Home » MP Board Class 12th English Chapter 19 The Gita and Swadharma Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 19 The Gita and Swadharma Solutions

  • English

In this article, we have given MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 19 The Gita and Swadharma . These solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 19 The Gita and Swadharma (Vinoba Bhave)

The Gita and Swadharma by Vinoba Bhave Introduction

This is an excerpt from ‘Talk! on the Gita’ The author Vmoba Bhave explains the purpose for which the Gita was preached. According to him, the Gita seeks to remove the delusion that distracts us from our duty. He perceives Swadharma as action to ail the call of duty, forsaking worldly attachment.

The Gita and Swadharma Textbook Exercises

Word Power

A. Match the word in column ‘A’ with their meaning in column ‘B’

A – B

1. ambience – a. impossible to imagine or believe
2. resolve – b. to hate
3. nectar – c. find a satisfactory solution to a problem
4. inconceivable – d. that you cannot avoid or prevent
5. abhor – e. a tendency to a particular kind of behaviour
6. inevitable – f. false belief or opinion about yourself or your situation
7. ardour – g. to criticize
8. delusion – h. very strong feelings of enthusiasm or love
9. castigates – i. sweet liquid that is produced by flowers
10. propensity – j. the character and atmosphere of a place
Answer:
1. (j), 2. (c), 3. (i), 4. (a), 5. (b), 6. (d), 7. (h), 8. (f). 9. (g), 10. (e).

B. Find antonyms of the following words from the lesson:
sweet, relish, win, ever,, plant, foolish.
Answer:

  • sweet — sinful
  • relish — abhor
  • win — rout
  • ever — never
  • plant remove
  • foolish — authentic

C. Use the following phrases in sentences of your own:
willing to, with a firm resolve, accused of, flee away, all in vain.
Answer:

  • willing to — Mother Teresa was always willing to help the destitute.
  • with a firm resolve — If you start a work with a firm resolve, you will definitely get success.
  • accused of — The man was accused of theft.
  • flee away — The police caught the man while he was trying to flee away the country.
  • all In vain — I tried to convince my friend with several arguments but all in vain.

MP Board 12th English Solutions

D. Give synonyms of the following wards:
view fear, mediate, examine, dispel.
Answer:

  • view — opinion
  • fear — terror, alarm
  • mediate — negotiate
  • examine — review, analyse
  • dispel disperse

The Gita and Swadharma Comprehension

A. Answer the following questions in one sentence:

Question 1. What does Vinoba Bhave say about his heart and mind?
Answer:
Vinoba Bhave says that Gita and he transcends reason and there is little place for logic in a relationship of loving tenderness.

Question 2. Where does he soar high and how?
Answer: He soars high in the vast expanse of the Gita on the twin wings of faith and experimentation.

Question 3.
What does Vinoba Bhave compare the Gita with?
Answer:
Vinoba Bhave compares the Gita with the ocean of nectar.

Question 4.
Where has the Gita been set?
Answer:
The Gita has been set in the middle of great epic Mahabharata.

Question 5.
What does It look like?
Answer:
It looks like a lighthouse which illuminates the whole of the epic.

MP Board Solutions

B. Answer the following questions in about 40-60 words each:

Question 1.
In the opinion of many people what was the purpose of preaching the Cita?
Answer:
In the opinion of many people the purpose of preaching the Cita was to restore Arjuna’s manliness and persuade him to fight. In their view the Gita preaches not only Karmayoga (the philosophy of action) but also Yudhayoga (the philosophy of war).

Question 2.
What, In the opinion of Vinoba, is inconceivable?
Answer:
In the opinion of Vinoba, it is inconceivable to doubt Arjuna’s manliness and valour. The army is not braver than him. It is not out of fear that he is turning away from the battle. He is a great warrior and valour is in every drop of his blood.

Question 3.
Whom had Arjuna single-handedly routed and when?
Answer:
Arjuna was a great warrior. He had fought hundreds of battles. He had single-handedly routed Bhishma, Drona and Karna when they had invaded Virat’s Kingdom.

Question 4.
Why had war become inevitable?
Answer:
The war had become inevitable because every attempt to avoid war had failed. The Pandavas had pitched their claims at the minimum. Still the Kauravas didn’t agree. Even Krishna himself had tried to mediate in order to bury the chance of war. But all the attempts proved in vain.

Question 5.
Why did Arjuna ask Krishna to place his chariot between the two armie.?
Answer:
Arjuna had come to the battlefield to fight war. Krishna was his charioteer. But before starting the war, he asked Krishna to place his chariot between the two armies because he wanted to have a look at the people who had assembled there to fight with him.

