MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 3 Solutions My Mother

In this article, we will share MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 3 My Mother (Nirad C. Chaudhuri) with a pdf file.

MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 3 My Mother (Nirad C. Chaudhuri)

My Mother Textual Exercises

Word Power

(a) The first word in each pair below is used in the text. The second is almost similar in sound but different in meaning- for example Complement – My parents are complementary to each other. Compliment (generally in plural) Pay my compliments to your parents, Now give the meanings of the following pairs of words and use them in sentences as above:
Plain – plane/dissent – decent/quite – quiet/access – excess/accept – except

Answer:

  • Plain – a large area of level country – We live in plains,,
  • Plane – aeroplane – I usually travel by plane.
  • Dissent – disagree – Those who dissented with the organisation formed another part}’
  • Decent – fine – nice – Her dress is always decent.
  • Quite – His character is quite good
  • Quiet – He is cool and quiet by nature.
  • Access – approach – I have an easy access to the principles.
  • Excess – more than – Excess of anything is bad.
  • Accept – agree – Accept my hearty congratulations. please.
  • Except – to leave out – All except Mohan were present.

(b) Many words are the same in noun and verb forms:

  • Cook (verb) – Mother is cooking food in the kitchen.
    Cook (noun) — Our cook has not come today.
  • Now use the following words as above:
    ans. change, love, display, ripple, glance. produce. face. groan. knock, smile
  • Answer (verb) — I answered all the questions.
    Answer (noun) — The teacher was pleased with my answer.
  • Change (verb) — I have changed my ways.
    Change (noun) — My mother does not like to bring an change in her life style.
  • Love (verb) — All the teachers love Aakash.
    Love (noun) — I have great love for my country.
  • Display (verb) — Several items were displayed in the exhibition.
    Display (noun) — 1 made a display of my art.
  • Ripple (verb) — Water rippled on the floor.
    Ripple (noun) — There were ripples of water.
  • Glance (verb) — I glanced at him with a smiling face.
    Glance (noun) — He gave a quick glance at me.
  • Produce (verb) — The factory produces several articles
    Produce (noun)— The produce of the land is not good.
  • Face (verb) — I have faced many difficult situations in my life.
    Face (noun) — The baby’s face is cute,
  • Groan (verb) — The patient is groaning.
    Groan (noun) — The groan of the patient awakened me.
  • Knock (verb) — Someone knocked at the door.
    Knock (noun) — He gave a massive knock at the door.
  • Smile (verb) — The child is smiling sweetly.
    Smile (noun) — He made everyone happy with his sweet smile

MP Board Solutions

(c) Given below are some compound adjectives. Write them with their definitions. Match the words with their meanings.

blue, broad-minded narrow-minded, good-natured, short tempered, muddle-headed, thick-skinned, open-minded, red-blooded, old-fashioned, ill-natured, deep-rooted.

Answer:

  • someone ho gets angry very easily short tempered.
  • a very tolerant person broad — minded.
  • an intolerant person narrow — minded.
  • a person with a pleasant generous character good — natured.
  • aperson treated with special favour blue — eyed.
  • a person who is confused muddle — headed.
  • someone who is willing to listen open — minded.
  • It belief s difficult to change deep — rooted.
  • someone ho does not behave well or politely ill — natured.
  • someonesomething not modern old — fashioned.
  • someone full) of strength and energy red—blooded.
  • a person who does not easily get upset b criticism thick — skinned.

Now use the adjectives in sentences of your own.
Use the above adjectives in sentences

  • shorttem Pered: No one likes a short-tempered person
  • broad-minded: My uncle is a broad—minded person
  • blue-eyed: He is the principal’s blue eyed student.
  • good natured: My mother is a good—natured lady
  • narrow minded: We should keep a distance with narrow— minded people.
  • muddleheaded: I am totally muddle—headed.
  • open-minded; Every one loves and respect an open—minded person
  • deep-rooted: I can’t change the deep—rooted beliefs within me
  •  ill-natured: An ill—natured man can do nothing good to anyone.
  •  old-fashioned: My parents are old—fashioned about marriages.
  • red.blooded: Alway is a red—blood boy.
  • thick-skinned: M lather is a thick—skinned man

(A) Comprehension

(a) In temperament and outlook the writer’s parents were:
(i) similar
(ii) reverse
(iii) almost common
(iv) almost opposite.
Answer:
(ii) reverse

(b) How does the author describe his mother’s chin?
(i) as being attractive
(ii) as being repulsive
(iii) as being regular and prominent
(iv) as being proportionate to the upper part
Answer:
(iv) as being proportionate to the upper part

(c) The author’s mother was intolerant of demonstrativeness
(i) more than his father was
(ii) as much as his father was
(iii) as much as the writer was
(iv) not even in the least.
Answer:
(iv) not even in the least.

