hari Singh would get knowledge of writing, he could lead a respectable life. Thus we find many good qualities in Anil’s character.

The narrator of the story was a thief. He was a little boy of fifteen. He had worked for different employers. He used to change his place after cheating his owner. Now he made Anil his friend because he needed a place to live in. He worked for Anil. He bought things from the market and also saved a rupee a day from this. But Anil’s company brought a change in his mind.

Anil started to teach him because he wanted to change his reputation in the society. But one day he stole Anil’s money and went out of the room. He wanted to go to Lucknow but he didn’t go. His conscience stopped him from doing so. His thoughts had completely changed. Now he wanted to lead a respectable life. He went back to Anil’s room and put the money back. Thus, Hari Singh changed himself.

Hope you like this solutions for more rbse solutions follow on (Google news) and share with friends.

Leave a Comment