MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current Textbook or NCERT Questions and Answers.

BoardMadhya Pradesh
Class10th
SubjectsScience
Chapter13 Magnetic Effects of Electric Current
MP Board 10th Science Solutions

Intext Questions Solutions

MP Board 10th Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current Solutions
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 228
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 228 Question 2
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 228 Question 3
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 230 Question 1
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 230 Question 2,3

the Solenoid.

MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 232 Question 1,2
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 232 Question 3
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 233 Question 1,2,3
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 236 Question 1
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 237 Question 1,2,3
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 238 Question 1,2
MP Board 10th Science Chapter 13 Intext Questions Page 238 Question 3

NCERT Textbook Exercise

MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 1,2
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 3,4,5
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 6,7
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 8
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 9,10
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 11
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 11 answer
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 12,13
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 14,15
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 15 answer
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 16
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 16 Answer
MP Board 10th Science Chapter 13 NCRT Textbook Questions 17

Additional Important Questions

MP Board Class 10th Science Chapter 13 Multiple Choice Questions

Question 1.
Two magnet when come closer:
(a) Attract each other (b) Repei each other (c) Sometimes attract and sometimes repel (d) No reaction
Answer: (c) Sometimes attract and sometimes repel

Question 2.
Permanent magnet can be made by:
(a) Gold (b) Carbon (c) Alnico (d) Wood
Answer: (c) Alnico

Question 3.
When we draw magnetic field lines of any magnet it:
(a) Begin from N pole and end at S pole
(b) Begin from S pole and end at N pole
(c) Form circles around a magnet
(d) Form box around a magnet
Answer: (a) Begin from N pole and end at S pole

Question 4.
Strongest magnetic pole around a magnet is
(a) Near North pole (b) Near south pole (c) In center of magnet (d) At both poles
Answer: (d) At both poles

Question 5.
Electro magnetism was discovered by
(a) Newton (b) Oersted (c) Ohm (d) Joule
Answer: (b) Oersted

Question 6.
Electro magnets are used in
(a) AC (b) Fridge (c) Radio (d) All of these
Answer: (d) All of these

Question 7.
Magnetic field are lines forming
(a) Straight lines (b) Closed curves (c) Dotted lines (d) Dotted triangles
Answer: (b) Closed curves

Question 8.
Magnetic field of a straight conductor form:
(a) Straight lines (b) Concentric lines (c) Points (d) None of above
Answer: (b) Concentric lines

Question 9.
According to right hand thumb rule, current is generated in a system:
(a) Parallel to magnetic field (b) Perpendicular to magnetic field
(c) Just above the magnetic field (d) All of these.
Answer: (b) Perpendicular to magnetic field

Question 10.
If a circular loop conductor has 5 turn, magnetic field produced by it will be to than single loop conductor.
(a) 5 times bigger (b) 5 times lesser (c) Similar (d) 10 times lesser
Answer: (a) 5 times bigger

Question 11.
Magnetic field generated due to a passing current in a solenoid forms pattern:
(a) Similar to circular loops (b) Similar to straight conductor
(c) Similar to Bar magnet (d) Which is unique
Answer: (c) Similar to Bar magnet

Question 12.
According to Fleming’s left hand rule
(a) Field is perpendicular to current (b) Field is perpendicular to force generated
(c) Current is perpendicular to force generated . (d) All of these
Answer: (d) All of these

Very Short Answer Type Questions

MP Board 10th Science Chapter 13 Very Short Answer type Question 1,2,3,4,5,6,7
MP Board 10th Science Chapter 13 Very Short Answer type Question 8,9,10,11,12,13,14,15

Short Answer type Questions

MP Board 10th Science Chapter 13 Short Answer type Question 1,2,3,4,5

Long Answer type Questions

MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 1
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 2
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 2 Answer
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 3
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 4
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 6
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 7
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 7 Answer
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 7 Answer 8
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 7 Answer 9,10
MP Board 10th Science Chapter 13 Long Answer type Question 7 Answer 10 Answer

MP Board Class 10th Science Solutions

Hope you get help in doing homework if you have any issue so comment below we reply with solution.

Leave a Comment