MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 15 Sister Nivedita Solutions

In this article, We have share MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 15 Sister Nivedita Solutions with pdf. These solutions are solved by subjects experts.

Sister Nivedita Comprehension

Read the following passages and answer the questions that follow:

1. Since childhood. Christian religious doctrines were instilled into her But the search for Truth led her in 1895-96 to Swami Vivekananda’s teaching of the Vedanta. Swamiji was at this time preaching in London, and in response to this message of the East she offered her lifelong services in search of Truth and left for India. She came to Calcutta on 28 January. Margaret was initiated into Brahmacharya and was given the name of Nivedita by Swami Vivekanand on 25 March. 1898. From that time onwards Sister Nivedita started her career, encompassing the fields of teaching, social work and spirituality. She was a strong supporter of women’s girls’ education.

Questions:
(i) Which doctrines were instilled into Sister Nivedita since childhood?
(ii) What led her to Swami Vivekanand’s teachings of the Vedanta
(iii) What did she do for it?
(iv) What happened with her after she came to Calcutta?
(v) What field did she opt for her career?
Answers:
(i) Christian religious doctrines were instilled into Sister Nivedita since childhood.
(ii) The search for truth led her to Swami Vivekanand’s teachings of the Vedanta.
(iii) She offered her life-long services for it and left for India
(iv) She was initiated into Brahmacharya and was given the name of Nivedita.
(v) She opted the fields of teaching, social work and spirituality for her career.

2. Her greatest desire was to see the whole nation educated in national lines. She encouraged the study of science, and helped Jagadish Chandra Bose in bringing to light his theories and discoveries. Similarly, she believed that a re-birth of Indian Art was essential for the regeneration of India She disapproved of the fiction of the Hellenic influence in Indian Art, inspired Abanindranath Tagore and others to revive its ideals and define the scope and function of Indian School of Art.

Questions:
(i) What was her greatest desire?
(ii) What did she do for science?
(iii) What was her view about Indian art?
(iv) What did she not approve in Indian Art?
(v) Why did she inspire Abanindra Nath Tagore?
Answers:
(i) Her greatest desire was to see the whole nation educated in national lines.
(ii) She encouraged the study of science and helped Jagadish Chandra Bose in bringing his theories and discoveries to light.
(iii) She thought that a rebirth of Indian Art was essential for the regeneration of India.
(iv) She disapproved of the fiction of the Hellenic influence in Indian Art.
(v) She inspired Abanindra Nath Tagore to revive the ideals of Indian

MP Board Solutions

3. She had tremendous faith in women of India. She found them shy and retiring, but gentle, proud and dignified. She wanted them to have better education. But she also asked the women not to give up their own ideals and practices. She strongly believed that once the women of India awoke the country would be great again. She called India the land of great women and praised the ideals for which Sita and Savitri, Uma and Gandhari stood. She was full of admiration for the faithfulness and utter selflessness and loving thoughtfulness of Indian wife. She passed away on 13th October, 1911 after an attack of dysentery at Darjeeling.

Questions:
(i) In whom had she tremendous faith?
(ii) What did she find about Indian women?
(ii) What did she want for them?
(iv) What she did not want from Indian women to give up?
(v) What ideals did she praise?
Answers:
(i) She had tremendous faith in Indian women.
(ii) She found them shy and retiring but gentle, proud and dignified.
(iii) She wanted better education for other.
(iv) She didn’t want from Indian women to give up their ideals and practices.
(v) She praised the ideals for which Sita and Savitri, Uma and Gandhari stood.

Comprehension

(A) Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What incident proved to be a turning point in the life of Sister Nivedita?
Answer:
The search for truth proved to be a turning point in the life of Sister Nivedita.

Question 2.
What type of politics was she interested in?
Answer:
She was interested in aggressive politics.

MP Board Solutions

Question 3.
What was her purpose in taking up a lecture for our of India?
Answer:
She went on a lecture-tour of India to rouse, the national consciousness of the people.

Question 4.
Whom did she inspire to revive the ideals of Indian Art?
Answer:
She inspired Abanindra Nath Tagore to revive the ideals of Indian Art.

Question 5.
Which one is supposed to be her best-known book?
Answer:
‘The Master As I Saw Him’ is supposed to be her best-known book.

Question 6.
Whom did she blame for the ruined economy of India?
Answer:
She blamed British imperialism for the ruined economy of India.

(B) Answer the following questions in 30 – 40 words each:

Question 1.
Write a short note on the early education of Sister Nivedita?
Answer:
Sister Nivedita got her education at Halifare College, run by a Chapter of the Congregationalist Church. She took up teaching work in 1884 at Keswick, in 1886 at Wrexham and in 1889 at Chester. She was greatly influenced by the ‘New Education’ Method of Pestalozzi and Froebel.

