MP Board Class 10th General English Chapter 2 The Power of Determination Solution

In this article, we will share MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 2 The Power of Determination Solution with PDF File.

MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 2 The Power of Determination

Word Power

A. Match the words with their meanings.

Answer:
1. → (b)
2. → (d)
3. → (a)
4. → (e)
5. → (c)

B. Read the sentences carefully and find out the antonyms of the words given below.

(cool, strong, minor, lower, construct)

  1. A volcano may destruct anything that comes in its way.
  2. The director gave a major project to his subordinates.
  3. The boy became very weak after illness.
  4. Woollen clothes keep us warm.
  5. An upper berth is reserved for me.

Answer:

  1. destruct
  2. major
  3. weak
  4. warm
  5. upper.
MP Board Solutions

C. Complete the statements choosing the correct options.

1. The boy made up his mind that he would ……………
(i) survive
(ii) not start the fire again
(iii) leave the school
(iv) change the doctor.
Answer:
(i) survive

2. The boy used to work out in his yard because he wanted ………..
(i) to develop life in his lifeless legs
(ii) to climb a hill
(iii) to take part in a wrestling competition
(iv) to strengthen his arm muscles.
Answer:
(i) to develop life in his lifeless legs

3. The thing that helped the boy to develop the ability to run was ………
(i) daily massage
(ii) iron persistence
(iii) resolute determination
(iv) all of these.
Answer:
(iv) all of these.

4. The name of the little disabled boy who later ran the world’s fastest mile is ………
(i) Pete Sampras.
(ii) Ben Johnson
(iii) Dr. Glenn Cunningham
(iv) Diago Maradona.
Answer:
(iii) Dr. Glenn Cunningham

Language Practice

Put the verbs in their correct forms.

  1. It was dark, so I ……. a torch with me. (take)
  2. Mohan was very tired, so he ……… to bed early. (go)
  3. When the little boy woke up, he ………… the doctor telling his mother that her son ……… surely die. (hear, will)
  4. They listened to the joke and ……….. to laugh. (begin)
  5. The boy was very hungry, so he ……… his lunch. (have)

Answer:

  1. took
  2. went
  3. heard, would
  4. began
  5. had.

MP Board 10th General English Chapter 2 The Power of Determination Solutions

A. Answer these questions. (One or two sentences)

Question 1.
What was the duty of the little boy?

Answer:
The duty of the little boy was to come early to the school and fire the pot-bellied coal stove and warm the room before his teacher and classmates arrived.

Question 2.
What was the condition of the little boy when he was taken out of the burning school building?

Answer:
When the little boy was taken out of the burning school building he was unconscious and more dead than alive. He had major burns over the lower half of his body.

Question 3.
Why was the boy sent to hospital?

Answer:
The boy had major burns in the lower half of his body so he was sent to the hospital.

Question 4.
What was the opinion of the doctor about the burnt boy?

Answer:
The doctor said that the body would surely die and it was better for him as the lower half of his body was terribly burnt.

Question 5.
What did the boy decide after listening that he would surely die?

Answer:
The boy decided that he would survive.

Question 6.
What was the opinion of the doctor after the boy had survived?

Answer:
The doctor said that since the flesh in the lower part of the boy’s body was destroyed he was doomed to be a lifetime cripple with no use at all of his lower limbs.

MP Board 10th General English Chapter 2 The Power of Determination Solutions

B. Answer these questions. (Three or four sentences)

Question 1.
What was the effect of the doctor’s words on the terribly burnt boy?

Answer:
The terribly burnt boy on listening the doctor’s words decided that he would survive and would not be a cripple.

Question 2.
How did the mother help the boy to overcome his disability?

Answer:
The mother massaged the little legs of the boy everyday. She also took him into the yard on his wheelchair so that he may get fresh air. There the boy tried to walk.

Question 3.
How did the boy make himself able to walk and run?

Answer:
The boy threw himself from the wheelchair and pulled himself across the grass, dragged his legs behind him towards the fence when his mother took him out for getting fresh air. He somehow raised himself up on the fence and dragged along the fence. He used to do this everyday and gradually developed the ability to stand up, then to walk haltingly, walk by himself and then to run. His daily massages, iron persistence and strong determination gave life to his legs.

Question 4.
Describe the factors which enabled the boy to become the world’s fastest mile runner.

Answer:
The strong determination of the boy helped him to give life to his legs and he could walk and run. So, when he began to walk after the accident he used to run for pleasure and satisfaction. This joy of running made him the world’s fastest mile runner.

Question 5.
What do you learn from the story?

Answer:
The story shows that a person can achieve anything if he has strong determination. No difficulty stands in front of it.

For More MP Board Solutions Follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment