MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 11 The Model Millionaire Solutions

In this article, We have share MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 11 The Model Millionaire Solutions with pdf. These solutions are solved by subjects experts.

The Model Millionaire Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

1. One morning, as he was on his way to Holland Park, where the Mertons lived, he dropped in to see a great friend of his, Alan Trevor. Trevor was a painter. He was a strange rough fellow, with a frickled face and a red ragged beard. However, when he took up the brush he was real master, and his pictures were eagerly sought after. He had been very much attracted by Hughie at first on account of his personal charm. However, after he got to know Hughie better, he liked him quite as much for his bright buoyant spirits and his generous reckless nature, and had given him the permanent entree to his studio.

Questions:
(i) Who was on the way to Holland Park?
(it) Who lived at Holland Park?
(iii) Whom did he meet on his way?
(iv) What was the profession of his friend?
(v) Why was his friend attracted to Hughie?
Answers:
(i) Hughie was on the way to Holland Park.
(ii) The Mertons lived at Holland Park.
(iii) He met with Alan Trevor, his great friend, on his way.
(iv) His friend’s profession was painting.
(v) His friend was attracted to Hughie for his personal charm.

MP Board Solutions

2. The old beggar-man took advantage of Trevor’s absence to rest for a moment on a wooden bench that was behind him. He looked so forlorn and wretched that Hughie could not help pitying him and felt in his pocket to see what money he had. All he could find was a sovereign and some coppers. ‘Poor old fellow,’ he thought to himself, he wants it more than I do,’ and he walked across the studio and slipped the sovereign into the beggar’s hand.

Questions:
(i) What advantage did the old beggar man take in Trevor’s absence?
(ii) How did he look?
(iii) What did Hughie feel about him?
(iv) How did Hughie help the beggar man?
Answers:
(i) The old beggar man relaxed himself for a moment resting on a wooden bench.
(ii) He looked forlorn and wretched.
(iii) Hughie felt pity for him.
(iv) Hughie gave the only sovereign to the beggar man.

3. ‘What I say,’ said Trevor. ‘The old man you saw today in the studio was Baron Hausberg. He is a great friend of mine, buys all my pictures and gave me a commission a month ago to paint him as a beggar. And I must say he made a magnificent figure in his rags, or perhaps I should say in my rays they are old suit I got in Spain’.

Questions:
(i) What amazing fact did Trevor reveal to Hughie?
(ii) What did Baron offer to Trevor for painting him as a beggar?
(iii) Whose rags did Baron wear while being portrayed?
(iv) Give a word from the passage similar in meaning to ‘excellent’?
Answers:
(i) Trevor revealed the old beggar man was Baron Hausberg.
(ii) Baron offered a commission, a month ago for being portrayed.
(iii) Baron wore the painter’s rags while being portrayed.
(iv) ‘magnificent’.

4. ‘The Baron,’ said the old gentleman, with a smile, ‘has commissioned me to bring you this letter,’ and he extended a sealed envelop. On the outside was written, ‘ A wedding present to Hugh Erskine and Laura Merton, from an old beggar, ’ and inside was a cheque for ten thousand pounds. When they were married Alan Trevor was the best-man and the Baron made a speech at the wedding-breakfast. ‘Millionnaire models,’ remarked Alan, ‘are rare enough but model millionnaires are rarer still.’

Questions:
(i) Who had sent the messenger?
(ii) What did the messenger bring?
(iii) What was written on it?
(iv) Who was the best-man at the wedding-breakfast?
(v) Give a word from the passage similar in meaning to ‘ordered.’
Answers:
(i) Baron had sent the messenger.
(iii) The messenger brought a sealed envelop.
(iii) On the outside of the envelop it was written, ‘A wedding present – to Hughie Erskine and Laura Merton, from an old beggar’
(iv) Alan Trevor was the best manj at the wedding-breakfast.
(v) ‘Commissioned’.

Comprehension

A. Complete the given flow chart with the proper sequence of events that take place in the story from the sentences given below:

1. Laura scolded him for his recklessness.
2. Alan Trevor was the best man at their wedding.
3. Hughie Erskine had tried every profession but ultimately he had to give up.
4. The Baron gave him ten thousand pounds as a wedding gift.
5. Taking pity on him, he gave the beggar the one pound he had in his pocket.
6. The Baron called Hughie a model millionaire.
7. He visited Alan’s studio and found him busy painting a portrait of beggar.
8. When Hughie found out the truth about the beggar, he felt very unhappy while Alan laughed at him.
9. He was in love with Laura Merton but he could not marry her because her father wanted him to earn ten thousand pounds.
10. The beggar was, in fact, Baron Hausberg, who was one of the richest men in the country.

