MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 4 Solutions The Brook

In this article, we will share MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 4 The Brook (Alfred Tennyson) with pdf file.

MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 4 Solutions The Brook  (Alfred Tennyson)

The Brook Textual Exercises

Word Power

Question 1.
Read the following words and phrases and rewrite them under the columns given below: fret, bicker, hurry, foamy flakes, chatter, sailing, wind about, skimming swallows, babble, slide, linger, murmur, loiter, brambly wilderness, steal by, sunbeam

Words connected with soundWords connected with movementWords connected with images
Chatterhurryfret
babblesailing, wind about,foamy
murmurskimmingflakes
bickerswallows, slode linger, loiter, steal bybrambly
wilderness, sunbeam

Now we use each of these words and phrases in sentences of your own
Answer:

Sentence formation:

  • fret — Her baby started fretting as soon as she went out the room.
  • bicker — The brook bickers down a valley.
  • hurry — He always seems to be in hurry.
  • foamy — several leaves were floating over foamy water.
  • flakes — I like dried onion flakes.
  • chatter — The children are chattering to each other about the days event.
  • wind about – He has wound about the long rope.
  • skimming – His paper boat ES skimming over the water.
  • swallow – The flood swallowed everything.
  • babble – The brook is babbling while passing through a stony ways.
  • slide – His chariot was sliding along the road-
  • linger – Why do you linger everything?
  • murmur – The teacher scolded the body for murmuring
  • loiter – He always loiters along the road like a mad.
  • brambly – The brambly ways damaged his feet
  • wilderness – Now our life has turned to the complete
  • steal by – He tried to steal by in the presence of his father
  • sunbeam – I couldn’t seeblm clearly due to bright sunbeam.

Question 2.
What is the rhyming scheme of the poem? Explain with examples
Answer:
The rhyming scheme of the poem is – a, b, a, b. The rhyming words are
bern – fern, sally – valley down – tom nudges – bridges.

Alliteration is a figure of speech used in poetry that brings together words that begin with the same consonant or vowel sound.

For example:

The Fair Breeze Blew, the White Foam Flew.

The furrow Followed free (Coleridge)

MP Board Solutions

Question 3. Find the examples of alliteration in the poem The Brook”.

Answer:
Examples of alliteration in the poem:

  • I make a Sudden Sally
  • And Half of a Hundred bridges
  • For Men May come and Men May go.
  • I Bubble into eddying Bays.
  • I babble on the pebbles
  • With Willow Weed and mallow
  • Above the Golden Gravel.

[Personification is a figure of speech in which in animal objects and abstract notions are spoken of as having life and intelligence.

For Example :
“Laughter holding both her sides”
“Death lays his icy hands on kings’

Question 4.
Now explain the use cf personification in this poem.
Answer:
The Brook is a poem of movement It has much paralleling with human life. The poet has used personification to establish this parallel in and to prove it he has used so many images Some the. examples are

Comprehension

I. Answer the following questions in two or three sentences each.

(a) Who is the ‘I’ in the poem and what does he do throughout the poem?
Answer:
The ‘I’ in the poem is the stream. He flows and flows throughout the poem. He never stops.

(b) Identify the places that the brook travels through. Make a list of the items?

Answer:
A list of the items:

  • thirty hills
  • twenty hamlets
  • fifty bridges
  • Philip’s form
  • many fields and fallows
  • many lawns and grassy plots.

(c) Where does the brook flow to and what happens in the end?
Answer:
The brook flows to the river. Along with the river Water, it continues its movement forever.

MP Board Solutions

II. Explain the following:

(a) For men may come and men may go,
But I go a forever
Answer:
Generation after generation of men come and die but the brook continues to flow forever. The movement of the brook is a never-ending process. It means that men may come and go but the world goes on as ever.

(b) I chatter over stony ways,
In little sharps and trebles
I bubble into eddying bays
I babble on the bays.
Answer:
The brook is a small stream. It creates heavy noise when it passes over the stony ways. When it flows in the spiral movement of water its noose is lost. But when it strikes in the pebble it produces a high-pitched sound as if expressing its happiness.