Question 6.
What did he see then?
Answer:
When Krishna placed his chariot between the two armies Arjuna looked around and saw his kith and kin, near and dear ones arrayed on both the sides. He found four generations of his own people intent on fighting to the finish.

Question 7.
What made Arjuna lose his nerve? (M.P. Board 2016)
Answer:
Arjuna saw his kith and kin., near and dear ones arrayed on both the sides in the battlefield. This made him lose his nerve. He found it difficult to fight with his own people.

Question 8.
What Lord Krishna realize?
Answer:
Aquna felt attached with his kinsmen This attachment to the kith and kin clouded his sense of duty He began to curse war. Krishna realized that Arjuna was not voicing his own authentic conviction, his words were seemingly wise, but not really so.

Question 9.
What does the Gita nowhere deal with and why?
Answer:
The Gita nowhere deals with the opinion that Arjuna had really become a votary of non violence. Had he really become so, he would not have been satisfied until his arguments has been convincingly answered.

Question 10.
What is the purpose of the Gita?
Answer:
The purpose of the Gita is to remove the delusion that stands between us and our swadharma. Arjuna was confused about his dharma. He was gripped by a delusion about his swadharma. When Krishna criticizes him, he himself admits it. The Gita’s main task is to remove that delusion, that attachment which clouds the act of duty.

MP Board 12th Solutions

C. Answer the following questions tn about 75 words each:

Question 1.
What is the second common opinion about the Gita, which, according to Vinoba Bhave, is not right?
Answer:
The second common opinion is that the Gita is meant to make Aijuna willing to fight by removing his inclination towards non-violence. But Vinoba Bhave rejects this opinion by giving appropriate example. If Arjuna had really become a worshipper of non-violence. he would not have come to the battlefield.

But the fact was that he had come to the battlefield with a firm resolve and a sense of duty. He was a kshatriya and fighting was in his blood. He had slain innumerable warriors in many a battle. War was for him his natural and inescapable duty. But he was trying to evade it under the spell of delusion, i. e. attachment to his kinsmen.

Question 2.
What clouded his sense of duty and made him philosophise?
Answer:
Arjuna had come to the battlefield with a firm resolve and a sense of duty. He was a true fighting was in his blood. But when he looked around the battlefield, he found his kith and kin, near and dear ones arrayed on both the sides. It was not that Arjuna had no idea of what he was going to see. But the actual sight shook him from within the heart. He felt attached to his close friends and relatives. As in front of him were his own kith and kin, it stopped him. Had there been somebody else, he would have never stoped but behedded them. Seeing his family made him philosophise and clouded his sense of duty.

Question 3.
What specious argument did Arjuna put before Lord Krishna?
Answer:
It was the attachment to his kith and kin, loved ones that blurred his sense of duty. He suddenly began to evade war under the spell of delusion i.e. attachment to his friends and relatives. He philosophised so that war might not occur. He put before Krishna the specious argument that war in itself was sinful and that it would destroy the clan, eclipse dharma and bring total destruction.

Question 4.
What proved that Arjuna had not become a votary of non-violence?
Answer:
Arjuna had not really become a votary of non-violence. The intrinsic tendency to fight was still very much a part of his nature. War for him was his natural and inescapable duty. He had slain innumerable warriors in many a battle. But he was trying to evade war under the spell of delusion i.e. attachment to his close friends and relatives.

MP Board 12th English The Gita and Swadharma Solutions

The Gita and Swadharma Grammar

A. Look at the structure of this sentence from the first paragraph of the lesson:

I am as if were afloat on the surface of this ocean of nectar when I am talking about the Gita and when alone, I dive deep into this ocean and rest there. There are six clauses in the above sentence:

  • I am —main clause.
  • As if were afloat on the surface of this ocean of nectar — subordinate adverbial clause, denoting manner.
  • When I am talking about the Gita — subordinate adverbial clause, denoting time.
  • And when alone — subordinate adverbial clause, denoting time.
  • I dive deep into this ocean — co-ordinate clause.
  • And rest there — co-ordinate clause.

The above sentence is a mixed sentence, comprising three sub-ordinate clauses and two co-ordinate clauses. There are many such sentences in the lesson. Analyse and classify their structure by citing them. For additional help, refer to the workbook.
Answer:
For self-attempt.

