MP Board Solutions Class 10 Science Chapter 12 Electricity

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 12 Electricity Textbook or NCERT Questions and Answers.

BoardMadhya Pradesh
Class10th
SubjectsScience
Chapter12 Electricity
MP Board 10th Science Solutions

Intext Questions Solutions

MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Solutions
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 202
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 209
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 209 Questions 3,4
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 209 Questions 5
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 209 Questions 5 Answer
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 213 Questions 1,2
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 216 Questions 1,
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 216 Questions 2
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 216 Questions 3
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 216 Questions 4
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 216 Questions 5
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 218 Questions 1,2,3
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Intext page 220 Questions 1,2

NCERT Textbook Exercise

MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 1,2,3
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 4, 5,6
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 7
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 8,9
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 10,11
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 11 Answer
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 12
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 13
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 14,15
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity NCERT Textbook Questions 16,17

Additional Important Questions

MP Board Class 10th Science Chapter 12 Multiple Choice Questions

Question 1.
SI unit of an electric current is equal to
(a) 6 × 108 C (b) 9.8 × 1010 C (c) 1.6 × 10-19 C (d) None of these
Answer: (d) None of these

Question 2.
Which materials have changing resistivity?
(a) Conductors (b) Semiconductors (c) Non-metals (d) Super metals
Answer: (b) Semiconductors

Question 3.
If wire in a circuit is doubled its resistivity will be?
(a) Two times (b) Ten times (c) Zero (d) half
Answer: (d) half

Question 4.
A wire used in circuit must be
(a) Highly resistant (b) Non resistance (c) Have high melting point (d) None of these
Answer: (b) Non resistance

Question 5.
A heating w ire must have
(a) High melting point (b) High conductivity to heat (c) Both (d) None
Answer: (b) High conductivity to heat

Question 6.
SI unit of resistance is:
(a) Coulomb (b) Ampere (c) Ohm (d) Ohm – meter
Answer: (c) Ohm

Question 9.
Relation of potential difference and current is represented by:
(a) Joule’s law (b) Ohm’s law (c) Dalton’s law (d) None
Answer: (b) Ohm’s law

Question 10.
Formula which represents the relation among potential difference and current following in a circuit is:
(a) V = IR (b) V = I/R (c) l = Q/t (d) R = p lA
Answer: (a) V = IR

Question 11.
Kilo watt is a unit for:
(a) Power (b) Electrical energy commercial (c) Resistance (d) Current flow in circuit
Answer: (a) Power

Question 12.
Which one has less resistance?
(a) 10 watt bulb (b) 15 watt LED (c) 60 watt bulb (d) 60 watt LED.
Answer: (a) 10 watt bulb

Question 13.
In which type of combinations resistance is more?
(a) Series Combination (b) Parallel combination (c) both (d) Single resistance unit.
Answer: (a) Series Combination

Question 14.
Joule’s law formulation is
(a) H = IRT (b) H = I2RT (c) P = VI (d) RT = PV
Answer: (d) RT = PV

Question 15.
Hardest metal which can resist maximum heat is:
(a) Lead (b) Tungsten (c) Silver (d) Carbon
Answer: (b) Tungsten

Question 16.
If current passing a circuit is 10 A and wire is connected to 100 volt line resistant in the wire will be:
(a) 10 A (b) 10 Ω (c) 100 Ω (d) O Ω
Answer: (b) 10 Ω

Question 17.
An insulator has a resistivity equals to:
(a) 10-8 Ω m (b) 10 Ω m (c) 5 Ω m (d) 10-18 Ω
Answer: (a) 10-8 Ω m

Question 19.
If resistors are arranged in parallel with value 1 Ω, 2 Ω and 3 Ω Total resistant will be:
(a) more than 3 Ω (b) less than 3 Ω (c) less than 1 Ω (d) equal to 1 Ω
Answer: (b) less than 3 Ω

Question 20.
The changing 1 kWh to joule will be equal to
(a) 3.6 × 106 J (b) 3.6 × 10-6 J (c) 1.6 × 106 J (d) 1 × 106 J
Answer: (a) 3.6 × 106 J

Very Short Answer type Questions

MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Very Short Answers type Questions 1,2,3,4,5
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Very Short Answers type Questions 6,7,8,9
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Very Short Answers type Questions 10,11,12,13,14
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Very Short Answers type Questions 15,16,17,18

Short Answer type Questions

MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Short Answers type Questions 1,23,4
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Short Answers type Questions 56,7
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Short Answers type Questions 8,9

10th Science Chapter 12 Long Answer type Questions

MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Long Answers type Questions 1
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Long Answers type Questions 2,3
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Long Answers type Questions 4
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Long Answers type Questions 5
MP Board 10th Science Chapter 12 Electricity Long Answers type Questions 5 Answer

MP Board Class 10th Science Solutions

Hope you get help in doing homework if you have any issue so comment below we reply with solution.

Leave a Comment