MP Board Class 10th General English Chapter 1 Light the Lamp of Thy Love Solution

In this article, we will share MP Board Class 10th General English Solutions Chapter 1 Light the Lamp of Thy Love with Pdf File. These solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 1 Light the Lamp of Thy Love

Light the Lamp of Thy Love Textual Exercises

Word Power

A. Match the following words with their correct meaning.

  1. discipline (a) spirit of a a person
  2. soul (b) tensions
  3. worries (c) wicked behaviour
  4. wondrous (d) fascinating
  5. evil (e) a person who believes in and follows the teaching of a religious person.

Answers:

  1. = (e)
  2. =(a)
  3. = (b)
  4. =(d)
  5. = (c)

B. Give antonyms of the following words:

Answers:

ight – dark
external – internal
senior – junior
evil – good

MP Board Solutions

A. Answer these questions. (One or two sentences)

Question 1.
What do you mean by ‘In my house’ in the poem?

Answer:
By In my house’ the poet means his own body, soul and heart.

Question 2.
What does the speaker want the Lord to do at first?

Answer:
The speaker wants the Lord to light the lamp of his love in his heart and soul.

Question 3.
What kind of lamp is it in the poem?

Answer:
The lamp mentioned in the poem is transmuting. Its rays have the power of transformation.

Question 4.
What does ‘darkness’ stand for in the poem?

Answer:
The ‘darkness’ means the ignorance and evil present in the heart.

Question 5.
What does ‘light’ stand for in the poem?

Answer:
‘Light’ means knowledge that can distinguish between evil and good, right and wrong.

Question 6.
What are the senses compared to?

Answer:
The senses are compared to lamps.

MP Board Solutions

B. Answer the questions. (Three or four sentences)

Question 1.
Why does the poet want God to light the lamp?

Answer:
The poet wants God to light the lamp because only he has the power to transform evil into good and ignorance into knowledge.

Question 2.
What does the ‘door of the soul’ suggest?

MP Board 10th general English Solutions

Answer:
The ‘door of the soul’ suggests poet’s inner self and heart. He wants God to light the lamp of His love within him.

Question 3.
What should we pray for?

Answer:
We should pray to God to drive away ignorance and evil from our heart by the lamp of his love.

Question 4.
Why does the speaker want the Lord to touch him once?

Answer:
The speaker wants the God to touch him once so that he may change. He believes that by His touch his body of clay would turn into gold, like that of God and all his worries would fade away.

Question 5.
What is the message of the poem?

Answer:
the poem says that instead of asking for worldly comforts we should pray to God to light our soul with His knowledge and love and drive away all the evil from our heart.

B. Complete the following stanza.

Answer:
In my house with Thine own hands
Light the lamp of Thy love!
The transmuting lamp entrancing,
Wondrous are its rays.
Change my darkness to Thy light, Lord!

Speaking Time

Speak out four sentences of your own as to what the poet prays to God.

Answer:

  1. The poet prays to God to change his darkness into His light.
  2. The poet prays to God to turn his evil into good.
  3. The poet prays to God to change him from clay to gold.
  4. The poet prays to God to free him from worries.
Writing Time

Paraphrase the poem in prose form by filling the blanks with suitable words from the box.

(the lamp, body, love, happy, attitude, change, please, magical, golden, darkness, noble, remove, vices, make, touch, become, senses, mentor and guide, slavery free.)

Answer:
My Lord! Please light the lamp of Your love in my body. Your love can change me and my attitude and make me happy. Your love has magical power. It can remove all the darkness in me. Please remove the evil in me and make me noble.
O Almighty! please touch me with your golden hand.
My body is full of vices. Please make it sublime. My Lord! I have become a slave to my senses. Please free me of this slavery and be my mentor and guide.

For More MP Board Solutions Follow On ( Google News) and share with your friends.

Leave a Comment