MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 12 The Frog and the Nightingale Solutions

In this article, We have share MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 12 The Frog and the Nightingale Solutions with pdf.

The Frog and the Nightingale Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

1. Other creatures loathed his voice,
But, alas, they had no choice,
And the crass cacophony
Blared out from the sumac tree
At whose foot the frog each night
Minstrelled on till morning light

Questions:
(i) ‘Why had the other creatures no choice?
(ii) When and how long did the frog sing?
(iii) How did the other creatures respond to his song?
(iv) Find a word from the above stanza for the following:
Answers:
(i) There were no choice for other creatures because all the efforts
of other creatures to stop the frog from singing had failed.
(ii) The frog sang all night at the foot of the sumac tree.
(iii) The other creatures hated his voice.
(iv) ‘loathed’.

2. Neither stones nor prayers nor sticks
Insults or complaints or bricks
Stilled the frog’s determination
To display his heart’s elation.

Questions:
(i) How did the other creatures lay to quieten the frog?
(ii) Did they succeed in their efforts?
(iii) What was the frog determined to do?
(iv) What features of frog’s personality is revealed in these lines?
Answers:
(i) The other creatures used request, insults, complaints, stones, sticks and bricks to quiet em the frog.
(ii) No, they did not succeed in their efforts.
(iii) The frog was wholly determined to sing all night.
(iv) He was obstinate.

3. Oh!’ the nightingale confessed,
Greatly flattered and impressed
That a critic of such note
Had discussed her art and throat:
‘I don’t think the song’s divine.
But-oh, well-at least it’s mine.

Questions:
(i) Who is ‘the critic’ in these lines?
(ii) What had he said about the nightingale’s song?
(iii) How did the nightingale respond to his criticism?
(iv) What feature of the nightingale’s personality is revealed in these lines?
Answers: ‘
(i) ‘The critic’ is the frog.
(ii) He had said that the nightingale’s song was not so bad but it was unduly long. He had further said that the nightingale’s rendering was fine, but her song lacked force.
(iii) The nightingale was greatly flattered and impressed by his criticism.
(iv) She is submissive and perhaps brainless also.

4. you must take your public happier,
Give them something sharper, snappier,
We must aim for better billings.
You still owe sixty shillings.

Questions:
(i) Who does ‘you’ refer to?
(ii) What was the ‘you’ trying to achieve?
(iii) How was the speaker benefited in two ways?
(iv) Give words from the above stanza which are opposite in meaning to
(a) private’ (b) ‘worse’.
Answers:
(i) ‘You’ refers to the nightingale.
(ii) ‘You’ was trying to achieve more perfection in the art of singing.
(iii) The speaker was benefited in two ways:
(a) He was charging admission fee from the audience and earned a lot of money.
(b) He became a unrivalled singer of the bog after the nightingale died.
(iv) (a) public (b) better

5. And the ticket office gross
Crashed, and she grew more morose
For her ears were now addicted
To applause quite unrestricted,
And to sing into the night
All alone gave no delight

Questions:
(i) Why had the ticket office collection fallen?
(ii) How did it affect the nightingale?
(iii) Who else was affected by it? And why?
(iv) Why was the nightingale no longer delighted to sing?
Answers:
(i) The ticket office collection had fallen because fewer audience
would come now to hear her song.
(ii) The nightingale grew miserable.
(iii) The frog was affected by it because the ticket office collection would go into his pocket.
(iv) The nightingale now used to sing to a large audience. So, she was no longer delighted to sing alone.

6. Well, poor bird-she should have known That your song must be your own.
That’s why I sing with panache:
‘Koo-oh-ah!ko-ash!ko-as
Questions:
(i) Why is the bird referred to as ‘poor’?
(ii) Who does ‘I’ stand for in these lines?
(iii) What lesson/moral is conveyed here?
(iv) Give a word from the above stanza for ‘a confident stylish manner.
Answers:
(i) The bird is referred to as ‘poor’ because it came into the bogus talks of the frog and went on singing without caring for her body and voice.
(ii) T stands for the frog in the above lines.
(iii) We should keep away from selfish flatterers, crafty and Willy persons who think of their own benefit.
(iv) ‘panache’

MP Board Solutions

The Frog and the Nightingale Textual Exercise

I. Separate the following names into the three columns:
loon, teal, tiddler. nightingale, heron. tuna. swan, goose. swallow trout, hem. minnow; graving. coot

BirdFishDuck
nightingale
coot
hern
grayling
swallow
tiddler
tuna
trout
minnow
loon
teal
swan
goose
heron

Find at least one quality for each of them and write in a sentence of your own
Answer:

  • Loon: It eats fish and cries like a laugh.
  • Teal: It is a small wild bird with bluish green colour.
  • Tiddler: It is a very small fish,
  • Nightingale: It is a small singing bird.
  • Heron: It is a large bird with a long neck and long legs living near water.
  • Tuna: It is a large sea-fish that is used for food,
  • Swan: It is a large bird with a long thin neck living on or near water.
  • Goose: It is a bird like a large duck with a long neck.
  • Swallow: It is a small migratory bird with a forked tail.
  • Trout: It is fresh water fish valued as food.
  • Hern:
  • Minnow: It is a small fish of carp family.
  • Grayling:
  • Coot: It is a black bird with a white forehead and a beak that lives on or near water.

II. What are the specific musical qualities related with these words.
Explain by using them in sentences of your own: trills, panache, mozart, serenade, baritone, blare, cacophony, carol, melody, minstrel, croak
Answer:

  • Trills: The trills in his voice always makes his expression contusing.
  • Panache: I like his panache tone.
  • Mozart: The bird took the frog to be the Mozart.
  • Serenade: The singers serenaded on the programme.
  • Baritone: The frog’s baritone had put the whole bog disgusting.
  • Blare: The blaring tone of the musician made me bored.
  • Cacophony: Today people are always harassed by cacophony on all occasions.
  • Carol: I was really moved to listen to the carol.
  • Melody: The nightingale is a bird of melody.
  • Minstrel: The nightingale’s minstrel put an unforgettable impact.
  • Croak: The frog croaked and croaked without caring the objections the others creatures.

Comprehension

A. Read the following lines and write their explanation:

(a) And the crass cacophony Blared out from the sumac tree At whose foot the frog each night Minstrelled on till morning light.
Answer:
The poet is speaking the truth that the croaking of a frog is always unpleasant and coarse. The other creatures hated the croaking of the frog. The sole motive till now is that the frog is enjoying his own rancous croaking.

(b) Neither stones nor prayers nor sticks. Insult or complaints or bricks Stilled the frog’s
determination .To display his heart’s elation.
Answer:
The other creatures got fed up with the frog’s as song. They used request, insult, complaint, stones, sticks and bricks to quieter the frog. But nothing could stop the frog from singing. The frog was wholly determined to sing all night.

MP Board Solutions

(c) And the sumac tree was bowed
With a breathless, titled crowd:
Owl of Sandwich, Duck of Kent,
Mallard and Milady Trent,
Martin Cardinal Mephisto,
And the Coot of Monte Cristo.
Ladies with tiaras glittering
In the interval sat twittering
And the frog observed them glitter
With a joy both sweet and bitter.
Answer:
When the nightingale’s show began all the creatures from far off lands came to enjoy it. All classes of creatures, common and dignified like Owl of Sandwich, Duck of Kent, Mallard and Milady Trent, Martin Cardinal Mephisto came there. Coot of Monte Crist and ladies with all glittering tiaras were also not behind. The frog was overjoyed to see such a dignified large audience. He was happy to see the prospect of high earning and jealous of the nightingale’s song.

Poetic Device

Read yourself and observe the given pattern in the poem.

Speaking Activity

Read the following poem about a spider and see how beautifully the poet describes the craftiness of the spider (see the poem in the text book page – 97)
Answer:
In these lines the spider has been portrayed as a clever creature. It has all the malicious attitude. It tries to tempt the fly in all possible ways. It is a sweet-tongued devil who knows and applies all the alluring technique oh the fly.

Writing Activity

Question 1.
What fantasy aspects are there in the poem ‘The Frog and the Nightingale’?
Answer:
The poem ‘The frog and the nightingale’ is full of fantasy. The story itself is a fantasy. There is a fancy world of Bingle Bog where animals and insects are shown to be behaving like human beings. Everything is set in such a manner that they appear to be real. Singing of the frog, protest of the other creatures, concert of the nightingale etc. all are fantasies. It is a fact the poet has presented as a real life situation and modem trend of human world through this poem. It is a satire which enlivens and ridicules the fact that in today’s world good and talented people lose all race while the undeserving and malicious people rule over us.

Question 2.
Do animals really talk to one another? How do you know? Find an example and write a paragraph about it?
Answer:
Animals talk but not in a common language as we use. They have their own language. We have incidents of such talkings in fairy tales or in our old religious books in which animals were given super powers. The most prominent of them can be seen in the story of Ramayan in which monkeys, beards, birds and a lot of many such creatures talk and behave like human beings. They helped Purushottam Ram conquering Ravaha.

Read the following poem on frogs and answer the questions that follow:
See the poem in the text book pages 97-98

Questions
1. What is that human beings cannot beat? And why?
2. What do you understand by chorus and why is it repeated in this poem? What is the purpose of a chorus?
3. Is the poet making fun of the frogs? Compare this with the poem by Vikram Seth.
4. Write about the frog who sat in a swampy spot.
5. Why does the poet say that ‘the world is ruled by its chorus frogs’? Give two examples from the poem to prove yours point.
6. Can we call the poem a parody? Give examples for your argument.
Answer:
1. Human beings cannot beat the frog’s chorus because it has double bass and heightened pitch of its sound.
2. Chorus is a song in a group. It is repeated in this poem to show the prominence of the frog’s singing. Its purpose is to put special effect on the audience.
3. The poet here makes fun of the frog no doubt, but he also puts forth the lacking of the human world. There is something in our world that makes us slack and we fail to determine. Hence, the stupid rule over us. The whole system is being corrupted. The same thing has been presented through Vikram Seth’s poem in which he highlights how innocents are trapped by the idiots and malicious people. It is all because we are not conscious.
4. The frog sitting in a swampy spot is green one. It seems to be the wisest one. He command’s everything and resolves to set the rotten world right.
5. The poet says it to show that bad trend prevails -in our society. Good things have been silenced. The example in the poem are:

  • Tenor singers were out of place.
  • The world is rotten, of cursed plight.

6. The poem can be called a parody for there are many similarities in the both the poem,
e.g.

  • There are frogs in both the poems.
  • Frogs sing in moonlight.
  • Both the frogs are determined to beat the whole race.
  • They are unaffected to any outer protest.
  • In both the poems the poets establish the fact that the under serving rule us and claim to be the superpowers.

Watch closely any pet or bird you fancy and write a few lines about it in the form of a poem/chorus. Think of a rhyme scheme and follow it through out your poem. Share your poem with the class and comment on the poems (critically appreciate) written by your classmates.
Answer:
Do yourself.

Hope you like 11th English A Voyage Chapter 12 The Frog and the Nightingale Solutions, follow on ( Google News) for more MP Board Solutions.

Leave a Comment