MP Board Class 6th Special English Chapter 4 The Country Child

BoardMadhya Pradesh
Class 6th
SubjectSpecial English
Chapter4 The Country Child

Word Power

1. Write one word rhyming with the followings:
dear …………
flower ………….
tall ………..
town ………….
night …………
should ………….

Answer: dear – near, flower – hour, tall – all, town – down, night – bright, should – would.

Match the column ‘A’ with ‘B’

AB
1. bullock(i) house
2. farm(ii) field
3. paddy(iii) cane
4. sugar(iv) well
5. tube(v) cart

Answer: 1. → (v), 2. → (i), 3. → (ii), 4. → (iii), 5. → (iv)

Complete the lines.

1. Write the missing lines of the poem;

My home is a house
…………………………!)
(I’d live in the street,
…………………………
The lanes are so quiet,
…………………………
I do wish that someone
…………………………!)
There is no one to play with
…………………………!)
The trees are so high
…………………………!)
Answer:
Near a wood
If I could!)
Oh, dear!
Lived near.
At all
And so tall

Comprehension

Answer these questions:

Question 1.
Where is the country child’s house?
Answer:
The country child’s house is near a jungle.

Question 2.
What does he say about the lanes?
Answer:
He says that the lanes are quiet and lonely.

Question 3.
Are there any houses near his?
Answer:
No, there are no houses near his house.

Question 4.
Where does he wish to live?
Answer:
He wishes to live in a town crowded with people.

Question 5.
Are there any children for him to play with?
Answer:
No, there are no children for him to play with.

Question 6.
Who are his companions?
Answer:
Birds and flowers are his only companions.

Question 7.
Why does he wish to live in a town?
Answer:
He wishes to enjoy the company, the comforts and pleasures of city life.

The Country Child Word Meanings

Wood – forest, वन, Lanes streets, गलियोँ, Quiet – calm, शांत।, Lonely – alone, अकेला, Twinkling – glittering, जगमगाती हुई, Bright – shining, चमकीली।

MP Board Class 6th English Solutions

Leave a Comment