MP Board Class 11th English A Voyage Chapter 1 Solutions Patriotism

In this article, we will share MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 1 Patriotism (Sir Walter Scott)

MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 1 Patriotism (Sir Walter Scott)

Patriotism Textual Exercises

Word Power

(a). What meaning does the word ‘breath’ convey in the poem? ‘
Answer:
The word “breath’ conveys the meaning ‘living’.

(b). The word ‘soul’ has been used in the poem to mean a person’s inner character. Look up the dictionary and find out the other meaning of ‘soul’.
Answer:
The other meaning of ‘soul’ is the spiritual or immortal element in a person.

Comprehension

1. The poet praises his native land.
2. A person is happy in a foreign land.
3. A person who loves his country loses all his wealth.
4. There is no one on earth who does not love his mother land.
5. A person who does not love his motherland dies unhonoured.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True.

MP Board Solutions

I. Answer the following questions in one sentence.

Question 1.
Whose soul does the poet say is ‘dead’?
Answer:
The soul of one who has no love for his native land is ‘dead’.

Question 2.
Who does the poet ask to mark well?
Answer:
One who does not love his native land.

Question 3.
What delights the minstrel?
Answer:
The return of a patriotic person to his motherland delights the minstrel.

Question 4.
How can a person doubly die?
Answer:
An unpatriotic man is almost dead and after his real death no one remembers him which is another death.

Question 5.
What is meant by ‘vile dust’?
Answer:
‘Vile dust’ is used in the sense that is given birth to a person without love for his native land.

II. Answer the following questions in 100 to 150 words.

Question 1.
What happens to a person who returns home from a foreign land?
Answer:
The return of a person from a foreign land is a matter of great joy. It is his love and attraction to his native land that brings him home. He feels proud. He with full confidence and, pride declares that ‘this is my home, my native land’ all the time, He feels delighted in his feeling and love for the nation.

People welcome him with all pride and pleasure. The minstrel entertains him with all his art and skill. He is given honour and name and fame. becomes an ideal man. he makes his country great. He has brought all laurels for his native land. Such a person becomes a role model. The nation feels proud to have such a patriotic son of the soil.

MP Board Solutions

Question 2.
What does the poet mean by ‘for him so minstrel raptures swell’?
Answer:
The poet in this poem deals with the theme of patriotism. He feels that a man who loves his country is great. He is the real son of the soil. The poet hardly believes that there would be anyone who has no love for his native land. There is perhaps no one whose soul is not delighted at the feeling of his land. A person with such a feeling of love for the nation deserves all our praise and honour. Whenever he returns home after wandering from foreign lands, he is welcomed warmly. But the man with no shell feeling is a bad name for the nation. He does not deserve any praise or honour. No minstrel tries to praise him or honour him.

Question 3. What are the attributes of a patriot? Can he die unwept, unhonoured and unsung? If no, why

Answer:
A patriot deserves all honour and reputation. He gets a high name and fame. He is warmly welcomed by the people of his land. Minstrels welcome him with all intensity of praise. He lives a life full of ease and comfort. Whenever he dies, it becomes national mourning. People show their deep concern for him. The countrymen shed tears for him. He is honoured even after his death. Poets and musicians compose songs in his praise. He becomes immortal in the heart of the people.

Question 4. Write a summary of the poem ‘Patriotism’ in your own words.

Answer:
This poem deals with the theme of patriotism. The poet, Sir Walter Scott, says that there is hardly any man with a soul so dead to not say that “this is my own, my native land”. There is hardly anyone who does not feel proud or pressure after returning from a foreign land to his own land. The poet says if there is any mark him well for he does not deserve any praise He may be a man with high title or name with boundless possessions and high wishes.

MP Board Solutions Class 11th A Voyage Solutions

He, as the poet says, is a wretch and selfish, while living, he shall lose all his comfort and riches, and after his death, there will be no mourning for hum He will die quite un-noticed, He is a doubly-dying man. The poet means to say that a man without patriotic feelings is almost dead and after his real death no one remembers him. It is another death. The poet concludes that the person who does not love his country will die a death of ignominy.

