MP Board Class 10th English The Rainbow Solutions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th English Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat Solutions

MP Board Solutions for Class 10th English Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat and learn all the topics in it effectively. Make use of the MP Board Solutions for Class 10th English be it Passages, Meanings, Comprehensions, Sentence Correction, or any other random topic of your choice. We have everything covered and you can Practice them often to score better grades in your exam.

Textbook Exercises

Vocabulary

I. Distinguish between the following pairs of words:
sea – ocean
hurricane – cyclone
boat – ship
venture – adventure
hard – hardly
wave – waive
Answer:

  1. Sea—The salt water that covers most of the earth’s surface and surrounds its continents and islands.
  2. Ocean—Major seas are known as oceans.
  3. Hurricane—A violent storm with a strong fast circular wind in the western Atlantic ocean.
  4. Cyclone—A violent storm in which strong winds move over the ground in a circle.
  5. Boat—A small hollow structure moved by oars for travelling on water.
  6. Ship—A large boat carrying people or goods by sea.
  7. Venture—A project or an undertaking especially a commercial one involving a risk of failure.
  8. Adventure—An unusual, exciting or dangerous experience.
  9. Hard—Firm, stiff or solid and not easily bent or broken.
  10. Hardly—Scarcely, barely.
  11. Wave—A moving ridge of water especially on the sea caused by the wind and tide.
  12. Waive—To choose not to insist on something in a particular case even if one has a legal or official right to do so.

II. Use the following expressions in your own sentences,
red carpet welcome, red alert, Red Cross, Red Indian, red neck.
Answer:

  1. Red carpet welcome—The winning cricket team was given a red carpet welcome.
  2. Red alert—The government has given red alert after the terrorist activities on the border.
  3. Red Cross—The Red Cross is an international organization that takes care of those who suffer due to war or natural calamities.
  4. Red Indian—Red Indians live in certain parts of America.
  5. Red neck—He gave a redneck denial to my proposal.

Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words.

Question 1.
Who was the leader of the crew?
Answer:
There were seven men in the crew. Thor Heyerdahl was the leader of the crew.

Question 2.
What did Thor Heyerdahl want to prove to the world?
Answer:
Thor Heyerdahl had a mission. He wanted to prove to the world how the ancient civilizations had reached ages before Columbus in the jungles of Central America and the mountains of Peru.

Question 3.
Why did Thor Heyerdahl choose the Papyrus boat for his journey?
Answer:
The Egyptians had used the Papyrus boats for sailing on the sea. Heyerdahl had known this fact from the archives. Therefore, he chose the Papyrus boat for his journey.

Question 4.
What advantages did the Papyrus boat have over others?
Answer:
Other boats were not so durable. They had weak structures and were flimsy. The Papyrus boat also looked flimsy on the surface. But it had its own advantages over other boats. It was well structured.

Question 5.
What difficulty did Heyerdahl have with the tribals? How did he overcome it?
Answer:
Thor Heyerdahl located the tribals who excelled at making Papyrus boats. He had to seek permission from the Sultan of Chad to get a boat made by them. The tribals did not understand his language. But a tribal named Abdullah knew French and English languages and acted as his interpreter.

Question 6.
What problems did the crew face on the fourth day of their sail?
Answer:
The crew members sailed smoothly for three days. However, they faced problems on the fourth day of their sail. They lost the track concerning the of time and the hemisphere. They were also unable to contact the Safi harbour on radio. They learnt about the direction by Africa’s big sand dunes.

Question 7.
What happened to Norman Baker on 28th June?
Answer:
28th June was a splendid day for the sailors. All of a sudden, Norman wailed. He was bitten by wild insects. Soon he fainted. Everybody was shocked thinking that a shark had bitten him. Human urine was applied on his sting marks. He writhed in pain and convulsions. Finally he slept. Next day, he felt better.

B. Answer the following questions in about 50 words.

Question 1.
What were the preparations Thor Heyerdahl had done before setting out for his journey?
Answer:
Thor Heyerdahl longed to prove how the ancient Egyptian civilization had reached the jungles of central America and on the mountains of Peru much before Columbus’ discovery. He chose the Papyrus boat for sailing on the sea like the early Egyptians. He located the tribes which made excellent boats. He sought permission from their Sultan. He brought Papyrus trees from Ethiopia. He arranged for a spare rudder oar. They kept chickens and ducks which they could eat on the way. They had wooden wedges and sledge hammers. These were the preparations he had made before setting out for his journey.

