MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 8 Of Studies Solutions

In this article, We have share MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 8 Of Studies Solutions with pdf. These Solutions are solved by subjects experts.

Of Studies Comprehension

Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow:

1. Crafty men condemn studies, simple men admire them, and wise men use them; for they teach not their own use; but that is a wisdom without them, and above them, won by observation. Read not to contradict and confute; nor to believe and take for granted; nor to find falk and discourse; but to weigh and consider.

Questions:
(i) What do crafty men do to studies?
(ii) Who admire studies?
(iii) What do the wise men do?
(iv) Why should we read?
(v) Give a word opposite in meaning to ‘admire’.

Answers:
(i) Crafty men condemn studies.
(ii) Simple men admire studies.
(iii) The wise men use studies.
(iv) We should read to weigh and consider.
(v) ‘Condemn’.

2. Some books are to be tasted, others to be swallowed, and some few to be chewed and digested; that is, some books are to be read only in parts; others to be read, but not curiously; and some few to be read wholly, and with diligence and attention. Some books also may be read by deputy, and extracts made of them by others; but that would be only in the less important arguments, and the meaner sort of books, else distilled books are like common distilled waters, flashy things.

Questions:
(i) What type of books does Bacon fond?
(ii) Which type of books can be read by its cover or reviews?
(iii) What does Bacon mean by ‘diligence’ and ‘attention’ in the above lines?
(iv) What does Bacon mean by ‘meaner sorts of books’?

Answers:
(i) Bacon finds that there are some books which can be tasted, some others which can be swallowed and some few can be chewed and digested.
(ii) Meaner sorts of books can be read by its cover or reviews.
(iii) By ‘diligence’ and ‘attention’ Bacon means concentration and labour that we need while reading some books.
(iv) By ‘meaner sort of books’ Bacon means the books with less important arguments.

MP Board Solutions

3. Reading make the a full man; conference a ready man; and writing an exact man. And therefore, if a man write little, he had need have a great memory; if he confer little, he had need have a present wit: and if he read little, he had need have much cunning, to seem to know, that he doth not.

Questions:
(i) What makes a man full?
(ii) What does conference do to man?
(iii) How can a man be exact?
(iv) What does a man require if he writes little?
(v) Give a word from the passage which is similar in meaning to ‘crafty’.
Answers:
(i) Reading makes a man full.
(ii) Conference makes a man ready.
(iii) A man can be exact by writing.
(iv) If a man writes little he requires a great memory.
(v) ‘Cunning’.

V. ‘Choose the word from the alternatives provided which does not mean the same as the main word:

Question 1.
delight
(a) pleasure
(b) transport
(c) enjoy
(d) rapture
Answer:
(b) transport

Question 2.
wise
(a) clever
(b) erudite
(c) receptive
(d) aspire
Answer:
(d) aspire

Question 3.
distinguish
(a) discern
(b) make out
(c) recognise
(d) clarify
Answer:
(b) make out

Comprehension

I. Choose the correct alternative from the given options:

Question 1.
‘Which of the following is not the proper use of studies?
(a) delight
(b) refinement
(c) ornament
(d) ability
Answer:
(b) refinement

Question 2.
Which types of people condemn studies?
(a) learned
(b) cunning
(c) well-bred
(d) careless
Answer:
(b) cunning

Question 3.
Which of the following is the proper use of studies?
(a) challenging the opinion of others
(b) take the written word as a Gospel truth.
(c) find the point for talking
(d) balancing conflicting opinions.
Answer:
(d) balancing conflicting opinions.

Question 4.
Which types of books can be read through extract?
(a) excellent books
(b) books concerning culture
(c) books concerning important arguments
(d) less important books
Answer:
(d) less important books

MP Board Solutions

Question 5.
Which sort of books can make a person wise?
(a) books of poetry
(b) books of moral philosophy
(c) books of history
(d) books of natural philosophy
Answer:
(c) books of history

Question 6.
Who is School men?
(a) teachers of the school
(b) student of the school
(c) administrator of the school
(d) philosophers.
Answer:
(d) philosophers.

Question 7.
Which sort of exercise is suitable for the ailments of stomach?
(a) walking
(b) riding
(c) cycling
(d) bowling.
Answer:
(a) walking

II. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What are the three chief uses of studies?
Answer:
The three chief uses of studies delight, ornamentation, and ability.

Question 2.
What is affectation concerning books?
Answer:
Too much use of studies for ornamentation is affectation.

Question 3.
Which types of people admire books?
Answer:
Simple men admire books.

Question 4.
Which sort of books can be studied through extracts made by others?
Answer:
Meaner sorts of books can be studied through extracts made by others.

Question 5.
What makes a man ready?
Answer:
Conference makes a man ready.

Question 6.
What is the use of moral philosophy?
Answer:
The books of moral philosophy gives depth.