Question 5.
Write a note to justify the title of the poem.
Answer:
The poem patriotism deals with the theme of patriotism. All through the poem, the poet talks about a man who has a love for his native land. Such a man gets praise and position everywhere. Minstrels honour him with all pleasure. Even after his death, he is remembered forever. His death becomes national mourning. The poet also talks about the person who has no patriotic feeling for his nation. Such a man does not deserve any praise. Despite his power and position, he lives known and dies unnoticed. No one
weeps for him. As the poem only presents the aspects of patriotism, the title becomes appropriate.

III. Match the words in list ‘A’ with their antonyms in ‘B’

AB
(i) dead(a) unhonoured
(ii) native(b) unhappiness
(iii) bound(c) living
(iv) proud(d) foreign
(v) vile(e) unbound
(vi) honoured(f) humble
(vii) rapture(g) noble

Answer:
(i) (c), (ii) (d), (iii) (e), (iv) (f), (v) (g.), (vi) (a). (vii) (b)

IV. Keeping the theme in the mind, write one sentence using the following phrases:
a soul so dead, on a foreign strand, forfeit, fair renown, whence he sprung, doubly dying.
Answer:

  • Soul so dead: There is no one in the world with a soul so dead.
  • On a foreign strand: He was very comfortable on a foreign strand
  • Forfeit:. All the property of the tractor has been forfeited
  • Fair renown: His sacrifices achieved him a fair renown.
  • When he sprung: He was down in the soil from whence he sprung.
  • Doubly dying: A man without feeling of his nation or motherland is a man of doubly dying character.

V. ‘Un’- is a prefix used to make antonyms of words Like unwept unhonoured and unsung. Find 10 more words that have ‘un’ as a prefix arid write them in your notebook.
Answer:

  1. unborn
  2. unfit
  3. unexpected
  4. unhappy
  5. undone
  6. uneven
  7. unearth
  8. unpaid
  9. undress
  10. uneasy

Think To Do

1. Find out who were the freedom fighters in your village, city or town. Fill in the grid given below:

1. Bal Gangadhar Tilak was the first Indian leader to give the slogan, freedom is m birthright and I shall have it.

  • For his anti-imperialistic activities he was sent to jail many tiznes.
  • In 1908. he as given 6 years of imprisonment for his activities against the British nile
  • In 1916. together with Anne Besant he launched the Home Rzilc League Movement
  • He strived for nationalism throughout his life.

2. Lala Laj pat Rai joined the freedom struggle at a very early age,

  • He visited England several times to confer with the British about the betterment of Indians.
  • In 1920, he led the Non-cooperation Movement in Punjab and was sent to jail.
  • He led the black flag detnonstration against the Simon Commission
  • He did not believe in Non-violence for throwing off the yoke of the British slavery.

3. Thakur Kanwar Singh led his forces as a general during 1857, the First War of Independence.

  • The revolt in Danapur, Bihar started with his inspiration,
  • He organized the national rebels, attacked Aara and conquered it.
  • British efforts to recapture Aara vere thwarted by Thakur Kanwar Singiis brave defiance.
  • He is remembered with great reverence among the freedom fighters of Biliar.

4. Ras Behari Bose was a great revolutionary.

  • He was of the opinion that only violent opposition can force the British to leave India.
  • was a militant.
  • He was involved in 1912 bomb case.
  • In 1915, he left india for japan and started preparing his war against the British.

5. Nana Saheb along with Rani Laxmi Bai of Jhansi is remembered as the pioneer of the 1857 war of independence

  • He was accredited for having lit the torch of the 1857 revolt and spreading its light to other pairs of the country.
  • His ability to prepare for the revolt speaks of his bravery.
  • He was instrumental in bringing Hindu-Muslim together to fight under one banner.

Here is the list of states in the four zones of India.

  • East: Arunachal Pradesh, Assam, Biliar, Chhattisgarh, Darjeeling, Jharkand, Mizocani, Nagaland, Manipur, Meghalaya.
  • North: Himadial Pradcsh, Jammu and Kashmir, Rajasthan, Uttarkhand, Uttar Pradesh, Delhi, Chandigarh, Haryana, Puiab.
  • South: Andaman and Nicobar Islands, Andhra Pradesh, Kamataka, Kerala, Lakshadwaep, Pondicherry, Tamil Nadu.
  • West: Dadar and Nagar Haveli, Daman, Diu, (Goa, Gujarat MadhyaPradesh, Maharashtra.