(d) The writer’s mother was
(i) like all Indian mothers
(ii) like a few Indian mothers
(iii) like most Indian mothers
(iv) unlike Indian mothers.
Answer:
(ii) like a few Indian mothers

(e) ‘Bad manners’, according to the sihor’s mother, were
(i) acceptable in children
(ii) against social behavior and charity
(iii) tolerable to some extent
(iv) not acceptable in high society.
Answer:
(ii) against social behavior and charity

MP Board Solutions

(B) Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
In what way were the parents of the writer complement of each other?
Answer:
If one chooses to say the same thing in a different way, they were the complement of each other.

Question  2.
Which simile does the writer use for the ripping face of his mother?
Answer:
As responsive as?

Question 3.
Where were the two deep wrinkles formed on his mother’s face?
Answer:
There were two deep wrinkles between her eyebrows.

Question 4.
What produced the wrinkles on her forehead?
Answer:
The frequent fits of introspective brooding into which she fell produced the wrinkles on her forehead.

Question 5.
How does the author describe his mother’s eyes and nose?
Answer:
As the author describes, his mother’s eyes were large and liquid and her nose was very regular and prominent.

Question 6.
What was the mother’s concept of ‘good manners’?
Answer:
Good manners were a matter of fundamental decencies and not of external polish.

(C) Answer the following questions in 30 to 40 words:

Question 1.
In what way were the parents of the writer reverse of each other?
Answer:
The writer’s mother was completely reverse to his father. Appearance, temperament, and outlook-nothing was similar to that of each other. While the mother was slight and fragile, the father was robust. The mother’s face was responsive whereas the father was impassive. Mother was more intolerant of demonstrativeness than father.

Question 2.
Describe the author’s mother’s face in your own words?
Answer:
As the writer says his mother’s appearance was not at all good and impressive. She had two deep vertical wrinkles between her eyebrows. Her forehead was very well-shaped without being high. Her face was oval and broad. Her eyes were large and her nose was very regular and prominent.

Question 3.
How will an average Indian mother react to an accident with her child?
Answer:
An average Indian mother will react very quickly to an accident with her child. She would be very panicky. If a one-year-old baby falls down from, a height, the mother would give a hideous scream and begin to knock her head on the floor by way of mourning assuming that the child was already dead.

Question 4.
How did the writer’s mother react to a mishap with him?
Answer:
The writer’s mother had the capacity to restrain herself soon even if an accident happened with her child. Even in her worst panic she never went anywhere for help.

Question 5.
What faults of character did the mother dislike?
Answer:
The mother often disliked the faults of character like falsehood, dishonesty, moral cowardice, and meanness. She always condemned vice and despised the tacit acceptance of an advantage.

Question 6.
What is meant by the expression ‘a sharp and biting tongue’? How did the author’s mother react to his sharp and biting tongue?
Answer:
‘A sharp and biting tongue’ means talking in an ill-mannered. It was against the code of social behavior and charity also. The mother never allowed her children to be ill-mannered. She thought it to be a way of the underdog.

(D) Answer the following questions in about 150 words:

Question 1.
Narrate in short the physical features of the writer’s mother.
Answer:
The writer explains the physical features of his mother in detail. The mother was not very handsome. She was slight and fragile with a responsive face. She had two wrinkles between her eyebrows. Her forehead was very well-shaped. It was not very high. Her face was oval. It was broad in its upper half but very quickly receding and tapering in the lower. She had large eyes Her nose was very regular and prominent. She had well-cut lips which tended towards fullness in the lower one. Her chin was remarkable for being neatly shaped but not weighty enough for the upper part. On the whole, the writer says, mother’s features reflected an impression of unsleeping alertness and inexhaustible animation.

Question 2.
How were the appearances of the mother deceptive?
Answer:
The mother’s appearance was deceptive. In the first place, she had two deep vertical wrinkles between her eyes which was normally believed to be a sign of a bent for thought. But the mother was not intellectual. But she was argumentative and devastatingly logical. She always appeared to be in a thoughtful mood. Secondly, her face never indicated the immense strength of her moral conviction. No one could ever guess from her face that she was almost fanatic over the questions of right and wrong. She was always intolerant of demonstrativeness but she was never too emotional. Still, she had motherly instinct and controlled the situation on her own.

Question 3.
Prove by giving an example of how the mother hated tacit acceptance of advantage?
Answer:
The mother’s character has been dealt with all minute details. Mother was very strict in dealing with her children. She never liked falsehood, dishonesty, moral cowardice, and meanness. She always condemned vice and almost equally despised the tacit acceptance of an advantage. The writer gives instances from his life experience. He says if the mother asked them to take a portion after dividing a sweet or some other dish, they always requested her to give them the piece herself. It was because, the writer says, if by any chance one of them took a piece thinking to be bigger, mother would look at him with a meaningful smile or at times even angry contempt.

Question 4.
Write a short essay on ‘Good Manners’?
Answer:
Good manners make a man complete. They are very essential for human civilization. Without good manners, man is like a purse without money though it is very attractive from the outside. They are the outcome of good breeding. A person who has been brought up in a good environment must have good manners. You may call them flowers of mankind’s garden.

One should be sympathetic towards the weak and old. We should speak gently. Even if anyone is harsh to us, we should not use harsh words at all costs. We should give up evil thoughts for all time to come. Harshness is a sign of smallness and shallowness. It makes a man unpopular.

We should be humble and polite. Politeness costs nothing. It can win us many friends. Sweet words are essential for success in life. We should neither brag nor boast. We should be obedient to our parents and teachers. We should be industrious. We should be ready to help the needy. We should show courtesy to everyone. We should talk as much as is necessary. Thus, good manners are very important for all-around development.

Question 5.
Give a general impression of the writer’s mother as you gather from the lesson?
Answer:
The writer’s mother was a unique character. She Was a complete contrast from her husband. She differed with him in appearance, temperament, and outlook. Her face was responsive .while that of the father was impassive. She was not at all handsome. Her face had some remarkable features which gave an impression of unsleeping alertness and inexhaustible animation. Nobody had ever called such a face as a face of simple and honest goodness.

She was intolerant of demonstrativeness but she had known how to control one’s emotion. She was never so panicky as usual as the average Indian mother became. She never looked falsehood, dishonesty, moral cowardice, and meanness. She always condemned vice and despised the tacit acceptance of an advantage. She never liked bad manners. She had disciplined her children perfectly.

Question 6.
Point out the likes and dislikes of Nirad C. Choudhury, as they emerge from the text.
Answer:
Nirad C. Choudhury was a prolific writer. The autobiography of ‘An Unknown India’ was his first English work. ‘My Mother’ is an excerpt from this famous autobiography. He, here, gives a pen-portrait about his mother. In the meantime, he also gives some information about his likes and dislikes. He likes to care with motherly emotion. He also likes his mother’s love. Though he loves his mother, he does not like the business-like attendance of children in sickness by his mother. He likes his mother’s strong character and strict discipline. But he does not like so much strictness at every step. He wants some liberality in his behavior. He doesn’t like many traits of his mother still he loves her for she had given him a strong character and perfection of life.

My Mother Grammar

(i) Learning Modals
Look at the underlined portions in the following sentences from the text:
(a) No one could have inferred from her face that she was capable of such fanaticism.
(b) Being a high-strung woman, she was capable of turning panicky.
(c) Yet we could not always chasten ourselves to take the most patently superior piece.
(d) The fault which my mother emphasized was the manners of behaving in a fashion which might wound the susceptibilities of those who had come to our house in friendliness. In the above sentences, “could” and “might” are not auxiliaries of tense. They are modals, which express certain modals of verbs attached to them. In these sentences, the phrase ‘was capable’ shows a modality of ‘could’.

Modalities expressed by can, could, may, might, are given below:

Can:

(a) ability, capacity, power
Example: I can fly a kite now.
A manager can hire and fire his subordinates.

(b) permission to the subject.
She can now begin her work.

(c) expressing disbelief or impossibility (an interrogative or negative) Can it be! No, he cannot be defeated.

Could:

(a) past ability, capacity, power, not existing now’
I could speak French when I was in France.

(b) permission in the past with the suggestion of charged condition.
He could order anybody when he was a collector.

(c) unreal past (non-fulfillment of an action)
I could have gone to England long ago.

May:

(a) seeking permission (through interrogative sentence)
May I attend your lecture?

(b) future possibility
Things may go wrong as you are not cautious about your business.

(c) expressing goodwill, blessing May all of you prosper well.

(d) expressing purpose (with conduction ‘so that’ with a verb in the present tense. With a past tense verb in the principal clause, ‘may’ in the subordinate clause is replaced by ‘might’. She always takes precautions so that her boss may not chide her.

MP Board Solutions

Might:

(a) doubtful possibility (maybe or may not be) refers to present possibility.
He might be a foreigner, I believe.

(b) non-fulfillment of a possibility in the past (use might have +- verb past participle)
I might have become a millionaire if I had won the lottery.

Given below are sentences with can, could, may, and might. Find the modality expressed in each case and write it in your notebook.
1. He could fly an airplane when he was young.
2. I cannot speak Marathi fluently.
3. Take a shorter route so that we may be in time.
4. May you have a happy journey!
5. It is chilling cold, you may catch a cold.
6. Look! She might be your friend Rita.
7. The patient might have collapsed. Thank God, he survived the operation.
8. You can have all my books. Now 1 don’t need them.
9. Can he be such a liar! I don’t believe it.
10. I could have passed the exam.
Answer:

  1. Past ability, not existing now.
  2. Expressing impossibility.
  3. Future possibility,
  4. Expressing goodwill, blessing
  5. Future possibility
  6. Doubtful possibility.
  7. Expressing goodwill, blessing
  8. Permission to the subject
  9. Expressing disbelief
  10.  Unreal past (non-fulfillment of an action).

Given below are some idiomatic expressions with their meanings. Learn their meanings and use them in sentences of your own. (The first one is from the text of the lesson).
1. wearing one’s heart on one’s sleeve-making known one’s feelings easily.
2. to have no heart-to have no capacity for feeling emotions
3. to take heart-to have courage or enthusiasm
4. change of heart-change of attitude towards something miking more friendly
5. heart of the matter-essence, the innermost part of something
6. at heart-in one’s innermost feeling
7. to, break a person’s heart-overwhelm a person with sorrow
8. by heart-from memory
9. give one’s heart to/lose one’s heart to-to fall in love
10. not to have the heart to-to be insensitive
11. take to heart-be much affected by
12. to one’s heart’s content as much as one wishes to have
13. with all one’s heart-sincerely, with all goodwill
14. heart-to heart-intimate conversation etc
15. after one’s own heart-according to one’s desire or feeling
16. heart burning-jealousy.

Answer:

  1. It is not a good sing to wear one’s heart on one’s sleeve.
  2. He had no heart to console the death of his friend’s mother.
  3. Netaji took heart to challenge the great British Empire.
  4.  A sudden change of heart transformed the situation.
  5. Tire heart of the matter is that today everything has turned to be a business
  6. My mother is a high devotional at heart.
  7. The student broke a teacher’s heart with bad performance.
  8. I learnt my by heart
  9. Don’t lose your heart to an undeserving person.
  10.  I have always suggested him not to have the heart to anyone.
  11. I was .taken to heart by my neighbour.
  12. Every one wants his son to be achieve the height of success of his heart’s content.
  13.  I have prepared for this exam with all my heart.
  14. Vajpayee held a heart to heart discussion with Mussaraf.
  15. One can get success after one’s own heart by working hard.
  16. My rise has always been a cause of heart burning for my neighbour.

Writing Activity

Question 1.
You are a student at Govt. Higher Secondary School, Narsinghpur and are living in the school’s hostel. your mother had given you a lot of advice regarding your behavior with the inmates before you left for joining the school. Write down all the points of importance as guidelines for your classmates.

Answer:
I am a student Govt Higher Secondary School. Narsinghpuri lives in the school’s hostel It joined this school just a few months ago. Today I am very popular among my classmates and other school children. I know the secret of this popularity when I joined this school, my mother gave me some advice I still remember them and work accordingly. Some of these, advice are

  • I Always behave politely
  • Don’t speak roughly
  • Help your friends
  • Regard your seniors
  • Love your juniors
  • Treat your teachers like your father
  •  Study sincerely
  • Be regular and punctual
  • Follow the school routine strictly
  • Always be neat and clean.

Match the writer given under (A) with his/her autobiography given under(B)

AB
Jean Jacques Rousseau
Kamla Das
Mahatma Gandhi
A.P.J. Kalam
Jawaharlal Nehru
Maulana Abul Kalam Azad
My Experiments With Truth
Autobiography
India Wins Freedom
Confession
My Story
Wings of Fire

Answer:

A                   B
Jean Jacques Rousseasu
Kamla Das
Mahatma Gandhi
A.P.J. Kalam
Jawaharlal Nehru
Maulana Abul Kalam Azad
Confessions
My Story
My Experiment With Truth
Wings of Fire
Autobiography
India Wins Freedom

My Mother Comprehension

Read the following passages and answer the questions that follow:

1. My father and mother were bound to each other by certain common principles and standards of conduct, but otherwise, in appearance, temperament, and outlook, they were the reverse or, if one chooses to say the same thing in a different of each other. My mother was as slight and fragile as my father was robust, while her face was as responsive as my father’s were impassive.

Questions:

(i) Who is the narrator in these lines?
(ii) How was the narrator’s father bound to his mother?
(iii) Why does the narrator find his mother not a suitable
match for his father?
(iv) What does the face of the father contrast to that of the mother?
(v) Give a word similar in meaning to the expression ‘lean and thin’?
Answers:
(i) The writer is the narrator of these lines.
(ii) The narrator s father was hound to the mother by certain common principles and standards of conduct.
(iii) The narrator finds his mother not a suitable match for his father because she is a complete contrast in appearance. temperament and outlook of the father.
(iv) The mother’s face was responsive while the father was impassive.
(v) ‘slight and fragile

2. But here again the appearances were deceptive, for her face did not show. hardly indicated even, the immense strength of her moral convictions. No one could have inferred from her face that she was capable of such fanaticism as she showed over questions of right and wrong. Even more, than my father was she intolerant of demonstrativeness and the wearing of one’s heart on one’s sleeve.’

Questions:
(i) Whose face is deceptive?
(ii) Why does the writer say her face is deceptive.
(iii) What fanaticism does the writer refer to here?
(iv) Find a word opposite in meaning to ‘liberalism?
Answers:
(i) The mother’s face is deceptive.
(ii) The writer calls the face deceptive because it does not show what she really is.
(iii) Fanaticism here refers to the strictness of the mother towards the questions of might and wrong.
(iv) ‘Fanaticism.

MP Board Solutions

3. The faults of character she disliked most were a falsehood, dishonesty, moral cowardice, and meanness.
A liar, a cheat, a coward, and a person with the tiny heart of a minnow” as she put it were the most contemptuous epithet we heard From her mouth. Not only did she condemn vice, she almost equally despised the tacit acceptance of an advantage.

Questions:
(i) What faults of character did the mother not like?
(ii) Whose heart is as tiny as that of a minnow?
(iii) what did She condemn and despise?
(iv) Pick out words from the above stanza which are opposite in meaning in
(a) brave
(b) huge
(c) virtue
Answers:
(j) The mother did not like falsehood. dishonesty, moral cowardice, and meanness.
(ii) The heart of a liar, a cheat, and a board is as tiny as that of a minnow.
(iii) She condemned vice and she despised the tacit acceptance of an advantage.
(iv)
(a) coward
(b) tins
(c) vice

My Mother Summary in English

‘My mother” is an excerpt from the autobiography of Nirad C, Chaudhuri, Here he lays stress on the distinctive feature and convictions of his mother who is unlike average Indian mothers. She is in no way a suitable match for his father for being a complete contrast to appearance, temperament, and outlook. On the one hand, the mother is slight and fragile, on the other, the father is robust. Similarly, their mother’s face is as responsive as his fathers are impassive She is always vivid and high-strung. Her face appears to be thoughtful which she is not at all.

She is not handsome. Her forehead is well-shaped. Her face is oval and board. Her eyes are large and nose very’ regular and prominent, lips well-cut. Her chin is remarkable for being neatly shaped but not weighty enough for the upper part. On the whole, her features give an impression of unsleeping alertness and inexhaustible animation. Her appearance is always deceptive because it doesn’t show what she is. Her moral convictions are very strong.

She is almost fanatic over the questions of right and wrong. She is intolerant of demonstrativeness. She hardly conceals her emotions. She gets excited very soon. But she has the capacity unlike an average Indian mother to control herself without being panicky. The luxury of self-pity well as sympathy is severely in control in her house.

She doesn’t like the faults of character like falsehood, dishonesty, moral cowardice, and meanness. She condemns vice and despises the tacit acceptance of an advantage. The writer cites two examples to clarify it. He says if the mother puts pieces of sweet before them, they would always ask her to give the piece to them by herself. It was because if anyone takes the bigger piece she would always be angry. The other instance of the writer’s hostel. In the hostel, the boarders living nearer to the dining hall at the advantage of getting their meal earlier for the dining hall was not large. The students living upstairs used to come down silently taking their shoes in hand in order to get their chance earlier silently. The writer says that it was the strict guidance of his mother that never allow him to take such advantage. He says that he always felt that wait for one’s turn was always justified.

The other thing that the writer has learned from his mother is those good manners are always a matter of fundamental decency and not of external polish. The children in his house never whispered or laughed in the presence of visitors. If anyone did it innocently even then he was severely dealt with afterward. Bad manners for her were a sin not merely against a code of social behavior but against charily’. The writer concludes that his mother has always been a guiding force in his life.

for more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment