MP Board Class 8th Special English Chapter 1 Don’t Quit Solution

In this article, we will share MP Board Solutions Class 8 Special English Chapter 1 Don’t Quit solution pdf. These solutions are solved from latest book by subjects experts.

Don’t Quit Textual Exercise

Word Power

(A) Match the following:

AB
tintstrange
queerwalking wearily
uphillcolour
trudgingdificult
8th English chapter 1 match the pair

Answer: tint – colour, queer – strange, uphill – difficult, trudging – walking wearily.

(B) Arrange the jumbled letters into meaningful words.
ufdns f _ _ _ _
utiq q _ _ _
tdbe d _ _ _
ikcts s _ _ _ _ _
Answer: funds, quit, debt, sticks.

Comprehension

(A) Answer these questions :

Question 1. “When the road you’re trudging seems all uphill”. What do you mean by ‘trudging’ here ?
Answer:
Trudging means walking wearily.

Question 2. When should we take rest ?
Answer:
When we feel that we are under heavy pressure, we should take rest for a while.

Question 3. When do we learn that our life is strange ?
Answer:
When we come through the twists and turns of the life we learn that it is strange.

Question 4. What should we do when our pace seems slow ?
Answer:
We should not give up even if our pace seems slow.

Question 5. How can we get success ?
Answer:
We can get success by fighting with all the difficulties that come in our life now and then.

Question 6. What should we do ‘when things seem worst’?
Answer:
When things seem worst, we have to stick to them. We must not quit.

Question 7. Is it possible that nearly situated goal may appear far ? If yes, then when and why ?
Answer:
Yes, it is possible when we are confused and full of doubts.

Question 8. Which lines of the poem do you like most and why?
Answer:
Life is queer with its twists and turns,

As everyone of us sometimes learns.

I like the above lines of the poem most because they are based on the realities of life. Our life is full of ups and downs and we learn a lot while going through them.

(B) Work with a partner and choose the correct answers :

Question 1. When things go wrong –
(a) we should take rest.
(b) we should quit
(c) we shouldn’t quit.
Answer:
(c) we shouldn’t quit.

Questions 2. The moral of the poem is –
(a) we should face the difficulties of life.
(b) we should enjoy our success only.
(c) we should run away from the difficulties of life.
Answer:
(a) we should face the difficulties of life.

Let’s Read

Read the poem and answer the questions based on it :

“Live like a lotus, with water all around To help those that are needy, when God makes you sound

Live to be humble and polite
Give a problem manly fight
With a will firm as a rock,
Never treat it as a mock.”

  1. How should we live?
  2. Who should we help?
  3. How can we get over our problems?
  4. What should be our will like?
  5. What should never be treated as a mock and why?

Answer:

  1. We should live like a lotus with water all around.
  2. We should help to the needy.
  3. We can get over our problems by fighting with them manly.
  4. Our will should be as firm as a rock.
  5. Our will should never be treated as a mock because it is the will to do or achieve something that brings difference in our life.

Let’s Write

(A) Match the lines under column (A) with the lines under column (B) and write them below:

AB
When things go wrongturned inside out
Rest if you mustsometime learns
As everyone of usas they sometime will
Success is failurebut don’t you quit
Match Column (a) and (b)

Answer:

  • When things go wrong as they sometime will.
  • Rest if you must but don’t you quit.
  • As everyone of us sometimes learns.
  • Success is failure turned inside out.

Don’t Quit Word Meanings

Page: Trudge – walk slowly – धीरे धीरे चलना। Uphill – difficult – मुशिकल। Sigh – later and let out a long deep breath – आह भरना। A bit – a little – थोड़ा सा। Quit – leave one’s job/ school, stop doing something – छोड़ देना। Queer – strange – विचित्र। Give up – leave – छोड़ देना। Pace – speed – गति। Tint – a slight trace of a colour – हल्का रंग। Stick to – continue to do something – जारी रखना। Hit – blow – प्रहार।

Leave a Comment