Ans.
3. Hughie Erskine had tried every profession but ultimately he had to give up.
9. He was in love with Laura Merton but he could not marry her because her father wanted him to earn ten thousand pounds.
7. He visited Alan’s studio and found him busy painting a portrait of beggar,
5. Taking pity on him, he gave the beggar the one pound he had in
his pocket.
1. Laura scolded him for his recklessness. ,
10. The beggar was, in fact, Baron Hausberg, who was one of the richest men in the country.
8. When Hughie found out the truth about the beggar, he felt very unhappy while Alan laughed at him.
4. The Baron gave him ten thousand pounds as a wedding gift.
2. Alan Trevor was the best man at their wedding.
6. The Baron called Hughie a model millionaire.

B. Choose the correct alternative:

Question 1.
Which of the following is not a characteristic of Hughie Erskine’s face?
(a) good looks
(b) brown hairs
(c) grey eyes
(d) large ears.
Answer:
(d) large ears.

Question 2.
Which of the following works Hughie Erskine did not try to earn his living from?
(a) work as a professional jester.
(b)work at the stock exchange.
(c) work as a wine merchant
(d) work as a tea merchant.
Answer:
(a) work as a professional jester.

Question 3.
Which of the following is not an attribute of Trevor’s face?
(a) puckered face.
(b) blue eyes.
(c) rugged beard
(d) rough exterior
Answer:
(b) blue eyes.

MP Board Solutions

Question 4.
Where was the beggar-man placed in the study of Alan Trevor when he was being painted?
(a) on a carpet.
(b) on a chair.
(c) in the comer.
(d) on the floor.
Answer:
(c) in the comer.

Question 5.
What was Hughie doing when Baron Hausberg’s messenger came to him with a letter?
(a) having lunch
(b) having a nap
(c) having dinner
(d) having breakfast
Answer:
(d) having breakfast

Question 6.
Who scolded Hughie for giving a sovereign to a beggar?
(a) Trevor
(b) Col. Merton
(c) Laura
(d) None of the above
Answer:
(c) Laura

C. Write answers to the following questions in two or three sentences:

Question 1.
Hughie Erskine remained poor. Why profession he adopted but could not succeed?
Answer:
Hughie Erskine was unemployed. He attempted all sorts of jobs. First he tried Stock Exchange for six months, then as tea-merchant for a little longer and then he attempted selling dry sherry.

Question 2.
Describe the appearance of the beggar-man as he stood in the studio of Alan Trevor?
Answer:
The beggar-man was standing on a raised platform in a comer of the room. He was a wizened old man. His face was like wrinkled parchment. He had the most piteous exposition.

Question 3.
Describe how and through whom Hughie got ten thousand pounds.
Answer:
In Trevor’s studio Hughie was very much sympathised with the old beggar and gave him the only sovereign he had in his pocket. The beggar was really Baron Hausberg, one of the richest men of Europe. Baron invested the sovereign of Hughie which earned an interest per month. Thus it could earn ten thousand pound which Baron presented to Hughie as his wedding gift.

MP Board Solutions

D. Pick the sentences from the text which suggest the following:

Question 1.
Hughie’s father was a soldier.
Answer:
His father bequeathed him his cavalry sword, and a ‘History of the Peninsular War’ in fifteen volumes.

Question 2.
Hughie was allowed to come to Trevor’s studio whenever he liked?
Answer:
he liked him quite as much for his bright buoyant spirits and his generous reckless nature, and had given him the permanent entree to his studio.

Question 3.
Hausberg would invest Hughie’s sovereign in business?
Answer:
He’ll invest your sovereign for you, Hughie, pay you the interest every six months and have a capital story to tell after dinner.

Question 4.
Baron Hausberg was an ideal rich man?
Answer:
Despite being a rich man Baron was never haughty. He helped the needy. He did not show off. He was a simple and kind hearted man.

