MP Board Class 10th English The Rainbow Solutions Chapter 2 The Happy Prince

In this article, we will share MP Board Class 10th English The Rainbow Chapter 2 The Happy Prince Solutions with important Questions Answers. These MP Board Solutions are solved by subjects experts.

The Happy Prince Introduction

In this story, the author describes the miserable condition of the poor and the helpless. At the same time, he describes the selfish and inhuman behaviour of the rich. The author, through his story, conveys his message of love and compassion for the poor and the needy. One should have faith in good actions because only this will bring peace and happiness.

The Happy Prince Textbook Exercises

Vocabulary

1.Make a list words ending in-logy. example: Ornithology
Answer: List of words ending in -logy

  • Anthropology – Physiology
  • Biology Radiology
  • Cardiology – Venerology
  • Dermatology – Zoology
  • Geology -Gynecology
  • microbiology -Ophthalmology
  • Pathology – pharmacology.

Also Read: MP Board Class 10th English Chapter 1 Solutions Goodwill

ll. (a) Collect the synonyms of the following words by consulting a dictionary: admire, happy, famous, see, walk, slumber.
Answer:

  • Admire -praise, appreciate, esteem
  • Happy -pleased, delighted contented, felicitous
  • famous – renowned, distinguished, noted
  • Lovely- pleasant, pretty, charming, enchanting
  • See- look, behold, view Walk wander, stroll, tread, move
  • Slumber -repose, nap, sleep

(b) Collect the antonyms of the following words by consulting a dictionary: love, friend, beautiful, precious, day.
Answer:

  • Words – Antonyms
  • Love – hatred, contempt
  • Friend – enemy, foe, adversary
  • Beautiful – ugly, obnoxious, vulgar
  • Precious – cheap, inferior
  • Day – night

III. English spelling is not phonetic, as there are many silent letters in English words, e.g.: know, column Now select such words from the lesson and pronounce them.
Answer: Bridge, white watch man etc.

Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words.

Question 1. What made the Swallow stay behind, even after his friends had gone away to Egypt?
Answer: The swallow was in love with the most beautiful reed. He was deeply attracted by her slender waist. The reed also responded to his love. His courtship (love-affair) lasted all through the summer. Therefore he stayed behind even after his friends had gone away to Egypt.

Question 2. What was the statue of the Happy Prince adorned with?
Answer: The statue of the Happy Prince was gracefully adorned. It was gilded (covered) all over with thin leaves of fine gold. He had two bright sapphires for his eyes. A large red ruby glowed on his sword-hilt.

Question 3. How did the people admire the beauty of the statue of the Happy Prince?
Answer: The people admired the beauty of the statue of Happy Prince in the following ways: One of the Town, Councillors said, “The Happy Prince is as beautiful as a weathercock.” The charity children said, ‘The Happy Prince looks just like an angel.”

Question 4. Where did the swallow put up at night?
Answer: One night, a little swallow flew over the city. All day long he flew. He got tired at night and flew down. The town had gone to sleep. He sat at the statue. He decided to put up at night there. He spent the night just between the feet of the Happy Prince. It was like a golden bedroom.

Question 5. When the third drop of water fell, the swallow looked up. What did he see?
Answer: Two large drops of water fell on the swallow. He called it a curious thing because there was no cloud in the sky. Soon the third drop of water fell. The swallow looked up. He saw the eyes of the Happy Prince filled with tears and tears were running down his golden cheeks.

Question 6. Why was the Happy Prince weeping?
Answer: When the Happy Prince was alive, he had not known what tears were. He lived in the palace where life was sorrow free. The courtiers called him the Happy Prince. When the Happy Prince died, they set him very high. Now he was able to see the ugliness and miseries of the city. Therefore, he was weeping.

Question 7. Why did the Happy Prince not know the sufferings of his people?
Answer: When the Happy Prince was alive, he used to live in the palace. There were no sorrows and sufferings in the lives of the people living there. He led a joyful life. He had no contact with his people. Therefore, he did not know about their sufferings. Everything around him was beautiful.

Question 8. To whom did the Happy Prince give the ruby and why?
Answer: There was a seamstress, far away in a little street. Her little son lay ill in the bed. He was suffering from fever. He was asking for oranges. He was crying because his mother could not afford to give him anything but river water. Seeing her miseries the Happy Prince gave her the ruby.

