Home » MP Board Class 10th Science Chapter 6 Solutions Life Process Solution

MP Board Class 10th Science Chapter 6 Solutions Life Process Solution

In this article, we will share MP Board Solutions Class 10th Science Chapter 6 Life Process Solution with free pdf file. These solutions are solved by Subjects experts.

BoardMadhya Pradesh
Class10th
SubjectScience
Chapter6 Life Process
MP Board 10th Science Chapter 5 Solutions

MP Board Solutions Class 10th Science Chapter 6 Life Process Solution

Science Chapter 6 Multiple Choice Questions

Question 1.
Which out of the following can prepare their own food:
(a) Carnivores
(b) Omnivores
(c) Herbivores
(d) Autotrophs
Answer:
(d) Autotrophs

Question 2.
Which of the following type includes plant as majority of its population?
(a) Carnivores
(b) Omnivores
(c) Herbivores
(d) Autotrophs
Answer:
(d) Autotrophs

Question 3.
Which of the given organisms can feed on plants and animals as well?
(a) Carnivores
(b) Omnivores
(c) Herbivores
(d) Autotrophs
Answer:
(b) Omnivores

Question 4.
Amylase is secreated by:
(a) Pancreas
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Oesophagus
Answer:
(a) Pancreas

Question 5.
of the following metal is associated with chlorophyll?
(a) Aluminium
(b) Iron
(c) Potassium
(d) Calcium
Answer:
(b) Iron

MP Board Solutions

Question 6.
Which of the following metals are helpful for cellular level transport?
(a) AI – Zn
(b) Fe
(c) Na – K
(d) Calcium
Answer:
(c) Na – K

Question 7.
Where does water get absorbed in body?
(a) Stomach
(b) Food canal
(c) Large intestine
(d) Small intestine
Answer:
(c) Large intestine

Question 8.
The lungs in human beings helps in:
(a) Excretion
(b) Nutrition
(c) Respiration
(d) Transportation
Answer:
(c) Respiration

Question 9.
The liver in human beings helps in:
(a) Excretion
(b) Digestion
(c) Respiration
(d) Transportation
Answer:
(b) Digestion

Question 10.
Bile is originated from in human digestive system.
(a) Pancreas
(b) Liver
(c) Kidney
(d) Stomach
Answer:
(b) Liver

Question 11.
Villi are find inside
(a) Brain
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Oesophagus
Ans.
(c) Small intestine

Question 12.
The decomposition of carbohydrate is a process of:
(a) Esterification
(b) Hydrogenation
(c) Oxidation
(d) Emulsification
Answer:
(c) Oxidation

MP Board Solutions

Question 13.
Which one of the following organism use air dissolved in water for respiration?
(a) Amoeba
(b) Sheep
(c) Lion
(d) Leech
Answer:
(a) Amoeba

Question 14.
Energy is released and stored in the form of ATP during:
(a) Excretion
(b) Nutrition
(c) Respiration
(d) Transportation
Answer:
(c) Respiration

Question 15.
Nephron are unit of kidney, it works for:
(a) Nutrition
(b) Respiration
(c) Excretion
(d) Transportation
Answer:
(c) Excretion

Question 16.
The phloem in plants are responsible for:
(a) Transport of water
(b) Transport of food
(c) Transport of amino acids
(d) Transport of oxygen
Answer:
(b) Transport of food

Question 17.
The autotrophic mode of nutrition requires:
(а) Carbon dioxide and water
(b) Chlorophyll and sunlight
(c) Carbohydrate
(d) (a) and (b)
Answer:
(d) (a) and (b)

Question 18.
Energy generated during cellular level of metabolism is stored in:
(a) Cytoplasm
(b) Mitochondria
(c) Chloroplast
(d) Nucleus
Answer:
(b) Mitochondria

Question 19.
During expiration, the lungs are:
(a) Arched
(b) Flattened s
(c) Perforated
(d) None of these
Answer:
(a) Arched

Question 20.
The correct pathway of blood in double circulatory system is:
(a) atria → ventricles → arteries → veins
(b) atria → veins → arteries
(c) veins → arteries → atria
(d) veins → ventricles → atria → arteries
Answer:
(a) atria → ventricles → arteries → veins

MP Board Solutions

Very Short Type Questions

Question 1.
Name one process which cannot be seen in non living things in comparison to living beings.
Answer:
Reproduction.

Question 2.
Najne two pigments which absorb sunlight.
Answer:
Carotenoids and chlorophyll.

Question 3.
Which life process synthesise chemical energy and turn it into heat energy?
Answer:
Nutrition and respiration.

Question 4.
Name some carbohydrate rich food.
Answer:
Rice and wheat.

Question 5.
Name raw material required for photosynthesis.
Answer:
Carbon dioxide, water, chlorophyll rich living cell, sunlight.

Question 6.
In which form, the food is stored in leaves?
Answer:
Starch.

MP Board Class 10th Solutions

Question 7.
What is the colour of iodine-starch complex?
Answer:
Blue-Purple.

Question 8.
During blood circulation in humans, in one cycle how many times blood moves to heart?
Answer:
Two times.

Question 9.
How many chambers do a human heart have?
Answer:
Four.

Question 10.
What is the term for process of taking food in the body?
Answer:
Ingestion.

Question 11.
Which gland secretes amylase enzyme?
Answer:
Salivary gland.

Question 12.
What is the function of large intestine during digestion?
Answer:
Absorption of water.

Question 13.
How do aquatic plants and animal get oxygen for photosynthesis?
Answer:
Aquatic plants and animals obtain oxygen through the process of diffusion.