Question 7.
Which sport is proper for curing the diseases of lungs?
Answer:
Shooting is proper for curing the diseases of lungs.

Question 8.
What should a person, whose mind wanders, read to cure him of their, wandering?
Answer:
Such a person should study mathematics.

Question 9.
Why are schoolman called “hair splitters”?
Answer:
Schoolman are called “hair splitters” because they often discuss very uncommon questions like why fire is hot and water is wet; how plants and animals grow.

Question 10.
What sort of people should study the schoolmen?
Answer:
The persons whose wit is not apt to distinguish or find differences should study the schoolmen.

MP Board solutions

III. Answer the following questions in three-four sentences each:

Question 1.
Write about the rules Bacon advocates concerning the rules for study.
Answer:
Bacon advocates some rules for study. He says not to read to contradict and confute nor to believe and take for granted nor to talk and discourse but to weigh and consider.

Question 2.
How can studies cure mental deficiencies?
Answer:
Studies cure mental deficiencies. If a man’s wit is wandering, he should read mathematics. If his wit is not apt to distinguish and find differences, he should study the schoolmen. If he is more logical, he should study the lawyer’s cases. These are the proper cure for the mental possession.

Question 3.
Discuss the value of different types of studies?
Answer:
While talking about the value of studies. Bacon says that they serve for delight, for ornament and for ability. They perfect nature and are perfected by experience. They give forth directions too much at large. They make a full man. Histories make men wise where as poets make them witty. The mathematics subtitle and natural philosophy gives depth and logic and rhetoric make them able to contend.

Question 4.
What does Bacon mean by, “studies pass into and influence manners”?
Answer:
Bacon with their expression highlights the real character of studies. Studies become a talent and trait of a human being. They give perfection and depth. They change our behaviour and outlook.

MP Board solutions

IV. Answer the following question in a paragraph.

Question  1.
Write the summary of the essay ‘Of Studies in your own words.
Answer:
See the summary in English.

V. This essay of Bacon is full of balanced sentences. Balance means equal distribution of weight. In the essays of Bacon we find two or more parts that are grammatically equivalent or coordinate – balanced against each other. Here is one such sentence:
“To spend too much, time in studies is sloth; to use them too much for ornament is affectation; to make judgement wholly by their rules is the humour of a scholar.”
Search two more examples of such balanced sentences from the essay.
Answer:

  • Crafty men condemn studies, simple men admire them and wise- men use them; for they teach not their own use; but that is a wisdom without them, and above them, won by observation.
  • Reading maketh a full man; conference a ready man; and writing an exact man.

VII Bacon’s essays have been called aphoristic. An aphorism is a short witty remark, which contains a general truth or wise observation often in a clever way. Sometimes aphorisms rhyme, sometimes they have repeated words or phrases, and sometimes they have two parts that are of the same grammatical structure. Some examples are given here:
“Marry in haste: repent at leisure.” Scottish proverb “Better to light a candle than to curse the darkness.” Chinese proverb
Search from the essay “Of Studies” two such aphoristic remarks.
Answer:

  • Some books are to be tasted; others to be swallowed.
  • Histories make men wise, poets witty.

VIII. Here are given two statements. Locate the sentences in the essay, which mean the something as these sentences:

(a) It is mere laziness to spend too much time in studies. It is affectation to show off learning. It is only a scholar who is wholly guided by book learning.
(b) Read not to contradict, believe, nor find talk; but to consider.
Answer:
The similar statements for the above sentences in the essay are
(a) To spend too much time in studies is sloth; to use them too much for ornament, is affectation.
(b) Read not to contradict and confute; nor to believe and take for granted; nor to find talk and discourse; but to weigh and consider.

Grammar (See Text book pages 56 – 57)

I. Complete the following sentences, being careful to choose the correct verb forms:

1. Raina will stay in London for three years if……….
2. She will work overtime if……….
3. She will another English Grammar book if………..
4. She will move to a better city if………..
5. She will buy another computer if……….
6. Raina would not get to her class if……….
7. You would not pass the examination if………..
8. You cannot get the right reply from the criminal if………..
9. You would not get any letters if……….
10. Raina would not make good friends if……….
11. Raina will invite Karan if……….
12. Raina will fail in English if……….
13. Raina will go back to America if……….
14. She would lose weight if……….
15 She would need more money than she gets if……….
Answer:

  1. ………. she gets admission there.
  2.  ………. she gets good wages.
  3. ………. it is not sufficient.
  4. …….. she gets a chance.
  5. ……… it does not work well.
  6. ……… she had got late.
  7. ……… you had not worked hard.
  8. ……… you inform the police.
  9. ……… there had been strike.
  10.  ………. she had not behaved well. .
  11. ………. there is a function.
  12. ……… she does not get good coaching.
  13.  ……… the weather does not suit her.
  14.  ……… she took proper exercise.
  15. ………. her father came.

Leave a Comment