Question 2.
Describe the launch of the Papyrus boat.
Answer:
The Papyrus boat was prepared after studying the pictures on the Pyramids. All the facilities were duly completed. The ship was ready for the expedition. Pasha’s wife launched the ship with goat’s milk. It was a symbol of hospitality and good water. She smashed the pitcher against the wooden cradle. She christened the ship ‘Ra’ to honour the Sun God. The Papyrus boat started on its great adventure amidst cheers.

Question 3.
Describe some of the hardships faced by the crew during their journey. How did they manage to overcome them?
Answer:
The crew faced many hardships during the journey. After some days the violent wind broke the rowing oars. They took out the spare rudder oar and fixed it to the ship. One day, they lost track concerning the time and the hemisphere. They found themselves unable to contact the Safi harbour on radio. They sought direction by Africa’s big sand dunes. Sometimes the sailor’s being cautious saved them from the furies of the sea. Once their ship got disjointed. They tightened the mast by hammering wooden wedges around it. On 18th June the high rising waves caused havoc for them. They repaired the. boat and checked the fury of the waves. Heavy rain unnerved them the most. Luckily the waves pushed them rashly toward America. The wind also backed them. One day the boat broke into two parts from the middle. The sailors hammered the boat together.

Question 4.
Describe the last stage of their expedition.
Answer:
9th July, (46th day) was the most dramatic day of the sailors’ entire journey. Their ship broke into two parts from the middle. The seasoned sailors did not lose hearts. They rowed (set) the boat together with a sledge hammer. The sea had tasted their strength. It started raining heavily. The sailors did their best to save the boat. The radio contact became operative. They contacted Heyerdahl’s wife on a steamer. The sailors left the badly damaged Papyrus boat into the sea forever. Finally, they took shelter on the steamer. They were given a red carpet welcome.

Additional Important Questions

A. Read the passages and answer the questions that follow:

1. But, hardly had they sat dozen, it started raining heavily. The whole I’essel bent on one side. The starboard rudder oar collapsed, the water seethed in. They had to throw out both the sea anchors and had nothing to steer with. Above all, there was no light from land or ship. Once again their life depended upon the mercy of the sea. This had an advantage too. The sea waves pushed the boat mercilessly towards America. (Page 128)

Questions:
(a) Find the word from the above passage which means opposite to ‘scantily’.
(b) Find the word from the above passage which means the same as ‘gain’.
(c) Give adjective form of ‘advantage’.
(d) Why did they have nothing to steer with?
Answer:
(a) heavily
(b) advantage
(c) advantageous
(d) They had nothing to steer with as the starboard rudder had collapsed.

2. One day this second boat was majestically rolled into the sea. This boat took them near Barbados. But, on 8th July, just two hundred nautical miles away from Barbados, the sailors had to abdicate this boat. However, they were znctorious, thanks to the common effort of sailors and the well- wishers. They were given a red carpet welcome. The Prime Minister of Barbados himself came to receive the brave adventurers, who had created a history in navigation. (Page 129)

Questions:
(a) Find the word from the passage which has the same meaning as ‘sailing over sea’.
(b) Find the word from the above passage which means opposite to ‘uncommon’.
(c) Give noun form of the word ‘brave’.
(d) Where did the sailors abdicate the second boat?
Answer:
(a) navigation
(b) common
(c) bravery
(d) The sailors abdicated the second boat just 200 nautical miles away from Barbados.

I. Match the following:

  1. Thor Heyerdahl – (a) seven members
  2. His team was of – (b) on the Atlantic Sea on the night of 8th July, 1969.
  3. His boat was made of – (c) knew the French and Persian languages.
  4. There was a hurricane – (d) sailed across the Atlantic ocean.
  5. A tribal named Abdullah – (e) Papyrus tree.

Answer:
1. (d), 2. (a), 3. (e), 4. (b), 5. (c).

II. Pick up the correct choice:

(i) ‘Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat’ is written by :
(a) Hugh Chesterman
(b) Mihir Sen
(c) Thor Heyerdahl
(d) Mulk Raj.
Answer:
(c) Thor Heyerdahl

(ii) (a) Thor Heyerdahl, the leader of the …………….. (gang/crew) did not lose heart.
(b) Initially, Thor had some difficulty in ………… (conversing/convincing).
(c) Thor decided to sail in the Papyrus boat ………….. (through/across) the Atlantic.
(d) Pasha’s wife ……………….. (initiated/launched) the ship with goat’s milk.
Answer:
(a) crew
(b) conversing
(c) across
(d) launched.

