MP Board Class 10th English Poem Extract

In this article, We have share MP Board Class 10th English Solutions Poem Extract or Short Note. These Solutions are solved by subjects experts from latest edition book.

Table of Contents

Poem 1

I am a cloud quietly
I fly through the transparent sky.
And in the neauen, I bloom intes a lotus,
I am  a breeze stealthily
I am glide our bed of flowers
And gently, I shake dowm a dream
I am water bisurely
I flow into the sleeping rainbow
And go in pursuit of sound to tempe
I am a fog slugly
I look forward to the raising of red sun
Over the dowering peak and return to it its gentle beauty.

Questions and Answers

Question 1.  Find out the words from the poem which have the following meaningd : secretly, Softly, Slowly, Timidly
Ans: Quietly, Stealthily, gently, shyly.

Question 2. Where does the water flow?
Ans: Water flow intes the sleeping rainbow.

Question 3. What do you understand by the red sun ?
Ans: Red sun refers to the sun in the morning time.

Poem 2

If you can keep your head when all about you,
Are loosing theirs and blaming it on you.
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too.

Questions and Answers 

Question 1. Whom the poet addressing :
(a) His friend
(b) His wife
(c) His son  .
Ans: (b) His Wife.

Question 2 . What does he ask him to do when all men doubt him:
(a) To trust god
(b) To trust himself
(c) To trust poet
Ans: (b) To trust himself.

Question 3. How does the poet ask ‘you’ to face the blames?
Ans: To face blame one must try to have faith in oneself and also should find out the reasons for the blame or suspicion.

Poem 3

May that which guides men like a good charioteer,
Who controls fleet footed houses with the reins,
that which abides in the heart, most swift and active, 
May that my mind resolve on what is good.

Questions and Answers

Question 1. From which poem these lines have been taken :
(i) To the cuckoo
(b) if
(c) The Bridge Builder
(D) Goodwill
Ans: (d) Goodwill.

Question 2. The world used for ‘a long narrow band usually of leather by which a hourse is controlled’, in the extract is : 
(i) Abide
(ii) Fleet
(iii) Charioteer
(iv) Reins
Ans: (iv) Reins.

Question 3. Fleet-footed horses mean :
(a) Slow running horse
(b) Fast running horses
Ans: (b) Fast Running horse.

Question 4. How is mind compared with a charioteer ?
Ans: The mind is compared with a charioteer because it controls the fleshly desires of the human beings just as the charioteer guides and control the horses.

Poem 4

An old man, going alone highway,
Came, at the evening, cold and gray,
to a chasm, vast, and deep, and wide,
Through which was flowing a sullen tide,
the old man crossed in the twilight dim;
the sullen stream had no fears for him.
But the turned, when safe on the other side,
and built s bridge to span the tide.
“old man,” said  a fellow pilgrim, near,
“you are wasting strength with building here;
your journey will end with the ending day.

Questions and Answers 

Question 1. Identify the poem and the poet. 
Ans: This extract is from the poem ‘The Bridge Builder’ composed by ‘Willallen dromgoogle’.

Question 2. Where is the old man going ?
Ans: The old man is going on a highway in the evening.

Question 3. What does he see on his ways and which thought comes to his mind ?
Ans: On his way way he happens to see a charm in the bridge. He thinks that the charm may prove fatly dangerous for those who might come that way later.

Question 4. What does the poetess want to convey ?
Ans: The poetess want to convey through her poem that the world of today is replete with selfish people who have no concern for others. We need more and more people like this old man of the poem.

Get the best tips and tricks about how to decorate a study, bedroom, or even a nursery on Babyfsn , the best decoration ideas website.

Follow for more solutions on Google News and subscribe our YouTube Channel Science Hindi English Poem Extract.

Leave a Comment