MP Board Class 10th General English Solutions Chapter 3 Salutation to the Nation

In this article, we have given MP Board Class 10th General English Solutions The Spring Blossom Chapter 3 Salutation to the Nation, Word Power, Fill in the Blanks, Textbook Exercise, Comprehension with pdf file.

MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 3 Salutation to the Nation Passages, Meanings, Comprehensions, Sentence Correction word power with the pdf.

Salutation to The Nation Textual Exercises

    Word Power

    A. Use the following words in your own sentences.

    Answer:
    treacherous – The treacherous acts of Raj created a barrier in our friendship.
    jovial mood – Our class teacher was in jovial mood today.
    reluctant – Mohan was reluctant to go to his friend’s birthday party.
    embrace – When Ram stood first in the class his father embraced him.
    flock – A large flock gathered at the accident spot.

    B. Give one word for the following expressions.

    (एक शब्द दीजिए)

    Answer:

    1. a room for one or more prisoners in a prison or police station. – dungeon
    2. the act of killing somebody especially · as a legal punishment. – execution
    3. a person who suffers very much or is killed because of their religious political beliefs. – martyr
    4. a word or phrase that is easy to remember, used by politicians, advertisers etc. in order to attract people’s attention. – slogan

    C. Choose the correct alternative and fill in the blanks.

    1. Rajguru and Sukhdev refused to…………
    (i) go to the gallows
    (ii) get their faces covered
    (iii) be hanged
    (iv) to come out of their cells.
    Answer:
    (ii) get their faces covered

    2. Bhagat Singh called the magistrate ………
    (i) unfortunate
    (ii) fortunate
    (iii) lucky
    (iv) unlucky.
    Answer:
    (ii) fortunate

    3. The Britishers took the dead bodies of the revolutionaries to the bank of the river …………
    (i) Sutlej
    (ii) Ganga
    (iii) Yamuna
    (iv) Narmada
    Answer:
    (i) Sutlej

    4. By offering his supreme sacrifice to his motherland Bhagat Singh became a symbol of ………..
    (i) progress
    (ii) love
    (iii) patriotism
    (iv) kindness.
    Answer:
    (iii) patriotism

    How Much Have I Understood?

    A. Answer the following Questions. (One or two sentences)

    (निम्न प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में दीजिए।)

    MP Board Class 10 General English Chapter 3 Question 1. Who is known as Shaheed-e-Azam?

    (हू इज़ नोन एज़ शहीद-ए-आजम?)
    शहीद-ए-आजम के नाम से कौन जाना जाता है?

    Answer:
    Bhagat Singh is known as Shaheed-eAzam.

    (भगतसिंह इज़ नोन एज़ शहीद-ए-आजम।)
    भगतसिंह को शहीद-ए-आजम के नाम से जाना जाता है।

    Salutation To The Nation MP Board Class 10 Question 2.
    Name three patriots who sacrificed their lives for the freedom of motherland, same day at Lahore.

    (नेम थ्री पेट्रिअट्स हू सैक्रिफाइस्ड देअर लाइव्स फॉर द फ्रीडम ऑफ मदरलैण्ड, सेम डे एट लाहौर.)
    तीन क्रान्तिकारियों के नाम लिखिए जिन्होंने मातृभूमि की आजादी के लिए एक साथ लाहौर में आत्मबलिदान दिया।

    Answer:
    Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were the three patriots who sacrificed their lives for the freedom of motherland, same day at Lahore.

    (भगतसिंह, सुखदेव एण्ड राजगुरु वर दी थ्री पेट्रिअट्स हू सैक्रिफाइस्ड देअर लाइव्स फॉर द फ्रीडम ऑफ मदरलैण्ड, सेम डे एट लाहौर.)
    भगतसिंह, सुखदेव व राजगुरु तीन क्रान्तिकारी थे जिन्होंने अपनी मातृभूमि की आजादी के लिए एक साथ लाहौर में आत्मबलिदान दिया।

    Question 3.
    Bhagat Singh said, “One revolutionary is meeting another revolutionary”. Who was the other revolutionary?

    (भगतसिंह सेड, “वन रिवॉल्यूशनरी इज़ मीटिंग एनदर रिवॉल्यूशनरी।” हू वॉज़ द अदर रिवॉल्यूशनरी?)
    भगतसिंह ने कहा, “एक क्रान्तिकारी दूसरे क्रान्तिकारी से मुलाकात कर रहा है।” दूसरा क्रान्तिकारी कौन था?

    Answer:
    The other revolutionary was Lenin, whose biography Bhagat Singh was reading.

    (द अदर रिवॉल्यूशनरी वॉज़ लेनिन, हूज़ बायोग्राफी भगत सिंह वॉज़ रीडिंग.)
    दूसरा क्रान्तिकारी लेनिन था, जिसकी आत्मकथा भगत सिंह पढ़ रहे थे।

    Question 4.
    What slogans were raised by the three revolutionaries?

    (व्हॉट स्लोगन्स वर रेज्ड बाइ द थ्री रिवॉल्यूशनरीज़?)
    तीनों क्रान्तिकारियों द्वारा क्या नारे लगाये गये?

    Answer:
    The three revolutionaries raised the slogan, ‘Inqualab Zindabad, Samrajyavad Murdabad’.

    (द थ्री रिवॉल्यूशनरीज़ रेज्ड द स्लोगन, ‘इंकलाब जिन्दाबाद, साम्राज्यवाद मुर्दाबाद’।)
    तीनों क्रान्तिकारियों ने नारा लगाया, ‘इंकलाब जिन्दाबाद, साम्राज्यवाद मुर्दाबाद।’

    Question 5.
    What did the Britishers do with the bodies of the three revolutionaries?

    (व्हॉट डिड द ब्रिटिशर्स डू विद द बॉडीज़ ऑफ द थ्री रिवॉल्यूशनरीज़?)
    अंग्रेजों ने तीनों क्रान्तिकारियों के शरीर के साथ क्या किया?

    Answer:
    The Britishers mercilessly chopped off the bodies of the three revolutionaries, filled them in the sacks and carried them to the bank of the river Sutlej at Ferozpur. Kerosene was spilled over them and set ablaze in the most cruel manner.

    (द ब्रिटिशर्स मसीलेसली चॉप्ड ऑफ द बॉडीज़ ऑफ द थ्री रिवॉल्यूशनरीज़, फिल्ड् देम इन द सैक्स एण्ड कैरिड देम टू द बैंक ऑफ द रिवर सतलज एट फिरोजपुर कैरोसीन वॉज़ स्पिल्ड् ओवर देम एण्ड सेट अब्लेज़ इन द मोस्ट क्रूअल मैनर।)
    अंग्रेजों ने तीनों क्रान्तिकारियों के मृत शरीरों को काटकर, बोरों में भरा व फिरोजपुर में सतलज नदी के तट पर ले गए। उन पर मिट्टी का तेल छिड़ककर अत्यन्त क्रूरतापूर्वक जलाया।

    Question 6.
    What did Mahatma Gandhi say on the death of Bhagat Singh?

    (व्हॉट डिड महात्मा गाँधी से ऑन द डेथ ऑफ भगत सिंह?)
    महात्मा गाँधी ने भगतसिंह की मृत्यु पर क्या कहा?

    Answer:
    Mahatma Gandhi on the death of Bhagat Singh said, “It has increased our power for winning freedom for which Bhagat Singh and his comrades died.”

    (महात्मा गाँधी ऑन द डेथ ऑफ भगतसिंह सेड, “इट हैज़ इंक्रीप्ड अवर पावर फॉर विनिंग फ्रीडम फॉर व्हिच भगत सिंह एण्ड हिज़ कॉमरेड्स डाइड।”)
    महात्मा गाँधी ने भगतसिंह की मृत्यु पर कहा, “भगत सिंह व उनके साथियों की मृत्यु ने हमारी स्वतन्त्रता पाने की क्षमता को बढ़ा दिया है।”

    MP Board Class 10 English Chapter 3 Question 7.
    What did Bhagat Singh say to the Deputy Commissioner of Lahore?

    (व्हॉट डिड भगतसिंह से टू द डैप्यूटी कमिश्नर ऑफ लाहौर?)
    भगतसिंह ने लाहौर के डैप्यूटी कमिश्नर से क्या कहा?

    Answer:
    Bhagat Singh said to the Deputy Commissioner that he was fortunate to be able to see how Indian revolutionaries can embrace death with pleasure for the sake of their supreme ideal.

    (भगतसिंह टू द डैप्यूटी कमिश्नर दैट ही वॉज़ फॉरच्यूनेट टू बी एबल टू सी हाउ इण्डियन रिवॉल्यूशनरीज़ कैन एम्बेस डेथ विद प्लैज़र फॉर द सेक ऑफ देअर सुप्रीम आइडियल.)
    भगतसिंह ने डैप्यूटी कमिश्नर से कहा कि वह सौभाग्यशाली है कि वह देख पा रहा है कि किस प्रकार भारतीय क्रान्तिकारी खुशी-खुशी अपनी मातृभूमि के लिए मृत्यु को गले लगा सकते हैं।

    B. Answer the following Questions. (Three or four sentences)

    (निम्न प्रश्नों के उत्तर तीन या चार वाक्यों में दीजिए।)

    Question 1.
    What did the three revolutionaries do while going towards the place of execution?

    (व्हॉट डिड द थ्री रिवॉल्यूशनरीज़ डू व्हाइल गोइंग टुवर्ड्स। द प्लेस ऑफ एग्जीक्यूशन?)
    तीनों क्रान्तिकारियों ने फाँसी के तख्ने तक जाते हुए क्या किया?

    Answer:
    The three revolutionaries sang patriotic songs and moved towards the place of execution steadily and stood boldly. They raised the slogan, “Inqualab Zindabad, Samrajyavad Murdabad’.

    (द थ्री रिवॉल्यूशनरीज़ सँग पैट्रिऑटिक साँग्स एण्ड मूव्ड टुवर्ड्स द प्लेस ऑफ एग्जीक्यूशन स्टैडिली एण्ड स्टुड बोल्डली। दे रेज्ड द स्लोगन, ‘इंकलाब जिन्दाबाद, साम्राज्यवाद मुर्दाबाद.)
    तीनों क्रान्तिकारी निर्भीकता से देशप्रेम के गीत गाते हुए फाँसी के तख्ते की तरफ बढ़े। उन्होंने नारा लगाया, ‘इंकलाब जिन्दाबाद, साम्राज्यवाद मुर्दाबाद।’

    Salutation To The Nation In Hindi MP Board Class 10 Question 2.
    Describe how the three revolutionaries embraced death for the cause of India’s freedom.

    (डिस्क्राइब हाउ द थ्री रिवॉल्यूशनरीज़ एम्ब्रेस्ड डेथ फॉर द कॉज़ ऑफ इण्डियाज़ फ्रीडम.)
    तीनों क्रान्तिकारियों ने भारत की स्वतन्त्रता के लिए किस प्रकार मृत्यु को गले लगाया इसका वर्णन करो।

    Answer:
    The three revolutionaries refused to get executed with their faces covered, wear the cap and get handcuffed. They walked along singing patriotic songs in a jovial mood. They raised the slogan, ‘Inqualab zindabad, Samrajyavad Murdabad’ loudly, pulled the hangman’s rope, kissed it and put it round their necks and faced death boldly.

    (द थ्री रिवॉल्यूशनरीज़ रिफ्यूज्ड टू गेट एग्जीक्यूटिड विद देयर फेसेस कवर्ड, वेयर द कैप एण्ड गेट हैण्डकपड। दे वॉक्ड अलौग सिंगिंग पेट्रिऑटिक साँग्स इन अ जोविअल मूड। दे रेज्ड द स्लोगन, ‘इंकलाब ज़िन्दाबाद, साम्राज्यवाद मुर्दाबाद’ लाऊड्ली, पुल्ड् द हैंगमैन्स रोप, किस्ड् इट एण्ड पुट इट राउण्ड देयर नेक्स एण्ड फेस्ट डेथ बोल्डली.)

    तीनों क्रान्तिकारियों ने मुँह ढंककर व बेड़ियाँ लगवाकर फाँसी लगवाने से मना कर दिया। वे खुशी होकर देशप्रेम के गीत गाते हुए फाँसी के तख्ते की तरफ बढ़े। उन्होंने नारा लगाया, ‘इंकलाब जिन्दाबाद, साम्राज्यवाद मुर्दाबाद’, फाँसी की रस्सी खींची, उसे चूमा व अपनी गर्दन में लपेटकर निर्भीकता से मृत्यु को गले लगाया।

    Question 3.
    How did Bhagat Singh’s parents react at the execution of their beloved son?

    (हाउ डिड भगतसिंह ‘स् पेरेन्ट्स रिएक्ट एट द एग्जीक्यूशन ऑफ देयर बिलवड सन?)
    भगतसिंह के माता-पिता ने अपने पुत्र की फाँसी पर क्या प्रतिक्रिया जताई?

