Home » MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 9 Freedom Movement and Related Events

MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 9 Freedom Movement and Related Events

In this article, we will share MP Board Class 10th Social Science Book Solutions Chapter 9 Freedom Movement and Related Events with pdf file.

MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 9 Freedom Movement and Related Events

MP Board Class 10th Social Science Text Book Exercise

MP Board Class 10th Social Science Additional Important Questions

Objective Type Questions

Question 1.
Multiple Choice Questions:
(Choose the correct answer from the following)

Question (a)
The slogan ‘Inqalab Zindabad’ was given by:
(a) Chandrashekhar Azad
(b) Bhagat Singh
(c) Batukeshwar Dutt
(d) Rajendra Lahiri.
Answer:
(b) Bhagat Singh

Question (b)
Who was the Prime Minister of Britain during the World War II:
(a) Glad Stone
(b) Churchill
(c) Ataly
(d) Walpole.
Answer:
(b) Churchill

Question (c)
Muslim League was formed in:
(a) 1904
(b) 1905
(c) 1906
(d) 1907.
Answer:
(c) 1906

Question (d)
Indians were given to the right of formation of constituent assembly under the provisions of:
(a) Crips Mission
(b) Cabinet Mission
(c) Uevel Plan Mission Cabinet
(d) Shimla Pact.
Answer:
(b) Cabinet Mission

Question (e)
Who shot dead the Governor of Punjab O’Dyre?
(a) Bhagat Singh
(b) Chandrashekar Azad
(c) Udham Singh
(d) Mangal Pandey (MP Board 2009)
Answer:
(c) Udham Singh

Question (f)
Who divide Bengal into two parts:
(a) Lord Curbon
(b) Lord Rippon
(c) William Bentinck
(d) Queen Victoria
Answer:
(a) Lord Curbon

MP Board Solutions

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. Khudiran Bose was related to the Muzaffarpur Bomb case in ……………………..
  2. ……………………… was known as the Frontier Gandhi.
  3. ………………….. visited India on 17th Novemeber, 1921.
  4. Kasturba Gandhi, the wife of Gandhiji died in
  5. In 1942 ……………………. Mission came in India. (MP Board 2009)
  6. The slogan of Jai Hind was given by …………………… (MP Board 2009)
  7. Mohammedan Anglo Oriental College was established by …………………….. (MP Board 2009)
  8. People protested against portition of Bengal through demonstration on roads with changing the ………………………. Poem. (MP Board 2012)

Answer:

  1. 1908
  2. Khan Abdul Gaffar Khan
  3. Prince of Wales
  4. 1944
  5. Crips
  6. Netaji Subhash Chandra Bose
  7. Sir Sayyad Ahmed Khan
  8. Vande Mataram.

Question 3.
True and False type questions:

  1. Mohammad Ali was the leader of Khilafat Movement
  2. Partition of Congress took place in 1907 at Surat.
  3. Communal award was declared in 1935.
  4. ‘Do or Die’ the slogen was given by Bhagat Singh.
  5. First World War ended in 1920. (MP Board 2009)
  6. Congress conference of Lahore was held in December, 1929. (MP Board 2009)
  7. Second World War started on 3 September, 1939. (MP Board 2009)
  8. Muslim League was established in 1906. (MP Board 2009)
  9. Subhash Chandra Bose became the President of Congress in 1938. (MP Board 2009)
  10. India did not become Independent on 15 August, 1947. (MP Board 2009)
  11. The proposal of Total Independence was passed in Lahore convention in 1929.(MP Board 2009)
  12. Ras Behari Bose founded the “Forward Block”. (MP Board 2009)

Answer:

  1. True
  2. True
  3. False
  4. False
  5. True
  6. ..rue
  7. True
  8. rue
  9. True
  10. False
  11. True
  12. False.

Question 4.
Match the column:

Answer:

  1. (e)
  2. (c)
  3. (b)
  4. (d)
  5. (a)

MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 9 Freedom Movement and Related Events

MP Board Class 10th Social Science Text Book Exercise

Answer in One – Two Words or One Sentence

Question 1.
When and by whom the partition of Bengal was made?
Answer:
The partition of Bengal was made in 1905 by Lord Curzon. Q.l. When was Rowlett Act applied? (MP Board 2009)

Question 2.
In which year Forward Block organisation was established by Subhash Chandra Bose?
Answer:
In 1939.

Question 3.
Name two revolutionaries who were associated with the Lahore conspiracy case of 1929?
Answer:
Chandrashekhar and Bhagat Singh.

Question 4.
Name any three places associated with the Indian National Movement?
Answer:
Bombay, Surat and Lahore.

Question 5.
When was the Gandhi – Irwin pact signed?
Answer:
In March, 1931.

Question 6.
When did Cripp’s mission arrive in India? (MP Board 2012)
Answer:
22nd March 1947.

Question 7.
What is the importance of Quit India movemnt?
Answer:
The importance of Quit India movement is that this made freedom for the country an instant demand.

Question 8.
When was first meeting of constitutional Assembly held? (MP Board 2009)
Answer:
In the mid – night of 14-15 August, 1947 a special session of the Constituent Assembly was held in Delhi.

Question 9.
When did Kasturba die?
Answer:
On 23rd February, 1944.

Question 10.
When did Gandhiji start fast for 3 weeks?
Answer:
On 10th February,, 1943.

Question 11.
Who did organise “Swaraj Dal”?
Answer:
Swaraj Dal was organised by Chittaranjan Das.

Question 12.
Who did establish Mohammedan Anglo – oriental College in Aligarh?
Answer:
Sir Sayyad Ahmed Khan.

Question 13.
Who founded the forword block? (MP Board 2013)
Answer:
Subhash Chandra Bose.

MP Board Solutions 10th Freedom Movement and Related Events

MP Board Class 10th Social Science Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which important resolution was passed in the Lahore session of the Congress?
Answer:
The Lahore session of the Congress passed the ‘purna swaraj’ or complete independence revolution and a pledge to be taken on January 20, 1930 for making all efforts to obtain independence.

Question 2.
Mention the two chief features of the Gandhi – Irwin pact?
Answer:

  1. The British government promised to release all political prisoners except those charged with acts of violence.
  2. The Congress agreed to participate in the Second Round Table conference which had been called to consider a scheme for a new constitution of India.

Question 3.
What is Communalism?
Answer:
Communalism means that the interest of different religious communities are separate and different from one – another. It also implies that interests of one community are antagonistic to the other.

Question 4.
By whom was Congress Khilafat Swarajya Party or Swarajya Party formed?
Answer:
The Congress Khilafat Swarajya Party or Swarajya Party was formed by the people like Motilal Nehru and C.R. Das after the withdrawal of the non-cooperation movement by Garrdhiji.

Question 5.
Why did Gandhiji called off the Non – Cooperation Movement in 1922?
Or
Why did the non – cooperation movement suddenly come to an end in 1922?
Answer:
Gandhiji called off the Non – Cooperation Movement because an angry mob had attacked and set on fire to a police station at Chauri Chaura (U.P.) killing 22 policemen. This act of violence was against Gandhiji’s belief of Ahimsa.

Question 6.
State any two decisions made as the Lahore session of the Indian National Congress in 1929?
Answer:

  1. The Indian National Congress declared at its Lahore session in 1929 the attainment of complete independence as its aim.
  2. Launching of a Civil Disobedience Movement under the leadership of Mahatma Gandhi.

MP Board Solutions Freedom Movement and Related Events 10th Solutions

MP Board Class 10th Social Science Short Answer Type Questions

Question 1.
Where is Jallianwala Bagh situated? What for is it known?
Answer:
Jallianwala Bagh is in Amritsar. General Dyer of British Government had orderd the shooting of innocent people who had gathered for the meeting, being held to resist the arrest of its two leaders. Children, women and old people were also present there. Hence it is known for Jallianwala Bagh massacre.

Question 2.
Write a short note on the Lucknow Pact of 1916?
Answer:
Lucknow’Pact is an expression of Hindu-Muslim unity. As the Pact brought Hindu and Muslims on a common platform. The Indian National Congress and the Muslim League unitedly made the demand of self – government ‘swaraj’ to the British Government. So the Lucknow Pact enjoys great importance, in the Histroy of freedom movement as both the communities had decided to move unitedly for ‘Swaraj’.

Question 3.
Explain briefly the defects of the Montford reforms?
Answer:
Defects in the Chelmsford – Montague Reforms:

  1. The introduction of ‘diarchy’ or dual government system in Province was not good but it was totally defective.
  2. The franchise was only allowed to rich people and it was based on property which very few people could fulfill.
  3. To make separate electorates possible on the basis of Communalism, Sikhs, Scheduled Castes, Anglo – Indians, European were separated.
  4. The central and provincial legislative councils have been more powers but still Viceroy and Governors could reject any bill passed by councils.

Question 4.
When and why was the Simon Commission sent in India? Why the Indians opposed it?
Answer:
The Simon Commission was sent to India in 1928. The Commission was sent to examine the working of the Act of 1919, especially the dyarchy part. The Indians opposed the Commission because it was wholly constituted by the English. The Indians had no hope that it would make a favourable report, in their favours.

Question 5.
When and where was the slogan of complete independence adopted?
Answer:
The National Congress held a historic session in Lahore in 1929 under the chairmanship of Jawaharlal Nehru. It was in this session, a resolution declaring Purna Swaraj (Complete Independence) was mooted, passed and adopted. This Congress session also announced the launching of a civil disobedience movement.

MP Board Class 10th Social Science Freedom Movement and Related Events Long Answer Type Questions

Question 1.
What do you know about revolutionaries?
Answer:
Due to the reactionary policy of the British Rule, Revolutionary nationalism started in India from the last decade of the 19th century. After the partition of Bengal, revolutionary feelings developed amongst Indians. The revolution aries believed that political rights cannot be achieved through non – violent and constitutional means. The revolutionaries were of the view that independence and self rule can be got by voilence and threats to the British rule.

They wanted to free the motherland from the shackles of foreign rule as early as possible. Ter achieve these objectives the revolution aries formed secret organisation and imparted them military training, collected arms and ammunitions and propagted revolutionary ideology through newspaper and other means.To achieve these objectives the revolutionaries set up communities for follow up in Bengal. These committees oriented the yout’s about India’s history . and culture and aroused feeling for freedom in them.

Question 4.
What is Independence of India Act ? Write its main provisions? (MP Board 2009)
Answer:
Independence of India Act 1947:
As per the plan of Mountbatten, the Government prepared the draft of ‘Independence of India Act’ and sent to the Congress and the League for consent. After acceptance the British Government passed the Bill and it became an Act on 18th July, 1947.

Main provisions of the Act:
The Act had 20 sections and 2 schedules. Main provisions of the Act were:

  1. India was to be divided into two sovereign states India and Pakistan. The responsibilities of the Government of India were to be handed over to Indian leaders.
  2. As per the Act there would be a Governor General to be appointed by the Emperor of Britain in each of the sovereign states India and Pakistan.
  3. Borders of both the sovereign states were decided. It was stated in it that Bengal, Punjab and Assam were to be divided and their borders were to be, demarcated.
  4. Legislative Assemblies of both the states will have the right to formulate their constitution. Pending formulation of the constitutions by both the states, the states shall be governed as per the provisions of the Government of India Act.
  5. The post of Secretary of India was to be abolished and in its place a Secretary of the common wealth shall be appointed.

No Act passed by the British Parliament after 15th August, 1947 was to be applicable to India. Thus India got independence from the British Control after the Independence Act became operational. Indian independence was the dawn of a new era and the Indians were to decide their own fate.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.