A. The shortest route to Kanyakumari with the following details:

(a) Means of transport available.
(b) Total no. of days required.
(c) Places he should visit during the tour.

Answer:
Golden Opportunity
Don’t Miss
Excellent Tour Agency
Offers
A Tour to Kanya Kumari
Seven – days Package
Total Cost – Twelve thousand per heed
(with hotel, sight – seeing, etc.)
Contact – Mr. Rana
Mob. No., -xxxxxxxxxx

Patriotism Summary in Hindi

प्रस्तुत कविता का विषय-वस्तु देशभक्ति है। कवि, सर वाल्टर स्कॉट कहता है कि शायद ही कोई व्यक्ति ऐसा होगा जो यह नहीं कहता होगा कि यह मेरा अपना देश है। शायद ही कोई व्यक्ति ऐसा होगा जो विदेश से अपने देश लौटने पर आनंद का अनुभव नहीं करता, होगा। कवि कहता है कि यदि कोई ऐसा है तो उसे ठीक से परखो, क्योंकि वह किसी की प्रशंसा पाने के योग्य नहीं है। वह, अपार संपत्ति के साथ बड़ी पदवी नाम और ऊँची आकांक्षाओं वाला हो सकता है। वह, जैसा कि कवि कहता है, एक दरिद्र और स्वार्थी इंसान है।

अपने जीवन काल में ही वह सारे आराम और धन को खो देगा और मृत्यु के बाद उसके लिए कोई शोक नहीं होगा। वह बिल्कुल अनजाना मरेगा। वह दोहरे मौत वाला व्यक्ति है। कवि के कहने का तात्पर्य है कि देशभक्ति की भावना से रहित व्यक्ति लगभग मरा हुआ है और उसकी वास्तविक मृत्यु के बाद उसे कोई भी याद नहीं करता है। यह उसकी दूसरी मौत है। कवि यह निष्कर्ष निकालता है कि वह व्यक्ति जिसके दिल में अपने देश के लिए प्यार नहीं है, गुमनाम ही मर जाता है।

Summary in English

This poem deals with the theme of patriotism. The poet, Sir Walter Scott, says that there is hardly any man with a soul so dead to not say that “this is my own, my native land”. There is hardly anyone who does not feel proud or pressure after returning from a foreign land to his own land. The poet says if there is any mark him well for he does not deserve any praise He may be a man with high title or name with boundless possessions and high wishes, He, as the poet says, is a wretch and selfish, while living, he shall lose all his comfort and riches, and after his death, there will be no mourning for hum He will die quite
un-noticed, He is a doubly-dying man.

The poet means to say that a man without patriotic feelings is almost dead and after his real death no one remembers him. It is another death. The poet concludes that the person who does not love his country will die a death of ignominy.

Patriotism Comprehension

Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow:

1. Breathes there the man with soul so dead,
Who never to himself hath said,
“This is my own, my native land!”
Whose heart hath never within him burn’d,
As home his footsteps he Jiath turn’d,
From wandering in a foreign strand!

Questions:
(i) Who does the poet talk about in these lines?
(ii) Name the poem and the poet of these lines?
(iii) What does the poet mean by “the man with soul so dead”?
(iv) What does ‘foreign strand’ mean?
Answers:
(i) The poet talks about the patriotic feeling of a man in these Lines.
(ii) The poem Is ‘patriotism’ and the poet is Sir Walter Scott.
(iii) The poem means that there is hardly any man thing with a soul without fr feeling of patriotism
(iv) ‘Foreign strand’ means the foreign boundary.

MP Board Solutions

2. Despite those titles, power and peef,
The wretch, concentred all in self,
Living, shall forfeit fair renown?
And doubly dying shall go down.

Questions:
(i) Who is a ‘wretch’?
(ii) Why does the poet say that the powerful man will lose his reputation?
(iii) Explain the meaning of the expression ‘doubly dying’?
(iv) Find the word in the stanza similar in meaning of
(a) money
(b) lose.
Answers:
(i) A ‘Wretch is a man who does not love his native land.
(ii) The poet says this because a man without love for his native land does not deserve any power.
(iii) The expression ‘doubly dying’ means that a man without patriotic feeling is almost dead 2nd after his real death no one remembers him. It is another death,
(iv) (a) peif
(b) forfeit.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment