MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 9 To a Skylark Solutions

In this article, We have share MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 9 To a Skylark Solutions with pdf. These solutions are solved by subjects experts.

To a Skylark Comprehension

1. Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow:

I. Hail! to thee, blithe spirit!
Bird thou never wert
That from heaven or near it
Pourest thy full heart
In profuse strains of unpremeditated art.
Higher still and higher
From the earth thou springest,
Like a cloud of fire;
The blue deep thou wingest,
And singing still dost soar, and soaring ever singest.

Questions:
(î) Who is ‘the’ in these lines?
(ii) What does the poet mean by ‘blithe spirit’?
(iii) What does the bird do?
(iv) From where does the bird spring and where does it go?
(v) Find a word from the lines which means same as ‘unplanned’.
Answers:
(I) ‘Thee’ is the sky lark (a bird).
(ii) The poet means a carefree and light-hearted bird.
(iii) The bird pours its spontaneous note of music.
(iv) The bird springs from the earth and it goes higher and higher in the sky.
(v) ‘Premcditated.

2. Like a high-born maiden
In a palace tower,
Soothing her love-laden
Soul in secret hour
With music sweet as love, which overflows her bower:
Like a glow-worm golden
ma dell of dew,
Scattering unbeholden
Its aerial hue
Among the flowers and grass which screen it from the view:

Questions:
(i) Who does the poet compose with the bird in the first given stanza?
(ii) What does she do?
(iii) What is the effect of her music?
(iv) What is composed with in the second stanza given here?
(v) Find a word from the above stanzas which is similar in meaning to ‘invisible’.
Answers:
(i) The bird is compared with a high-born maiden.
(ii) She soothes her love-laden soul.
(iii) Her music overflows her bower.
(iv) Here, the bird is compared with glow worm.
(v) ‘Unbeholden’.

3: Teach us, sprite or bird,
What sweet thoughts are thine:
I have never heard Praise of love or wine
That panted forth a flood of rapture so divine.
Chorus hymeneal,
Or triumphal chant,
Match’d with thine would be all
But an empty vaunt
A thing wherein we feel there is some hidden want.

Questions:
(i) What does the poet ask the bird to teach him?
(ii) What has the poet never heard?
(iii) What is chorus?
(iv) What does the poet guess in the bird’s song?
(v) Give a word from the above stanzas which is similar in meaning to ‘victory’.
Answers:
(i) The poet asks the bird to teach him the secret of its song.
(ii) The poet has never heard a song as sweet and divine as that of the bird.
(iii) Chorus is group song.
(iv) The poet guesses that there is some hidden want in the bird’s song.
(v) ‘triumphal’.

MP Board Solutions

4. We look before and after,
And pine for what is not:
Our sincerest laughter With some pain is fraught;
Our sweetest songs are those that tell of saddest thought.

Questions:
(i) What human weakness that the poet finds in these lines?
(ii) What does the poet mean by ‘sincerest laughter’?
(iii) What are our sweetest songs?
(iv) Give the opposite word from the above stanza for ‘enjoy’
Answers:
(i) The poet finds that human being looks before and after and feels sad for what is not.
(ii) By ‘sincerest laughter’ the poet means extreme happiness.
(iii) Our sweetest songs are those that express our saddest thought.
(iv) ‘pine’.

(B) Following words are used in different meanings in different contexts. See examples and use the given words in sentences of your own in as many contexts as possible.
1. hail — to greet
hail — hail storm
2. strain
3. sweet
4. pine
5. spirit
6. still
Answer:
1. Hail — to greet — She hailed me with a sweet voice.
Hail — hailstorm — We had to drive through hail and snow.

2. Strain — to make an effort to do something — I strained my neck to
take a glimpse of the actor.
Strain — worry anxient No-a-days I am facing great strain,

3. Sweet — tasting as if it contains a lot of sugar — This cup of tea is too seet for me.
Sweet — a small piece of sweet food — I always like to cat a sweetdish at the end of a meal.

4. Pine — a tall forest tree with leaves like needles — Pine crees are evergreen.
Pine — to become sad — I pined for weeks after may son had gone abroad.