III. Write ‘True’ or ‘False.

  1. Six other men joined Thor in his adventure.
  2. The sailing was started on 15th May.
  3. The journey was full of problems from the very first day.
  4. 28th June was a splendid day for the sailors.
  5. Abdullah’s words were: “As long as the ropes hold, the boat will float”.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True.

IV. Fill up the following blanks:

  1. The sea piled up and became ……………..
  2. They …………….. only when they had crossed 40° west longitude.
  3. Now the ………………..were in the last stage of their expedition
  4. Thor Heyerdahl was a great ………………
  5. The brave adventurers had created a history in …………………

Answer:

  1. fierce
  2. relaxed
  3. sailors
  4. adventurer
  5. navigation.

B. Short-Answer Type Questions (In about 25 words)

Question 1.
How can you say that ‘Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat’ is a true story?
Answer:
‘Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat’ is the story which describes the adventure of Thor Heyerdahl and his team of seven members. They had sailed on a Papyrus boat across the Atlantic Ocean. They faced many hurdles on the sea but ultimately succeeded in his mission. Hence it is a true story.

Question 2.
What was the startling fadt Heyerdahl had learnt from the archives? What did he do to confirm it?
Answer:
Heyerdahl had learnt from the archives that the Egyptians had earlier used the Papyrus boats for sailing on the sea. It was a startling fact for him. He wanted to confirm it. Therefore, he went to Morocco and Peru. And Chad in central Africa.

Question 3.
How did the tribals help Heyerdahl?
Answer:
The head of the tribe proudly showed Thor Heyerdahl various books.
The other tribal was named Abdullah. He knew French and Persian languages. He acted as the interpreter between Heyerdahl and the tribals.

Question 4.
What did Thor do before he decided to sail across the Atlantic?
Answer:
Thor was doubtful about the power of the Papyrus boat. Therefore, he checked the power of the boats thoroughly. He got fully satisfied that the flimsy looking boats were well structured. Then alone he decided to sail across the Atlantic.

Question 5.
Why did Thor Heyerdahl go to Ethiopia?
Answer:
Thor Heyerdahl wanted to get a Papyrus boat made. He located the tribe who asked him to seek permission from the Sultan of Chad. Thor took the permission from the Sultan. The Papyrus trees no longer grew in Egypt. Therefore he went to Ethiopia to get the Papyrus trees.

Question 6.
How was the ship ready for the expedition?
Answer:
The ship was made of a strong Papyrus tree. It was built on the pattern of the pictures on the Pyramids. It was a 26 feet high boat. It was fully furnished and had provisions for all the facilities. Therefore, it was ready for the expedition.

Question 7.
When did the first attack come to the ship?
Answer:
The ship sailed smoothly for some days. Then the wind started blowing violently. It caused a great attack to the ship. It reduced the rowing oars to a match wood (fragile item). This mishap shook the seven sailors to the skin.

Question  8.
How did the sailors save themselves on the fifth day of their journey?
Answer:
Problems started for the voyagers from the fourth day. The fifth day again proved to be troublesome. The sea turned rough and furious once again. However, the sailors did not get nervous. They got cautious and saved themselves bravely.

Question 9.
How did the sailors find the sea on 10th June?
Answer:
On 10th June, the sailors entered the trans-Atlantic shipping lanes. They found the sea around them filthy. The water was grayish green and opaque. It was covered with clots of oil. They also saw plastic bottle floating among .the waste.

C. Long Answer Type Questions (In about 50 words)

Question 1.
Name the persons who joined Thor Heyerdahl in his adventure.
Answer:
The persons named below joined Thor Heyerdahl in his adventure:

  1. Norman Baker from the U.S. (He was the only real sailor).
  2. Dr. Yuri Alexandrorech Senkevich. (He was a Russian).
  3. Carlo Mauri. (He was a cameraman from Italy).
  4. Dr. Santiago Genoves. (He was from Mexico. He was the editor of an Anthropology book).
  5. George Sourial. (He was an Egyptian. He was a chemical engineer by profession).
  6. Abdullah. (He was the most important member of the crew. He was a tribal who knew French and Persian languages).

Question 2.
Why did 18th June prove as a dramatic day for the sailors?
Answer:
The ship had sailed more than a thousand miles around the north-west coast of Africa. On 18th June, the waves were slipping under the ship (sailors) and lifting them up. However, they were creeping over the stem and pushing them down. The sailors were un-nerved for the first time. It was feared that the ship might break up into two parts. It would not leave them enough time for anchoring the boat. In this way, it proved a dramatic day for the sailors.

Grammar

Active and Passive Voice

Study the following sentences:

  1. All the main ropes and chains were broken.
  2. Thor thoroughly checked the power of the boats and was surprised by their strong structure.
  3. The Papyrus boats were prepared after studying the pictures on the pyramids.
  4. The rowing oars were reduced to a matchwood.
  5. The same day the last chicken was slaughtered.
  6. The sailors were frightened for the first time.
  7. Everybody rushed to him and urns shocked for a moment. The above sentences are passive of simple past tense.

A sentence is said to be in passive voice if the person or thing (denoted by the subject in its Active Voice) is said to suffer something from some other person or thing (denoted by the object in its active voice).

See the Table:

TenseRule to formSentence
Simple PresentPassive
is/am/are + past
I am written
Simple Pastparticiple was/were + pastI was written
Simple Futureparticiple
Shall be/will be +
I shall be
past participlewritten……..
Present Continuousis/am/are + beingI am being
+ past participlewritten……..
Past Continuouswas/were + beingI was being
+ past participlewritten……..
Present Perfecthave/has + beenI have been
+ past participlewritten……..
Past Perfecthad + been + pastI had been
participlewritten……..
Future Perfectshall/will have +I shall have
been + past participlebeen written…

Now, put the verbs in brackets into the passive form of simple past. The first one is done for you.

Question 1.
The urine of all other six sailors (put) on the sting marks with a rag dipped into it.
Answer:
The urine of all other six sailors was-put on the sting marks with a rag dipped into it.

Question 2.
He (surprise) to see that the world out side was eager to share their experience.
Answer:
He was surprised to see that the world outside was eager to share their experience.

Question 3.
However, by then the radio contact (make) with Shenandoah.
Answer:
However, by then the radio contact was made with Shenandoah.

Question 4.
Heyerdahl’s wife (see) coming on a steamer with a film photographer.
Answer:
Heyerdahl’s wife was seen coming on a steamer with a film photographer.

Question 5.
One day this second boat majestically (roll) into the sea.
Answer:
One day this second boat was majestically rolled into the sea.

Question 6.
They (give) a red carpet welcome.
Answer:
They were given a red carpet welcome.

Question 7.
Fortunately, the radio set, which (discard) when they were not able to get in touch with the Safi harbour, once again (pick) up by Norman.
Answer:
ortunately, the radioset, which was discarded when they were not able to get in touch with the Safi harbour, was once again picked up by Norman.

Speaking Skill

Complete your answers to the question and speak to your partner. Switch over your role and repeat the conversation.
Raju—Are you going to buy that sweater?
Vicky—I don’t know whether to buy it or not?
Amar—What time do you think we should leave?
Rekha—I am not really sure what time to leave?
Asma—Do you want to do business studies?
Sabir—I am wondering whether to go for business studies or statistics.
Vicky—How much money we should spend on the present?
Asma—I have no idea how much money to spend on it.
Amar—Do you intend to join sports club?
Sabir—I can’t decide whether to join it or not.
Raju—Which route should we take?
Rekha—It is difficult to know which route to take?
Answer:
Raju—Are you going to buy that sweater?
Vicky—I don’t know whether I should buy it or not.
Amar—What time do you think we should leave?
Rekha—I am not really sure what time we should leave.
Asma—Do you want to do business studies?
Sabir—I am wondering whether I should go for business studies or statistics.
Vicky—How much money we should spend on the present?
Asma—I have no idea how much money we should spend on it.
Amar—Do you intend to join sports club?
Sabir—I can’t decide whether I should join it or not.
Raju—Which route should we take? ‘
Rekha—It is difficult to know which route we should take. Switch over your role now and repeat the conversation at your own level.

Writing Skill

Question 1.
Which adventure sport do you like most, and why? (50 words)
Answer:
I am very fond of games. I can play football, volleyball, tennis, cricket and hockey. But I like hockey, the adventure sport, the most. I have been playing hockey since my childhood. We have been the world champion in this national game for over a quarter century. A hockey match lasts for an hour-and a half. One has to defend one’s body from being hit by the ball or the stick. The goal keeper’s role is very important. It has a great educative value. This adventure sport teaches us the importance of discipline, obedience to law, co-operation, team-spirit and sportsmanship. The spectators enjoy this adventure sport the most.

Question 2.
You attended a trekking and hiking expedition to the hills
during summer vacation. Write an article for your school magazine describing your experiences. (150 words)
Answer:
Excursions are important for students. Students can visit any hilly place. Then they can have the first hand information about its surroundings. In trekkings and hikings, students learn many things. They help students to develop the skills of planning and organization. They understand the value of cooperation and mutual help. They learn how to behave with others when they go out. So excursions are very useful.

Our Physical Education teacher took us on a trekking and hiking expedition to Shimla. I packed my woollens, an umbrella and some other necessary items. It was a novel experience for me to travel on foot in hilly regions. The mountain scenery all around was highly enchanting. We spent a week in Shimla. We visited Solan and Pasvanoo and stayed there for two days. There we saw nature in all her grandeur.

The tall mountains seemed to kiss the skies. The snow-covered peaks of the mountains filled my heart with joy. We saw the sun rising from behind the hills. We sat for hours on a rock beside some mountain stream. Its pure crystal water made my heart leap with joy. The terraced fields, lovely flowers and beautiful ferns captivated our heart. The visit to Shimla proved more than a pleasure trip for us.

Think It Over

Question 1.
We need to learn fronfi nature. According to scientists, the bumblebee’s body is too heavy and its wing-span is too small. Aerodynamically the bumblebee cannot fly. But bumblebee doesn’t know that, and it keeps flying. Think how scientifically impossible is simply possible. Can you recall any other example? If yes, write it in your notebook.
Answer:
Nature is a great teacher. The bumblebee’s body is too heavy and its wing-span is too small. Therefore, scientifically, it cannot move through air. But we see the bumblebee flying in the air. In a way, it has flouted the scientific principle and made the impossible, possible. Science has done many wonders. There is a strong possibility that there might be more insects like snails which can fly like a bumblebee in similar conditions.

Question 2.
Generally limitations are self-imposed. Don’t let education put limitations on you. Think and express your view in a few lines.
Answer:
Man is bound by many limitations. He suffers from many complexes and superstitions. He hates the persons belonging to lower castes, creeds and communities. He does not dine with them. He does not smoke with them. He does not like to establish marital relations with them. He does not start his journey on a particular day. He would not get his hair cut or his clothes washed on certain days. He does not go out if somebody sneezes or if he happens to see a widow or some empty pot. He would mind if a cat crosses his path. These limitations are self-imposed by ignorant and backward people. Education does not allow such taboos, limitations and superstitions.

Things To Do

Question 1.
Find pictures of kinds of boats named below and stick them in your project book with their details.
1.liner
2. ferry
3. hovercraft
4. raft
5. catameran
6. speed boat
7. cruiser
8. sailing dinghy
9. rowing boat canoe
Answer:
Class-room activity.

Introduction

This is a real adventure story of Thor. Heyerdahl and his team of seven members. They managed to sail on a Papyrus boat across the Atlantic ocean. It might be an impossible journey for others but not for Heyerdahl. He made this journey possible only to prove that the ancient Egyptian civilization had reached the jungles of Central, America and on the mountains of Peru, much before Columbus discovery.

Summary in English

Thor Heyerdahl had a mission. He wanted to prove how the ancient civilizations had reached the jungles of Central America and the mountains of Peru much before Columbus’s discovery. The Egyptians had chosen the Papyrus boats for sailing on the sea.

Heyerdahl confirmed the fact. He located the tribes who were excellent boat makers. He saw various boats there and was satisfied with them. Then he decided to sail in the Papyrus boat across the Atlantic. He brought the Papyrus tree from Ethiopia and got the boat prepared. Six men joined him in the adventure.

They started sailing on 25th May. The ship was given a ritual send off. The crew faced many hardships. The violent winds and the high-rising waves proved to be their worst enemies. Their rowing oars were broken. They lost trace of the hemisphere. Once their ship got disjointed. At another time it was broken into two parts from the middle.

Heavy rains shook them to the skin when the water entered the ship. The seasoned sailors faced all the furies of the sea heroically. They mended the ship every time it created trouble. In the end they came out with flying colours. They had created a history in navigation.

Get the best tips and tricks about how to decorate a study, bedroom, or even a nursery on Babyfsn , the best decoration ideas website.

For more solutions follow on Google News and Subscribe our YT Channel (Science Hindi) share this article with your friends.

Leave a Comment