MP Board Solutions

E. Write answers to the following questions in about 150-200 words each:

Question 1.
Write a character-sketch of Baron Hausberg highlighting
(a) his fortune as describe by Trevor
(b) his desire to be painted as a beggar
(c) his conduct as a model for a painter
(d) his compassion and help for Hughie Erskine
Answer:
Baran Hausberg is a very important character in the story ‘The Model Millionaire’. He is one of the richest person of Europe. He has the capacity to buy the whole of London without overdrawing his bank account. The greatness of his character lies in the fact that he is very much humble. He is a great friend of Trevor. He buys all the paintings of Trevor and gives him commission as advance. He does so to cooperate his friend.

Once Baron wishes to get himself as a beggar in rags. He asked Trevor to do so and pays the commission as advance a month ago. For this he wears the painters rags. He pays full attention and follows all instructions of the painter while being portrayed.

Despite being a millionaire he is in no way proud. When Hughie pities him and gives a sovereign to him as his token help thinking him to be a poor beggar he accepts it with all his nobility. After Hughie leaves the painter’s studio, Baron gets all personal details about Hughie and plans to repay his sovereign with great interest. He is sympathized with Hughie. He feels all compassion for him.

After a few days he sends his messenger to Hughie with a sealed envelop. On the envelop it is written, ‘A wedding present to Hughie Erskine and Laura Merton from a beggar’. Inside the envelop there is a cheque for ten thousand pound. It shows his greatness and generosity.

Question 2.
Write a character-sketch of Hughie Erskine highlighting
(a) his appearance
(b) his professional and monetary conditions
(c) his attitude to money
(d) his love for Laura
(e) his good luck
Answer:
Hughie Erskine is the central character in the story ‘The Model Millionaire’. He is wonderfully good-looking. He has crisp browft hair, clear-cut profile and grey eyes. He is equally popular among men and women.

Hughie has every accomplishment except that of making money. He has inherited a cavalry sword and a ‘History of the Peninsular War’ in fifteen volumes. He lives on two hundred a year which his old aunt has allowed. He has tried everything from Stock Exchange to tea-merchant and selling sherry. Ultimately he has no job. He,is a delightful, ineffectual young man with a perfect profile and no profession. Still he does not care for money.

The tragedy of his life becomes more intense when he falls in love with Laura Merton who is the daughter of a retired colonel. Laura also adores him and her father is also very’ fond of him. But he has a condition for allowing him to marry. He has asked Hughie to bring the thousand pound of his own. Only after that he would allow him to marry Laura.

Hughie’s luck takes a mysterious turn when he meets an.old beggar as model in the studio of his friend Alan Trevor who is a painter. The beggar is in his rags and looks pitious. Hughie offers him the only sovereign which he has in his pocket. Actually the beggar is not a beggar. He is one of the richest man of Europe. He is impressed with and thinks to repay his genersoijy. So he collects all information about Hughie from Trevor. He feels compassion for him. After a few day s he sends an envelop with a cheque for ten thousand pound as a wadding present to Hughie. Hughie gets married to Laura.

Question 3.
Imagining yourself to be Baron Hausberg, relate the story in the first person as a personal experience. Begin ‘I am Baron Hausberg ‘
Answer:
I am Baron Hausberg. I am counted as one of the richest men of Europe. A have-amassed a lot and have the capacity to purchase the city of London without overdrawing my account. But I am well aware of the reahties of life. Hence I feel compassion for those who fail to achieve. I have a painter friend Alan Trevor. Once I asked him to make my portrait as an old beggar in rags.

I offered him commission one month advance. He agreed. When I was being portrayed, a friend of Trevor came in the studio. He was a nice looking gentleman with kind heart. He was very much sympathized to see me. In fact he thought that I w;as really a poor, wretched beggar. He wanted to help me. He searched in his pocket. He had a sovereign there. But he didn’t hesitate even to give it me. I felt he was really a large hearted man without any source to cooperate others.

I was very much impressed with him. Later this feeling doubled when I knew the reality of his from Trevor. I thought to repay him more than he spent for me as a reward for greatness, I invested his sovereign which earned interest. After a few days I presented a cheque for ten thousand pounds as a wedding gift from my side. He got married. He was very happy. Good work must be rewarded.

MP Board Solutions

F. Briefly explain the following statements from the text:

1. Romance is the privilege of the rich, not the profession of the unemployed.
2. It is better to have a permanent income than to be fascinating.
3. I assure you that there are moments when Art almost attains the dignity of manual labour.
4. He could buy all London tomorrow without overdrawing his account.
5. Millionaires are rare enough, but model millionaires are rare still.
Answer:
1. Through this line the writer presents the reality of life. Rich
man is capable of providing all comforts and privileges of life to his beloved. So, romance comes in his life automatically. But an unemployed person can never do so. He has to seek a job first. Only then he would get recognition.’It is clearly highlighted in the story.

