MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

In this article we have share MP Board Solutions for Class 10th Science Chapter 6 Life Process textbook questions and answers or ncert questions and answers.

BoardMadhya Pradesh
Class10th
SubjectsScience
Chapter6 Life process

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 6 Life Processes

Intext Questions

MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 101 Questions 1-2
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 101 Questions 3-5
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 105 Questions 1-2
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 105 Questions 3-4
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 110 Questions 1-3
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 110 Questions 4-5
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 112 Questions 1
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 112 Questions 2
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Life Process Intext page 112 Question 3

MP Board Class 10th Science Chapter 6 Life Process NCERT Textbook Exercises

MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Textbook exercise Question 1-7
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Textbook exercise Question 8-10
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Textbook exercise Question 11
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Textbook exercise Question 12
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Textbook exercise Question 13

MP Board Class 10th Science Chapter 6 Additional Questions

Multiple Choice Questions

Question 1.
Which out of the following can prepare their own food:
(a) Carnivores (b) Omnivores (c) Herbivores (d) Autotrophs
Answer: (d) Autotrophs

Question 2. Which of the following type includes plant as majority of its population?
(a) Carnivores (b) Omnivores (c) Herbivores (d) Autotrophs
Answer: (d) Autotrophs

Question 3. Which of the given organisms can feed on plants and animals as well?
(a) Carnivores (b) Omnivores (c) Herbivores (d) Autotrophs
Answer: (b) Omnivores

Question 4. Amylase is secreated by:
(a) Pancreas (b) Stomach (c) Small intestine (d) Oesophagus
Answer: (a) Pancreas

Question 5. of the following metal is associated with chlorophyll?
(a) Aluminium (b) Iron (c) Potassium (d) Calcium
Answer: (b) Iron

Question 6. Which of the following metals are helpful for cellular level transport?
(a) AI – Zn (b) Fe (c) Na – K (d) Calcium
Answer: (c) Na – K

Question 7.
Where does water get absorbed in body?
(a) Stomach (b) Food canal (c) Large intestine (d) Small intestine
Answer: (c) Large intestine

Question 8.
The lungs in human beings helps in:
(a) Excretion (b) Nutrition (c) Respiration (d) Transportation
Answer: (c) Respiration

Question 9.
The liver in human beings helps in:
(a) Excretion (b) Digestion (c) Respiration (d) Transportation
Answer: (b) Digestion

Question 10.
Bile is originated from in human digestive system.
(a) Pancreas (b) Liver (c) Kidney (d) Stomach
Answer: (b) Liver

Question 11.
Villi are find inside
(a) Brain (b) Stomach (c) Small intestine (d) Oesophagus
Ans. (c) Small intestine

Question 12.
The decomposition of carbohydrate is a process of:
(a) Esterification (b) Hydrogenation (c) Oxidation (d) Emulsification
Answer: (c) Oxidation

Question 13.
Which one of the following organism use air dissolved in water for respiration?
(a) Amoeba (b) Sheep (c) Lion (d) Leech
Answer: (a) Amoeba

Question 14.
Energy is released and stored in the form of ATP during:
(a) Excretion (b) Nutrition (c) Respiration (d) Transportation
Answer: (c) Respiration

Question 15.
Nephron are unit of kidney, it works for:
(a) Nutrition (b) Respiration (c) Excretion (d) Transportation
Answer: (c) Excretion

Question 16.
The phloem in plants are responsible for:
(a) Transport of water (b) Transport of food (c) Transport of amino acids (d) Transport of oxygen
Answer: (b) Transport of food

Question 17.
The autotrophic mode of nutrition requires:
(а) Carbon dioxide and water (b) Chlorophyll and sunlight (c) Carbohydrate (d) (a) and (b)
Answer: (d) (a) and (b)

Question 18.
Energy generated during cellular level of metabolism is stored in:
(a) Cytoplasm (b) Mitochondria (c) Chloroplast (d) Nucleus
Answer: (b) Mitochondria

Question 19.
During expiration, the lungs are:
(a) Arched (b) Flattened s (c) Perforated (d) None of these
Answer: (a) Arched

Question 20.
The correct pathway of blood in double circulatory system is:
(a) atria → ventricles → arteries → veins
(b) atria → veins → arteries
(c) veins → arteries → atria
(d) veins → ventricles → atria → arteries
Answer:
(a) atria → ventricles → arteries → veins

Very Short Answer Type Questions

Question 1. Name one process which cannot be seen in non living things in comparison to living beings.
Answer: Reproduction.

Question 2. Najne two pigments which absorb sunlight.
Answer:
Carotenoids and chlorophyll.

Question 3. Which life process synthesise chemical energy and turn it into heat energy?
Answer:
Nutrition and respiration.

Question 4. Name some carbohydrate rich food.
Answer:
Rice and wheat.

Question 5.
Name raw material required for photosynthesis.
Answer:
Carbon dioxide, water, chlorophyll rich living cell, sunlight.

Question 6. In which form, the food is stored in leaves?
Answer:
Starch.

Question 7. What is the colour of iodine-starch complex?
Answer:
Blue-Purple.

Question 8. During blood circulation in humans, in one cycle how many times blood moves to heart?
Answer:
Two times.

Question 9. How many chambers do a human heart have?
Answer:
Four.

Question 10. What is the term for process of taking food in the body?
Answer:
Ingestion.

Question 11. Which gland secretes amylase enzyme?
Answer:
Salivary gland.

Question 12. What is the function of large intestine during digestion?
Answer:
Absorption of water.

Question 13. How do aquatic plants and animal get oxygen for photosynthesis?
Answer:
Aquatic plants and animals obtain oxygen through the process of diffusion.

Question 14. Where does light reaction and dark reaction of photosynthesis occur?
Answer:
In the grana thylakoids of chloroplasts, light reaction occurs while dark reaction occur in the stroma of chloroplasts.

Question 15. Which wavelength of light is best absorbed by chlorophyll?
Answer:
Red colour wavelength.

Question 16. Which products formed during light reaction in photosynthesis process are used by dark reaction?
Answer:
NADPH and ATP.

Question 17. What is the function of thylakoid membranes in chloroplast?
Answer:
It provides large surface area for light absorption.

Question 18. Write down the full form of the following:

(a) ATP
(b) NADP

Answer:

(a) ATP : Adenosine triphosphate.
(b) NADP : Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate.

Question 19. Define excretion.
Answer:
Excretion is a biological process by which an organism gets rid of metabolic toxic wastes from its body.

Question 20. Name the toxic wastes obtained as by products of metabolism.
Answer:
These wastes are nitrogenous materials i.e., ammonia, urea and uric acid, carbon dioxide, inorganic salts, excess of water.

Question 21. What is osmoregulation?
Answer:
It is a process that maintains the amount of water and ionic balance in the body.

Question 22. Where urea is formed in humans?
Answer:
Urea is made in the liver via the ornithine cycle by combining the ammonia made by deamination with carbon dioxide made from respiration.

Question 23. What are the major excretory products of plants?
Answer:
Oxygen, water, carbon dioxide, latex, gums, resins, excessive salts, calcium oxalate and other toxic substances are excretory organs of plants.

Question 24. Name the excretory organs of earthworm.
Answer:
Nephridia.

Short Answer Type Questions

MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Short Question 1-5
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Short Question 6-10
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Short Question 11

Long Answer Type Questions

MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Long Question 1-2
MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 6 Long Question 3

MP Board Class 10th Science Solutions

Hope you get help in doing homework if you have any doubts so drop a comment we provide you solution.

Leave a Comment