(c) What is the poet referring to when he says:
And draw them all along, and flow
To join the brimming river,
Answer:
The poet explains the onward movement of the brook which moves on and on to join the brimming river. All over its way it crosses and meets with many foamy flakes, silver water break, golden gravel. It takes them all with its flow and gives them to a larger meaning to their existence.

(d) Explain the following stanza in your own words bringing out
the poet’s philosophy of life:
I wind about, and in and out,
with here a blossom sailing,
And here and there a lusty trout
And here and there a grayling,
Answer:
The poet while explaining the movement of the brook, says that it twists itself in and out with a blossom sailing and keeps itself approving on. Here and there it faces the lusty trout and grayling. Without caring for them it goes on and on to meet the brimming river. Here the poet puts his philosophy of life. He means to say that there are many temptations and hurdles in life which may deviate us from our goals. We must concentrate on our goal without being affected by those temptations or hurdles.

The Brook Comprehension

Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow:

1. I come from haunts of coot and hern;
I make a sudden sally
And sparkle out among the fern,
To bicker down a valley.

Questions:
(i) What is the birthplace of the brook?
(ii) What type of poem is it?
(iii) What does the word bicker point out?
(iv) Name two water birds mentioned in the passage?
(v) How does the brook come out after its birth?
Answers:
(i) The birthplace of the brook is actually the haunt of water birds like coot and hem.
(ii) It is an autobiographical poem.
(iii) The word bicker points out the noise created by the brook when it flows.
(iv) The two water birds mentioned are coot and hem.
(v) The brook gushes out in a sudden sally after its birth.

2. Till last by Philip’s farm I flow
To join the brimming river,
For men may come and men may go,
But I go on forever.

Questions:
(i) What does it cross before reaching Philip’s farm?
(ii) What does the expression ‘brimming river’ point out?
(iii) What parallelism does this poem have with a man?
(iv) What lesson do these lines teach you?
(v) Choose a word that means “full”?
Answers:
(i) Before reaching Philip’s farms it crosses the hills, ridges, towns, and bridges.
(ii) This expression points out that the river is overflowing with water as the brook brings water in it.
(iii) It shows that as the men may come and go. But the brook keeps as flowing forever.
(iv) These lines teach us a lesson that we should be strong and determined.
(v) It means ‘brimming’.

MP Board Solutions

3. I chatter over stony ways,
In little sharps and trebles,
I bubble into eddying bays,
I babble on the pebbles.

Questions:
(i) What does the word ‘chatter’ points out?
(ii) What difference do these two words ‘bubble’ and ‘babble’ point out?
(iii) Choose a word that points outs movement and one word which points out sound?
(iv) Choose an alteration from the stanza?
(v) What figure of speech is used in the stanza?
Answers:
(i) The word ‘chatter’ points out that while passing over the stony ways it is creating heavy’ noise.
(ii) The word bubble points out that when the brook flows in the spiral movement of water its noise is lost. But when it strikes on the pebble it produces a high-pitched sound as if expressing its happiness.
(iii) The word which points out movement is a bubble and the word which points out sound is babble.
(iv) The alteration used is ‘bubble-bays’.
(v) In this poem brook has been personified. Brook has been indicated as a human being.

4. I wind about, and in and out,
With here a blossom sailing,
And here and there a lusty trout,
And here and there a grayling

Questions:
(i) What path has the brook just crossed?
(ii) Name two different things which can be found floating in the brook?
(iii) What does the expression ‘in and out’ indicate?
(iv) What is sailing on the brook?
(v) Choose the rhyming words?
Answers:
(i) The brook has just passed over the fields and fallow lands.
(ii) The two different things floating in the brook are lusty trout and grayling.
(iii) It points out that the brook does not rest and keeps on flowing constantly.
(iv) Blossoms are sailing on the brook.
(v) The rhyming scheme is a, b, ab.

5. I slip, I slide, I gloom, I glance,
Among my skimming swallows
1 make the netted sunbeam dance,
Against my sandy shallows.

Questions:
(i) Which words point out its carefree nature?
(ii) What does the word ‘netted’ point out?
(iii) How is ‘I responsible for making sunbeam dance?
(iv) Explain the picturesque view of the stanza in a sentence or two?
Answers:
(i) The carefree nature is pointed out by the words: slip, slide, gloom, glance.
(ii) The word ‘netted’ means captured.
(iii) The brook is making the rays of its sun to flicker light on its flowing water. It seems as if the sun rays are dancing on the book.
(iv) The brook passes along the shallow by filtering along the sun rays falling on it.

