MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 9 Heredity and Evolution

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 9 Heredity and Evolution Textbook or NCERT Questions and Answers.

BoardMadhya Pradesh
Class10th
SubjectsScience
Chapter9 Heredity and Evolution

Intext Questions

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 9 Heredity and Evolution
MP Board 10th Science Chapter 9 Heredity and Evolution Intext page 147
MP Board 10th Science Chapter 9 Heredity and Evolution Intext page questions
MP Board 10th Science Chapter 9 Heredity and Evolution Intext page 150
MP Board 10th Science Chapter 9 Heredity and Evolution Intext page 151
MP Board 10th Science Chapter 9 Heredity and Evolution Intext page 156
MP Board 10th Science Chapter 9 Heredity and Evolution Intext page 158
MP Board 10th Science Chapter 9 Questions and Answers

NCERT Textbook Questions

MP Board 10th Science Chapter 9 NCERT textbook Questions 1,2,3,4,
MP Board 10th Science Chapter 9 NCERT textbook Questions 5,6,7,
MP Board 10th Science Chapter 9 NCERT textbook Questions 8,9
MP Board 10th Science Chapter 9 NCERT textbook Questions 10,11
MP Board 10th Science Chapter 9 NCERT textbook Questions 12
MP Board 10th Science Chapter 9 NCERT textbook Questions 12

MP Board Class 10th Science Chapter 9 Additional Important Questions

Multiple Choice Questions

Question 1.
Fossil archaeopteryx exhibits connection between:
(a) Amphibian and fish (b) Reptiles and fish (c) Reptile and birds (d) Birds and mammals
Answer:
(c) Reptile and birds

Question 2.
The sex of the human child depends on the sex chromosome present in the:
(a) Egg (b) Spenn (c) Both (a) and (b) (d) None of these
Answer:
(b) Spenn

Question 3.
Genetic information is carried out by long chain of molecules made up of:
(a) Enzymes (b) DNA (c) Amino acids (d) Proteins
Answer:
(b) DNA

Question 4.
Which one of the following represents a ratio of monohybrid cross?
(a) 9 : 7 (b) 3 : 1 (c) 1 : 1 : 1 : 1 (d) 9 : 3 : 3 : 1
Answer:
(b) 3 : 1

Question 5.
On which plant Mendel carried his experiments of inheritance?
(a) Cow pea (b) Wild pea (c) Garden pea (d) Pigeon pea
Answer:
(c) Garden pea

Question 6.
A gamete certains which of the following?
(a) Both alleles of a gene (b) Only one allele of a gene (c) All alleles of a gene (d) No allele of a gene
Answer:
(b) Only one allele of a gene

Question 7.
Chromosomes are made up of
(a) Proteins (b) DNA (c) RNA (d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 8.
Pea plants were more suitable than cats for Mendel’s experiments because:
(a) Cats have many genetic traits (b) No pedigree record of cats
(c) Pea plants can be self-pollinated or fertilised
(d) Pea plants favour cross pollination.
Answer:
(c) Pea plants can be self-pollinated or fertilised

Question 9.
In a cross Tt × Tt, the percentage of offsprings produced having same phenotype as the parents would be:
(a) 50% (b) 100% (c) 25% (d) 0%
Answer:
(a) 50%

Question 10.
Who proposed the laws of heredity?
(a) Darwin (b) Mendel (c) Morgan (d) Dalton
Answer:
(b) Mendel

Very Short Answer Type Questions

Question 1. Define heredity.
Answer: The process by which traits and characteristics are reliably inherited or passed from the parents to the offspring is called heredity.

Question 2. What is a gene?
Answer: Gene is a functional segment of DNA on a chromosome occupying specific position, which carries out a specific biological function.

Question 3. Name the plant on which Mendel performed his experiments.
Answer: Garden pea (Pisum sativum).

Question 4.
Define the term variation.
Answer: Variation: There are differences found in structure, function, behaviour and genetic make up of different individuals of the same parentage, variety, race and species. These differences refer to variation.

Question 5. Write the expanded form of DNA.
Answer: Deoxyribonucleic acid (DNA).

Question 6. Define genetics.
Answer: The branch of biology which deals with heredity and variations, is known as genetics.

Question 7. Define the term offspring.
Answer: Offspring is an individual formed as a result of sexual reproduction involving the formation and fusion of two gametes. The genotype of an offspring is different from either of the parents due to shuffling of chromosomes and their genes.

Question 8. What are reciprocal crosses?
Answer: They are two types of crosses involving two groups of individuals where the male of one group is crossed with the female of the other and vice versa.

Question 9. Where are the genes located? What is the chemical nature of gene?
Answer: Genes are located at a specific position on a chromosome. Chemical Nature of Gene: Chemically, gene is a segment of deoxyribonucleic acid (DNA) consisting of specific sequence of the nucleotides. The sequence of the constituent nucleotides determines the functional property of a gene.

Short Answer Type Questions

MP Board 10th Science Chapter 9 Short type Questions 1,2,3,
MP Board 10th Science Chapter 9 Short type Questions 4,5,6,
MP Board 10th Science Chapter 9 Short type Questions 7,8

Long Answer Type Questions

MP Board 10th Science Chapter 9 Long type Questions 1,2
MP Board 10th Science Chapter 9 Long type Questions 3,4,
MP Board 10th Science Chapter 9 Long type Questions 5,6

MP Board Class 10th Science Solutions

Hope you get help in doing homework if you have any issue so comment below we reply with solution.

Leave a Comment