MP Board English Solutions

B. Study the structure of below-mentioned sentences from the lesson:

Rewrite the sentences given below, using passive construction:

1. Somebody cleans the room every day.
2. They cancelled all the flights because of fog.
3. People don’t use this road very often.
4. Somebody accused me of stealing money.
5. How do people learn language?
6. People advised us not to go out alone.
7. They don’t like strangers in this town.
8. They are serving tea to the guests.
9. Did anyone ask any questions about me?
10. They still deny equal rights to women.
Answer:

  1. The room is cleaned everyday.
  2. All the flights were cancelled because of fog.
  3. This road is not used very often by people.
  4. I was accused of stealing money.
  5. How is language learnt by people?
  6. We were advised not to go out alone by people.
  7. Strangers are not liked in this town by them.
  8. Tea is being served by them to the guests.
  9. Were any questions asked about me?
  10. Equal rights to women are still denied by them.
The Gita and Swadharma Passages for Comprehension

Read the following passages taken from the lesson and answer the questions that follow:

It was Arjuna who quailed; not the army. Was then the army braver than Arjuna? It is just inconceivable. It was not out of fear that Arjuna was shying away from the battle. The great warrior had fought hundreds of battles. He had single handedly routed Bhishma, Drona and Karna when they had invaded Virat’s kingdom. He was, in fact, known as one who knew no defeat; a man among men. Valour was in every drop of his blood.
(Page 147)

Questions:
(i) What is inconceivable? Why does the author say so?
(ii) Whom had Arjuna routed single-handedly? Why?
(iii) How was Arjuna known as?
(iv) Find a word from the passage which means the same as ‘frightened’.
(v) Find a word from the passage which means opposite to cowardice.
Answers:
(i) Thinking army braver than Arjuna is ‘inconceivable’. The author says so because he is well aware of Arjuna’s bravery and manliness. Which he supports by giving examples.
(ii). Arjuna had single-handedly routed Bhishma, Drona and Kama because they had invaded Virat’s kingdom.
(iii) Arjuna was known as one who knew no defeat. He was a man among men. He was a brave warrior.
(iv) ‘Qualled’
(v) Valour

2. It is not that Aquna had no idea of what he was going to see. But the actual sight, as is always the case, had a devastating impact. Seeing his kinsmen on the battlefield, Arjuna lost his nerve and deep anguish assailed his heart. In the past he had slain innumerable warriors in many a battle, but he had never before felt so dejected, never had his bow Gandiva slipped from his hands, never had he trembled so, never had welled up in his eyes! Then, why was all this happening now? Was he coming to abhor violence like King Ashoka? (Page 147)

The Gita and Swadharma Questions:
(ï) What was the actual sight that had devastating impact on Arjuna?
(ii) What was the past history of Arjuna?
(iii) Arjuna had never before felt so dejected. Why?
(iv) Why does the author compare Arjuna with King Ashoka?
(v) Pick out a word from the above passage which means the same as ‘hate’.
Answers:
(i) Standing in the battlefield Aquna finds his kith and kin, near and dear ones arrayed on both the sides. This very sight had a devastating impact on him (Arjuna).
(ii) Arjuna’s past history is full of glaring examples of brave deeds. He had slain innumerable warriors in many a battle.
(iii) Arjuna had never before fought wars with his kith and kin. For the first time in his life he had come to the battlefield to fight with his kinsmen. It was therefore he was feeling dejected.
(iv) Like Ashoka, Arjuna too wished to turn away from violence. He displayed all the traits of Ashoka at that time. Therefore, the author makes such a comparison.
(v) ‘abhor’.

MP Board 12th English Solutions

3. But attachment to the kith and kin clouded his sense of duty and then he started philosophising. When a man with a sense of duty is caught in delusion, he cannot face his lapse from duty He tries to justify it by citing lofty principles. The same thing happened with Arjuna. He now started putting before Krishna, to convince him, the specious argument that war in itself was sinful that it would destroy the clan, eclipse
dharma and lead to moral anarchy, scarcity and devastation and bring many other disasters on the society, (Page 148)

Questions:
(i) What clouded Arjuna’s sense of duty?
(ii) Why did Arjuna start philosophising?
(iii) What argument did he put before Krishna about war?
(iv) Why did he display apathy to war?
(y) Pick out a word from the passage which means opposite ‘sufficiency’.
Answers:
(i) Seeing his close relatives standing in the battlefield Arjuna felt attached to them. He wished to turn away from fighting war. This attachment to the kith and kin clouded his sense of duty
(ii) Arjuna started philosophising because he no more wanted to fight war with his kinsmen.
(iii) He put before Krishna the argument that war in itself was sinful that it would destroy the clan, eclipse dharma and lead to total devastation.

for more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.