The Brook Summary in Hindi

यह कविता एक स्रोत की उसके उद्गम से लेकर उस नदी तक का वर्णन ह जहा वह जाकर मिलता है। यह कविता एक आत्मचरित्र की भांति है जहाँ छोटी नदी या स्रोत बड़ी नदी की ओर बढ़ते हुए संबंधित अनुभवों का वर्णन करता है। कवि ने इस कविता में यह वर्णन किया है कि वह उस स्थान से आ रहा है जिसे यात्रियों या दर्शकों द्वारा बारम्बार घूमा जाता है। जहाँ कूट (एक प्रकार का जलीय पक्षी) और बगुला (सारस) जल के प्रतीकात्मक पक्षी के रूप में जाने जाते हैं। आगे उसने कहा है कि पर्वतमाला से उतरकर बीस छोटे गाँवों और लगभग पचार पुलों को पार कर नीचे उतर कर वह इस लबालब भरी नदी तक पहुँचने के उद्देश्य से आया है और जब तक वह इस उद्देश्य को प्राप्त नहीं कर लेता, तब तक अपनी यात्रा जारी रखेगा। वह पथरीले रास्तों से होकर आया है। इस छोटे स्रोत के किनारे के साथ-साथ बहुत से मोड़ हैं। वह बहुत से खेतों ओर बंजर भूमि को पार करता हुआ आया है। वह कहता है कि उस छोटी नदी व स्त्रोत के बारे में मौसम के लिए व आदमी जो संभवतः वहाँ आते व जाते हैं, वर्णन करेगा। अब वह एक मीठे जल वाली स्वस्थ मछली और एक ग्रेलाइन (एक मछली) के बारे में वर्णन करता है।

वह कहता है कि छोटी नदी या स्त्रोत बहते हुए अनेक आकृतियाँ बनाते हैं। वह अनेक बाग और घास युक्त स्थानों को पार करता है। वह पेड़ों को घेरते हुए चल कर आता है और जैसे ही वह आगे बढ़ता है वह बहुत जगमगाहट अनुभव करता है। वह एक प्यारे फूल मुझे मत भूलना (फूल) के बारे में वर्णन करता है। जो प्रसन्न प्रेमियों के लिए उगता है अंत में वह कहता है कि वह छोटी नदी या स्रोत के किनारे के विषय में अपने भावों को व्यक्त करता रहेगा। वह चांद व तारों के नीचे घूमता है और रास्ता तय करता है। उसका मार्ग छोटे व गोल पत्थरों से भरा हुआ है। वह लबालब भरी नदी से जाकर मिलता है। ‘बुक’ कविता में इस बात पर बल देता है कि वह छोटा स्रोत कभी नहीं रुकता बल्कि चलता रहता है। छोटी नदी या स्रोत की गति कभी न रूकने या खत्म होने वाली प्रक्रिया है।

The Brook Summary in English

The poem is an autobiography of a stream. The stream is a speaker. It tells the story of his life. The brook (stream) comes from the places where waterbirds like coot and hem live. It suddenly rushes out and is seen flowing among fem. It makes a lot of noise as it flows hurriedly down a valley. During its journey, it passes by thirty hills, twenty hamlets, and fifty bridges. At last, it flows to Philip’s farm and joins the overflowing river. Generation after generation of men come and die, but the brook continues to flow forever. There are so many curves on the bank of the brook.

He is coming across many fields and follows. He says that he will go on describing the brook for the seasons and men may come and go. Now he describes a lusty trout (a big freshwater fish) and a grayling (fish). Be describes that when the brook flows smoothly it forms form. He comes across many lawns and grassy plots as he slides by a dozen of tree covers. As he mores forward, he felt glanced.

He describes sweet forget me not (flower) that grows for happy lovers. And at last, he says that he will continue to express his feelings about the brook. He moves under the moon and stars on the path it covers. Its path while covering small rounded pebbles. It joins the brimming rivers. He the brook the poet wants to emphasize that the brook never stops but it goes on and on. The movement of the brook is a never-ending process.

for more MP Board Solution follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment