Home » MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 2 Solutions What the Moon Saw

MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 2 Solutions What the Moon Saw

In this article, we will share MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 2 What the Moon Saw (Hans Christian Anderson) with pdf.

MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 2 What the Moon Saw (Hans Christian Anderson)

What the Moon Saw Textual Exercises

Word Power:

1. Complete each of following sentences given below with a word from the passage which is equivalent to the word or given the brackets.
1. Tanmay …… his thoughts on his school nicely. (described)
2. The boy opened the ……….. and looked outside. (window)
3. There was an ……….. stretch of Land behind his house. (covering a Large area)
4. He sat at the window in a ………. mood. (in-low spirit)
5. The hen spread its wings over the ……….(young ones of a hen)
6. They, into all the corners for the missing ring. (look with difficulty)
7. The moonlight had to ………. to get through the thick bushes. (make great efforts)
8. He ………. admired his motherland. (very passionately)
9. The deer ………. out of the thick bushes. (walk with quick steps)
10.There was nothing in the field excepts ………. tree in the middle. (single, alone)

Answer:

  1. portrayed
  2. casement
  3. abroad
  4. responding
  5. chickens
  6. peer
  7. strive
  8. fervently
  9. trip
  10. solitary

II. Keeping the text in mind explain the following expressions:

1. My hands and my tongue seem alike tied.
2. I do not want for light.
3. Extensive prospect over the neighbouring roofs.
4. A forest of chimney-pots
5. Airy and ethereal as a vision.
6. A gaize of earnest intensity.
7. Boughs of the bananas, arching beneath me like the tortoises shell.

Answer:

  1. Completely helpless.
  2. Itself lighted already.
  3. Openness of scope to view all over.
  4. A lot of chimney-pots in view.
  5. Open and clear view/ideas
  6. With all sincerity
  7. Suppressed position

MP Board Solutions

III. Explain the meanings of the following phrases and idiomatic expressions, and use them in sentences of your own:

Over and over again
After all
Look in
To and fro
Glide away
At random
In sight
Answer:

  • Over and over again- repeatedly—He attempted to meet the Prime Minister over and over again but failed.
  • After all — finally — After all he is my guardian
  • Look in — search — He is trying to look in the matter deeply to find the mith.
  • To and fro — backwards and forwards — The lady is rocking the baby to and fro
  • Glide away — feeling excited — As he got his mission easily. he is gliding away.
  • At random — without a particular aim or purposes — happened to meet my old friend at random.
  • In sight — in view — There is nothing so remarkable in sight.

IV. In the following search the word that does not mean the something as the basic word.

Question 1.
Injunction
(a) command
(b) order
(c) opening
(d) direction
Answer:
(c) opening

Question 2.
Dismay
(a) discourage
(b) dishearten
(c) depress
(d) expel
Answer:
(d) expel

Question 3.
Quench
(a) satisfy
(b) shake
(c) slake
(d) satiate
Answer:
(b) shake

What the Moon Saw Comprehension

I. Say whether the following statements are true or false.

1. The moon describes the evenings to a painter.
2. On the first evening the moon was in the Indian sky.
3. A novelist is narrating the story.
4. The betrothed of the maid held a lamp in his hand.
5. The maid shouted, “He lives!’
6. The maid did not pay attention to the snake.
7. The hen had ten chicks.
8. The hen was frightened by the girl’s father.
9. The moon looked through a hole in the hen-house.
10. The moon kissed the little girl on the mouth and eyes.

Answer:

  1. True.
  2. True.
  3. False.
  4. False
  5. True
  6. True.
  7. False
  8. True.
  9.  True
  10. False.

II. Answer the questions in one sentence.

Question 1.
Where did the painter live?
Answer:
The painter lived in a high-up room in a very narrow lane

Question 2.
Why did the painter fell low-spirited in the town?
Answer:
The painter felt low spirited in the town because he had no friend nor anyone familiar.

Question 3.
Where appearance made the painter happy?
Answer:
The appearance of the moon made the painter happy.

Question 4.
Where was the moon gliding on the first evening?
Answer:
The moon was gliding in the sky on the first evening.

Question 5.
Who came out of the thick bushes?
Answer:
A Hindu maid come out of the thick bushes.

Question 6.
What thought had brought the maid to the river?
Answer:
The thought to wish for the long life of her betrothed had brought the maid to the river.

Question 7.
What did the maid believe in?
Answer:
The maid believed that the burning of the lamp keep her betrothed alive.

Question 8.
Why did the father scold the little girl?
Answer:
The father scolded the little girl because she had frightened the hen.

Question 9.
Why did the girl enter the apartment of the hen and chicks?
Answer:
The girl entered the apartment of the hen and chicks to beg her pardon from them.

Question 10.
What did the father do to the little girl, when she told him her intention?
Answer:
The father loved her and kissed her.

MP Board Solutions

III. Answer the following questions in about 100-150 words.

Question 1.
Write the character sketch of the Hindu girl (“first evening”) highlighting
(a) her beauty
(b) her love, and
(c) her fears about the life of her betrothed.
Answer:
The narrator, through the Moon, presents a very charming picture of a Hindu girl. While wandering over the sky the Moon happens to see a Hindu girl from Hindustan. She trips forth from the thickets. Shi is extraordinarily beautiful. She is like a damsel an Eve. It means she is virgin and graceful. She appears with a flash. There is spontaneity in her expression and movements. She is airy and ethereal as a vision as the Moon describes her.

She is deeply in love with her betrothed. The intensity of love is very much distinct and obvious with her effort in protecting the flame of the burning lamp. Her fingers are badly burnt but she does not care for her. She does not take any notice of the speckled snake lying beside her. She. has nothing to worry except the long life of her betrothed.

As she is typical girl from Hindustan, she has all the fears and apprehension about the life-span. She also believes in some old Hindustani remedies and precautions against all evils. As per a belief one can wish and pray for the long life of one’s near and dear by keeping a lamp burning of afloat over flowing water. The burning of flame symbolizes the span of life. So in our land women do so to shed their fear of the early death their beloved ones. It is typical Indian character.

Question 2. Write a character sketch of the little girl (“Second evening”) highlighting.

(a) her act of frightening the hen and the chickens;
(b) her entering stealthily in the hen-house again.
(c) her explanation that she did not want to frighten the birds, and
(d) her father’s change in attitude towards her.

Answer:
The narrator presents another tale told by the Moon which the Moon tells about the second evening. The girl is an innocent playful girl who enjoys everything with full intensity and love. The moon sees in the courtyard a clucking hen with her eleven chickens. A pretty little girl is running and jumping around. The hen feels frightened. She feels insecured. So she tries to protect the chickens by spreading her wings over them. The girls father comes there and scolds the girl.

The next evening the Moon sees the girl again entering into the hen’s apartment. Creeping silently she pushes the bolt back and slip into. The hen again becomes frightened. It begins to run with fear in order to save itself and its chickens. The father again comes and very roughly scolds the girl.
In fact the girl has no intention to disturb the hen. Instead she has come there to beg apology for the frightening act. She wants to love the hen.

She is sorry. The explanation of the girl puts a deep impact on father’s mind. He also feels sorry for his scolding the girl. She now feels the deep love of the girl who is very innocent. The father kisses the girl over her forehead and hugs her. Symbolically he also expresses his sorrow’ for his scolding.

What the Moon Saw Grammar

I. Read the following sentences:

I live in one of the narrowest lane.
I sat at the window.
The moon shone far into my little room.
My face was mirrored in the waters of the Gangas.
The boughs of the bananas arched beneath the moon like a tortoise’s shell.
There were a hen and eleven chickens in the courtyard.
The underlined words are prepositions.
The prepositions either show position (where something someone is) or movement
(where it is going). Now fill the blanks with the correct prepositions.

1. Ramesh was lying …. the sofa reading a book.
2. There was a big crowd the railway crossing.
3. There is a temple ……..the top of the mountain.
4. The man standing ……….. the courtyard.
5. I read about the rocket launchers ………… a magazine.
6. We saw the train arriving the platform.
7. His coat came down well ……….his knees.
8. I am going ……….. Bhopal next week.
9. The mechanic is standing ………… the car.
10. The bird is ………. .the cage.
Answer:
1, on 2. at 3. at 4. in 5. in 6. at 7. below 8. to 9. near 10. in

What the Moon Saw Summary in Hindi

यह एक चित्रकार द्वारा कही गई परी कथा है। इसमें चाँद द्वारा लगातार दो शामों में देखे गए मनोहारी दृश्यों का वर्णन है। चित्रकार कथाकार को अपनी भावनाओं को सही-सही व्यक्त करने में कठिनाई हो रही है क्योंकि वह एक चित्रकार है न कि उपन्यासकार। फिर भी वह कोशिश करता है। वह एक गरीब लड़का है, जो एक बहुत ही संकीर्ण गली में रहता है। उसका कमरा ऊंची मंजिल पर है। उसे अपने कमरे में रोशनी का अभाव नहीं होता। उसे ऐसी जगह रहने का अनुभव है जहां उसे महसूस होता है कि जीवन बिल्कुल ही आरामदायक और आनंददायक नहीं था। अब का जीवन बिल्कुल भिन्न

एक शाम अपने कमरे में बैठे हुए वह अपनी खिड़की खोलता है और चांद को आकाश में पाता है। चाँद हमेशा ही उसके लिए प्यारा रहा है। कथाकार बो लगता है कि चांद जब भी उसके सामने आता है वह उससे कुछ अजीब-सी बातें करता है। अगर वह उन सभी को कहे तो वह एक दूसरा ही महान कथा संग्रह (Thousand and one night) रच देगा। इसीलिए वह चाँद की कही हुई कहानियों में से केवल दो को यहाँ प्रस्तुत करता अब कथावाचक चाँद है जो एक शाम भारतीय आकाश में घूमता है।

आकाश में घूमते हुए उसका हर गंगा के पानी में चमकता है। उसका प्रतिबिंब घने चक्करदार केले के झुरमुट के कारण टुकड़े में बँट रहा है। यह चाँद के नीचे से कछुए के खोल की तरह एक स्वागत द्वार तैयार कर रहा है। इसी बीच में झाड़ी से एक हिन्दू लड़की जो ‘इव’ (Eve) की तरह सुन्दर है, निकलती है। वह कोमल और मनोहारी है। उसकी चप्पलें कंटीले झाड़ीदार पौधों के कारण फट गई हैं।

MP Board 11th English A Voyage chapter 2 What the Moon Saw Solutions Hindi Summary

फिर भी वह तेजी से आती है। एक हिरण वहाँ अपनी प्यास बुझाने आता है। लड़की अपने हाथ में एक जलता हुआ दीया लिए हुई है। वह उसकी लौ को बचाने का प्रयास कर रही है इससे उसकी ऊँगलियों जल जाती हैं। वह जलते हुए दीपक को पानी के ऊपर तैरने के लिए छोड़ देती है। लौ टिमटिमता है।

फिर भी यह जल रहा है। लड़की अपनी भावनाओं के आवेग से उसे देखती है। वह अपने मंगेतर के लिए लंबी आयु की कामना करती है क्योंकि उसे विश्वास है कि जलता हुआ दीया उसके मंगेतर को लंबी आयु देगा। वह केवल अपने मंगेतर के लिए लंबे जीवन के अलावा कुछ नहीं चाहती। उसका विश्वास और उसकी वृद्धा काफी मजबूत प्रतीत होते हैं।

MP Board Solutions

दूसरी संध्या को चाँद पिछली संध्या को देखा गया एक दृश्य प्रस्तुत करता है। यह चारों ओर घरों से घिरा हुआ नीचे एक आंगन देखता है। वहां एक मुर्गी अपने ग्यारह बच्चों के साथ चहक रही है। एक प्यारी लड़की उनके पीछे दौड़ती है। उससे मुर्गी डर जाती है। लड़की का पिता उसे डांटता है। दूसरी शाम चाँद फिर से आंगन में देखता है। सबकुछ शांत है। छोटी लड़की फिर चुपचाप वहां आती है। वह दरवाजे को खोलती है और मुर्गी के दरवे में प्रवेश करती है। इससे फिर मुर्गी और उसके बच्चे डर जाते हैं। उसका पिता आता है और लड़की को बहुत निर्दयता से डांटता है। वह उसे बेरुखी से खींचता है। उसकी आँखों से आंसु निकल पड़ते हैं। जब पिता उससे पूछता है कि वह वहां क्या कर रही है थी।

तो उसने जवाब दिया कि वह मुर्गी को प्यार करना चाहती थी और अपनी कल की गलती के लिए, उससे क्षमा मांगना चाहती थी। वह मुर्गियों से अपना दुःख जताना चाहती थी। इससे पिता का दिल पिघल जाता है और वह उसके ललाट को चूमते हुए उसे सांत्वना देता है। इससे लगता है कि वह भी निर्दोष लइकी को डांटने के कारण पछता रहा है।

What the Moon Saw Comprehension.