    Answer:
    Bhagat Singh’s parents reacted boldly at the execution of their beloved son. His father, Sardar Kishan Singh drove away the crowd from the place of execution and went alone with a few people to fetch his dead body. He did not want that other innocent people may revolt and be shot dead along with his son.

    (भगतसिंह ‘स् पेरेन्ट्स रिएक्टिड बोल्डलि एट द एग्जीक्यूशन ऑफ देयर बिलव्ड सन। हिज़ फादर, सरदार किशन सिंह ड्रोव अवे द क्राऊड फ्रॉम द प्लेस ऑफ एग्जीक्यूशन एण्ड वेन्ट् अलोन विद अ फ्यू पीपल टू फेच हिज़ डेड बॉडी। ही डिड नॉट वॉन्ट् दैट अदर इनोसेन्ट पीप्ल् मे रिवोल्ट एण्ड बी शॉट डेड अलाँग विद हिज़ सन।)

    भगतसिंह के माता-पिता ने अपने प्रिय पुत्र की फाँसी पर निर्भीक प्रतिक्रिया जताई। उनके पिता, सरदार किशन सिंह भीड़ को फाँसी की जगह से दूर ले गए और कुछ ही लोगों के साथ उसका शव लेने गए। वे नहीं चाहते थे कि दूसरे मासूम लोग जोश में आयें व अपनी जान गँवाएँ।

    Question 4.
    What did Sardar Kishan Singh do to avoid any untoward incident?

    (व्हॉट डिड सरदार किशन सिंह डू टू एवॉइड एनी अनटुवर्ड इन्सीडेन्ट?)
    सरदार किशन सिंह ने किसी अनचाही घटना से बचने के लिए क्या किया?

    Answer:
    Sardar Kishan Singh drove away the crowd from the place of execution to avoid any untoward incident. He also went to fetch his son’s dead body only with a few people.

    (सरदार किशन सिंह ड्रोव अबे द क्राऊड फ्रॉम द प्लेस ऑफ एग्जीक्यूशन टू एवॉइड. एनी अनटुवर्ड इन्सीडेन्ट ही ऑल्सो वेन्ट टू फेच हिज़ सन्स डेड बॉडी ओनलि विद अ फ्यू पीप्ल.)
    सरदार किशन सिंह किसी अनचाही घटना से बचने के लिए भीड़ को फाँसी की जगह से दूर ले गए। वे अपने पुत्र के शव को लेने भी कुछ ही व्यक्तियों के साथ गए।

    Question 5.
    What did the village people do when they heard the news of Bhagat Singh’s execution?

    (व्हॉट डिड द विलेज पीपल ड्र व्हेन दे हर्ड द न्यूज़ ऑफ भगतसिंह’ स् एग्जीक्यूशन?)
    गाँव के लोगों ने भगतसिंह की मृत्यु की खबर सुनने पर क्या किया?

    Answer:
    When the village people heard that Bhagat Singh’s dead body has been chopped and burnt in a heartless manner by the Britishers they reached the place in the neighbouring village with torches. The English officers threw the shreds of the bodies in the river water and ran away. The humble villagers gathered the shreds of the half burnt bodies from the river and performed the last rites with full devotion and love.

    (व्हेन द विलेज पीप्ल् हर्ड दैट भगतसिंह’स् डेड बॉडी हैज़ बीन चॉप्ड् एण्ड बर्ट इन अ हार्टलेस मैनर बाइ द ब्रिटिशर्स दे रीच् द प्लेस इन द नेबरिंग विलेज विद टॉर्चेस. द इंग्लिश ऑफिसर्स श्रू द श्रेड्स् ऑफ द बॉडीज़ इन द रिवर वॉटर एण्ड रैन अवे. दहम्बल विलेजर्स गैदर्ड द श्रेड्स् ऑफ द हाफ बर्ट बॉडीज़ फ्रॉम द रिवर एण्ड परफॉर्ड द लास्ट राइट्स विद फुल डिवोशन एण्ड लव.)

    जब गाँव वालों ने सुना कि भगतसिंह का शव अंग्रेजों द्वारा पास के गाँव में क्रूरता से काटकर जलाया गया है तो वह वहाँ लालटेन लेकर पहुँच गये। अंग्रेजों ने उन्हें देखकर शव के टुकड़े नदी में फेंक दिये व भाग गये। गाँव वालों ने नदी में से उनके शरीर के अधजले टुकड़े एकत्रित किये व उनका पूर्ण श्रद्धा व प्रेम से अन्तिम संस्कार किया।

    Question 6.
    How did Mahatma Gandhi and Pandit Jawaharlal Nehru pay tribute to Shaheed-eAzam?

    (हाउ डिड महात्मा गाँधी एण्ड पण्डित जवाहरलाल नेहरू पे ट्रिब्यूट टू शहीद-ए-आज़म?)
    महात्मा गाँधी व पं. जवाहरलाल नेहरू ने शहीद-ए-आज़म को किस प्रकार श्रद्धांजलि दी?

    Answer:
    Mahatma Gandhi in his tribute to Bhagat Singh said, “It has increased our power for winning freedom for which Bhagat Singh and his comrades died”. Pandit Jawaharlal Nehru said, “Their magnificent courage and sacrifice has been an inspiration to the youth of India.”

    (महात्मा गाँधी इन हिज़ ट्रिब्यूट टू भगतसिंह सेड, “इट हैज़ इंक्रीज्ड् आवर पावर फॉर विनिंग फ्रीडम फॉर व्हिच भगत सिंह एण्ड हिज़ कॉमरेड्स डाइड” पण्डित जवाहरलाल नेहरू सेड, “देयर मैग्नीफिसेन्ट करेज एण्ड सैक्रिफाइस हैज़ बीन एन इन्स्पिरेशन टू द यूथ ऑफ इण्डिया.”)

    महात्मा गाँधी ने भगतसिंह को अपनी श्रद्धांजलि में कहा कि, “भगतसिंह व उनके साथियों की मृत्यु ने हमारी स्वतन्त्रता प्राप्ति की क्षमता को बढ़ा दिया है।” पण्डित जवाहरलाल नेहरू ने कहा, “उनकी बहादुरी व बलिदान ने भारत के युवाओं को प्रेरणा दी है।”

    Question 7.
    We got the freedom after a lot of struggle and many sacrifices. What should we do to maintain the freedom of our nation?

    (वी गॉट द फ्रीडम आफ्टर अ लॉट ऑफ़ स्ट्रगल एण्ड मैनी सैक्रिफाइसेस। व्हॉट शुड वी डू टू मेन्टेन द फ्रीडम ऑफ अवर नेशन?)
    हमें काफी संषर्घ व बलिदान के बाद स्वतन्त्रता मिली है। हमें अपनी स्वतन्त्रता को बरकरार रखने के लिए क्या करना चाहिए?

    Answer:
    We have got freedom after a lot of struggle and many sacrifices. We should maintain it by serving our country and being honest in our deeds. By being good citizens and contributing in its progress we can remain independent.

    (वी हैव गॉट फ्रीडम आफ्टर अ लॉट ऑफ स्ट्रगल एण्ड मैनी सैक्रिफाइसेस वी शुड मेन्टेन इट बाइ सर्विंग आवर कण्ट्री एण्ड बीइंग ऑनेस्ट इन आवर डीड्स् बाइ बीइंग गुड सिटीजन्स एण्ड कॉन्ट्रिब्यूटिंग इन इट्स् प्रोग्रेस वी कैन रिमेन इन्डिपेन्डेन्ट.)
    हमें बहुत संघर्ष के पश्चात् आज़ादी मिली है। हम उसे अपने देश की सेवा करके, अपने कार्यों में ईमानदार रहकर, अच्छे नागरिक बनकर व उसके विकास में योगदान देकर बरकरार रख सकते हैं।

    Writing Time

    Write a message to your mother. You can’t wait till 3 p.m. as you have to go to play a match. You are Shantanu.
    (अपनी मॉं के नाम सन्देश लिखो)
    Answer:
    11 December, 2007

    Ma, Got your message. I am sorry I won’t be able to wait till 3 p.m. as I have to go to play a football match. I will be back by 6 p.m. Bye.

    Shantanu

    Things to do

    A. Collect the pictures of some martyrs and write about them in the given format.
    (कुछ शहीदों के चित्र एकत्रित करो व उनके विषय में दिए गए प्रकार से लिखो।)
    Answer:
    Students may themselves find the pictures of some martyrs and collect information about them.(छात्र स्वयं करें।)

    B. Collect some patriotic slogans:
    (कुछ क्रान्तिकारी नारे लिखो।)
    Answer:
    Students should do it themselves.
    (छात्र स्वयं करें।)

    Language Practice

    A. Fill in the blanks with past continuous form of the verbs given in brackets.
    (रिक्त स्थान भरो।)

    1. The revolutionaries ………. (sing) a patriotic song.
    2. The crowd ……… (raise) loud slogAnswer:
    3. Bhagat Singh ………. (stand) between Rajguru and Sukhdev.
    4. Sardar Kishan Singh ………… (deliver) his speech.
    5. The people ………… (not, move) from their place.