5. Spirit — courage. determination or energy — The young boy showed a tremendous spirit.
Spirit — a strong alcoholic drink — I have never tasted any spirit

6. Still — continuing until a particular point in time and flot finishing – am still waiting for his arrival,
Still — calm and quiet — Children can not stay still.
Still — a photograph taken from a cinema film — That is a still from the latest movie

MP Board Solutions

Comprehension

A. Write explanations of the following lines:

Question 1.
Pourest thy full heart
In profuse strains of unpremeditated art.
Answer:
The poet. in these lines, highlights the musical note of the skylark which it purs with its full heart, Its song is spontaneous overflow of its heart.

Question 2.
Singing hymns unbidden,
Till the world is wrought
To sympathy with hopes and fears it heeded not.
Answer:
In these lines Shelley compares the bird with a poet He says that it keeps on singing its prayer to God unbidden till the world in transformed to sympathy shedding all its hopes and fears, Here. the bird had been characterized as a high spirit.

Question 3.
Teach me half the gladness
That thy brain must know;
Such harmonious madness
From my lips would flow,
The world should listen then, as I am listening now.
Answer:
In these lines the poet asks the bird to teach him at least half of the gladness that its mind bears. The poet wishes to sing the harmonious madness of the bird from his own lips so that the whole of the world may listen and enjoy it as the poet is listening and enjoying now. The poet means to say that the world has no imaginative or poetic quality enough to understand has the birds sings so he wants to spread the bird’s joy in the world .

Question 4.
We look before and after,
And pine for what is not:
Our sincerest laughter With some pain is fraught;
Our sweetest songs are those that tell of saddest thought.

Read this Hindi verse:
वियोगी होगा पहला कवि, आह से उपजा होगा गान, आँख से निकल कविता बही होगी अनजान

MP Board solutions

Does this convey the same meaning as in the lines above? Find more examples of the same themes.
Answer:
The lines given above from the poem ‘To a Skylark’ and those from a Hindi poem convey the same meaning. Both of them reveal that pain in the source of real happiness because pain makes one feel the real meaning of life.
Note: Students should collect poems based on the same themes with the help of their teachers.

B. Answer the following questions briefly:

Question 1.
Why is Shelley not able to define the Skylark? How does the Skylark exceed the capacity of human language to describe its qualities or the qualities of its song?
Answer:
Shelley finds himself unable to define the skylark exactly. It is because the skylark is not seen. It is carefree and light-hearted bird without any physical frame. It has a tremendous and spontaneous overflow of its song which creates mysteries in the mind of the poet. Its song overpowers the whole universe. Unlike human being it is never sad. In this sense it surpasses us.

Question 2.
Why does the poet use the similes in place of direct definition? Do they adequately describe the skylark?
Answer:
In place of direct definition the poet uses the similes like ‘blithe spirit’, ‘unbodied joy’. These similes exactly suit the skylark. It is because it sings spontaneously. It is above all care and fear. It is hardly visible. Still is soothes the whole world.

Question 3.
What prevents the poet-from singing like the skylark? Why is the skylark’s song is better than even the best productions of human genius, language and emotion?
Answer:
The poet feels that he cannot sing like skylark because being a human, he is fill of vices like hate, pride and fear which prevent him to compete with skylark. It is human nature that we look back and forward and feel sad for what we have not. The bird is above all these feelings.

Question 4.
Why does the poet call the skylark’s song “unpremeditated art”?
Answer:
The poet calls the skylark’s song “unpremeditated art” because it flows spontaneously with varying mood. It has a tremendous kind of joy and freedom which is not possible with a pre-planned art.

Question 5.
Why does the poet compare the skylark’s flight to an unbodied joy?
Answer:
The Skylark’s melodious note resounds and echo in the whole earth and air. But the bird is not visible anywhere as it flies higher and higher. Still its presence is felt somewhere nearby. So the poet calls its flight as an ‘unbodied joy’.

Question 6.
Why does the poet compare the loud voice of the bird with rain? Why is the skylark’s song called “rain of melody”?
Answer:
As the musical notes of the bird seem to be falling direct from heaven spontaneously and soar in the whole atmosphere so the poet feels it is like rain. The melody of skylark pours joy and natural freedom. There is no shadow of sadness near it. So, the poet calls it ‘rain of melody’.