Question 9. What were the Happy Prince’s eyes made of? What did he do with them?
(M.P. Board 2011)
Answer: The Happy Prince’s eyes were made of two bright sapphires. He gave one sapphire to a playwright. He was feeling cold and was hungry. He gave the other sapphire to a little match- girl. She had let her matches fall in a gutter and was crying

Question 10. ‘He is little better than a beggar’, said the Mayor, looking at the statue. Why did he say so?
Answer: The Mayor looked at the statue. The leaden heart of the Happy Prince had broken into two. Its golden leaves were stripped off. His eye had gone. His sword was looking ugly. It was neither beautiful nor useful. It was so shabby that the Mayor said, “He is little better than a beggar.

Question 11. What happened to the statue of the Happy Prince at last? (M.P. Board 2017)
Answer. The Mayor and the Town Councillors saw the ugly statue. They got it pulled down as it was no longer useful. Then they melted the statue in a furnace. It was decided that the Mayor’s statue should be made out of its metal. The broken lead heart did not melt in furnace. Hence it was thrown in a dust-heap.

Question 12. Did the Swallow go to Egypt? Give reason. (M.P. Board 2009, 2016, 2011)
Answer: The swallow did not go to Egypt. He had resolved to stay with the Happy Prince for-ever because he had gone blind. He would not leave the Happy Prince out of his deep love and regard for him. Moreover, he had lost his strength to fly and died at the feet of the Happy Prince.

Question 12. Did the Swallow go to Egypt? Give reason. (M.P. Board 2009, 2016)
Answer: The swallow did not go to Egypt. He had resolved to stay with the Happy Prince for-ever because he had gone blind. He would not leave the Happy Prince out of his deep love and regard for him. Moreover, he had lost his strength to fly and died at the feet of the Happy Prince.

Question 13. What were the two most precious things in the city that the angel brought to God?
Answer: The angels brought two things from the city to God. They were the leaden heart of the Happy Prince and the dead swallow. They had done something good for the poor and the needy. Both the angel and God considered them as most precious things (for haven).

B. Answer the following questions in about 50 words

Question 1. How did the Happy Prince compensate his ignorance of his people’s sufferings?
Answer:
The Happy Prince used to live in a palace while he was alive. Sorrow was not allowed to enter his palace. Therefore, he was ignorant of the people’s sufferings. He never cared to ask about what lay beyond the garden wall. He lived and died in pleasure and happiness. He compensated his ignorance. He said that he got the first view of misery and suffering in the city after his death. He was set up so high as a statue. Now he could see misery and ugliness of the city around him.

Question 2. The Swallow narrated to the Happy Prince the things he had seen in the city. Re-narrate it in your own words.
Answer: The Happy Prince asked the swallow to fly over his city and tell him what he saw there. The swallow saw the rich making merry in their beautiful houses while the beggars were sitting at the gates. He saw the white faces of hungry children in dark lanes. He saw two hungry little boys shivering with cold. They were lying in each other’s arms under the archway of a bridge to keep themselves warm. The watchman drove them out into the rain. The swallow flew back and narrated to the Happy Prince what he had seen.

Question 3. How was the Swallow instrumental in lessening the miseries of the people?
Answer: The Happy Prince (statue) saw all the ugliness and misery of his city. He found a helpmate in the swallow. The swallow followed the orders of the Happy Prince. First, The Happy Prince told him (swallow) to take a ruby from his sword-hilt and give it to the seamstress. The seamstress with the help of the ruby bought oranges for her son suffering from fever. Then he sent a sapphire to a playwright. The playwright removed his cold and hunger with it. Later, he sent a sapphire to a match girl. She exchanged it with money. It stopped her from crying and saved her from being beaten by her father. In this way, the swallow proved instrumental in lessening the miseries of the people.

Question 4.
“The story of the Happy Prince is an indirect criticism” of the insensitivity, selfishness and shallow thinking of men, Critically analyse this statement quoting examples from the story. (M.P. Board 2012)
Answer: The swallow saw the rich people living in luxury. They were least bothered about the beggars sitting at their gates. Poor children lived in dark streets. Their faces were white due to starvation. Nobody showed any concern for them. It was raining but the watchman drove away two little boys who had found shelter under the archway of the bridge. Nobody helped the poor seamstress, the playwright and the little matchgirl. It justifies the statement that the story of the Happy Prince is an indirect criticism of the insensitivity, selfishness and shallow thinking of men.

Additional Important Questions

A. Read the passages and answer the following questions:
1. “I have a golden bedroom,” he said softly to himself as he looked round, and he prepared to go to sleep but just as he was putting his head under his wing a large drop of water fell on him. “What a curious thing!” he cried; “there is not a single cloud in the sky, the stars are quite clear and bright and yet it is raining. The climate in the north of Europe is really dreadful. The Reed used to like the rain, but that was merely her selfishness.” (Page 5)

Question:
(a) Find a word opposite in meaning to ‘delightful’.
(b) Give the main form of the word ‘prepared’.
(c) Give a word similar in meaning to ‘strange’.
(d) What is golden bedroom for the swallow?
Answers:
(a) dreadful
(b) preparation
(c) curious
(d) The Happy Prince’s feet are the golden bedroom for the swallow.

