NCERT Class 6 English Honeysuckle Poem 2 The Kite Solutions

In this article, We have share NCERT Class 6 English Honeysuckle Poem 2 The Kite Solutions with pdf. These solutions are solved by subjects experts.

The Kite NCERT Solutions for Class 6 Honeysuckle Poem 2

NCERT Text Book Questions and Answers

Working with the poem (NCERT Page 28)

Question 1.
List out the action words in the poem.
dive, dip, snaps …………, ………..
Find out the meanings of these words.
Answer:
dive, dip, snaps, soars, climbs, rides, pulls, falls

Dive: Plunge head first into water with one’s arms raised over one’s head.
Dip :Put or let something down quickly or briefly in or into (liquid).
Snaps: Break suddenly and completely, typically with a sharp cracking sound.
Soars: Fly or rise high in the air.
Climbs: Go or come up a (slope or staircase); ascend. .
Rides: Sit on and control the movement of something.
Pulls: Exert force on (someone or something) so as to cause movement towards oneself.
Falls: Move from a higher to a lower level, typically rapidly and without control.

Question 2.
Read these lines from the poem.
Then soars like a ship
With only a sail
The movement of the tailless kite is compared to a ship with a sail. This is called a simile. Can you suggest what or who the following actions may be compared to?
He runs like ………………. He eats like ……………….
She sings like ………………. It shines like ……………….
It flies like ……………….
Answer:
(i) He runs like a cheetah.
(ii) He eats like a bird.
(iii) She sings like a nightingale.
(iv) It shines like a star.
(v) It flies like a kite.

Question 3.
Try to make a kite with your friends. Collect the things required such as colour paper/ news¬paper, thread, glue, a thin stick that can be bent.
After making the kite see if you can fly it.
Answer:
Do it yourself.

NCERT Class 6 Solutions

Extra Questions and Answers

Extra Questions Very Short Answer Type 

Question 1
How does the kite look in the sky?
Answer:
The kite looked bright in the clear blue sky.

Question 2.
When does the kite take rest?
Answer:
The kite seems to take rest when the wind falls. It waits for the wind to blow so that it can fly again,

Question 3.
What happens to the thread when it gets loose?
Answer:
The master of the kite, who controls it, rolls back the thread when it gets loose.

Question 4.
When does the kite lose its beauty?
Answer:
The kite loses its beauty and shine when it gets trapped in the branches of a tree.

Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
Describe the upward movement of a kite.
Answer:
A new kite looks very bright in the blue sky. The kite jumps in the air and moves up in the sky. It shakes its tail with a noise. It soars high like a ship in the air. It moves upward in the air as a ship rides in the strong wave of the sea.

Question 2.
What happend when the kite get trapped in a tree?
Answer:
The kite looked dull after it was trapped in a tree. It fluttered when its string was caught in the tree branches. The master of the kite could no longer control the kite and its string. The kite could no longer move upward in the air.

Extra Questions Extract Based Type

Extract 1

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

How bright on the blue
Is a kite when it’s new!
With a dive and a dip
It snaps its tail
Then soars like a ship
With only a sail. .

Question 1.
Who makes sharp sound with its tail?
Answer:
The kite makes the sharp sound with its tail while moving in the air.

Question 2.
What do you mean by the line, “Then soars like a ship”?
Answer:
The poet has compared the movement of a kite with a ship with only one sail with the help of the line.

Question 3.
What has the kite been compared to?
Answer:
The kite has been compared to ship.

Question 4.
Find the antonym of the word ‘bright’.
(a) Dark
(b) Shine
(c) Movement
(d) Clear
Answer:
(a) Dark

Question 5.
Give the synonym for the word ‘dive’.
(a) Deep
(b) Dull
(c) Beat
(d) Plunge
Answer:
(d) Plunge

Question 6.
Give one word substitute for a piece of material extended on a mast to catch the wind and propel a boat or ship or other vessel.
(a) Captain
(b) Sail
(c) Raincoat
(d) Cloth
Answer:
(b) Sail

NCERT Class 6 Poem Solutions

Extract 2

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Of wind it rides,
Climbs to the crest ’ Of a gust and pulls,
Then seems to rest
As wind falls.
When string goes slack
You wind it back.

Question 1.
What happened to the string attached to the kite?
Answer:
The string attached with the kite gets lose and the kite could not move upward.

Question 2.
Who tries to roll back the thread of the kite?
Answer:
The master of the kite rolls back the thread when it gets lose. The master controls the kite.

Question 3.
When does the kite climb?
Answer:
The kite climbs after going up and down.

Question 4.
Write antonym for the word ‘puli’.
(a) Climb
(b) Increase
(c)Jump
(d) Push
Answer:
(d) Push

The Kite Summary in English

A new kite looks bright when the sky is clear and blue. The kite takes a plunge and bends sideways. Its tail produces a cracking noise. Then suddenly the kite rises high like a ship with a sail cloth. The kite has only one sail of string. It rides Over the strong winds and climbs to their top like a ship. It pulls forward when the wind is strong. But as the wind falls, it also rests for a while. When the thread tied to the kite becomes loose, the flier rolls the thread back. Then again the flier runs until the kite is filled with wind and goes up. On a clear blue sky, the new kite shines. But it gets torn badly when it flaps on the tree top.

Hope you like NCERT Class 6 English Poem Solutions , follow on Google News for more NCERT Solutions.

Leave a Comment