    Answer:

    1. were singing
    2. was raising
    3. was standing
    4. was delivering
    5. were not moving.

    B. Combine the pairs of sentences using past perfect tense to express the earlier action or event.
    (निम्न वाक्यों को जोड़े।)

    1. (a) The sun rose.
    (b) I woke up some time later.
    Answer:
    When I woke up, the sun had already rose.

    2. (a) The fire burnt down all the huts.
    (b) The fire brigade arrived later.
    Answer:
    When the fire brigade arrived, the fire had already burnt down all the huts.

    3. (a) I did not see him for many years.
    (b) I did not recognize him at once.
    Answer:
    I did not recognize him at once since I had not seen him for many years.

    4. (a) The match began at 10 a.m.
    (b) The spectators packed the stadium at 9 a.m.
    Answer:
    When the match began the spectators had already packed the stadium.

    5. (a) The teacher said they could go home.
    (b) They did not complete the assignment.
    Answer:
    Since they did not complete the assignment, the teacher asked them to go home.

    C. Fill in the blanks using correct form of the verbs.

    (रिक्त स्थान भरो।)

    1. By the time, the doctor …………. (arrive), the patient ……… (die).
    2. We ………….. (understand) the poem after the teacher ………… (explain).
    3. When we ……… (reach) the cinema hall, the film …….. (begin).
    4. Mother ………… (make) tea when we ………… (wake) up
    5. I thought you ………… (submit) your application by the due date.

    Answer:

    1. arrived, had died
    2. understood, had explained
    3. reached, had begun
    4. made, woke
    5. had submitted.

    Speaking Time

    Frame sentences on seeing the pictures given in the text carefully.
    (पुस्तक में दी गई तस्वीरों को देखकर वाक्य बनाइए।)
    Answer:
    Students can frame the sentences as follows:

    1. Rajesh is waking up at 6 o’clock in the morning.
    2. He is brushing his teeth.
    3. His mother is serving him breakfast.
    4. He is then going to school.
    5. The teacher is teaching him mathematics in the school.
    6. He is playing football in the games period.
    7. He is playing flute under the tree after the school.
    8. He is taking dinner with his father.
    9. He is then watching T. V.
    10. Mother is giving him milk to drink.
    11. He is brushing his teeth at night.
    12. He is going to bed at night.

    Salutation to the Nation Difficult Word Meanings 

    Dungeon (डन्जन)-a dark underground room used as a prison (अन्धकारपूर्ण तहखाना जो कारागार के रूप में काम अता है); Hurl (हले)-to throw something/ somebody violently in a particular direction (जोर से कुछ फेंकना); Jovial (जोविअल)- very cheerful and friendly (प्रसन्नचित); Reluctant (रिलक्टेन्ट)hesitating before doing something because you do not want to do it or because you are not sure that it is the right thing to do (कोई कार्य करने को अनिच्छुक); Untoward (अनटुवर्ड)-unusual and unexpected and usually unpleasant (अप्रत्याशित, दुर्भाग्यपूर्ण);

    Gallows (गैलोज़)-a structure on which people (criminals) are killed by hanging (फाँसी देने का लकड़ी का ढांचा); Embrace (एम्बेस)- to put your arms around somebody as a sign of love or friendship; to accept something (here death) with enthusiasm (गले लगाना); Delirious (डेलिरिअस)-in an excited state – and not able to think or speak clearly (अत्यन्त उत्तेजित व प्रसन्न); Budge (बज)-to move slightly (धीरे से चलना); Treacherous (ट्रेचरस) – that cannot be trusted (अविश्वसनीय); Sack (सैक)-a large bag (एक बड़ा थैला); Flock (फ्लॉक)-to go or gather together somewhere in large numbers (व्यक्तियों का बहुत बड़ा झुण्ड); Shred (श्रेड)-a small thin piece that has been torn or cut from something (कपड़े का दुकड़ा).

    Get the best tips and tricks about how to decorate a study, bedroom, or even a nursery on Babyfsn , the best decoration ideas website.

    I Hope You get help with this MP Board Solutions article, if you have any query or issue so just comment below we will reply in working hour.

    Leave a Comment