Question 2.
What factors made Sister Nivedita a center of a great educational movement?
Answer:
Nivedita’s great intellectual gifts made her well known in the,high society of London. Even Huxley had been much impressed by her intellectual. Gradually she became the centre of a great educational movement.

Question 3.
How did Swami Vivekanand’s preaching’s bring about a change in the career of Sister Nivedita?
Answer:
Sister Nivedita was greatly impressed with Vivekanand’s preaching’s which he gave in London. She immediately took a decision and offered her lifelong services in search of Truth and left for India. She came to Calcutta on 28 January where she was initiated into Brahmacharya and was given the name of Nivedita by Swami Vivekanand on 25 March, 1898.

MP Board Solutions

Question 4.
The author says, “She was a strong supporter of women’s education.” What were her views about Indian women?
Answer:
Sister Nivedita was a strong supporter of women’s education. She advocated for schools in the same way as they were for the boys. She has tremendous faith in them. She wanted them to have better education. But she also asked them not to give up their own ideals and practices. She strongly believed that once the women of India awoke, the country would be great again.

Question 5.
When was she named Sister Nivedita and by whom?
Answer:
Sister Nivedita was very much impressed with Swami Vivekanand’s views. She offered her lifelong services in .search of truth and left for India. She came to Calcutta on 28 January where she was initiated into Brahmacharya and was given the name of Nivedita by Swami Vivekanand on 25 March, 1898.

Question 6.
What did Sister Nivedita do for the uplift of Indian woman?
Answer:
Sister Nivedita did a lot for the uplift Indian woman. She had tremendous faith in them. She wanted better education for them. She started Kinder garden School for Hindu girls in November 1898. She inspired them in many ways. She asked them not to give up their own ideals and practices.

Question 7.
Give Sister Nivedita’s views on Swadeshi Movement?
Answer:
Sister Nivedita took active interest in India’s struggle for Independence. She supported Swadeshi Movement both in principle and practice. For her Swadeshi Movement was an opportunity for the Indian to make themselves respected by the whole world.

Question 8.
What aspect of Indian womanhood had great appeal to Sister Nivedita?
Answer:

(C) Answer the following questions in about 150 words each:

Question 1.
Give a short life-sketch of Sister Nivedita?
Answer:
Sister Nivedita was bom at Dunganon, Country Tyrone, Ireland, on 28 Oct., 1867. Originally she was called Margaret Elizabeth Noble. She was the eldest daughter of Samuel Richmond and Mary Isabel. Her parents were of Scottish descent and had settled in Ireland later. Margaret got her education at Halifax College, run by a Chapter of the Congregationalist Church.

She took up teaching work in 1884 at Keswick, later at Wrezeham in 1886, and at Chester in 1889. She was greatly influenced by the ‘New Education” Method of Pestolozzi and Froebel. She started a school of her own in 1892 in the name of Ruskin School in Wimbledon. She earned a high repute for the intellectual pursuits in the high society of London. Gradually she became the centre of a great educational movement which resulted in the establishment of the famous Sesame Club.

Right from her childhood she grew up under the influence of Christian doctrines. But the search for Truth led her in 1895 – 96 to swami Vivekanand’s teachings of Vedanta. In response to his message she offered her lifelong services in search of Truth and shifted to India. She initiated a number of revolutionary work. She participated in freedom movement; participated many relief work, wrote many books and contributed to a number of magazines and newspaper. She died on 13 Oct. 1911 after an attack of dysentery at Darjeeling. She was a great multifaceted personality.

Question 2.
“Different aspects of India’s life and society attracted and impressed Sister Nivedita to work.” Discuss.
Answer:
Sister Nivedita alias Margaret Elizabeth Noble was an Irish lady with great soul. Right from the beginning of her career she opted social services and took up teaching as her mission. Later she started her own School. Though she grew up under the influence of Christian doctrines she couldn’t avoid the impact of swami Vivekanand’s teaching of Vedanta and the search for Truth led her 1895-96 to offer her lifelong services to India. She was initiated into Bramacharya.

She started her career here encompassing the fields of teaching, social work and spirituality. She was much concerned with the education of female in India. She started Kindergarten School for female education. She participated in various relief works. She took active part in Indian struggle for freedom. She went of lecture-tours throughout India during September 1902 to 1904 to arouse national consciousness of the people. Herself was a supporter of aggressive politics.

She had cordial relations with the moderate also. She supported Swadeshi Movement whole heartedly. She helped other nationalist groups also. She encouraged the study of science and promoted Indian Art. She didn’t even hesitate to condemn Lord Curzon for calling Indians untruthful. She had all love and respect for India and its age-old ideals.