Read the passages carefully and answer the questions that follow:

1. I am a poor lad, and live in one of the narrowest lanes; but I do not want for light, as my room is high up in the house, with an extensive prospect over the neighbouring roofs. During the first few days I went to live in the town, I felt low- spirited and solitary enough. Instead of the forest and the green hills of former days, I had here only a forest of chimney-pots to look upon. And then I had not a single friend; not one familiar face greeted me.

What the Moon Saw Questions:
(i) Who is ‘I’ referred in these lines?
(ii) Where does the narrator live?
(iii) What does the narrator feel when he goes to live in town?
(iv) Why does the narrator feel lonely?

Answers:
(i) T in these lines refers to the narrator.
(ii) The narrator lives in a very narrow lane.
(iii) The narrator feels low-spirited and solitary when he goes to live in town.
(iv) The narrator feel lonely because he has no friend nor any familiar face in the town.

2. Whenever he appears, he tells me of one thing or another that he has seen on the previous night, or on that same evening. “Just paint the scenes I describe to you” this is what he said to me “and you will have a pretty picture-book.” I have followed his injunction for many evenings. I could make up a new “Thousands and One Nights,” in my own way, out of these pictures, but the number might be too great, after all.

What the Moon Saw Questions:
(i) Who is ‘he’ in these lines?
(ii) What does ‘he’ do to the narrator every evening?
(iii) What does ‘he’ ask the narrator to do?
(iv) What is ‘Thousands and One Night’?
(v) Find words from the above passage which are similar in meaning of
(a) explain
(b) command.

Answers:
(i) ‘He’ in these lines refers to Moon.
(ii) ‘He’ tells the narrator about the scenes that he (Moon) has seen the previous night.
(iii) ‘He’ asks the narrator just to paint the scenes a\he describes to him.
(iv) It is a famous fain tale classic.
(v) (a) describe
(b) injunction.

3. She knew that if the lamp continued to burn so long as she could keep it in sight, her betrothed was still alive, but if the lamp was suddenly extinguished he was dead. And the lamp burned bravely on, and she fell on her knees, and prayed. Near her in the grass lay a speckled snake, but she heeded it not she thought only of Bramah and of her betrothed. ‘He lives!’ she shouted joyfully, he lives!’ And from the mountains the echo came back upon her, ‘he lives!”

What the Moon Saw Questions:
(i) Who is ‘she’ in these lines?
(ii) What is ‘she’ trying to do?
(iii) Why does ‘she’ do so?
(iv) What is lying near in the grass?
(v) Find words from the above passage for the following:
(a) put out
(b) the person to whom one is engaged to be marriage.

Answers:
(i) ‘She’ is a Hindu maid from Hindustan.
(ii) ‘She’ is trying to keep the lamp burning.
(iii) ‘She’ does so she believes that burning of the lamp symbolizes the
life of her betrothed. If it is extinguished, the life of her betrothed would also be finished.
(iv) A speckled snake is lying near her in the grass.
(v) (a) extinguished
(b) betrothed.

4. I was angry with the willful child, and felt glad, when her father came out and scolded her more violently than yesterday, holding her roughly by the arm; she held down her head, and her blue eyes were full of large tears. ‘What are you about here?’ he asked. She wept and said.’ I wanted to kiss the hen and beg her pardon for frightening her yesterday; but I was afraid to tell you.’

What the Moon Saw Questions
(i) Who is ‘I’ referred to in these lines?
(ii) Why does ‘I’ become angry with the girl?
(iii) What does the girl’s father do to her?
(iv) How does the girl respond?
(v) Pick out words from the above passage which are opposite in meaning of
(a) gently
(b) delicately.
Answers:
(i) ‘I’ refers to the Moon.
(ii) ‘I’ becomes angry with the girl because she has come to the hen’s apartment in spite of her father’s scolding.
(iii) The girl’s father again scolds her more violently than the previous 1 day.
(iv) The girl begins weeping and replies that she had come there to kiss the hen and beg her pardon for frightened her the previous day.
(v) (a) violently
(b) roughly brackets.
(i) Tanmay his thoughts on ………. his school nicely, (described)
(ii) The boy opened the …………. and looked outside, (window)
(iii) There was an ………. stretch of land behind his house, (covering a large area)

For MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.