Question 14.
Where does light reaction and dark reaction of photosynthesis occur?
Answer:
In the grana thylakoids of chloroplasts, light reaction occurs while dark reaction occur in the stroma of chloroplasts.

Question 15.
Which wavelength of light is best absorbed by chlorophyll?
Answer:
Red colour wavelength.

Question 16.
Which products formed during light reaction in photosynthesis process are used by dark reaction?
Answer:
NADPH and ATP.

Question 17.
What is the function of thylakoid membranes in chloroplast?
Answer:
It provides large surface area for light absorption.

Question 18.
Write down the full form of the following:

(a) ATP
(b) NADP

Answer:

(a) ATP : Adenosine triphosphate.
(b) NADP : Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate.

Question 19.
Define excretion.
Answer:
Excretion is a biological process by which an organism gets rid of metabolic toxic wastes from its body.

Question 20.
Name the toxic wastes obtained as by products of metabolism.
Answer:
These wastes are nitrogenous materials i.e., ammonia, urea and uric acid, carbon dioxide, inorganic salts, excess of water.

Question 21.
What is osmoregulation?
Answer:
It is a process that maintains the amount of water and ionic balance in the body.

Question 22.
Where urea is formed in humans?
Answer:
Urea is made in the liver via the ornithine cycle by combining the ammonia made by deamination with carbon dioxide made from respiration.

Question 23.
What are the major excretory products of plants?
Answer:
Oxygen, water, carbon dioxide, latex, gums, resins, excessive salts, calcium oxalate and other toxic substances are excretory organs of plants.

Question 24.
Name the excretory organs of earthworm.
Answer:
Nephridia.

Short Answer Type Questions

Question 1.What are the components of the transport system in highly organised plants:

Ans . There are two components of the transport system in highly organised plants: (i) Xylem (ii) phloem. (i) Xylem : it conducts water and dissolved minerals absorbed from the soil . (ii) Phloem : it transports the food materials.  

Question 2. Write the differences between respiration and photosynthesis.(mp 2017)

Ans. Differences betwwen respiration and photosynthesis :

Respiration➡ 1. This process is destructive 2. This reaction can occur light as well as in dark 3. In this process, energy is released from food.

Photosynthesis ➡ 1. This process is constructive 2. This reaction can occur only in sunlight  3. In this process, energy is stired in the food.

MP Board Solutions

Question 3. How are the lungs designed in human being to maximise the area for exchange of gases ?
Ans. In the lungs, the air passage divide smaller tubes called bronchi, they form bronchioles. The branchioles which termed in balloon like structure called ‘aveoli’. These alveoli present in the lungs provides maximum surface area for the exchange of gases.

Question 4. Draw labelled diagram of excretory organ of human. ( MP 2009, 13, 15)
Ans. 

Chapter 6 Science Life Process

Question 5.
What is gout? How it affects life?
Answer:
In humans, the high concentrations of uric acid in the blood cause uric acid crystals to precipitate in the kidneys and joints. This can cause huge pain and swelling in the joints, particularly in the big toes and disturb the movement of body. .

Question 6.
List the excretory system organs in human beings.
Answer:
The excretory system in humans consists of:

  • a pair of kidneys
  • a pair of ureter
  • a urinary bladder
  • a urethra

Question 7.
Explain unit of kidney.
Answer:
Nephron is the structural and functional unit of kidney. Each kidney of the pair contains millions of nephrons.

Question 8.
Which organ in human beings is related to homeostasis?
Answer:
Kidney is also concerned with homeostasis since, it carries out osmoregulation of body fluids and controls the pH of the blood.

Question 9.
How does excretion takes place in segmented worms, like earthworms?
Answer:
Segmented worms, such as earthworms, produce urea that is excreted through long tubules called nephridia.

Question 10.
What are the excretory organs of insects like grasshoppers?
Answer:
Malpighian tubules.

Question 11.
Why does uric acid is the best nitrogenous waste product for insects, reptiles and birds?
Answer:
Uric acid has low solubility and does conserve water in insects, reptiles and birds.

Question 12.
Name the two possible treatments during chronic renal (kidney) failure.
Answer:
Hemodialysis and kidney transplant.

Question 13.
What is the main excretory product in Amoeba and jellyfish?
Answer:
Ammonia (NH3).

Question 14.
What are the two main functions of kidneys?
Answer:
The two main functions of kidneys are:

  1. To remove toxic metabolic waste products (for example, urea, uric acid, ammonia, salts etc.) from the blood.
  2. To regulate the blood pH, blood water and salt content, blood osmotic pressure, blood pressure (homeostasis).

MP Board Solutions

Question 15.
Why is photosynthesis important to the global world?
Answer:

(a) In photosynthesis, solar energy (sunlight) is converted to chemical energy and is stored in plants as starch.
(b) Plants also store excess sugar by synthesis of starch.
(c) Heterotrophs, including humans, may completely or partially consume plants for fuel and raw materials.
(d) Photosynthesis is responsible for the presence of oxygen in our atmosphere.
(e) Each year, photosynthesis synthesizes approx. 160 billion metric tons of carbohydrate.

Long Answer Type Questions

Question 3. Describe the functions of blood.

Or What is blood ? Write functions of blood (MP 2008, set A, 14, 16 )

Ans.  Blood is a fluid connective tissue which functions as transporter in the body. Functions of blood ➡ (i) It transport oxygen from the lungs to the tissues. (ii) Blood transport carbon dioxide from the tissues to the lungs from where it expels out.   (ii) blood also maintains the water-level of the surrounding tissues. (iv) Blood controls the temperature of the body. (v) Digested food from the small intestine is distributed to different organs by the help of blood.

For More MP Board Solutions follow on (Google News) and Share with your friends.