Question 7.
In lines 36 to 55 the poet compares the bird’s song with certain things. Name these things.
Answer:
From lines 36 to 55 the poet compares the skylark with the following

  1. a poet hidden in the light of thought.
  2. a high-born maiden.
  3. A glow-worm golden in a dell of dew.
  4. A rose embowerd in its own green leaves.

Question 8.
What does the poet ask the bird to teach him?
Answer:
The poet asks the bird to teach at least half of the gladness that the bird’s brain possesses. The poet has a wish to immortalize the bird’s song and make the world feel the joy that the bird pours as the poet imagines and enjoys.

Question 9.
What does the poet lament about the mortals?
Answer:
The poet in no way feels human beings to be near the greatness of the bird. It is because we have become a prey to vices like hate, pride and fear. We look forward and backward and feel sad for what we have not. The bird is free from all these vices and it is greater than us.

Question 10.
What does the poet wish for himself in the last stanza?
Answer:
In the last stanza of the poem the poet makes a request to the bird to teach even half of its gladness that its brain possesses. He wishes that the harmonious madness of the bird should ever flow from the poet’s lips so that the whole of the world would listen and enjoy it as the poet is listening and enjoying.

Speaking Activity

A. Read the following poem “To the Skylark” written by Wordsworth, and discuss the questions given after it. ( See Textbook pages 64 – 65)

Questions:
1. How does Shelley’s poem,differ from Wordsworth’s ‘To the Skylark”?
2. Shelley calls his bird “blithe spirit” whereas Wordsworth calls his bird “Ethereal minstrel.” Can you imagine why this difference is there
3. While Shelley’s skylark is the scomer of the ground, Wordsworth’s bird is “type of the wise who soar, but never roam.” Can you say why?
4. Discuss the central idea of both the poems.
5. Are there any similar expressions between the two poems? Point them out.

B. Wordsworth calls his poem on the Skylark an “ode” while Shelley’s is known to be a lyric. What is the difference between an ode and a lyric? Explain with reasons.
Answers:

  1. Shelley’s poem differs from that of Wordsworth’s ‘To the
    Skylark’, in the sense that Shelley’s Skylark is an unbodied spirit whereas Wordsworth’s Skylark is an ethereal minstrel.
  2. This difference is meant for showing two different ideas, one is heavenly and the other is earthly.
  3. It is so because Shelley’s bird differs from human being. It has no vices of human nature. But Wordsworth’s bird is an earthly creature who goes to visit the sky in imagination.
  4. The central idea of Shelley’s poem is to highlight the weaknesses of human being and the nature’s bliss. Wordsworth in his poem , highlights the high flight of the imagination of human beings. To some extent both the poems are similar.
  5. The similar expressions between the two poems are that they express poets attitude towards human weakness and its solution.
  6. Wordsworth’s poem is an ore while Shelly’s is a lyric. Ode is a poem that speaks to a person or thing or celebrates special events which while lyric is a poem which expression the poet’s personal feeling and thought.

Writing Activity

(A) Write out the most striking features of the poem ‘To a skylark’ by Shelly based on your discussions in the groups.
Answer:
“To a Skylark’ is one of the greatest poems of English literature. It is written by P.B.-Shellev. Welcoming the skylark the poet says that it is not simply a bird but a carefree light-hearted bird which has been never seen before. It pours its copious and plentiful natural spontaneous musical notes direct from heaven. It goes higher and higher springing from the earth like a cloud of fire. Its singing soars and soars all around as a wave. It is floating and running like an unbodied joy in the midst of golden lightening of the setting sun over which the clouds are brightening.

Everything pale or purple which signifies sadness melts around its flight. The skylark like the heaven star is invisible in day but still its joyful musical note is audible. It is keen like the arrows of the moon whose intense light comes closer in the while clear dawn. Though we see its hardly, we feel its presence somewhere around there. Its voice overpowers all over the earth and air in the lonely night from the lonely cloud. Its musical delight overflows.

Leave a Comment