2. “The boy is so thirsty, and the mother so sad.” “I don’t think I like boys,” answered the Swallow. “Last summer, when I was staying on the river, there were two rude boys, the miller’s sons, who were always throwing stones at me. They never hit me, of course; we swallows fly far too well for that, and besides, I come of a family famous for its agility; but still, it was a mark of disrespect.” (Page 7)

Questions:
(a) Find a word opposite in meaning to ‘strange’.
(b) Give noun form of the word ‘thirsty’.
(c) Give one word used for ‘in addition to’ in the passage.
(d) Why was the mother sad?
Answers:
(a) famous
(b) thirst
(c) besides
(d) The mother was sad because she couldn’t buy orange for her ailing son.

I. Match the following:

1. The Happy Prince – (a) furnace
2. Swallow rested – (b) with town Councillors
3. Swallow wanted to go to – (c) at the Prince’s feet
4. The broken lead heart – (d) covered with golden leaves did not melt
5. Mayor came – (e) Egypt.
Answer:
1. (d), 2. (c), 3. (e), 4. (a), 5. (b).

II. Pick up the correct choice:

(i) The Happy Prince is written by:
A. R.K. Laxman
B. R.K. Narayan
C. Oscar Wilde
D. M.K. Gandhi.
Answer:
(C) Oscar Wilde

(ii) A. Statue of a prince – (stood/stand) in the city centre.
B. One night a swallow happened to rest ………….. (at/on) the Prince’s feet.
C. The statue could neither be melted ……………… (or/nor) broken.
D. The little swallow grew …………..(old and old/older and older)
E. The swallow…………(fly/flew) back to the Happy Prince, and told him what he had done.
Answer:
A. stood
B. at
C. nor
D. older and older
E. flew

III. Write ‘True’ or ‘False’:

1. The statue of the Happy Prince stood in a museum.
2. The swallow’s tears fell on the prince’s feet.
3. The Prince asked the swallow to take out the ruby from his sword hilt and give it to a seamstress.
4. The swallow wanted to go to Hongkong.
5. God asked the angel to send the little bird and the Happy Prince to heaven.
Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True.

IV. Fill in the following blanks:

1. For …………. the Happy Prince had two bright sapphires.
2. A red ……………. glowed on the Happy Prince’s sword-hilt.
3. How wonderful the ……………… are and how wonderful is the power of
4. A young man is trying to finish a play for the ……………… of the Theatre.
5. The swallow swooped past the ……….. and slipped the jewel into the palm of her hand.
Answer:

  1. eyes
  2. ruby
  3. stars; love
  4. Director
  5. match-girl.

B. Short Answer Type Questions
(In about 25 words)

Question 1. How did the sapphire help the playwright?
Answer: The Happy Prince sent a sapphire to the playwright. He was shivering with cold and was hungry. He sold the sapphire to a jeweller. He would buy foodstuff with the money and fill his belly. He would buy firewood, get rid of cold and finish his play which was lying incomplete.

Question 2. Give a short description of the playwright.
Answer: The playwriglit was a young man. He lived in a garret. His hair were brown and crisp and his lips were red. He had large and dreamy eyes. He was faint with hunger. He was too cold to finish the play for the Director of the Theatre.

Question 3.
Give a brief description of the seamstress.
Answer:
The poor seamstress lived in a house in a little street. Her face was thin and warm. She had rough red hands pricked by the needle. She earned too little to buy oranges for her ailing son.

Question 4. Why did the swallow want to go to Egypt? Why did he stay behind?
Answer: All of the swallow’s friends had gone to Egypt. It was cold here but warm in Egypt. Therefore he also wanted to go there. Initially he stayed behind out of his passionate love for a reed. Then he engaged himself in the service of the Happy Prince. He saw him getting blind and resolved to stay behind with him.

Question 5. Why did the swallow not like boys?
Answer: The Happy Prince wanted to send a ruby through the swallow to a boy. He was thirsty and his mother was sad. The swallow replied that he hated boys. He cited his past experience. Once he was staying on the river. Two rude boys always threw stones at him. It was a mark of disrespect for him.

Question 6. What did the swallow view while he flew over the roofs of the town?
Answer: The swallow wanted to send a ruby to a thirsty boy. He flew over the roofs of a town. He passed the cathedral tower. He saw the white marble angels sculptured there. He heard the sound of dancing in a palace. He saw Queen’s maid-of-honour on the balcony with her lover. The boy and his mother (the seamstress) lived beyond the river.

Question 7. What important things did the Happy Prince tell the swallow? When did he tell them?
Answer: The Happy Prince told the swallow that of all the marvellous things in the world, the most marvellous thing is the people’s suffering. There was no mystery so great as misery. He told this when he had gone blind and the swallow had decided to act as his eyes.

Question 8. The swallow told the Happy Prince about the poor and hungry children? What was the reaction of the Happy Prince to it? Why?
Answer: The swallow told the Happy Prince about the plight of the hungry children. The Happy Prince was shocked. He asked the swallow to take off the gold over his body leaf by leaf and give that to the poor. It would help them a great deal. The living beings always think that gold can make them happy.

Question 9. What happened when the little swallow fell down dead?
Answer: The little swallow kissed the Happy Prince on the lips. Soon after he fell down dead. The very same moment, a curious crack sounded inside the statue. It seemed as if something had broken into two. It was nothing else than the Happy Prince’s lead heart.

C. Long Answer Type Questions
(In about 50 words)

Question 1.
Give a brief character-sketch of the Happy Prince.
Answer:
When the Happy Prince was alive, he lived in a palace. He led a happy and pleasant life. Sorrow was not allowed to enter his palace. On his death, his statue was set on a tall pillar in the city. He had a ruby on his sword-hilt. His eyes were of sapphire. His body was covered with leaves of gold. Now he could view the sufferings of men, women and children from the tall pillar. He was deeply moved. He vowed to help the poor. With the help of the swallow he helped the seamstress, a playwright and a matchgirl with the ruby and sapphires. He sent his gold leaves to the hungry children. His heart broke when the swallow was dead. He himself became ugly in serving the suffering humanity. He deserves all praise. The Mayor called him ugly and useless but God gave him a place in his city of gold.

Question 2.
Give a brief character-sketch of the swallow.
Answer:
The swallow was a bird but had a human heart. He loved the reed passionately. He was aggrieved when she deserted him. flew over the city and sought shelter at the feet of a statue. got soaked but spent the night there. His heart melted when he saw tears in the Happy Prince’s (statue’s) eyes. He befriended the statue and engaged himself in his service.

He followed his orders to the letter. He sacrificed his comforts. felt cold but did not show any desire to reach Egypt and enjoy its warmth. He was true to his word. was faithful and sincere. He deserves all praise. He could feel most of what a human heart experiences.

Grammar

A. Study the following sentences.

1. He is as beautiful as a weathercock.
2. I am glad there is someone in the world who is quite happy.
3. He looks just like an angel.
4. How do you know?
5. Who are you?

The underlined verbs are in Simple Present Tense. Now put the verbs given in brackets into the Simple Present Tense.

Question 1. He (determined) to fly away.
Answer: He determines to fly away.

Question 2. I (lived) in the palace of Sans-souci.
Answer: I live in the palace of Sans-souci.

Question 3. My courtiers (called) me Happy Prince.
Answer: My courtiers call me Happy Prince.

Question 4. The Happy Prince (looked) so sad that the little swallow (was) sorry.
Answer: The Happy Prince looks so sad that the little swallow is sorry.

Question 5. The Swallow (flew) away with the great ruby in his beak over the roofs of the town. Answer: The swallow flies away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.

B. Study the following sentences:

1. The Mathematical Master frowned and looked very severe.
2. One night there flew over the city a little Swallow.
3. Then another drop fell.
4. Ah! What did he see?
5. I played with my companions in the garden.

The underlined verbs are in Simple Past Tense. Now, put the verbs given in brackets into Simple Past Tense. the happy prince class 10 question answer

Question 1. I (come) of a family famous for its agility.
Answer: I came of a family famous for its agility.

Question 2. It (is) very cold here.
Answer: It was very cold here.

Question 3. What (is) the use of a staute if it (can) not keep the rain off?
Answer: What was the use of a statue if it could not keep the rain off?

Question 4. I (do) not think I (like) boys.
Answer: I did not think I liked boys.

Question 5. I (come) to bid you good-bye.
Answer: I came to bid you good-bye.

C. Study the following sentences.

1. “Shall I love you?” said the swallow.
2. “Will you come away with me?” He said finally to her.
3. “I will wait with you one night longer”, said the Swallow.
4. I will stay with you always.
5. The ruby shall be redder than a red rose.

Get the best tips and tricks about how to decorate a study, bedroom, or even a nursery on Babyfsn , the best decoration ideas website.

Hope you get help with this mp board 10th english book solutions, if you have any issue so just comment below.

Leave a Comment