MP Board 11th English Solutions

Question 3.
Discuss Sister Nivedita’s views on contemporary Indian politics and her interest in it?
Answer:
Sister Nivedita had very’ high opinion about India. She was greatly influenced by the preaching of Swami Vivekanand She offered her lifelong services to India. She undertook a number of social services ,and worked for Indian mass wholeheartedly. She took pains to spread awareness of Indian people.

Female education became her prime concern as she thought it could make country great. After the death of Swami Vivekanand she resigned from the purely spiritual Ramakrishna Order in July 1902 and began taking active interest in the Indian struggle for freedom.

She undertook lecture-tours throughout India to arouse national consciousness of the people. Here was an aggressive type of politics. She didn’t believe in petitioner type of the politics of the moderates. Still she maintained cordial relations with the leaders of Schools of political thought. She attended Banares Congress in 1905. She supported Swadeshi Movement of the Indian people both in principle and practice. She was of the view that-in Swadeshi Movement the Indian people had found an opportunity to make themselves respected by the white world. She also helped other Nationalist groups like Down Society and Anushilan Samity. She was an active leader in Indian politics.

Question 4.
What is information do you gather from the lesson about Sister Nivedita’s approach to-
(i) National education, and
(ii) Indian Art.
Answer:
(i) Sister Nivedita was very much influenced with the preachings of Swami Vivekanand. Right from the beginning of her life she opted for teaching work. She started her own school. She became a prominent centre of great educational movement in London. Later the search for truth led to Vivekanand s teachings of the Vedanta. Later she came to India w here she opted for teaching, social work and spirituality’. She was a strong supporter of female education. For her school for girls was as much essential as it was for the boys. She declared that India needed the arduous transition. She started a Kindergarten for Hindu girls.

(ii) She was highly impressed with the Indian Art. She disapproved of the fiction of the Hellenic influence in the Indian Art. She inspired persons like Abanindra Nath Tagore to receive its ideas and defined the scope and functions of Indian School of Art.

D. Choose the correct alternative:

Question 1.
Sister Nivedita was born in
Answer:
(a) England
(b) New’ Zealand
(c) London
(d) Ireland.
(d) Ireland.

Question 2.
According to Sister Nivedita schooling and education should be planned for
(a) women only
(b) the present and next generation
(c) the present generation only
(d) men and women separately
Answer:
(b) the present and next generation

Question 3.
Aggressive type of politics means
(a) moderate politics
(b) petitioner’s politics
(c) non-violent way of politics
(d) politics of forceful revolution.
Answer:
(d) politics of forceful revolution.

Question 4.
Nivedita wanted to see India educated on
(a) ancient lines
(b) national lines
(c) moderate lines
(d) western lines
Answer:
(b) national lines

Question 5.
Women in India, according to her, were
(a) coward and docile
(b) illiterate and backward
(c) gentle and dignified
(d) awakened and conscious of their rights.
Answer:
(c) gentle and dignified

MP Board Solutions

(E) Explain what the writer means by following expressions:

(a) In one of her speeches, She said, “We have to carry our country through the arduous transition”
(b) “The world respects that which shows that it to be feared, and the one thing that is feared by all is strong, intelligent, and united action.”
Answer:
(a) Through this line the writer means to say that India needed a struggling transition because it had been under the influence of its age old practices which did not allow female education and their exposition. It was the great drawback of Indian society.

(b) Through these lines the writer says that the world always respects the mighty but not the weak. If we are united we become powerful and the world will automatically come to honourus.

Grammer

(see text book page 121 – 122)
Given’below are sentences with the use of ‘used to’ ‘had to’ ‘has to’, ‘will have to’, ‘shall have to’ and ‘daren’t’. Underline the modals used and find the modality expressed by each.

1. India used to be under British domination up to 15th August, 1947.
2. My sister had to give up her job after her marriage.
3. She used to go to her office on foot.
4. I have to submit the homework tomorrow.
5. A coward daren’t face his own conscience.
6. I advised her, “You had better get it typed ”
7 You don’t have to do it again and again
8 Indian workmen have to work in very poor conditions at work places.
9 I will have.to give up my claim I have lost my case
10. I hardly dared take bath in the morning during the months w inter.
Answer
Modals – Modality expressed

  1. Used to – 1. Habitual action of the past
  2. Had to – 2. Some act done under compulsion or under the force of a circumstance
  3. Used to – 3. Discontinued habitual action of the past.
  4. Have to – 4. Some act done under compulsion or under the force of a circumstance.
  5. daren’t to – 5. Lack of courage in doing something
  6. had – 6. better choice
  7. Have to – 7. Without compulsion
  8. Have to – 8. Some act done under compulsion or under the force of a circumstance
  9. Have to – 9. Done under compulsion or under the force of a circumstance
  10. Hardly dared – 10. Semi-negative

