MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 13 Peace Solutions

In this article, We have share MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 13 Peace Solutions with pdf. These solutions are solved by subjects experts.

Peace Word Meaning

Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow:

1. Behold, it comes in might.
The power that is not power,
The light that is in darkness,
The shade in dazzling light,
It is joy that never spoke,
And grief unfelt, profound.

Questions:
(i) What is ‘it’ in the above lines?
(ii) How does ‘it’ come?
(iii) What sort of power is it?
(iv) Where does this light appear?
(v) What sort of joy is it?
Answers:
(i) ‘It’ stands for the ultimate need of life.
(ii) ‘It’ comes in might.
(iii) It is the power that is really not a power.
(iv) This light appears in darkness.
(v) It is the joy that is never spoken.

2. It is sweet rest in music;
And pause in sacred art;
The silence between speaking;
Between two fits of passion- It is the calm of heart.

Questions:
(i) What type of rest is ‘it’?
(ii) What does the second line in the above stanza signify?
(iii) Explain the meaning of the third line?
(iv) Give the opposite word from the stanza for‘start’?

Answers:
(i) ‘It’ is the sweet rest.
(ii) The second line signifies that it is the pause in the sacred art that heightens its beauty.
(iii) It means that the silence in the midst of speaking is rejuvenation of strength.
(iv) ‘Pause’.

MP Board Solutions

3. To it the tear-drop goes,
To spread the smiling form
It is the smiling form
It is the Goal of Life,
And Peace-its only home!

Questions:
(i) What happens to tear-drop?
(ii) What does ‘it’ do to tear-drop?
(iii) What is its form?
(iv) What do you mean by ‘goal of life’?
Answers:
(i) ‘It’ absorbs the tear-drops.
(ii) ‘It’ spreads the tear-drops in the smiling form.
(iii) Its form is smiling.
(iv) It means the ultimate aim of one’s life.

Peace Textual Exercise

Word Power

(A) Give antonyms of the following words:
bight, mortal, joy, day, knowledge, peace, might, temporary.
Answer:

  • Light – dark
  • Mortal – immortal
  • Joy – sorrow
  • Day – night
  • Knowledge – ignorance
  • Peace – war
  • Might – weakness
  • Temporary – permanent

(B) Make verbs of the following using suitable prefixes/suffixes. Dark, power, joy beauty, sweet, light, mortal
Answer:

  • Dark – darken
  • Power – empower
  • Joy – enjoy
  • Beauty – beautify
  • Sweet – sweeten
  • Light – lighten
  • Mortal – mortalize.

Comprehension

(A)
Question 1.
‘Behold’, it comes in might ………. In this line, what is implied by ‘it’?
Answer:
‘It’ implies the ‘eternal peace’

Question 2.
What does the poet mean by ‘external death unmourned’?
Answer:
By this expression the poet means the death which hasn’t been mourned for it being for salvation and eternity.

Question 3.
Explain the following lines:
It is sweet rest in music
And pause in sacred art;
Answer:
Here the poet signifies peace in the sense that it is a rest for rejuvenation during music and pause during a sacred art. Such rest gives a new gain of energy.

MP Board Solutions

(B) Answer the following questions in three or four sentences:

Question 1.
What is the ‘Goal of life’?
Answer:
The ‘Goal of life’ is salvation

Question 2.
Where does the spirit return to?
Answer:
The spirit returns to eternity.

Question 3.
What sort of joy and sorrow does the poet refer to?
Answer:
The poet refers to the joy never spoken and sorrow never felt.

Question 4.
What is it that joins might and the next day?
Ans
Teace joins might and the next day.

Question 5.
What element is present in silence admist two fits of passion?
Answer:
Eternal peace is present in silence admist two fits of passion.

Question 6.
Give the central idea of poem?
Answer:
The central idea of poem is to attain real eternal salvation and peace of mind. Spirit is immortal.

(C) Answer the following question in about 150 words.

Question 1.
Why does the poet say that it is ‘death between two lives’?
Answer:
The poet is highly philosophical in this poem. Here he signifies the. ultimate peace of life. As the all prevading force, it maintains the harmony – needed to energeis the human spirit. It is a state of our existence that inspires us to rise above worldly limitations and appreciates real power, joy, beauty and knowledge. The poet believes in the rebirth of the life after death i.e. the life or eternity of spirit. He says that peace is there i.e. death which can be said to be just an internal or pause which one takes to rejuvenate one’s strength and vigour. It is the element which one to begin a new life with more enthusiasm. It is a divine bliss.

MP Board Class 11th english Solutions

Poetic Devices

(A) (See Text book page – 101)
Answer:
Read and observe yourself

(B) (See Text book page – 101)
Answer:
Read and observe yourself.

(C) (See Text book page – 101)
Answer:
Read and observe yourself.

(D) Read the lines and write them in your note book and notice the repeated sounds:
Alliteration is a figure of speech in which the same sound is repeated at the beginning of each word. Alliteration has been employed in the 11th, 15th 21st and 27th lines.
Answer:
Line 11 – It is Not might Nor marrow.
Line 15 – The Silence between Speaking Line 21
And knowledge Never Known Line 27
To Spread the Smiling form

(E) In the first stanza ‘might’ in the line (1) rhymes with might in line (4). Mention .the other rhymed lines in the subsequent stanza.
Answer:

  • Sorrow – morrow
  • Art – heart
  • Alone – known.

Speaking Activity

(See Text book page – 102)
Answer:
Read and observe yourself.

Writing Skills

(A) Expand the idea contained in the following lines:

Question 1.
Between two fits of passion, it is the calm of the heart.
Answer:
This lines signifies the eternal peace. The poet says that it is an unknown and unexplained feeling or something unseen which is between two fits of passion. It is the real calm of the heart. It is the real joy.

Question 2.
It is a song that lives un-sung. knowledge never known.
Answer:
This lines says that the eternal peace is a song which has never been sung and knowledge which has never bean known. It means it is an unexplained feeling or image which no one has ever seen.

(B) Read the following poem by Sarojini Naidu on the same theme and answer the questions that follow:
(See Text book pages 102 – 103)

Questions:
(i) Find out the antonyms of the given words from the text: Hide, sorrow, find, ignorance, ask, death, pollute, high
(ii) What does the soul request the Master to reveal?
(iii) What is the substance that the soul requests the Lord to give it?
(iv) Which gift does the soul beg not to be withheld from it?
(v) How would love burn the soul?
(vi) What shall the soul’s chastened spirit yearn for?
(vii) ‘Life is a prism of my light, and the shadow of My face.’
What does God wish to convey to the soul?
(viii) Give the central idea of the poem.
Answers:
(i)

  • Hide – reveal
  • Sorrow – joy
  • Find – drain
  • Ignorance – knowledge
  • Ask – answer
  • Death – life
  • Pollute – cleanse
  • High – low

(ii) It requests to reveal the in most laws of life and death.
(iii) Each joy and pain which the God’s eternal hand can meet.
(iv) The intricate care of love and life,
(v) It would drink,deep joy and fame and thus love shall bum the soul.
(vi) To seek from its blind player release.
(vii) God conveys that life is a prison of God’s light which focuses all the colours of life. One can see the direct reflection of God through it.
(viii) The central idea of the poem is to highlight the all – powerful God which has created this world. Soul’s purification and attainment of God’s bliss is the real end

Hope you like 11th English A Voyage Chapter 13 Peace Solutions, follow on ( Google News) for more MP Board Solutions.

Leave a Comment