2. Through this line the writer suggests that one cannot live in fascination. Life has some requirements which we have to fulfill. For this purpose one need to have a permanent and regular income. Otherwise he cannot live a comfortable life.

3. In this line Trevor, a painter, signifies human involvement in the work of art. He says that almost every’ time manual labour counts most and proves to be dignified.

4. This line highlights the character of Baron Hausberg. He is one of the richest men in Europe. He has the capacity to buy the city of London without overdrawing his account. Still he is very noble.

5. This line highlights the rare quality’ of Baron. Trevor, while speaking on the occasion of wedding breakfast tells that millionaires are very rare but still rarer are those who can become a model.

Speaking Activity

Work in pairs. You are a reporter from a News Channel in English. Your partner is a poor person who has won a one-crore lottery, Interview your partner. Then change roles. You can use the following clues for the interview:
This is …from…News reporting live from ………. With Mr./Ms ……….Who has become a multi-millionnaire overnight? Mr. /Ms……….. would you like to tell our viewers about how you came about to purchase the ticket……….So, you say you did not purchase it on the pavement? How lucky you are………. What were your thoughts when ………. How do you plan ……….
Answer:
This is Rakesh Awasthi from India Star News reporting from Panipat: I am sitting with Mr. Anup Gulati who has suddenly turned to be multi millionaire overnight. Mr. Gulati would you like to tell our ewers about how you came about to purchase the ticket?

  • Mr. Gulati : Actually I never intended to purchase a lottery ticket,
  • Myself : Then how did you get it.
  • Mr. Gulati : One of my well-wishers gave to me as a gift.
  • Myself : How lucky you are! Someone has gifted you his luck What do you feel?
  • Mr. Gulati : A feel delighted and thank him a lot.
  • Myself : What were your thoughts when you got the news of your lottery
  • Mr. Gulati : It is amazing. I have lived in a wretehed condition along with my wife. I didn’t belie It “as really a wonder of God.
  • Myself : How do you plan to spend your money?
  • Mr. Gulati : I think to spend money wisely. Problems arc a lot. I have my own needs. But before that I think to devote a considerable amount to an orphanage and an old age homes. Then I will do for myself
  • Myself : Thanks a lot to you for your great ideas. So, viewers, you sec Mr, Gulati has a great soul, I wish all the best for his future.

Writing Activity

I. Write a letter to your friend congratulating him on being selected for famous TV Quiz show. Give him tips on how to prepare for the quiz, how to overcome nervousness on facing the camera, and how to react on winning.
Answer:

639, Aakashdeep Enclave
Preet Vihar
Delhi 110092
5 July 2007

My dear Anubhav,
Thank you very much for your letter. I was delighted to know that you have been selected for famous TV Quiz show, I hope you would do good. Remember, it is a rare occasion, You should de wisely, Never loose your confidence. Prepare well. Some current topics must be at your tips. Don’t forget to remember some mystical points. Don’t get nervous. Be quick in your approach. Don’t think much on questions which confuse you. Time counts most. I am confident you will not miss.
With all my best wishes.

Yours
Alok

II. Hughie was wonderfully good looking ………..
What other characteristics of Hughie have been described in the story? Pick out the describing words and attribute them to Hughie, Alan and Baron: Magnificent, wealthy, forlorn, model, charming, real master,  duffer, wizened old man, clear-cut profile, unlucky devil, miserable, unemployed, grey eyes, popular, delightful, rough fellow, freckled face, reckless, piteous,

S. NoCharacterDescribing words
1.Hughie Erskine
2.Alan Trevor
3.Baron Hausberg

Answer:

  1. Hughie Erskine – forlorn, charming, duffer, clear-cut profile, unlucky devil, miserable, unemployed, grey eyes, popular, reckless, piteous,
  2. Alan Trevor – rough fellow, freckled face, real master.
  3. Baron Hausberg -magnificent, wealthy, model, wizened old man, delightful.

Hope you like MP Board 11th English Chapter 11 The Model Millionaire Solutions, follow on ( Google News ) for more MP Board Solutions.

Leave a Comment