Speaking Activity

You are Suresh, Hold a dialogue with your friend Shakeel on the topic ‘Reading and Playing’. You ma begin as:
Suresh — Hello What is more important reading or play lug?
Shakeel — I think .
Now develop the dialogue, focusing in the following:
1. Place of games in life.
2. Sports as a hobby or profession career.
3 Being career-minded.
4. Studies as the main focus and priority
5. Need to fix goals.
6. Conclusion arrived at.
Answer:

  • Shakeel-I think games have a prominent role in our life.
  • Suresh — How can you say so Reading is more important than playing.
  • Shakeel — But can you read with unhealthy mind and body
  • Suresh — No. But only playing cant make ones life perfect. Infact what future do you see in sports
  • Shakeel — I think life take it as a profession an reach the top
  • Suresh — But can you do it without education
  • Shakeel — No. I don’t mean so Our main focus and priorit’ should he on studies
  • Suresh — First there is a need to fix one’s goal
  • Shakeel — It is true that there ma occur many diversions We should tackle them wisely.

Writing Activity

There have been many Europeans in search of truth, made India their second home and dedicated their lives for the suffering humanity Mother Teresa was one such soul. Write a note on her contribution to the destitute. Make use of the following guidelines:-

1. Born of Albanian parents, in Yugoslavia in 1910.
2. Parent’s rich. Nun in 1928, to Ireland, joined the religious order of Sister’s of Loreto. A year later, to India.
3. Joined Loreto convent in Darjeeling in 1929 sent to Calcutta, taught at St. Mary’s High School, had chances to see slum, pavement, misery. Decided to serve the beggars, lepers, orphans, slum- dwellers. Founded-Missionaries of Charity.
4. Indian citizenship in 1948, Her dress a plain White saree with blue border. A simple cross on left shoulder.
5. Padma Shree Award 1962. Jawaharlal Nehru Avard for International understanding 1972, Noble Prize for Peace 1979. Breathed her last on Sept. 1997
Answer
Mother Teresa’s real name was Agnes Gonreha Bojaxhiu. She was born in Skopje, then in Albania, Yugoslavia, on 27th August, 1910. When she was only twelve years old, she decided to become a nun to spend her life for God’s work. And at 18, she went to Ireland and entered the congregation of sisters of Loretto at the institute of Blessed Virginc Marg. There Agnes took on the name ‘Teresa’. There in that distant land she would get the call to go to India. And it was in ‘Kolkata’ that she arrived in 192°, to become a teacher in a Lorreto school. She devoted 17 years of her life to it.

In 1946 she left the school to serve the ‘poorest of the poor’ of Kolkata. She discarded the black and white dress of the Lorreto nuns and wore a coarse, blue-bordered sari. Sister Teresa became an Indian Citizen in the year 1948 and came to be known as Mother Teresa. She had bounless faith and courage in her heart. She set up her organisation, the Missionaries of Charity.

It began formally in October, 1950.In the early days, she had lack of money and help. But Mother Teresa did not wait for them. She entered a slum, gathered a few children around her, picked up a stick ands drew the letters of the Bengalj alphabet on the ground. Soon someone donated a chair, another a blackboard and teachers Volunteered their services and the school became a reality.

MP Board Solutions

Later Mother Teresa resolved to build a home where the abandoned could live and die with dignity. The search led her to Kalighat where the Kolkata Corporation gave her some empty halls. Thus became her first home for the dying and she called it ‘Nirmal Hridav’, ‘the place of the Pure Heart’.Mother Teresa also set up Normal Shishu Bhavan for the poor, orphaned and abandoned children. She worked for the lepers too.

Mother setup a shop under a tree in a tempers” colony, and gave out medicines, dressing and dispensed simple treatments. Later she built Prem Nivas, the ‘floor of love” for them. The whole world in general and India in particular is grateful to her. In 1962 the Government of India awarded her ‘Padma Shree”. In the s ear 1971 Pope VI. honoured her the first Pope John XXiii Peace Prize In 1979 she received Nobel Peace Prize. Thus she has received over so mam national and international awards. She spent all cash awards on the poor and the suffering.

Mother travelled throughout the world to set up Islands of hope for the neglected and the poor. She left fourth heavenly abode on Sept, 5, 1997 in Kolkata. The whole world shocked to hear the news of her death Her funeral took place with full state honour. Hundreds of important Indian and world personalities came to pay homage to her.

Hope you like 11th English A Voyage Chapter 15 Sister Nivedita Solutions, follow on ( Google News) for more MP Board Solutions.

Leave a Comment