MP Board Class 8 General English Chapter 4 Trees: Our Saviours

Trees: Our Saviours Textual Exercise

Read and Learn
Do Yourself.

Word Power

(A) The letters ‘dis’ and ‘un’ before a word often mean ‘not’. Make new words by. adding the correct prefixes.

  1. happy
  2. continue
  3. agree
  4. fair
  5. kind
  6. approve.

Answer:

  1. unhappy
  2. discontinue
  3. disagree
  4. unfair
  5. unkind
  6. disapprove.

(B) Fill the right word in the right place:

Answer:

  1. Clothes are made of cloth.
  2. My elder brother obviously is older than me.
  3. My grandfather is old and is child-like, but my uncle often behaves in a childish manner which I don’t like.
  4. We can adapt to western ways of living but not adopt them.

(C) Match the words given in the two-boxes to make compound words:

Answer:
blackboard; toothbrush; newspaper; teapot; notebook; raincoat; farmhouse forehead, suitcase; bargraph.

Comprehension

(A) Answer the following questions:

Question 1. Why did the workers from a factory come to the village of Gopeshwar?

Answer: The workers from a factory had come to the village of Gopeshwar to cut the ash trees to make sleepers for the railways.

Question 2. What did the villagers decide when the axe men refused to return?

Answer: The villagers decided that they would not let the axes touch the trees at any cost.

Question 3. What did the axe men do when the villagers hugged the trees and shouted “chipko, chipko”?
Answer: The axe men were frightened and they ran away.

Question 4. What did the villagers do when the contractors chose another forest ?
Answer: When the contractors chose another forest, the villagers began to march in a procession to save the forests.

Question 5. What is the work of “Dasohli Gram Swarajya Mandal?”
Answer: This organisation works to regenerate the degraded forests.

(B) Say whether the following statements are true or false:

  1. Trees were being saved by the contractors.
  2. In 1953, a group of people from a factory arrived at the Village of Gopeshwar.
  3. ‘Chipko’ or ‘Hug the trees’ was a non-violent movement of the mountain people to save their trees.
  4. Dasohli Gram Swarjya Mandal is an organisation to regenerate the degraded forests.
  5. Chipko movement proved very valuable in the conservation of forests.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True
  5. True.

Let’s Learn

(A) Fill in the blanks with suitable pronouns.

Answer:
Leena was on her annual visit to her uncle’s house. She always enjoyed it because she was allowed to spend most of the day down at the mango grove. Reena’s uncle was a friend of the man who owned the grove and he always gave mangoes at a special rate. This year her aunt joined her, and together they set off across the fields to the grove. The branches of the trees were covered with fruits, and so bowed down with the weight that they almost touched the ground. They spent hours picking the fruit, eating most of them and sleeping in the shade.

(B) Use the words given in the box in the blanks below to make the Past Perfect Tense.

Answer:

  • Harry had died before the doctor came.
  • The rain had stopped before you arrived.
  • I had reached the school before the bell rang.
  • There was a storm after the plane had landed.
  • The thief had run away before the police came.

Let’s Talk

Look at the picture given in the book carefully. Frame the questions related to the answers.

Question 1. Where did you go in the morning ?
Answer: I went for a morning walk.

Question 2. Who went with you ?
Answer: My mother and sister went with me.

Question 3. What did you see there?
Answer: We saw a large number of people and children there.

Question 4. What were they doing there?
Answer: Some were walking about, some were reading newspapers. Some were doing exercise, children were playing and some of them were roaming around.

Question 5. When did you come back?
Answer: We came back at 9 O’clock.

Question  6. Did you enjoy ?
Answer: Yes, we enjoyed and returned home full of energy.

Let’s Read

Read the given notice which the Cultural Secretary of Vallabh Bhai School put up on his school notice board and answer the questions given below:

(A) Fill in the blanks:

(1) Anurag has put up a ………on his school noticeboard.
(2) Anurag is the ……….. secretary of Vallabh Bhai School.
Answer:
(1) notice, (2) cultural.

(B) Answer the following questions:

Question 1. Which ceremony was being held at Vallabh Bhai School ?
Answer: Tree Plantation ceremony was being held at Vallabh Bhai School.

Question 2. How many plants are to be contributed by each class ?
Answer: A minimum of five plants should be contributed by each class.

Question 3.
Write the name and designation of the student who has written the notice.
Answer:
Anurag has written the notice. He is the Cultural Secretary of the school.

Question 4. Which word in the notice has the meaning complete and enthusiastic ?
Answer: The word ‘wholehearted’ means complete and enthusiastic.

Let’s Write

Write a letter to the editor of a newspaper complaining against the cutting of trees, with the help of guidelines, given in the box.
Answer:

403, D. K. Rainbow
Chunna Bhatti,
Bhopal
15th Oct., 20 …….

The Editor,
The Hindustan Times,
Bhopal:
15th Oct., 20.

Sir,
I would like to draw your attention to the cutting of trees prevailing in our area. As we all know that trees are valuable to us. Trees help to bring rain, keep the air clean, we get fruits from them. Trees help to beautify our surroundings. Hence, cutting of trees shall be a thrust to the environment. If the trees are cut then ecology will be disturbed. The floods shall occur and destroy the crops after rains. So the concerned authorities should take immediate steps to stop the cutting. Strick action should be taken against them.

Thanking you,
Yours Truly
Anurag

Let’s Do It

Draw pictures of at least five trees and write two uses of each in your note book / drawing sheet.

Answer:
Here are the names of five trees with their uses. Students can draw their pictures themselves in their drawing sheet.

NameUses
(1) Mango tree(a) Fruit
(b) Shade
(2) Neem tree(a) Medicine
(b) Shade
(3) Banana tree(a) Fruit
(b) Worship
(4) Peepal tree(a) Shade
(b) Worship
(5) Guava tree(a) Fruit
(b) Shade

Word Meanings

Arrive (अराइव) – पहुँचना; Achieve (ऐचीव) – प्राप्त करना; Conservation (कन्सरवेशन) – सुरक्षित रखना; Comforts (कम्फर्ट्स) – सुख साधन; Deforestation (डीफॉरेस्टेशन) – वन कटाई; Destroy (डेस्ट्रॉय) – नष्ट करना; Degrade (डिग्रेड) – दरजा घटाना; Frighten (फ्राइटन) – भयभीत करना; Flood (फ्लड) – बाढ़; Hug (हग) – लिपटना; Huge (ह्यूज) – विशाल; Incident (इन्सिडेन्ट) – घटना, Landslide (लैन्डस्लाइड) – भू-स्खलन; Livelihood (लाइवलिहुड) – आजीविका, रोजी; Neglect ( गलैक्ट)-ध्यान नहीं रखना; Non – violent (नॉन-वाइलेंट) — अहिंसात्मक; Organisation (ऑर्गनाइजेशन) – संगठन; Prevent (प्रिवेन्ट) – नहीं होने देना; Procession (प्रोसेशन) – जलूस; Precious (प्रैशस) – कीमती; Regenerate (रिजेनरेट) – नवजीवन प्रदान करना; Unforgettable (अनफॉरगैटेबल) – अविस्मरणीय; fodder (फॉडर) – चारा; Erosion (ईरोजन) – (भू) क्षरण, नाश।

MP Board Class 8 English Solutions

Leave a Comment

Total
0
Share